Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 442. Rusia, reacţie dură la trimiterea trupelor americane în România

Război în Ucraina, ziua 442. Rusia, reacţie dură la trimiterea trupelor americane în România

Război în Ucraina, ziua 442. Analistul militar Radu Tudor spune că Rusia poate fi eliminată de pe teritoriul Ucrainei.

razboi ucraina rusia
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / Madiyevskyy Vyacheslav/ Ukrinform
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2023   •   21:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia, reacţie dură la trimiterea trupelor americane în România
  • Volodimir Zelenski susţine că Ucraina mai are nevoie de timp pentru lansarea contraofensivei
  • Germania și Italia se opun sancționării companiilor chineze care ajută Rusia în războiul din Ucraina
  • Rusia vrea să pună mâna pe judecătorii de la Haga care au emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin
  • Zelenski crede că Ucraina va câștiga războiul înainte de o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă
  • Rusia promite "un răspuns adecvat" după ce CNN a relatat că Ucraina a primit rachete "Storm Shadow" din Marea Britanie
  • Ucraina atacă teritoriul Rusiei în zona de graniță pentru a doua zi la rând, acuză guvernatorii din Belgorod și Briansk
  • Londra a livrat Kievului rachete Storm Shadow, cu o rază de acțiune de aproape 300 de kilometri
  • Un soldat rus s-a predat unei drone ucrainene
  • Bombardamente rusești la Sumî, o persoană a murit
  • Ucraina a îndepărtat rușii din Bahmut
  • Ucraina susţine că o unitate militară rusă s-a retras de pe linia frontului în zona oraşului Bahmut
  • Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale au distrus un depozit de muniții ucrainean la Zaporojie
  • Putin ordonă mobilizarea rezerviștilor în tabere de pregătire militară
  • Jens Stoltenberg: "Putin a făcut cel puțin două greșeli majore când a invadat Ucraina"
  • Putin se pregătește să denunțe Tratatul privind forțele convenționale din Europa
  • Ucraina acuză Rusia că deportează 3.000 de oameni din Zaporojie, inclusiv lucrători la centrala nucleară
  • Franța cere ca Uniunea Europeană să desemneze gruparea Wagner drept organizație teroristă

Update 21:54: Rusia, reacţie dură la trimiterea trupelor americane în România

Update 20:11: Volodimir Zelenski susţine că Ucraina mai are nevoie de timp pentru lansarea contraofensivei

Ucraina mai are nevoie de timp pentru lansarea contraofensivei militare împotriva forţelor ruse, a afirmat joi preşedintele Volodimir Zelenski, dar Evgheni Prigojin, fondatorul şi finanţatorul Grupului paramilitar rus Wagner, susţine că armata ucraineană a intensificat deja operaţiunile. Preşedintele Ucrainei afirmă că unităţile combatante ucrainene, dintre care unele sunt instruite de naţiuni NATO, sunt "pregătite" de luptă, dar argumentează că armata ucraineană mai are nevoie de anumite lucruri, inclusiv vehicule blindate, care sunt furnizate etapizat. "Cu ceea ce avem deja, putem avansa şi cred că putem avea succes. Dar am pierde mulţi oameni. Cred că acest lucru este inacceptabil. Deci, trebuie să aşteptăm. Mai avem nevoie de puţin timp", a declarat Zelenski, citat de agenţia The Associated Press.

Update 17:00 Germania și Italia s-au opus inițiativei anunțate de Comisia Europeană, de a sancționa companii chineze, în cadrul noilor restricții impuse Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.

Un reprezentant al Guvernului de la Berlin a contestat noile propuneri de sancționare a firmelor chineze și a criticat modul în care Statele Unite ar solicita "sancțiuni extra-teritoriale", scrie publicația germană Handelsblatt.

Sursa citată menționează că Guvernul Germaniei a transmis Comisiei Europene că nu este de acord cu sancționarea companiilor chineze.

La rândul său, Italia se opune sancționării firmelor din afara Rusiei.

Aceste reacții vin după ce Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, în scopul limitării aprovizionării industriei militare, fiind vizate inclusiv companii chineze.

Conform unor oficiali de la Bruxelles, propunerea Comisiei Europene are în vedere opt companii din China, acuzate că ar reexporta spre Rusia produse sensibile ce pot fi utilizate în industria militară.

Update 16:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat perspectiva în care fostul președinte american Donald Trump ar câștiga competiția prezidențială din SUA, de anul viitor.

El a spus că nu este îngrijorat cu privire la rezultatul alegerilor din 2024 și nici în legătură cu ce ar însemna acest rezultat pentru sprijinul de care Ucraina beneficiază în prezent din partea Statelor Unite.

Zelenski a estimat că țara sa va câștiga războiul declanșat de Rusia înainte de alegerile din SUA.

"Cine știe unde vom fi (când vor avea loc alegerile din SUA)? Eu cred că vom câștiga până atunci", a spus el, joi, conform presei internaționale.

Președintele ucrainean a adăugat că țara sa continuă să se bucure de sprijin bi-partizan în Congresul american.

Comentariile lui Volodimir Zelenski vin după ce fostul președinte Donald Trump a refuzat să spună, la un eveniment CNN, cine crede că ar trebui să învingă în războiul din Ucraina.

El a afirmat, însă, că s-ar întâlni atât cu Volodimir Zelenski, cât și cu președintele rus Vladimir Putin și ar rezolva războiul din Ucraina "în 24 de ore".

Update 15:00 Judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) care au emis mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război sunt vizați de autoritățile de la Moscova.

Împotriva acestora s-a pus în mișcare o acțiune penală în Rusia, notează CNN.

Mai mult, Comitetul de Investigații al Rusiei îi va pune, în curând, pe judecătorii de la Haga pe lista persoanelor căutate de autoritățile din această țară.

Informația este confirmată de Aleksandr Bastrikin, președintele Comitetului de Investigații.

"Comitetul de Investigații a deschis un dosar penal împotriva președintelui (CPI) și a trei judecători, care au influențat în mod activ adoptarea acestei decizii (emiterea mandatului de arestare pe numele lui Putin și al altui oficial rus, n.r.). În curând, aceștia vor fi trecuți pe lista persoanelor căutate", a declarat Bastrikin la un forum juridic desfășurat la Sankt Petersburg.

În data de 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzați de deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Rusia nu este membră a Curții Penale Internaționale și nu recunoaște jurisdicția acesteia. 

Întrucât instanța de la Haga desfășoară procese în absență, un oficial rus pus sub acuzare ar trebui să fie predat de Moscova sau arestat în afara Rusiei pentru a putea fi judecat.

Update 14:40 Președinția rusă, a condamnat, joi, demersul Londrei, de a furniza Ucrainei rachete de croazieră "Storm Shadow" cu raza de peste 250 de kilometri și capabilități de evitare a radarelor.

"Acest lucru va necesita un răspuns adecvat din partea armatei noastre, care, în mod firesc, va lua decizii relevante, ținând cont de această realitate", a spus purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

CNN a informat mai devreme în cursul zilei de joi că Marea Britanie a furnizat Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow.

Rachetele din Marea Britanie extind capacitatea Ucrainei de a lovi ținte rusești mult în spatele liniilor frontului.

Această sporire a capabilităților Kievului vine înaintea mult-așteptatei contraofensive menite să alunge trupele Moscovei din regiunile ocupate în Ucraina.

Tehnica militară oferită până în prezent Kievului de aliați și, în special, de către SUA a permis Ucrainei lovituri de până la 80 de kilometri în teritoriul controlat de inamic.

Update 13:30 Autoritățile ruse au comunicat că forțele ucrainene au lansat noi atacuri asupra regiunilor de frontieră Briansk și Belgorod.

Presupusele lovituri au fost semnalate joi dimineață.

Este a doua zi la rând în care oficialitățile din regiunile ruse de la frontiera cu Ucraina formulează astfel de acuzații, relatează CNN.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a spus că bombardamentele efectuate de armata ucraineană în zona satului Ceremoșnoie au avariat o linie electrică și au lăsat șapte localități fără electricitate.

Separat, guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz, a raportat două presupuse atacuri ucrainene - unul în timpul nopții și altul, joi dimineața.

Conform oficialului rus, o dronă ucraineană a atacat, joi, un depozit de combustibil al producătorului de stat Rosneft, precum și o clădire administrativă.

Nu au fost raportate victime în niciunul dintre atacurile semnalate.

Update 13:00 Un soldat rus s-a predat unei drone ucrainene

S-a întâmplat în cadrul unui contraatac în apropiere de Bahmut, acolo unde militarul rus a reușit să ajungă la pozițiile ucrainenilor, relatează Antena 3 CNN.

Potrivit surselor militare ucrainene, acest moment a avut loc pe 9 mai.

"Membrii companiei ucrainene responsabile cu vehiculele fără pilot au depistat un soldat rus care s-a rugat să nu fie bombardat. Echipa noastră i-a trimis un bilet cu drona în care i s-a cerut să urmărească aparatul.

El a fost de acord, deși camarazii lui trăgeau asupra sa", a precizat pe Telegram Iuri Fedorenko, comandantul companiei ucrainene de drone.

Imaginile au apărut pe rețele sociale.

Update 12:30 Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune, înainte de anticipata contraofensivă împotriva forțelor ruse.

Informația a fost confirmată pentru CNN de mai mulți oficiali occidentali de rang înalt. 

Storm Shadow este o rachetă cu capacitatea de a trece nedetectată de radar, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este lansată de obicei din aer.

Este capabilă să lovească ținte la o distanță de peste 250 km.

Raza sa de acțiune este ceva mai mică decât cea de 185 de mile (cca 300 de kilometri) a sistemelor de rachete tactice sol-sol ATACMS ale armatei americane, pe care Ucraina le cere de mult timp. 

Chiar și așa, Storm Shadow dispune de capabilitatea de a lovi adânc în teritoriul ocupat de Rusia în estul Ucrainei.

Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului de la Kiev că aceste rachete vor fi folosite doar pe teritoriul suveran al Ucrainei și nu în interiorul Rusiei.

Oficialii de la Londra au făcut frecvent declarații publice în care au numit peninsula Crimeea drept teritoriu suveran ucrainean care a fost anexat ilegal.

Potrivit CNN, raza maximă de acțiune în cazul armelor furnizate până în prezent de SUA în Ucraina este de aproximativ 80 de kilometri.

Update 10:30 O persoană a murit în urma bombardamentelor rusești care au vizat regiunea ucraineană Sumî, anunță autoritățile ucrainene.

Administrația militară ucraineană susține că trupele rusești au bombardat șase comunități din regiune în ultimele 24 de ore.

Potrivit oficialilor, au fost bombardate comunitățile Velyka Pysarivka, Bilopillia, Yunakivka, Khotin, Esman și Novoslobidske, potrivit Sky News.

Militarii au înregistrat 65 de lovituri de artilerie și mortiere.

În urma bombardării satului Pavlivka din comunitatea Bilopillia o persoană a murit și o locuință, un depozit și o rețea electrică au fost avariate.

Regiunea Sumî este situată la granița de nord-est a Ucrainei și a fost atacată frecvent de ruși în ultimul an.

Update 9:30 Analistul militar Radu Tudor spune că Rusia poate fi eliminată de pe teritoriul Ucrainei.

”Ceea ce se întâmplă acum la Bahmut este dovada faptului că a treia contraofensivă ucraineană este una de succes, după ceea ce s-a întâmplat la Harkov, după ceea ce s-a întâmplat la Herson. Această lovitură pe care apărarea ucraineană o dă la Bahmut demonstează faptul că este posibilă eliberarea teritoriului Ucrainei de invazia rusească și cred că trebuie să ne uităm la modul în care se desfășoară această contraofensivă.

N-ar trebui să ne așteptăm la o eliberare masivă, la o confruntare de sute de mii de trupe blindate, tancuri, ci mai degrabă la lovituri chirurgicale, punctuale, în așa fel încât, pe mai multe zone, Rusia să fie învinsă și acest uriaș cu picioare de lut să se prăbușească pe cei 1.000 km de luptă pe care pe în Ucraina. Sunt convins că aceste elemente de astăzi de la Bahmut prefigurează o contraofensivă de succes a Ucrainei în această vară.

Mi-e greu să spun când va fi înfrântă (n.r. - Rusia), dar în mod evident, din punct de vedere militar, Rusia poate fi eliminată de pe teritoriul Ucrainei, ea trebuie să se întoarcă în granițele ilegale. Nu trebuie să subestimăm capacitatea Rusiei.

Armata lui Putin poate să facă în continuare foarte mult rău, dar cu o gândire strategică, cu o consultare permanentă cu cele 50 de țări occidentale și democratice care sprijină Ucraina, se poate gândi o serie de măsuri militare care să permită prăbușirea liniei frontului care este de la Odesa până sus în Donbas, dincolo de Bahmut, în așa fel încât, din punct de vedere militar să fie imposibil să mai susțină prezența sa invadatoare pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Radu Tudor.

Update 8:30 O unitate ucraineană a declarat miercuri că a îndepărtat o brigadă rusă în apropiere de bastionul Bakhmut, iar Kremlinul spune că este o operațiune militară ”foarte dificilă”, potrivit Reuters.

Afirmația unității ucrainene a părut să susțină comentariile lui Evgheni Prigojin, șeful armatei private Wagner, care a declarat marți că brigada rusă și-a abandonat pozițiile din Bakhmut, ținta principală a Moscovei în ofensiva sa de iarnă și scena celei mai sângeroase lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Colonelul general Oleksandr Syrskyi, care conduce forțele terestre ucrainene, a declarat că unitățile rusești din unele părți ale Bakhmut s-au retras cu până la doi kilometri ca urmare a contraatacurilor. El nu a oferit detalii.

Reuters nu a putut confirma în mod independent situația de pe teren. Unitățile Wagner au condus un asalt rusesc de luni de zile asupra orașului din est, suferind pierderi grele, dar forțele ucrainene spun că ofensiva stagnează.

”Operațiunea militară specială continuă. Este o operațiune foarte dificilă și, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția Tass new.

”Am reușit să batem destul de mult mașina militară ucraineană”, a spus Peskov, citând loviturile cu rachete rusești în Ucraina. ”Această muncă va continua”.

Peskov a declarat că nu are nicio îndoială că Bakhmut ”va fi capturat și va fi ținut sub control”. De asemenea, el a declarat că campania rusă din estul Ucrainei se desfășoară încet, deoarece Rusia ”nu duce un război”.

”A purta un război este o chestiune complet diferită - înseamnă distrugerea completă a infrastucturii, înseamnă distrugerea completă a orașelor”, a spus el. ”Noi nu facem acest lucru. Încercăm să păstrăm infrastructura și să păstrăm viețile oamenilor”.

Comentariile lui Peskov nu s-au referit la afirmațiile potrivit cărora Brigada 72 Separată de Automobiliști a Rusiei ar fi abandonat pozițiile de la periferia sud-vestică a orașului Bakhmut.

Într-o declarație, Brigada a 3-a de asalt separată a Ucrainei a declarat: ”Nu am avut nicio reacție: ”Este oficial. Raportul lui Prigozhin despre fuga Brigăzii 72 de pușcași motorizați independenți a Rusiei de lângă Bakhmut și despre cele "500 de cadavre” de ruși lăsate în urmă este adevărat”.

O brigadă rusă este formată, de obicei, din câteva mii de soldați.

”Armata noastră fuge. Brigada 72-a a pișcat în această dimineață trei kilometri pătrați, unde am pierdut în jur de 500 de oameni”, a declarat marți Prigozhin, care s-a plâns că trupele sale au primit doar 10% din obuzele de care aveau nevoie.

Într-o declarație făcută ulterior pe rețelele de socializare, Prigozhin a spus că forțele Wagner au avansat 170 de metri. Trupele ucrainene erau limitate la o zonă de 2,25 km pătrați și erau sub presiune în cartierele vestice presărate cu apartamente înalte.

Prigozhin a intrat în conflict cu Ministerul rus al Apărării și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o contraofensivă ucraineană promisă pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia după invazia lansată la 24 februarie 2022.

Update 00:00 Alianţa Nord-Atlantică consideră că forţele ruse în Ucraina se confruntă cu o situaţie din ce în ce mai dificilă, a declarat miercuri un amiral de top al NATO, citat de DPA.

"Rusia se află în a 15-a lună a ceea ce credea că va fi un război de trei zile", a afirmat amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO, într-o reuniune la Bruxelles.

"Goliat se clatină. Şi asta pentru că David a demonstrat o imensă rezilienţă şi iscusinţă tactică susţinute de 50 de naţiuni din întreaga lume", a afirmat Bauer, într-o aluzie la povestea biblică despre David şi Goliat, în care tânărul păstor David îl ucide cu o praştie pe temutul uriaş Goliat.

Război în Ucraina, 10 mai | Ucraina susţine că o unitate militară rusă s-a retras de pe linia frontului

Război în Ucraina, 9 mai | SUA oferă un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina

Război în Ucraina, 8 mai | Atac cu rachete rusești în Odesa. Un depozit al Crucii Roșii a fost distrus

Război în Ucraina, 7 mai | Numărul soldaţilor ruşi căzuţi în război se apropie de 195.000

Război în Ucraina, 6 mai | Rusia a lansat arme incendiare peste Bahmut | Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate

×
Etichete: Război Ucraina
Parteneri
x close