Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Lovitura primită de Vladimir Putin după ordinul lui Zelenski: "Un milion de oameni au fost mobilizaţi"
- Moscova rămâne fără rachete sol-sol sau fără piese pentru sistemele de ghidare a rachetelor aer-aer, spun specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului
- Volodimir Zelenski: Criminalii nazişti sunt găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei chiar şi la 90 sau 100 de ani
- Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat armatei ucrainene să recucerească zonele de coastă
- Vicepremierul ucrainean i-a îndemnat pe civilii din regiunea Herson, ocupată de Rusia, să se evacueze de urgență
- Bilanțul persoanelor ucise de tirul rusesc cu rachete la Ceasiv Yar a ajuns la 15, alte 20 fiind date dispărute
- SUA, îngrijorate de alinierea Chinei la Rusia
- Vladimir Putin intenţionează să aibă o întâlnire cu Recep Erdogan
- Rusia a lansat o „mobilizare ascunsă” cu scopul de a recruta mai mulţi soldaţi
- Liderul opoziției ruse Alexei Navalny a lansat o organizație internațională anticorupție
- Ministrul Apărării ucrainean vrea să adune o armată de „un milion de oameni”, echipată cu arme NATO
Update 11 iulie, ora 22:30: Ucraina plănuieşte o „armată de un milion de oameni”, echipată cu arme NATO, pentru a recuceri sudul ţării de la ocupanţii ruşi, afirmă ministrul apărării. Recucerirea zonelor din jurul coastei Mării Negre este vitală pentru economia ţării, a declarat Oleksii Reznikov.
Comentariile ministrului apărării vin în contextul în care Rusia face progrese în cucerirea teritoriilor din estul ţării.
Update 11 iulie, ora 21:30: Liderul opoziției ruse, Alexei Navalny, în prezent încarcerat, a lansat luni o organizație internațională anticorupție, la un an după ce Fundația rusă anticorupție (ACF) a fost declarată ilegală, ca fiind extremistă, potrivit Reuters.
Pe canalul Telegram al lui Navalny, unde transmite mesaje susținătorilor săi prin intermediul avocaților, cărora li se permite să intre în contact cu el, Navalny a declarat că din consiliul consultativ al fondului vor face parte fostul premier belgian Guy Verhofstadt, politologul Francis Fukuyama, jurnalista și istoricul Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer, și soția lui Navalny, Iulia Navalnaya.
Luni, pe rețelele de socializare, Navalny a declarat că noua Fundație Internațională Anticorupție va fi „complet transparentă și ușor de înțeles” și că primele sale fonduri vor fi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro, pe care Parlamentul European i l-a acordat anul trecut.
„Ca întotdeauna, ne bazăm pe ajutorul și sprijinul dumneavoastră și vă promitem că vom lucra bine”, a declarat Navalny.
Update 11 iulie, ora 20:30 „Rusia are o problemă cu recrutarea şi mobilizarea. Practic, este disperată să obţină mai mulţi oameni folosind orice mijloace posibile", a declarat Kamil Galeev, un analist rus, conform The New York Times.
Update 11 iulie, ora 20:00: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenţionează să aibă în curând o întrevedere cu omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, anunţă Kremlinul, după o conversaţie a celor doi lideri care a inclus tema reluării exporturilor de cereale din Ucraina.
"Schimbul de opinii pe tema crizei din Ucraina a continuat, inclusiv în contextul coordonării eforturilor de a garanta siguranţa navigaţiei în Marea Neagră şi exporturile de cereale spre pieţele mondiale", a comunicat Preşedinţia Rusiei, citată de agenţia Reuters.
Update 11 iulie, ora 19:30 Rusia, decret privind accesul la cetăţenie rusă pentru toţi ucrainenii
Preşedintele Rusiei a semnat un decret luni privind facilitarea rapidă a accesului pentru obţinerea cetăţeniei ruse de către toţi ucrainenii.
Vladimir Putin „uşurează” procesul de a obţine cetăţenia rusă, informează Reuters. Rusia extinde astfel o măsură aplicabilă recent doar în teritoriile ocupate din Ucraina - Doneţk şi Lugansk, dar şi Herson şi Zaporojie.
În 2019, procedura era valabilă doar pentru locuitorii din Doneţk şi Lugansk. În 2022, încă 720.000 de locuitori din zonele controlate de pro-ruşi (circa 18% din populaţia Ucrainei) au primit paşapoarte ruseşti.
Update 11 iulie, ora 18:30 Blocul din Doneţk, atacat de ruşi cu o rachetă: numărul morţilor a ajuns la 29
Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina a anunţat că, până în prezent, în ruinele blocului din Doneţk, atacat de ruşi cu o rachetă, au fost descoperite 29 de cadavre.
29 de persoane au fost ucise în clădirea din Doneţk, distrusă de o rachetă a ruşilor. Bilanţul creşte de la o oră la alta în condiţiile în care operaţiunea de căutare este în plină desfăşurare. Clădirea a fost lovită de rachetă sâmbătă seara. Până acum, din ruine au fost salvate nouă persoane.
Update 11 iulie, ora 17:30 Autoritățile din Ucraina anunță că cel puțin 7.000 de soldați ucraineni sunt dispăruți
Cel puțin 7.000 de soldați ucraineni au dispărut în timpul războiului din Ucraina, anunță autoritățile locale, potrivit Sky News.
Aproximativ 7.200 de soldați ucraineni sunt considerați „dispăruți" în timpul războiului cu Rusia, potrivit autorităților.
Oleg Kotenko, comisarul pentru problemele persoanelor dispărute în circumstanțe speciale, a declarat pentru Suspilny că el crede că majoritatea celor dispăruți sunt prizonieri.
„Dacă vorbim despre militari, atunci haideți să înțelegem cine sunt militarii. Există Forțele Armate ale Ucrainei, există Garda Națională, există gărzile de frontieră, există SBU și acestea sunt instituții diferite. Ele nu sunt incluse în cifra dată de Forțele Armate ale Ucrainei. Forțele Armate ale Ucrainei oferă date despre două mii de soldați dispăruți. Centrul nostru de apeluri are aproximativ 7.200 de persoane", a explicat Kotenko.
Oficialul ucrainean crede că numeroși militari dispăruți sunt prizonieri la ruși.
„Știm că au fost duși în Rusia. În primul rând, trebuie să înțelegem câte persoane sunt. Dacă sunt mai mult de o sută, atunci înțelegem că, practic, întregul batalion se află în captivitate", a adăugat Oleg Kotenko.
Cele două părți implicate în conflict au variante diferite în ceea ce privește numărul militarilor morți și dispăruți în timpul luptelor.
Update 11 iulie, ora 16:30 Recruţi ruşi folosiţi ca carne de tun în Lugansk
Armata rusă îşi foloseşte recruţii din regiunea ucraineană Lugansk (est) drept „carne de tun”: afirmă guvernatorul regional Serhai Gaidai, subliniind că „o mică parte din regiune încă rezistă” atacurilor venite de la Moscova.
Potrivit lui Gaidai, noii recruţi pe care forţele ruse i-au adus din zonele ocupate ale Ucrainei „au garanţia că nu vor supravieţui nici măcar primei bătălii”, deoarece sunt folosiţi pentru a trage focul, astfel încât ruşii să poată vedea unde se află forţele ucrainene.
Update 11 iulie, ora 15:30 Ucrainenii vor să strângă bani pentru organiza în Ucraina o vizită a premierului demisionar din Marea Britanie, Boris Johnson.
Ucrainenii plănuiesc o campanie de crowdfunding pentru a organiza vizita lui Boris Johnson, potrivit Sky News.
În timp ce popularitatea lui Boris Johnson pare să se prăbușească în Marea Britanie și în propriul său partid, el rămâne popular în Ucraina.
Este atât de popular încât ucrainenii vor să strângă bani pentru a-l convinge să meargă în vizită.
”Trebuie să spun că a fost foarte popular. Asta doar pentru a vă da seama cât de popular a fost: ucrainenii tocmai au reușit să aloce suficienți bani pentru a cumpăra câteva drone, drone fabricate în Turcia, prin crowdfunding. Următoarea idee este să facem crowdfunding pentru ca premierul Johnson să [vină la noi]", a declarat Vadym Prystaiko, Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie.
Update 11 iulie, ora 14:30 Oficial ucrainean ”în regiunea ocupată Herson este o catastrofă umanitară”
Un oficial ucrainean a avertizat cu privire la „teroarea" instaurată de ruși împotriva civililor, care provoacă o „catastrofă umanitară" în regiunea ocupată Herson.
Regiunea rămâne în mare parte izolată de lume, deoarece se află sub control rusesc.
„În Hersonul propriu-zis, situația este mult mai ușoară decât în sate și orașe mici, dar, în general, condițiile de trai sunt deja insuportabile", a declarat Iurii Sobolevsky, primul adjunct al șefului administrației regionale din Herson.
El a declarat că „profesori, medici, lucrători din domeniul utilităților publice, șefi de comunități rezidențiale" sunt vizați, iar cazurile de persoane reținute în urma unui pont de la colaboratori sunt tot mai frecvente.
Armata ucraineană încearcă să recucerească regiunea ocupată de ruși încă de la începutul războiului.
Update 11 iulie, ora 13:30 Ucrainenii au recucerit o localitate din regiunea Herson. Zona este ocupată de ruși din primele săptămâni ale războiului.
Contraofensiva din sudul regiunii Herson le-a adus ucrainenilor o victorie. O brigadă de infanterie ucraineană a anunțat că satul Ivanivka a fost recucerit.
„Singurul lucru rămas de la ocupanții ruși în Ivanivka sunt amintiri oribile și echipamente militare”, a declarat aceasta.
Jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente.
Regiunea Herson a fost capturată de Rusia la începutul invaziei, dar Ucraina încearcă să recupereze teritoriul.
Update 11 iulie, ora 12:30 Trei persoane au murit și cel puțin 28 au fost rănite în urma bombrdamentului efectuat asupra orașului Harkov
Inițial, s-a crezut că nu sunt victime în urma atacurilor de luni cu focuri de artilerie, rachete și tancuri.
Autoritățile ucrainene au revenit și au anunțat că trei persoane au fost ucise și 28 sunt rănite în urma atacurilor.
Orașul Harkov a fost lovit luni de trei ori cu rachete lansate de forțele rusești, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina. Mai multe clădiri au fost avariate.
Update 11 iulie, ora 11:30 Ucrainenii anunță victorii în sudul Ucrainei
Armata ucraineană susține că a făcut progrese în regiunea sudică Herson, mai multe înregistrări video arătând resturi ale blindatelor rusești.
Statul Major General al armatei a mai anunțat că în Donețk a avut loc un tir intens rusesc împotriva mai multor așezări aflate la nord de Sloviansk, unde forțele rusești încearcă să pătrundă de săptămâni întregi.
De asemenea, un atac aerian a avut loc în apropierea satului Bohorodychne, pe malul sudic al râului Siverskiy Donets, la aproximativ 20 de kilometri la nord de Sloviansk.
În plus, ucrainenii susțin că „au respins cu succes asaltul inamicului în direcția Krasnopillia", care se află la cinci kilometri de Bohorodychne.
Update 11 iulie, ora 10.45 După ordinul lui Volodimir Zelenski, generalii din armata ucraineană au anunţat că o contraofensivă uriaşă de recucerire este plănuită.
Un milion de ucraineni, echipați cu armament occidental, vor participa la contraofensiva din sudul Ucrainei și vor încerca să recucerească teritoriile ocupate de ruși, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, potrivit Sky News.
Demnitarul a spus pentru The Times că noul ordin a venit de la vârf, președintele ucrainean Volodimir Zelenski fiind dornic să recupereze zonele de coastă ocupate care sunt vitale pentru economia Ucrainei.
Update 11 iulie, ora 10.00 Rușii folosesc sisteme de rachete antiaeriene S-300, care sunt folosite pentru apărarea aeriană, dar şi pentru lovituri împotriva ţintelor terestre. În acelaşi timp, ruşii nu se pot proteja de atacurile aeronavelor şi rachetelor ucrainene, consideră analiştii Institutului pentru Studiul Războiului.
Potrivit analiştilor, o astfel de utilizare a rachetelor antiaeriene este ineficientă, deoarece aceste rachete poartă o sarcină mică de luptă şi sunt concepute pentru a distruge avioanele. În acest sens, Institutul pentru Studiul Războiului consideră că utilizarea rachetelor S-300 pentru a ataca ţinte terestre indică faptul că Moscova rămâne fără rachete sol-sol sau fără piese pentru sistemele de ghidare a rachetelor aer-aer.
Update 11 iulie, ora 09.00 Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs către ucraineni, că pedeapsa este inevitabilă pentru toţi ruşii care au comis crime de război în Ucraina. El a vorbit şi despre situaţia din Ceasiv Iar, oraş atacat în acest weekend de ruşi.
“Am primit toată ziua informaţii din oraşul Ceasiv Iar din regiunea Doneţk. Au fost distruse două clădiri înalte. Zeci de oameni sunt sub dărâmături. Şase au fost salvaţi. Din nefericire, sunt 15 nume pe lista celor morţi şi nu este numărul definitiv. A fost un atac cu rachetă. Şi oricine comandă astfel de atacuri, oricine le comite luând ca ţintă oraşele noastre obişnuite, zonele rezidenţiale, ucide absolut deliberat. După astfel de atacuri, ucigaşii nu vor putea spune că nu au ştiut ceva sau că nu au înţeles ceva… Toţi cei care au bombardat, toţi cei care ne-au lovit oraşele cu rachete, cum a fost în regounea Harkiv, în Zaporojie, Krivoi Rog, Siversk şi Vuhledar în regiunea Doneţk – ei vor fi găsiţi toţi”, a spus Zelenski.
“Criminalii nazişti sunt găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei chiar şi la 90 sau 100 de ani. Sunt prinşi oriunde în lume. Bineînţeles, noi nu vrem să aşteptăm atât de mult. Însă dau acest exemplu ca să arăt că pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare criminal rus. Pentru absolut toţi. Aşa cum este şi pentru nazişti. Şi ar trebui să nu se aştepte ca statul lor să îi protejeze. Rusia va fi prima care îi va abandona atunci când circumstanţele politice se vor schimba”, a precizat preşedintele Ucrainei.
Update 11 iulie, ora 08.00 Oleksiy Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, a anunţat, într-un interviu, că preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat armatei ucrainene să recucerească zonele de coastă vitale pentru economia ţării.
"Au fost ucişi aproape 100 de soldați, au fost distruse peste 1.000 de proiectile pentru obuzierele M777 fabricate în Statele Unite și aproximativ 700 de rachete pentru lansatoarele mutiple "Grad" de rachete", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Între timp, luptele continuă în puncte strategice de-a lungul liniilor frontului în estul și sudul Ucrainei.
⚡️Reznikov: Zelensky had ordered Ukraine’s army to liberate Ukraine's coast.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) July 10, 2022
Defense Minister Oleksiy Reznikov said in an interview that President Volodymyr Zelensky had ordered Ukraine’s army to “retake occupied coastal areas which are vital to the country’s economy.”
Vicepremierul ucrainean i-a îndemnat duminică pe civilii din regiunea Herson, ocupată de Rusia, să se evacueze de urgență, deoarece forțele armate ucrainene pregătesc un contraatac, informează Reuters.
Ucraina a pierdut controlul asupra celei mai mari părți a regiunii Herson, din sudul țării, în primele săptămâni după invazia Rusiei din 24 februarie.
"Este clar că vor fi lupte, vor fi bombardamente de artilerie... și, prin urmare, îi îndemnăm (pe oameni) să se evacueze urgent", a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk la televiziunea națională. Ea a precizat că nu poate spune când anume va avea loc contraofensiva.
Între timp, bilanțul morților după bombardamentul rusesc asupra unui bloc de locuințe din orașul ucrainean Ceasiv Yar a ajuns la 15.
Alte aproximativ 20 de persoane, între care s-ar afla și un copil, sunt încă prinse sub dărâmături, relatează BBC, citând surse locale.
Cinci oameni au fost scoși în viață dintre ruine, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.
O parte a clădirii de cinci etaje a fost pulverizată iar în locul ei a rămas un munte de moloz.
Ceasiv Yar se află în apropiere de orașul Kramatorsk, în regiunea Donețk. Guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, a declarat că rușii au folosit rachete "Uragan" în atacul asupra orașului.
Război în Ucraina, 10 iulie | Masacrul de la Ceasiv Yar: 15 morți, zeci de dispăruți după tirul cu rachete "Uragan"
Război în Ucraina, 9 iulie | Legătura dintre criza din Sri Lanka și războiul din Ucraina
Război în Ucraina, 8 iulie | Oficial ucrainean: Situația umanitară din Severodonetsk va deveni "catastrofală"
Război în Ucraina, 7 iulie | Vladimir Putin: "Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina
Război în Ucraina, 6 iulie | Cea mai frumoasă luptătoare din Ucraina a murit ucisă de ruși la Harkov | Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea