Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Rusia, acuzată de Kiev că a bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie, înainte de reuniunea de urgență de la ONU
- Reacție furioasă a Moscovei după ce parlamentul unui stat UE a desemnat Rusia "stat sponsor al terorismului"
- Mesajul Kievului pentru ruși, după exploziile din Crimeea
- Locuitorii din Crimeea fug din peninsulă după exploziile de la baza militară
- Flăcări semnalate la o bază militară din Belarus, aproape de granița cu Ucraina
- Rușii se fac de râs pe internet cu noile lansatoare S-400 din Crimeea
- Rusia a pierdut cel puțin șapte avioane militare după exploziile de la baza din Crimeea
- Separatiştii acuză forţele ucrainene de bombardarea unei fabrici de bere din oraşul ocupat Doneţk
- Forțele ruse bombardează Harkovul
- Zelenski: Armata ucraineană va răspunde bombardamentelor ruşior
- ONU discută joi situația de la centrala nucleară Zaporojie
- Kievul evită în ultimul moment o catastrofă financiară
- Armata Ucrainei i-a lăsat pe ruși fără cale ferată între Crimeea și Herson
Update 11 august 2022, ora 21:45 Germania pregătește o conferință internațională privind reconstrucția Ucrainei - surse
Germania intenționează să găzduiască o conferință internațională, posibil în octombrie, pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei după invazia Rusiei, a declarat joi o sursă guvernamentală pentru Reuters.
Sursa citată de Reuters a spus că planurile nu au fost finalizate, dar 25 octombrie este o dată posibilă.
Aceasta este „o dată posibilă pentru o astfel de conferință, dar nu este încă definitivă”, a spus sursa, fără a da alte detalii.
Germania prezidează grupul G7 al națiunilor industrializate, iar cancelarul Olaf Scholz a declarat anterior reporterilor că efortul de reconstrucție necesar în Ucraina va fi enorm, mai mare chiar decât Planul Marshall, programul american care a ajutat la reconstrucția Europei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial.
Update 11 august 2022, ora 20:06 SUA cer din nou Rusiei să evite confruntările în jurul centralelor nucleare din Ucraina
Administraţia Joseph Biden a reafirmat, joi, apelul adresat Rusiei de oprire a operaţiunilor militare în apropierea centralelor nucleare din Ucraina, în contextul atacurilor care au afectat instalaţii ale unităţii atomoelectrice de la Zaporojie, pe care Moscova le atribuie Kievului.
"Luptele în jurul centralelor nucleare sunt periculoase şi iresponsabile. Statele Unite continuă să ceară Rusiei să cedeze în totalitate Ucrainei controlul asupra centralelor nucleare; de asemenea, susţinem apelurile ucrainenilor de a crea o zonă demilitarizată în jurul Centralei nucleare Zaporojie", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de cotidianul Le Monde.
Mai multe atacuri militare au vizat joi instalaţii ale Centralei nucleare Zaporojie, aflată din martie sub controlul Rusiei. Moscova atribuie Kievului bombardamentele, dar Kievul susţine că sunt comise de armata rusă.
"Atacurile au fost lansate de partizanii preşedintelui Ucrainei", a acuzat Vladimir Rogov, un lider insurgent prorus din estul Ucrainei.
Compania ucraineană Energoatom a comunicat că, "în momentul de faţă, situaţia este sub control" şi nivelul radiaţiilor este normal la Centrala nucleară Zaporojie, dar a subliniat că au fost avariate unele instalaţii de captare a radiaţiilor şi a fost semnalat fum generat de un incendiu de vegetaţie. "Situaţia se înrăutăţeşte, întrucât sunt substanţe radioactive în apropiere", a atras atenţia Energoatom.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat "profund preocupat" de situaţia de la Centrala Zaporojie şi a avertizat asupra riscurilor producerii unei "catastrofe".
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni joi seară, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a dezbate situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie.
Update 11 august 2022, ora 18:43 Ucraina acuză Rusia că a bombardat din nou, joi, centrala nucleară Zaporojie.
"Invadatorii au vizat din nou teritoriul uzinei nucleare, lovind nu departe de prima unitate energetică. Au avariat stația de pompare a apelor uzate. Un fum intens a fost semnalat în apropiere", a transmis pe Telegram agenția nucleară ucraineană Energoatom.
"Situația se înrăutățește, pentru că sunt surse de radiație în apropiere și mai mulți senzori de detecție a radiațiilor au fost avariați", adaugă sursa citată.
În pofida noilor bombardamente, nivelul de radiație în zona centralei era, joi, în limite normale, potrivit Energoatom.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite urma să se întrunească, joi, începând cu orele 22 (după fusul orar al României) într-o reuniune de urgență pentru a discuta situația centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie.
Update 11 august 2022, ora 15:43 Rusia a reacționat, joi, în termeni duri după rezoluția adoptată de parlamentul leton, în care Rusia este desemnată drept "stat care susține terorismul".
"Având în vedere că nu există substanță, ci doar xenofobie bestială în spatele acestei decizii, este necesar să-i numim pe autori drept neonaziști", a postat pe Telegram Maria Zaharova (foto), purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Documentul adoptat de Parlamentul de la Riga menționează că "Letonia recunoaște acțiunile Rusiei în Ucraina drept un genocid țintit împotriva poporului ucrainean" și cheamă la creșterea susținerii militare, financiare, umanitare și diplomatice pentru Ucraina.
De asemenea, parlamentarii letoni cer statelor din Uniunea Europeană să înceteze eliberarea de vize pentru cetățenii ruși și belaruși, pe considerentul că invazia Ucrainei s-a produs cu sprijinul și implicarea regimului de la Minsk.
Update 11 august 2022, ora 14:42 Ministerul ucrainean al Apărării a dat publicității o declarație ironică după exploziile care au devastat baza aeriană rusă Saki din Crimeea.
"Îi sfătuim pe stimații noștri oaspeți ruși să nu viziteze Crimeea ucraineană, dacă nu vor să aibă parte de o vacanță de vară neplăcut de fierbinte. Nicio cantitate de cremă solară nu-i va proteja de efectele periculoase ale fumatului în zonele neautorizate", se spune în declarația distribuită pe rețelele sociale.
Unless they want an unpleasantly hot summer break, we advise our valued russian guests not to visit Ukrainian Crimea.
— Defense of Ukraine (@DefenceU) August 11, 2022
Because no amount of sunscreen will protect them from the hazardous effects of smoking in unauthorised areas.
?Bananarama pic.twitter.com/NnWnpZqMhR
Noi imagini autentificate de CNN prin geolocalizare arată că la baza situată în apropiere de Novofedorivka au avut loc cel puțin trei explozii de mari proporții, dintre care două simultane.
Cauza deflagrațiilor rămâne neclară, deși mai mulți internauți acreditează fie varianta unui tir multiplu de artilerie cu bătaie lungă, fie varianta unui sabotaj la sol.
Autoritățile de la Kiev spun că nu au putut să determine cauza incidentului, în timp ce Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că detonațiile au fost provocate de muniția de aviație de pe aerodromul militar, fără a preciza cum anume.
Exploziile de marți s-au soldat cu cel puțin un mort și nouă răniți.
Update 11 august 2022, ora 13:46 Locuitorii din Crimeea au format cozi imense în încercarea de pleca de pe insulă.
Se întâmplă astfel după ce mai multe explozii au devastat baza militară Saki de lângă Novofedorivka și au distrus cel puțin șapte avioane de vânătoare și bombardament.
Autorităţile de la Kiev au negat că ar fi implicate în incident și au indicat că responsabilitatea ar putea aparține insurgenţii locali anti-ruși.
Update 11 august 2022, ora 13:41 Un incendiu care a izbucnit peste noapte la o bază aeriană din Belarus, situată în apropiere de granița cu Ucraina, a fost provocat de un echipament care a luat foc, într-un incident care nu are legătură cu războiul.
Explicația a fost furnizată joi de Ministerul Apărării din Belarus.
Instituția a reacționat după relatările privind focurile și zgomotele semnalate la baza aeriană Ziabrovka, din apropiere de orașul belarus Gomel, situat în sud-estul țării.
"Nu există victime. Personalul a luat la timp măsurile respective", se arată în declarația ministerului.
The Ministry of Defence of #Belarus states that yesterday around 11 p.m., one of the vehicles in the area of the military airfield "Zyabrovka" near #Homel caught fire during an inspection run. pic.twitter.com/PV7qNSHESr
— NEXTA (@nexta_tv) August 11, 2022
Incidentul de lângă Gomel vine la scurt timp după exploziile semnalate în Crimeea ocupată, la o bază aeriană a Rusiei, unde fotografii realizate din satelit dezvăluie că au fost distruse cel puțin șapte avioane.
Update 11 august 2022, ora 13:20 Un scurt material video filmat de armata rusă în Crimeea face furori pe internet iar internauții au reacționat la imagini cu cele mai acide glume.
Este vorba despre o relatare privind sistemele antiaeriene menite să apere de eventualele lovituri ale Kievului peninsula ocupată de forțele Moscovei în 2014.
În timp ce un militar rus vorbește despre actualizarea apărării cu cele mai moderne lansatoare S-400, tuburile de rachete din spatele vorbitorului încep să se balanseze, aparent ca efect al vântului, apoi să se îndoaie, ca și cum ar fi niște replici făcute din cauciuc.
Cele trei tuburi înalte, de culoare gri, se apleacă ușor spre stânga cadrului, apoi spre dreapta, apoi din nou spre stânga, sub un unghi mai accentuat.
Unul dintre tuburi se îndoaie la limita treimii superioare, precum o barcă gonflabilă pliată înainte să fie scos aerul din ea.
În tot acest timp, vorbitorul din cadru continuă să-și spună textul, aparent neștiutor cu privire la ce se întâmplă în spatele său.
Well, one more funny video today. This is a report from the russian military that all air defense systems in Crimea have been upgraded to the most modern versions of S-400. This is not a joke. pic.twitter.com/Qa6Zr6FNl8
— Angry Cossack (@auto_glam) August 10, 2022
"Unul dintre cele mai amuzante clipuri de astăzi. O relatare a armatei ruse, conform căreia sistemele aeriene de apărare din Crimeea au fost actualizate la cea mai modernă versiune a lansatoarelor S-400. Nu este o glumă", notează utilizatorul @auto_glam.
@SinitarGaming remarcă faptul că "sistemele S-400" din spatele vorbitorului sunt doar replici de cauciuc în timp ce @jtp802 publică propria sa versiune legată de apărarea antiaeriană rusă din Crimeea.
Footage of the new S-400 that arrived in Crimea. pic.twitter.com/aGkaGudNhZ
— ?Warrior Vaccinator?Boosted AF? (@jtp802) August 10, 2022
Update 11 august 2022, ora 12:20 Cel puțin șapte avioane militare ruse au fost distruse în seria de explozii produse marți la baza aeriană Saki de lângă Novofedorivka, în Peninsula Crimeea.
Informația este transmisă de CNN, pe baza imaginilor din satelit ale locului unde s-au produs deflagrațiile.
Ar putea fi cea ma grea pierdere a aviației militare ruse într-o singură zi, de la Al Doilea Război Mondial, adaugă sursa citată.
Aparatele militare distruse par să fie bombardiere Suhoi Su-24 și avioane de vânătoare multirol Su-30, spune Peter Layton, reprezentant al Griffith Asia Institute și fost pilot al Forțelor Aeriene din Australia.
Layton se bazează pe fotografiile realizate de satelitul Planet Lab la baza Saki înainte și după explozii.
Alte două avioane par să fi fost avariate.
Miercuri, armata ucraineană a adăugat încă nouă avioane ruse la bilanțul celor distruse de când a început invazia.
Pe de altă parte, Ministerul ucrainean al Apărării a comunicat că nu a putut stabili cauza exploziilor produse la baza rusă din Crimeea, care se află la aproximativ 225 de kilometri depărtare de linia frontului.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a susținut că deflagrațiile au fost provocate de muniția de aviație, fără a preciza cum a ajuns aceasta să explodeze.
Update 11 august 2022, ora 11:20 Locuitorii din Crimeea au format cozi imense pe drumuri în încercarea de a scăpa de pe insulă. Totul după ce mai multe bombe au explodat într-o bază militară rusească. Autoritățile de la Kiev au negat orice responsabilitate pentru seria de explozii și spun că în spatele acestora s-ar afla insurgenții locali.
Update 11 august 2022, ora 10:05 Mai multe imagini din satelit arată avioane de război ruseşti distruse la baza aeriană Saki din Crimeea, în urma exploziilor de la începutul acestei săptămâni, scrie BBC. La baza Saki din vestul Crimeei, condusă de ruşi, s-au produs marţi, cel puţin 12 explozii, iar o persoană a fost ucisă, relatează bbc.com.
Un oficial ucrainean, sub protecţia anonimatului, a declarat pentru New York Times că „aceasta a fost o bază aeriană de la care decolau în mod regulat avioane pentru atacuri împotriva forţelor noastre din teatrul de operaţiuni din sud”.
Oficialul nu a vrut să dezvăluie tipul de armament folosit în atac şi s-a rezumat doar la a spune că „a fost folosit un dispozitiv de fabricaţie exclusiv ucraineană”.
Deocamdată, Ucraina nu şi-a asumat oficial responsabilitatea atacului, dar aceste noi dovezi sugerează posibilitatea unui lovituri ţintite, scrie bbc.com.
Before and after. Saky/Novofedorivka Russian military air base pic.twitter.com/14Y9tz1MId
— Paul Jawin (@PaulJawin) August 10, 2022
Update 11 august 2022, ora 08:25 Separatiştii pro-ruşi au acuzat forţele ucrainene de bombardarea unei fabrici de bere din oraşul ocupat Doneţk, atac în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa şi care a declanşat o scurgere de amoniac, conform informaţiilor difuzate de Interfax, transmite joi Reuters.
Ministerul pentru situaţii de urgenţă din autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Rusia, a declarat că un obuz a lovit o linie de amoniac noaptea târziu, declanşând un incendiu care, la un moment dat, s-a întins pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.
In the temporarily-occupied city of Donetsk, Ukrainian defenders destroyed a brewery used by the Russian fascist invaders to store ammunition.https://t.co/Y1SSfA2qFp pic.twitter.com/Mf6WMyGXnx
— Michael MacKay (@mhmck) August 10, 2022
Imaginile Reuters de la faţa locului arată flăcări care luminează cerul deasupra unei părţi a oraşului, precum şi pompieri care poartă măşti. Într-o poză pare să se vadă un cadavru întins pe pământ.
Update 11 august 2022, ora 07:32 Forțele ruse bombardează Harkovul. Primarul Harkovului, Ihor Terehov, a raportat că patru atacuri ale rușilor asupra orașului au avut loc în jurul orei 4:28 a.m., ora locală. A fost lovită curtea unei clădiri rezidențiale din centrul Harkivului, însă nu au fost raportate victime în acest moment.
Update 11 august 2022, ora 06:45 Armata ucraineană va răspunde bombardamentelor ruşior, afirmă Zelenski.
Preşedintele Volodimir Zelenski le-a transmis cetăţenilor ucraineni, în timpul discursului de miercuri seară, că armata va răspunde bombardamentului rusesc asupra oraşului Marhaneţ, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 13 persoane şi alte 10 au fost rănite.
„Forţele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informaţii şi agenţiile noastre de aplicare a legii nu vor lăsa fără răspuns bombardamentul rusesc de astăzi asupra regiunii Dnipropetrovsk”, a declarat liderul de la Kiev.
Update 11 august 2022, ora 00:01 Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite organizează, joi, o reuniune de urgență pentru a discuta situația centralei nucleare ucrainene Zaporojie, în legătură cu care Kievul şi Moscova se acuză reciproc că au bombardat-o.
Informația vine din surse diplomatice, citate de presa internațională.
O sursă apropiată președinției Consiliului de Securitate a precizat că reuniunea va avea joi, 11 august, la ora locală 15:00 (ora 22:00 în România).
O altă sursă de la sediul ONU din New York a menționat că reprezentanții celor 15 țări din Consiliul de Securitate se vor reuni joi după-amiază la cererea Rusiei, care dispune de drept de veto, la fel cu ceilalți patru membri permanenți, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Franța și China.
China este țara care deține în luna august președinția Consiliului de Securitate.
Cel puțin 13 persoane au murit din cauza bombardamentelor în noaptea de marți spre miercuri în zona din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare astfel de centrală din Europa.
13 civilians were killed as a result of night #Russian shelling of Nikopol district, Dnipropetrovsk region. 11 people injured, 5 of them in critical condition.#StopRussianWar #ArmUkraineNow
— MFA of Ukraine ?? (@MFA_Ukraine) August 10, 2022
? Valentyn Reznichenko pic.twitter.com/fPkILV2htM
Atac al Rusiei în apropiere de Zaporojie, într-o aparentă răzbunare pentru exploziile din Crimeea
Bilanțul provizoriu a fost comunicat de Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.
Cei 13 civili au fost uciși în bombardamente lansate de forțele ruse la Nikopol și Marganeț.
Potrivit guvernatorului ucrainean, localitățile bombardate au avut parte de "o noapte îngrozitoare" iar echipele de intervenție au dificultăți în recuperarea cadavrelor victimelor dintre ruine.
Bombardamentele vin după un aparent atac al Kievlui asupra unei baze aeriene din Crimeea.
Miniștrii de Externe din G7 au cerut Moscovei să redea Kievului controlul centralei Zaporojie
Armata ucraineană nu și-a asumat acel atac, în timp ce Moscova a susținut că "a explodat muniția de aviație" de pe aerodromul militar.
Zonele vizate de ruși în Dinpropetrovsk se află la circa 20 de kilometri de centrala nucleară de la Zaporojie, pe celălalt mal al Niprului față de obiectivul nuclear.
Centrala însăși a suferit, în zilele din urmă, consecințele unor bombardamente pentru care Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc iar G7, grupul țărilor cel mai puternic industrializate, a cerut - printr-o declarație a miniștrilor de Externe - ca rușii să redea Kievului controlul acestui obiectiv nuclear.
Război în Ucraina, 10 august | Armata Ucrainei i-a lăsat pe ruși fără cale ferată între Crimeea și Herson
Război în Ucraina, 9 august | Presa Kremlinului anunță ce a explodat la baza rusă din Crimeea
Război în Ucraina, 8 august | Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare
Război în Ucraina, 7 august | Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk
Război în Ucraina, 6 august | Capcana întinsă de ruşi pentru civilii ucraineni