Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 291. Oraşul Bahmut a fost "ras de pe faţa Pământului" | Cum trăiesc oamenii după şapte luni de bombardamente

Război în Ucraina, ziua 291. Oraşul Bahmut a fost "ras de pe faţa Pământului" | Cum trăiesc oamenii după şapte luni de bombardamente

Redacția Antena 3 CNN
6 minute de citit Publicat la 20:48 11 Dec 2022 Modificat la 22:30 11 Dec 2022
razboi ucraina bahmut
Război în Ucraina, ziua 291. Oraşul Bahmut a fost "ras de pe faţa Pământului" | Cum trăiesc oamenii după şapte luni de bombardamente Sursa foto: Hepta | Abaca Press

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin a vorbit la telefon cu Recep Erdogan, preşedintele Turciei
  • Oraşul Bahmut a fost "ras de pe faţa pământului" de armata rusă
  • Ucraina a atacat Melitopolul ocupat, căutând o rută directă spre Crimeea
  • Uniunea Europeană a votat un pachet de asistenţă de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, în 2023
  • SUA anunţă un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 275 de milioane de dolari
  • Rusia a pierdut peste 93.000 de soldați în Ucraina de la începutul războiului
  • Armata ucraineană a doborât 10 din cele 15 drone de fabricație iraniană deasupra orașelor Herson, Nikolaev și Odesa
  • Vladimir Putin ameninţă cu arme nucleare orice ţară care atacă Rusia

Update 22.30. Portul ucrainean Odesa nu a funcționat, astăzi, după ultimul atac rusesc asupra sistemului energetic din regiune, transmite The Guardian.

Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii din Ucraina, Mykola Solsky, care a spus însă că nu se așteaptă la suspendarea exporturilor de către comercianți.

Toată infrastructura necritică din Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone pentru a lovi două instalații energetice.

Aproape 1,5 milioane de oameni au rămas fără curent electric, au declarat oficialii.

"În această seară, a avut loc un alt atac al Federației Ruse asupra instalațiilor de infrastructură energetică din regiunea Odesa. Mai multe instalații au fost distruse. Din cauza distrugerii infrastructurii energetice din Odesa, toți consumatorii, cu excepția infrastructurii critice, au fost deconectați de la electricitate", relata sâmbătă seara DTEK, unul dintre principalii furnizori de electricitate din Ucraina.

Update 20.46. De mai bine de şapte luni, oraşul Bahmut din Ucraina este scena unor lupte şi bombardamente sângeroase care au ucis şi rănite sute de civili. Odată cu venirea iernii, viaţa localnicilor a devenit şi mai grea. Cele câteva mii de oameni rămaşi în oraş primesc acum ajutor de la voluntari curajoşi din alte oraşe ucrainene.

Update 20.35. O echipă internațională de consilieri juridici a colaborat în ultimele zile cu procurorii din orașul Herson, recucerit de Ucraina, care au început să adune dovezi privind presupusele violențe sexuale comise de forțele ruse, transmite Reuters.

Acțiunea unei echipe de la Global Rights Compliance, un cabinet juridic internațional cu sediul la Haga, face parte dintr-un efort internațional mai amplu de sprijinire a autorităților ucrainene, care încearcă să îi tragă la răspundere pe ruși pentru crimele pe care le-ar fi comis în timpul conflictului.

„Am venit aici pentru o misiune de trei zile pentru a sprijini Biroul Procurorului General și, în special, echipa care investighează violențele sexuale legate de conflict”, a declarat Julian Elderfield, unul dintre consilierii juridici care au luat parte la vizita din Herson, care s-a desfășurat de joi până sâmbătă.

Update 17.30. Președinții turc Tayyip Erdogan și rus Vladimir Putin au discutat duminică despre aprovizionarea cu cereale și despre un potențial hub regional de gaze în Turcia, transmite Reuters.

„Președintele Erdogan și-a exprimat dorința sinceră ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie cât mai curând posibil”, a declarat duminică președinția turcă.

În cadrul convorbirii, Erdogan a spus că Ankara și Moscova ar putea începe să lucreze la exportul altor produse alimentare și mărfuri prin coridorul de cereale de la Marea Neagră, a precizat biroul lui Erdogan.

Rusia a solicitat ONU să preseze Occidentul să ridice unele sancțiuni pentru a se asigura că Moscova își poate exporta liber îngrășămintele și produsele agricole, o parte a acordului privind cerealele din Marea Neagră despre care Moscova spune că nu a fost pus în aplicare.

Update 16.18. Două persoane au fost ucise și alte cinci rănite după ce trupele rusești au bombardat regiunea sudică Herson, a declarat guvernatorul regiunii, citat de The Guardian.

Orașul Herson a fost recucerit în noiembrie de forțele ucrainene în timpul unei contraofensive a Kievului.

Pe aplicația de mesagerie Telegram, guvernatorul Iaroslav Ianoșevici a declarat că forțele ruse au lovit sâmbătă o maternitate, o cafenea și o clădire de apartamente, relatează agenția de presă Agence France-Presse.

El a adăugat că inamicul a atacat din nou cartierele rezidențiale din Herson: "Noaptea trecută, două persoane au fost ucise din cauza bombardamentelor rusești". Ianoșevici a precizat că alte cinci persoane au fost rănite în orașul care a fost atacat cu artilerie, rachete, tancuri și mortiere.

Update 12.10. Armata rusă a ras de pe faţa pământului oraşul Bahmut din estul Ucrainei. În pofida înfrângerilor suferite pe front de soldaţii lui Putin, bombardamentele ruseşti continuă să lovească şi în alte zone ale ţării. Patru persoane au fost rănite în Zaporojie, iar la Sumî rachetele ruseşti au distrus zeci de case.

Update 10.00. Eventualele discuții de pace din Ucraina nu pot fi o acoperire pentru reînarmarea Rusiei, a declarat duminică ministrul britanic de externe James Cleverly, adăugând că nu a văzut niciun semn că Moscova ar intra în negocieri cu bună credință.

Cleverly a declarat că, deși Marea Britanie dorește să vadă discuții de pace "cât mai curând posibil", el a reiterat că Ucraina ar trebui să stabilească parametrii pentru orice negocieri.

"Orice negocieri trebuie să fie reale, trebuie să fie semnificative, nu pot fi doar o frunză de smochin pentru reînarmarea Rusiei și recrutarea în continuare de soldați", a declarat Cleverly pentru Sky News.

"Nu prea văd venind nimic din partea Rusiei care să îmi dea încredere că Vladimir Putin intră în aceste negocieri cu bună credință. Retorica generală este încă foarte conflictuală".

Update 09.00. Ucraina a atacat orașul Melitopol, ocupat de Rusia, în sud-estul țării, sâmbătă seara. Autoritățile proruse au declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane și a rănit 10 oameni.

Fostul primar a declarat că zeci de "invadatori" au fost uciși, potrivit Sky News. Oleksiy Arestovych, un consilier al președintelui Ucrainei, a declarat că Melitopol, un important centru industrial și de transport ocupat de Rusia din martie, este esențial pentru apărarea sudului.

Cea mai mare parte a orașului Odesa și părți din regiunea cu același nume au rămas sâmbătă fără energie electrică în urma bombardamentelor rusești asupra instalațiilor de infrastructură energetică, potrivit unuia dintre principalii furnizori de electricitate din Ucraina, DTEK, citat de CNN.

"În această seară, a avut loc un alt atac al Federației Ruse asupra instalațiilor de infrastructură energetică din regiunea Odesa. Mai multe instalații au fost distruse. Din cauza distrugerii infrastructurii energetice din Odesa, toți consumatorii, cu excepția infrastructurii critice, au fost deconectați de la electricitate", relatează DTEK.

"Întreruperi de urgență au loc, de asemenea, în zonele populate din regiune", a continuat furnizorul. "În prezent, situația din regiune rămâne dificilă".

Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, a intrat sâmbătă pe Telegram pentru a comenta situația din Odesa. El a confirmat, de asemenea, că orașul este în prezent fără energie electrică și că furnizarea a fost restabilită doar la unele facilități critice, cum ar fi spitalele.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un pachet legislativ de 18 miliarde de euro destinat să ajute financiar Ucraina anul viitor, scrie CNN.

Propunerea are ca scop "acordarea de ajutor financiar pe termen scurt, finanțând nevoile imediate ale Ucrainei, reabilitarea infrastructurii critice și un sprijin inițial pentru o reconstrucție postbelică durabilă, în vederea sprijinirii Ucrainei pe drumul său către integrarea europeană", a anunțat sâmbătă Consiliul.

Cea mai mare parte a costurilor cu dobânzile pachetului urmează să fie acoperită de statele membre ale Consiliului European, iar împrumuturile aferente asistenței vor avea o perioadă de grație de 10 ani.

De asemenea, SUA a anunţat un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 275 de milioane de dolari. Noul ajutor constă în sisteme antiaeriene de apărare Himars, 80.000 de obuze, vehicule militare şi 150 de generatoare electrice.

Război în Ucraina, 10 decembrie Vladimir Putin, noi ameninţări nucleare

Război în Ucraina, 9 decembrie | Volodimir Zelenski: ”Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă”

Război în Ucraina, 8 decembrie | Putin anunță că va continua bombardamentele asupra Ucrainei, ca represalii pentru podul Crimeei

Război în Ucraina, 7 decembrie | Putin afirmă că Rusia ar folosi arme nucleare doar ca ripostă la un atac similar

Război în Ucraina, 6 decembrie | Drona cu care ucrainenii ar fi atacat bazele din Rusia, fabricată în URSS acum peste 30 de ani

×
Etichete: Război Ucraina
x close