Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 777. Atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov

Război în Ucraina, ziua 777. Atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov

Război în Ucraina, ziua 777. Trei persoane au fost ucise în timpul unui atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov. Printre victime este o adolescentă de 14 ani.

hepta DPA Images Zuma Press Sputnik RIA Novosti
Sursa foto: hepta / DPA Images / Zuma Press / Sputnik / RIA Novosti
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Apr 2024   •   21:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un copil și doi adulți, uciși în timpul unui atac asupra unui sat ucrainean din regiunea Harkov
  • Zelenski susține că presupusul plan de pace al lui Trump este "primitiv"
  • Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord privind producția de arme
  • Ucrainenii au atacat un centru de pregătire al armatei ruse
  • Iohannis: Vom continua, împreună cu aliații NATO, sprijinul politic și multidimensional pentru Kiev
  • David Cameron: Este în interesul Statelor Unite să deblocheze ajutorul pentru Ucraina
  • Ucraina dezvoltă, cu finanțare occidentală, un model de drone pe bază de Inteligență Artificială
  • Zelenski a inspectat fortificațiile din Harkov, înaintea unui anticipat atac al Rusiei
  • SUA vor vinde Ucrainei echipamente pentru sistemul de apărare antiaeriană HAWK
  • Rusia acuză SUA că ar recruta deținuți mexicani și columbieni pentru a-i trimite să lupte în Ucraina
  • Volodimir Zelenski a mers să vadă fortificațiile ridicate în regiunea Harkov
  • ONU stabilește o reuniune de urgență cu privire la atacurile de la centrala nucleară din Zaporojie
  • Un nou atac cu dronă asupra centralei nucleare Zaporojie, confirmat de AIEA
  • Ucraina investighează execuția a 54 de soldați ucraineni capturați de forțele ruse

Update 21:10 - Trei persoane au fost ucise miercuri în timpul unui atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov. Printre victime este o adolescentă de 14 ani. Echipele de intervenție se află la fața locului.

Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii Harkov din Ucraina, a declarat că în urma atacului aerian asupra satului Lyptsi au murit trei persoane.

Synehubov a mai spus că au murit o fată de 14 ani și două femei, potrivit Sky News.

Alte două persoane au fost rănite, iar salvatorii au continuat să caute victime printre dărâmături.

Update 19:10 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că presupusul plan al lui Donald Trump privind finalul războiului din Ucraina este "primitiv".

Planul propune ca Ucraina să renunțe la o serie de teritorii. Totuși, Trump spune că propunerea nu-i aparține și vorbește despre "știri false".

Potrivit unor informații apărute în presa internațională, Donald Trump ar fi spus în cadrul unor discuții private că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore dacă va ajunge din nou la Casa Albă. În acest scenariu, ucrainenii ar trebui să renunțe la o serie de teritorii ceea ce nu i-ar deranja pe locuitori, potrivit Washington Post. Totuși, consilierul lui Trump a negat informațiile pe care le-a numit "știri false".

Update 18:00 - Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord privind apărarea și producția de arme. Documentul a fost semnat la Kiev în cadrul unei conferințe a membrilor industriei militare. 30 de companii britanice au participat la eveniment.

Cele două ţări au semnat un acord-cadru de cooperare în sectoarele de apărare şi producţie de arme, au declarat oficialii de la Kiev, potrivit Sky News. 

Documentul a fost semnat la o conferință la care au participat aproximativ 30 de companii britanice de apărare.

Firmele britanice au mers la Kiev pentru a discuta despre potențiale afaceri cu producătorii ucraineni de arme.

Update 16:15 - Ucrainenii au atacat un centru de pregătire al armatei ruse. Atacul a avut loc în noaptea de marți spre miercuri. Atacul a fost confirmat de surse din domeniul securității.

Centrul de pregătire se află în orașul rus Borisoglebsk, potrivit Sky News. Dronele ucrainene au vizat un centru de pregătire al aviației, a declarat o sursă ucraineană din domeniul militar.

Un purtător de cuvânt al agenției de informații a confirmat că a avut loc un atac, dar nu a oferit detalii.

Se pare că imobilul a fost lovit de două drone care au explodat și au deteriorat fațada clădirii.

Update 14.00 Rusia a lansat, astăzi, raiduri cu rachete asupra regiunii Odesa din sudul Ucrainei, lovind infrastructura de transport și logistică Forțele de Apărare ale Ucrainei de Sud au anunțat într-o postare pe Telegram. "Inamicul continuă să terorizeze metodic regiunea Odesa", au precizat forțele de apărare.

În prezent nu sunt disponibile informații privind victimele, iar amploarea pagubelor este în curs de clarificare. Compania feroviară de stat ucraineană, Ukrzaliznytsia, a declarat într-o postare pe Telegram că doi lucrători feroviari au fost răniți și spitalizați în timpul atacurilor din această dimineață din Odesa.

Ultimele atacuri asupra Odesa urmează unui val de atacuri cu drone în sudul Ucrainei în cursul nopții, forțele de apărare din sudul țării distrugând 12 drone în regiunea Mykolayiv. Forțele rusești au vizat o instalație energetică din regiunea Mykolaiv, provocând un incendiu care a fost acum stăpânit, au declarat forțele de apărare pe Telegram.

Update 13:10 Președintele român Klaus Iohannis a declarat că, împreună cu aliații din NATO, va continua "sprijinul multidimensional" pentru Ucraina.

Iohannis a subliniat în acest sens instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloți de avioane F-16, la Centrul de la Fetești.

La evenimentul "România-NATO, 20 de ani", președintele român a mai spus că Ucraina și Republica Moldova vor fi sprijinite în vederea aderării la Uniunea Europeană.

"Ne vom coordona. în continuare, în cadrul Uniunii Europene pentru a sprijini parcursul european al Kievului și al Chișinăului și vom pleda pentru acordarea de asistență substanțială Ucrainei pe toate palierele.

De asemenea, România rămâne un susținător ferm al legăturii transatlantice și al colaborării intensificate dintre NATO și Uniunea Europeană, în spiritul sinergiei eforturilor și al complementarității reciproc benefice", a afirmat Klaus Iohannis.

Update 12:06 Ucraina dezvoltă, cu finanțare occidentală, un model de drone pe bază de Inteligență Artificială, IA.

Dronele urmează să fie utilizate în războiul declanșat de Rusia și se anticipează că vor fi mai greu de doborât.

Potrivit ziarului The Telegraph, Marea Britanie va contribui cu 200 de milioane de lire sterline la proiectul unei coaliții de țări occidentale care investesc 1,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea acestor drone destinate să ajute Ucraina.

Este de așteptat ca navigația pe baza IA să mărească eficacitatea acestor drone.

"Marea provocare este ultimul kilometru înainte de țintă, având în vedere că sunt disponibile tot mai multe sisteme rusești de război electronic. Ca să fie mai eficiente, dronele noastre ar trebui să fie ghidate fără operator și să se bazeze pe navigarea vizuală", a arătat Katerina Cernogorenko, ministrul ucrainean adjunct al Apărării.

Pe ultima porțiune înainte de impact, IA ar urma să preia controlul, ghidând drona către eventuala ei țintă, ceea ce ar face inutil bruiajul rusesc ce vizează conexiunea cu pilotul uman.

Update 11:07 Șeful diplomației britanice, David Cameron, i-a îndemnat pe decidenții din Congresul Statelor Unite să deblocheze ajutorul militar pentru Ucraina.

Cameron a făcut declarația după întâlnirea pe care a avut-o cu fostul președinte, actual candidat pentru Casa Albă, Donald Trump.

"În ceea ce privește banii de care (ucrainenii) au nevoie, probabil că nimic nu este mai important decât sprijinul  pe care Congresul îl analizează în acest moment. Vin aici fără intenția de a da lecții, de a spune cuiva ce să facă sau de a interveni în procesul politic din Statele Unite. Am venit aici doar în calitate de prieten și de om care crede în această țară și care crede că este profund în interesul dumneavoastră, al securității și al viitorului dumneavoastră și al tuturor partenerilor dumneavoastră, să deblocați acești bani. Și aștept cu nerăbdare întâlnirile pe care le voi avea în Congres", a spus Cameron.

Presa intențională notează că Mike Johnson, șeful republican al Camerei Reprezentanților, refuză să îl primească pe ministrul britanic în timpul turneului american al acestuia din urmă.

Johnson este cel care în prezent refuză să supună la vot pachetul de asistență militară în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Textul de lege a fost anterior adoptat în Senat.

Update 10:07 Rusia a lansat asupra Ucrainei 17 drone în noaptea de marți spre miercuri

Rusia a lansat 17 drone de atac și mai multe rachete vizând sudul Ucrainei.

Informația provine de la oficiali din administrația ucraineană și din Forțele aeriene ale Kievului.

Potrivit acestora, apărarea antiaeriană a doborât 14 drone și două rachete ghidate Kh-59, care se îndreptau spre portul Odesa.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleșciuk, a scris pe Telegram că Rusia a lansat, de asemenea, două rachete de croazieră Iskander-K și o rachetă balistică Iskander-M, dar nu a precizat ce s-a întâmplat cu acestea.

Nu s-au înregistrat victime în urma ultimelor atacuri ruse, a precizat armata ucraineană.

Update 09:03 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a inspectat liniile defensive ale Harkovului, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina.

Aici este așteptat un asalt de proporții al forțelor ruse.

"Nu este o situație ușoară în Harkov, dar datorită unor oameni puternici ca dumneavoastră, aici sunt salvate vieți omenești. Sunt sigur că va fi o victorie (ucraineană) la Harkov și în întreaga țară", a declarat Zelenski.

Potrivit jurnaliștilor de la The Economist, Moscova plănuiește să transforme Harkovul într-o "zona gri", imposibil de locuit pentru civili.

În ultimele zile, orașul a fost bombardat masiv, iar infrastructură energetică a fost aproape complet distrusă.

În așteptarea ofensivei ruse, soldații ucraineni au săpat tranșee și au amenajat fortificații, tactică folosită și de ruși anul trecut, atunci când au stopat contraofensivă Kievului.

Update 08:00 Statele Unite vor vinde Ucrainei echipamente în valoare de până la 138 de milioane de dolari pentru întreținerea și modernizarea sistemelor de apărare aeriană HAWK.

Informația provine de la un oficial al Departamentului de Stat american, citat de presa internațională.

Vânzarea va necesita deplasarea temporară în Europa a cinci angajați ai guvernului american și a 15 reprezentanți ai contractorilor, a adăugat sursa citată.

Statele Unite au început să livreze Ucrainei rachete de interceptare HAWK în anul 2022, ca o actualizare a sistemelor de rachete de apărare antiaeriană Stinger.

De atunci, Ucraina a primit mai multe sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv sistemul Patriot de fabricație americană.

Update 00:01 Cel mai important organism de investigație al Rusiei a anunțat marți, 9 aprilie, că a lansat o anchetă penală asupra unor înalți oficiali din Statele Unite și din țările membre NATO, suspectați de "finanțarea terorismului” în beneficiul Ucrainei.

Comitetul rus de Investigație a menționat în acest caz numele unei companii ucrainene care l-a avut în conducere pe fiul președintelui american Joe Biden, relatează AFP.

"Ancheta (...) examinează sursele și mișcările de fonduri în valoare de câteva milioane de dolari americani și implicarea unor colaboratori ai autorităților și ai organizațiilor publice și comerciale din țări occidentale", a adăugat Comitetul rus într-un comunicat, menționând numele companiei ucrainene Burisma, care l-a avut pe Hunter Biden în Consiliul său de Administrație.

Anchetatorii ruși susțin, fără a prezenta elemente din dosar, că Burisma a servit ca intermediar pentru fonduri folosite "în ultimii ani pentru a desfășura acte de terorism în Rusia și în străinătate pentru eliminarea unor personalități".

Ei nu au prezentat fapte exacte, însă Kievul a fost principalul suspect în asasinate țintite de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu peste doi ani.

Rusia consideră că Ucraina este implicată, alături de jihadişti, în atentatul din 22 martie asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, care s-a soldat cu 144 de morți. Kievul și țările occidentale au respins această versiune a faptelor care până acum nu a fost dovedită.

Atacul de la Crocus City Hall a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Război în Ucraina, 9 aprilie 2024 | "Războiul este aici!" Șeful diplomației europene cere crearea unui Fond de Apărare pentru țările de pe continent

Război în Ucraina, 8 aprilie 2024 | Zelenski: Ucraina pierde războiul dacă ajutorul de zeci de miliarde din SUA nu este aprobat de Congres

Război în Ucraina, 7 aprilie 2024 | Un veteran american care luptă în Ucraina spune că sunt zile în care soldații nu au muniție

Război în Ucraina, 6 aprilie 2024 | Șase morți și 10 răniți, la Harkov, în urma unui atac cu rachete și drone

Război în Ucraina, 5 aprilie 2024 | Cinci rachete au fost lansate de Rusia asupra localității ucrainene Zaporojie. Trei persoane au fost ucise

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close