Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 229 | Mai multe regiuni ucrainene nu au energie electrică, după bombardamentele rușilor. Țara oprește exporturile de electricitate

Război în Ucraina, ziua 229 | Mai multe regiuni ucrainene nu au energie electrică, după bombardamentele rușilor. Țara oprește exporturile de electricitate

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 19:00 10 Oct 2022 Modificat la 00:05 11 Oct 2022
explozii kiev
Război în Ucraina, ziua 229 | Atacuri la Kiev, după explozia de pe podul Kerci. Putin convoacă de urgenţă Consiliul de securitate

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski: Din cele 84 de rachete rusești lansate împotriva Ucrainei, 43 au fost doborâte
  • Joe Biden condamnă intensificarea atacurilor Rusiei şi reafirmă sprijinul pentru Ucraina
  • Ucraina oprește exporturile de electricitate
  • Zeci de regiuni din Ucraina nu au energie electrică și se confruntă cu incendii
  • Un ofițer de poliție cibernetică a fost ucis în urma unui atac rusesc cu rachete asupra Kievului
  • Putin ar putea vorbi cu Erdogan despre posibilitatea negocierilor între Rusia şi Occident
  • Lukașenko recunoaște că Belarus desfășoară trupe împreună cu Rusia
  • Cel puțin 11 morți în Ucraina după atacurile rusești de luni
  • Ministerul român al Apărării a detectat rachetele rusești de croazieră care au survolat Republica Moldova
  • Republica Moldova, survolată de rachetele rusești Kalibr, care au adus moartea în Ucraina
  • Consulatul german din Kiev, lovit de o rachetă rusească

Update 22:00 "Din cele 84 de rachete rusești lansate împotriva Ucrainei, 43 au fost doborâte. Din 24 de drone rusești, 13 au fost doborâte. Și chiar și după aceea, la fiecare zece minute primesc un mesaj despre doborârea "martirilor" iranieni.

Ucraina nu poate fi intimidată. Doar să ne unim și mai mult. Ucraina nu poate fi oprită. Doar pentru a convinge și mai mult că teroriștii trebuie neutralizați. Nici acum ocupanții nu ne pot opune pe câmpul de luptă și de aceea recurg la această teroare. Ei bine, haideți să facem câmpul de luptă și mai dureros pentru inamic. Și vom restaura tot ce a fost distrus.", a declarat Volodimir Zelenski.

"Am avut o conversație productivă cu președintele american Joe Biden. Principalul subiect de discuție a fost apărarea antiaeriană. Aceasta este în prezent prioritatea numărul unu în cooperarea noastră în domeniul apărării. Conducerea Americii este foarte importantă pentru Ucraina în chestiunea unei poziții dure a G7 și a sprijinului pentru rezoluția noastră la Adunarea Generală a ONU.", a mai precizat președintele ucrainean.

Update 21:15 Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a condamnat vehement bombardamentele armatei ruse asupra oraşelor ucrainene şi a reafirmat angajamentul de a continua să susţină Ucraina, informează publicaţia The Hill.

"Aceste atacuri consolidează angajamentul nostru de a rămâne alături de poporul ucrainean cât va fi nevoie. Împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vom continua să impunem costuri Rusiei pentru agresiunea sa, să îl tragem la răspundere pe Vladimir Putin şi Rusia pentru atrocităţi şi crime de război şi să furnizăm forţelor ucrainene sprijinul necesar pentru apărarea ţării şi a libertăţii", a declarat preşedintele Biden.

Liderul de la Casa Albă a transmis condoleanţe pentru victimele atacurilor "fără sens" comise de armata rusă. "Aceste acţiuni demonstrează încă o dată brutalitatea pură a războiului ilegal al domnului Putin împotriva poporului ucrainean", a subliniat preşedintele SUA.

Update 20:15 Ministerul ucrainean al Energiei a anunțat că Ucraina oprește exporturile de electricitate din cauza atacurilor aeriene care au lovit infrastructura din domeniu, potrivit Sky News.

"Loviturile cu rachete de astăzi, care au lovit generatoarele termice și substațiile electrice, au obligat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu 11 octombrie pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic", a anunțat ministerul pe site-ul său.

Decizia vine după ce Rusia a lansat cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei de la începutul conflictului.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halushchenko, a declarat că atacurile asupra sistemului energetic au fost „cele mai mari din timpul întregului război".

Update 19:45 Serviciile de urgență ucrainene au transmis o actualizare a situației din țară, după o zi care a început cu lovituri aeriene de amploare din partea rușilor.

Potrivit documentelor, 11 persoane au murit și 89 au fost rănite. De asemenea, infrastructura critică a fost afectată în 12 regiuni diferite, precum și în orașul Kiev, unde au izbucnit peste 30 de incendii.

Alimentarea cu energie electrică este parțial întreruptă în 15 regiuni, inclusiv în Liov, Kiev și Zaporojia, potrivit BBC.

Sprecialiștii cred că sistemul energetic ucrainean va fi supus unui test de rezistență în noaptea de luni spre marți. De aceea, ucrainenii sunt rugați să reducă la minimum consumul de electricitate între orele 17:00 și 23:00, mai ales prin evitarea utilizării aparatelor electrice, precum încălzitoarele și mașinile de spălat rufe.

Update 19:00 Noi atacuri cu drone ale rușilor au lovit sudul Ucrainei, anunță autoritățile regionale ucrainene, potrivit CNN.

Mai multe explozii s-au produs în orașul Krivoi Rog, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului din regiunea Dnipropetrovsk.

"Preliminar - drone kamikaze Shahid [de fabricație iraniană]", a anunțat Vilkul pe Telegram.

Deocamdată nu există detalii despre pagube sau victime.

Update 18:00 Colonelul Yuriy Zaskoka, un angajat al Departamentului de poliție cibernetică, a fost ucis în timpul atacului de dimineață în districtul Shevchenkiv din Kiev.

Oamenii legii se aflau în epicentrul exploziei în timp ce conducea la serviciu cu propria mașină. O rachetă rusă a lovit infrastructura civilă din centrul orașului, ucigând un ofițer al legii, a anunțat Poliția Cibernetică din Ucraina

"În departament, Yuriy a deținut funcția de șef al departamentului de protecție a infrastructurii critice și, în general, a dedicat aproape 24 de ani muncii poliției.

Doi copii au rămas fără tată. Exprimăm sincere condoleanțe familiei decedatului, aceasta este o mare pierdere pentru întreaga echipă.", a mai precizat instituția.

Update 17:30 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea discuta cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre o iniţiativă a Ankarei privind organizarea de negocieri între Moscova şi Occident pentru oprirea războiului din Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat luni că Rusia nu a primit încă semnale din partea Occidentului privind posibile negocieri în Turcia, dar nu a exclus posibilitatea unor discuţii despre această iniţiativă între preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, conform agenţiei Reuters.

Vladimir Putin şi Recep Erdogan urmează să efectueze vizite în Kazahstan săptămâna aceasta.

Update 16:34 Sirenele de raid aerian au pornit din nou la Kiev, în timp ce bilanțul victimelor atacurilor de dimineață a fost actualizat în creștere.

Cel puțin 11 persoane au murit, iar alte 64 au fost rănite, conform ultimelor informații disponibile.

Se pare că cel puțin cinci dintre victime au fost ucise în Kiev, unde rachetele au lovit un loc de joacă, o șosea și o clădire.

Cel mai recent bilanț al victimelor a fost furnizat de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina și se estimează că va continua să crească.

De asemenea, alertele de raid aerian au început să sune din nou în capitala Ucrainei, după ce s-au oprit în urmă cu câteva ore.

Loviturile cu rachete consemnate luni, la Kiev, sunt primele după tirurile rusești din luna iunie.----

Update 16:00 Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat că țara sa și Rusia vor desfășura un "grup regional comun" de trupe militare.

Informația este difuzată de presa din Belarus, citată de CNN.

"Din cauza agravării situației la granița de vest a Uniunii (Uniunea Rusia - Belarus, n.r.), am convenit să desfășurăm o grupare regională a Federației Ruse și a Republicii Belarus", a declarat Lukașenko luni, potrivit agenției de stat Belta.

Potrivit liderului de la Minsk, operațiunea "este în desfășurare" de două zile.

Nu este clar ce unități cuprinde gruparea de trupe și unde este desfășurată, notează CNN.

Anterior, regimul de la Minsk a acuzat Ucraina că se pregătește să atace Belarus.

Luni, Lukașenko a reluat aceste acuzații și a lansat un avertisment Kievului.

"Pe canale neoficiale, am fost avertizați ieri (duminică, n.r.) în legătură cu lovituri efectuate din Ucraina asupra teritoriului Belarus (...) Spuneți-le președintelui ucrainean și altor nebuni (de la Kiev) că ceea ce s-a înâmplat cu Podul Crimeei va fi nimic dacă vor îndrăzni să se atingă cu mâinile lor murdare fie și de un metru din teritoriul nostru", a spus el.

Update 15:42 Ultimele 24 de ore au consemnat cele mai intense și mai distrugătoare atacuri lansate de armata rusă în Ucraina, din primăvarea acestui an.

Rușii lansat rachete în Kiev, dar și în alte orașe din vestul și din centrul țării, care nu mai fuseseră vizate în ultimele luni. Sunt relatări care arată că cel puțin 16 orașe mari au fost bombardate de ruși cu rachete și drone.

Anton Gherașcenko, consilier în ministerul Afacerilor Interne de la Kiev, a precizat că 75 de rachete au fost lansate spre Ucraina. Dintre acestea, 41 au fost interceptate de sistemele anti-aeriene.

Asta înseamnă că peste 30 au lovit ținte în Ucraina.

La Kiev, în districtul Șevcenkovski, erau consemnați la mijlocul zilei 8 morți si 12 răniți, potrivit lui Rotislav Smirnov, consilier in Ministerul de Interne.

Liov si Harkov erau, luni, parțial lipsite de electricitate si internet după tirurile rusești.

Victime omenești au fost semnalate și la Zaporojie.

Există temeri că atacurile rusești nu se vor opri aici și există chiar informații privind preparative ale Moscovei pentru un nou asalt asupra Kievului.

Update 15:00 Ministerul român al Apărării anunță că a detectat "ținte aeriene" lansate luni dimineață și care au intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Precizările vin după ce ministrul de Externe de la Chișinău a declarat că a cerut convocarea ambasadorului rus, după ce Republica Moldova a fost survolată de trei rachete rusești, lansate, cel mai probabil, de pe nave militare aflate în Marea Neagră.

Autoritățile ucrainene au comunicat că atacul rus de luni dimineață, în urma căruia s-au înregistrat zeci de morți și de răniți, a implicat 75 de rachete, dintre care mai mult de jumătate au fost neutralizate de apărarea antiaeriană.

"Structurile Statului Major al Forțelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul  orar 8.05-9.09, trei ținte aeriene care au evoluat în spațiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spațiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Din analiza traiectelor de evoluție şi a parametrilor de zbor, a rezultat că țintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.

Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranța traficului aerian al României și al NATO", se menționează în Comunicatul MApN.

Update 14:26 Mai multe rachete lansate de pe nave rusești aflate în Marea Neagră au intrat, luni, în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Informația este transmisă de CNN, care îl citează pe Nicu Popescu, vicepremier și ministru al Afacerilor Externe în guvernul de la Chișinău.

"Trei rachete lansate asupra Ucrainei în această dimineață de pe nave rusești din Marea Neagră au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Am cerut ca ambasadorul Rusiei să fie convocat pentru explicații", a spus ministrul.

Faptul că rachetele rusești - cel mai probabil, de tipul Kalibr - au tranzitat spațiul aerian al Republicii Moldova a creat un risc suplimentar pentru aeronavele civile dar și pentru locuitori, remarcă Antena 3 CNN.

Update 14:00 Clădirea în care se află consulatul german din Kiev a fost lovită de o rachetă rusească.

Nu este clar dacă cineva a fost ucis sau rănit în urma atacului.

Clădirea nu a fost folosită de la izbucnirea războiului, a precizat Ministerul german de Externe.

Update 13:30 Președintele rus Vladimir Putin a confirmat că armata sa a lansat luni dimineață atacurile masive cu rachete asupra mai multor regiuni din Ucraina.

Într-un mesaj video, liderul rus a spus că "rachetele cu rază lungă de acțiune au lovit instalații energetice, obiective militare și de comunicații".

El a promis "un răspuns dur la orice alte acte teroriste" pe teritoriul Rusiei, o referire implicită la explozia ce a avariat grav podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de peninsula Crimeea.

Acuzând Kievul de "terorism", Putin a cerut "să nu existe nicio îndoială" că răspunsul Moscovei va corespunde  "nivelului de amenințare la adresa Federației Ruse", notează CNN.

Moscova a atribuit Kievului atacul asupra podului Kerci iar liderul rus a convocat, luni, Consiliul de Securitate al Federației Ruse pentru a discuta ce măsuri trebuie luate după incident.

Ucraina nu și-a asumat explicit explozia de pe pod, dar a lansat în spațiul public indicii care confirmă această ipoteză.

Update 13:00  "Faptul că a fost lovită zona rezidențială ultracentrală din Kiev arată că Vladimir Putin vrea eliminarea lui Volodimir Zelenski, vrea să lovească Palatul Prezidențial, sediile Parlamentului și Guvernului pentru a rupe legătura dintre comanda operațională şi trupele de apărare. Din punct de vedere militar, cred că am ajuns în etapa infernală a războiului, şi anume, rachete lansate peste tot pe teritoriul Ucrainei. Este cea mai intensă fază a războiului, de la debutul invaziei în luna februarie.

O altă consecință periculoasă este lovirea infrastructurii energetice a Ucrainei în prag de iarnă, ceea ce ar putea să genereze o situație extrem de complicată pentru populația din Ucraina - care se va vedea nevoită să părăsească teritoriul țării - dar și pentru trupele de apărare care, fără energie și fără combustibil, nu vor avea elementele necesare pentru a-şi duce lupta mai departe", a spus jurnalistul Radu Tudor la Antena 3 CNN, după tirurile intense cu zeci de rachete lansate de armata rusă asupra Ucrainei.

El a arătat că există informații potrivit cărora Moscova concentrează, din nou, trupe la frontiera cu Belarus.

"Sunt indicii care arată că Rusia plănuiește o nouă ofensivă asupra Kievului, după modelul din februarie-martie. Acea primă ofensivă s-a soldat cu un eșec. O a doua ofensivă s-ar putea dovedi  mult mai sângeroasă, pentru că (...) rușii vor dori să distrugă absolut totul în calea lor", a anticipat jurnalistul.

Update 12:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut poporului său să reziste în fața ultimelor atrocități comise de armata rusă, care a bombardat ținte pe tot cuprinsul țării, inclusiv în Kiev, și a provocat zeci de victime civile.

"Dragi ucraineni (...) avem de-a face cu teroriști. Au fost lansate zeci de rachete 'Shahids', iraniene. (Rușii) au două ținte. Prima, instalațiile energetice, în toată țara. Vor să creeze panică și haos, vor să nu mai funcționeze sistemul energetic.

A două ținta: oamenii. Unele dintre lovituri au fost special alese pentru a provoca cât mai multe daune.

Rămâneți azi la adăpost. Respectați regulile de siguranță. Amintiți-vă întotdeauna: Ucraina a existat înainte de apariția acestui inamic, și va exista și după el", a transmis președintele ucrainean într-un mesaj înregistrat într-o locație exterioară.

La Kiev, circulația metroului a fost suspendată luni, potrivit municipalității.

Din cauza bombardamentelor rusești, stațiile de metrou sunt folosite ca adăposturi.

Cel puțin cinci persoane au murit în capitala ucraineană și alte 12 au fost rănite, conform surselor oficiale, ca urmare a tirurilor efectuate de ruși.

Update 10:55 - Autorităţile au anunţat un prim bilanţ al exploziilor din această dimineaţă din Ucraina. Opt civili au fost uciși și 24 răniți în urma loviturilor cu rachete din această dimineață de la Kiev, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne, potrivit Mediafax.

Mai multe victime au fost înregistrate în această dimineață în Kiev, capitala ucraineană, în urma "mai multor explozii", au anunțat serviciile de urgență din regiune. Alte orașe atacate cu rachete sunt Dnipro, Zaporojie, Lviv și Ternopil.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat că loviturile au lovit cartierele Shevchenkivskyi și Solomianskyi din oraș și a sfătuit locuitorii să se adăpostească.

Update 10:30 Volodimir Zelenski a avut o reacție, imediat după explozii. Aceasta spune că în a 229-a zi, ruşii încearcă să îi distrugă și să îi șteargă pe ucraineni de pe fața pământului. 

Liderul de Kiev adaugă că sunt alerte aeriene în toată ţara, deoarece rachetele lovesc fără încetare şi le cere oamenilor să nu părăsească adăposturile şi buncărele. 

Zelenski recunoaşte că sunt mai mulţi morţi, dar cere poporului său să reziste în continuare, chiar şi în aceste condiţii.

Update 09:00 - Explozii în centrul Kievului, oraşul e acoperit de fum

Patru explozii au avut loc în centrul Kievului, luni dimineaţă. Primarul Vitali Klitschko a confirmat că exploziile au avut loc. 

Pe Twitter au apărut imagini surprinse de localnici de la aceste explozii. În fotografii se vede cum fumul gros se ridică la zeci de metri înălţime.

În presa ucraineană, sunt informaţii că Rusia ar fi lansat 10 rachete în noaptea de duminică spre luni în Ucraina.

Mai multe lovituri cu rachete au fost raporate şi în alte regiuni. Deocamdată nu au fost raportate victime.

Nu se ştie ce a cauzat exploziile şi nici nu există informaţii despre eventuale victime şi pagube materiale.

Totul vine la două zile după explozia de la podul Kerci.

Update 08:30 - Vladimir Putin este aşteptat să facă o mişcare după explozia de la podul din Crimeea. Consiliul de securitate rusesc se reuneşte astăzi, la ordinul liderului de la Kremlin. 

Vladimir Putin acuză Ucraina pentru atacul de la Podul Kerci, pe care îl vede drept "un act terorist care vizează distrugerea infrastructurii critice a Federației Ruse".

Declarația a fost făcută după o întâlnire a președintelui rus cu Alexander Bastrikin, șeful Comitetului care investighează explozia de pe podul Crimeei.

Astăzi va avea loc şi o întâlnire-fulger a Consiliului rus de Securitate cu preşedintele. Amploarea exploziei de pe podul care leagă Rusia de Crimeea s-a văzut și din spațiu, imaginile realizate din satelit arătând fumul negru care a cuprins zona.

"Mâine, președintele are o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Între timp, circulaţia a fost redeschisă acolo, dar cu restricții severe.

Într-o primă reacție după atacul din Kerci, Vladimir Putin a spus că aruncarea în aer a podului din Crimeea reprezintă "un act terorist care vizează distrugerea infrastructurii critice a Federației Ruse".

"Autorii, interpreții și clienții subminării sunt serviciile speciale ale Ucrainei ", a mai spus liderul de la Kremlin.

Declarația a fost făcută după o întâlnire a președintelui rus Alexander Bastrikin, șeful Comitetului care investighează explozia de pe podul Crimeei.

Război în Ucraina, 9 octombrie | Război în Ucraina, ziua 228 | Putin a convocat luni o ședință a Consiliului de Securitate

Război în Ucraina, 8 octombrie | Centrala nucleară de la Zaporojie, pe generatoare diesel. Șeful AIEA va merge la Moscova

Război în Ucraina, 7 octombrie | Pe ce se bazează avertismentul cu Apocalipsa nucleară, lansat de Joe Biden

Război în Ucraina, 6 octombrie | Zelenski le-a explicat liderilor europeni de ce Rusia trebuie oprită acum

Război în Ucraina, 5 octombrie | Surpriza lui Vladimir Putin la "referendumurile" de anexare

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close