Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 190. Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore

Război în Ucraina, ziua 190. Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore

Război în Ucraina, ziua 190. Iranul a livrat Rusiei o aşa-numită „iniţiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, propusă de un lider european. Se pare că președintele francez Emmanuel Macron a fost liderul care a transmis mesajul către Teheran, dar niciun oficial nu a comentat această ipoteză.

Razboi
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Sep 2022   •   19:33

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Războiul Rusiei a deteriorat o treime din pădurile ucrainene
  • Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore
  • Rusia anunță cât va dura misiunea experților internaționali la centrala nucleară Zaporojie
  • Moscova reacționează după ce miniștrii UE au convenit suspendarea acordului de vize cu Rusia
  • Misiunea AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie
  • Ministrul rus Serghei Lavrov dă de înțeles că Rusia vrea să aplice în Republica Moldova scenariul din Ucraina
  • Misiunea AIEA la Zaporojie, întârziată de noile atacuri din Energodar și din perimetrul centralei nucleare
  • Un reactor nuclear de la Zaporojie a fost oprit din cauza bombardamentelor
  • Șeful Consiliului de Administrație  al Lukoil a murit după ce a căzut de la etaj
  • Iranul a înmânat Rusiei o „iniţiativă de pace” privind Ucraina de la un lider din Europa Occidentală

Update 01 septembrie, ora 21:00 Războiul Rusiei a deteriorat o treime din pădurile ucrainene începând cu 24 februarie.

Ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale, Ruslan Strileț, a declarat că aproximativ trei milioane de hectare de păduri au suferit pagube în urma bombardamentelor rusești și a exploziilor de mine. Potrivit oficialului, costul pagubelor aduse pădurilor și florei este estimat la aproximativ 183 de miliarde de Hr (5 miliarde de dolari), potrivit Radio Europa Liberă.

Update 01 septembrie, ora 19:33 Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat, joi seară, că echipa sa de inspectori a fost în măsură să colecteze "o mulțime de informații" în câteva ore petrecute în perimetrul complexului atomo-electric Zaporojie.

"Lucrurile esențiale pe care trebuia să le văd, le-am văzut", a declarat Grossi într-un material video distribuit de agenția rusă de presă RIA și citat de CNN.

"Am realizat ceva foarte important astăzi. Și cel mai important lucru este că AIEA rămâne aici", a continuat el

Sursa citată de CNN menționează că Grossi a părăsit centrala după vizită.

Ulterior, agenția nucleară ucraineană, Energoatom, a comunicat, la rândul său, că șeful Agenției și majoritatea inspectorilor AIEA au plecat de la centrala nucleară.

Potrivit Energoatom, în perimetrul obiectivului nuclear-electric au rămas cinci inspectori internaționali care descarcă echipamentul adus acolo și vor continua să lucreze până pe 3 septembrie.

Update 01 septembrie, ora 18:33 Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) urma să inspecteze, joi, instalațiile în funcțiune ale centralei nucleare Zaporojie și să viziteze reactoarele nucleare.

Misiunea va rămâne în perimetrul obiectivului nuclear până sâmbătă, 3 septembrie.

Anunțul a fost făcut de Evghenii Balițki, guvernatorul instalat de ruși în zonele ocupate din regiunea centralei, citat de RIA Novosti, semnalează CNN.

Inspectorii internaționali au ajuns joi după-amiază la centrala nucleară, după ce au fost întârziați circa 3 ore pe partea ucraineană a liniei frontului, în contextul unor noi bombardamente în orașul învecinat, Energodar, pentru care Moscova și Kievul se acuză, din nou, reciproc.

Potrivit RIA Novosti, un reprezentant al agenției ruse pentru energie nucleară, Rosatom, le-a prezentat centrala membrilor delegației AIEA.

Ucraina nu garantează securitatea misiunii AIEA la Zaporojie
Oficialul rus a arătat și consecințele bombardamentelor în zona complexului nuclear-electric, bombardamente pe care Moscova le atribuie forțelor Kievului.

Într-o altă dezvoltare a evenimentelor legate de Zaporojie, Ucraina a transmis, joi, că nu poate garanta siguranța inspectorilor AIEA la centrala nucleară.

Update 01 septembrie, ora 16:33 Decizia Uniunii Europene, de suspendare a acordului privind facilitarea vizelor de scurtă durată în relaţia cu Rusia, este una "ridicolă" şi îi va afecta atât pe turiştii ruşi, cât şi pe europeni, anunţă Kremlinul.

"Este o decizie ridicolă, care se înscrie într-o serie de absurdităţi. Este o veste proastă pentru ruşi, va dura mai mult timp să obţină o viză", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Oficialul rus a subliniat că autoritățile ruse analizează opţiunile de ripostă.

"Oricum, lucrurile vor deveni mai complexe şi pentru europeni", a indicat Peskov.

Miniştrii de Externe ai statelor din cadrul Uniunii Europene au decis, miercuri, suspendarea unui acord care facilitează acordarea vizelor pentru perioade scurte în relaţia cu Rusia, dar au respins interzicerea generalizată a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul comunitar.

Înaintea deciziei Uniunii Europene, Dmitri Peskov avertizase că "nicio acţiune îndeptată împotriva cetăţenilor ruşi nu va rămâne fără reacţie" din partea Moscovei.

Update 01 septembrie, ora 14:33 Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, AIEA, a ajuns la centrala nucleară Zaporojie în urmă cu puțin timp.

Informația este transmisă de corespondentul agenției ruse RIA, aflat la fața locului, relatează CNN.

CNN a relatat mai devreme că misiunea a fost întârziată circa 3 ore pe partea controlată de ucraineni a liniei frontului.

"Directorul general Grossi a negociat personal cu autoritățile militare ucrainene să poată continua și rămâne hotărât ca această importantă misiune să ajungă astăzi la centrala nucleară", a indicat purtătorul de cuvânt al AIEA, Frederik Dahl.

În cursul dimineții, la plecarea către complexul atomo-electric, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că misiunea va continua, în ciuda "riscurilor inerente" cu care se confruntă echipa de inspectori internaționali.

Update 01 septembrie, ora 13:43 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că țara sa "va face totul" pentru a proteja interesele populației vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova.

În cadrul unui eveniment public, Lavrov a făcut mai multe aluzii la adresa guvernării de la Chișinău. 

"Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel.

Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special.

Și cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie, dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de Occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unii lângă alții", a spus ministrul rus.

Update 01 septembrie, ora 12:59 Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie a fost întârziată pe partea controlată de ucraineni a liniei frontului, relatează CNN, care îl citează pe Fredrik Dahl, purtătorul de cuvânt al Agenției.

Întârzierea este de circa 3 ore, potrivit sursei citate.

În urmă cu puțin timp, convoiul de mașini ale Agenției ONU se afla la un punct de control ucrainean, la aproximativ 20 km de linia frontului, semnalează BBC.

"Directorul general Grossi a negociat personal cu autoritățile militare ucrainene să poată continua și rămâne hotărât ca această importantă misiune să ajungă astăzi la centrala nucleară", a indicat purtătorul de cuvânt.

În cursul dimineții, la plecarea către complexul atomo-electric, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că misiunea va continua, în ciuda "riscurilor inerente" cu care se confruntă echipa de inspectori internaționali.

Întârzierea misiunii AIEA vine pe fondul bombardamentelor din cursul dimineții, semnalate în orașul vecin centralei, Energodar.

"Rușii au bombardat Energodar și perimetrul centralei nucleare. Vor să perturbe vizita misiunii AIEA. Acestea sunt acțiunile unui stat terorist, căruia îi este frică de faptul că lumea va afla adevărul", a declarat Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei.

Serviciile militare de informații ale Kievului au acuzat Rusia că folosește elicoptere pentru a lovi cartierele rezidențiale din oraș.

Dmitro Orlov, primarul ucrainean din Energodar, a postat pe Telegram imagini ale bombardamentelor rusești în zonă, susținând că atacurile au ucis civili și că rușii țintesc în mod deliberat traseul inspectorilor internaționali care urmează să viziteze centrala nucleară.

Update 01 septembrie, ora 12:03 Președintele Consiliului de Administrație al companiei Lukoil, Ravil Maganov, a murit, joi, în condiții suspecte.

Potrivit primelor informații, Maganov a căzut de la etajul 6 al unui spital din Moscova, unde se afla internat.

În vârstă de 61 de ani, pacientul a murit din cauza rănilor produse în urma precipitării, a anunțat personalul medical.

Spitalul unde a avut loc accidentul se află sub conducerea administrației prezidențiale ruse.

Maganov a devenit șef al Consiliului de Administrație al Lukoil în urmă cu doi ani.

Lukoil este al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia și a ieșit în evidență în primele zile ale invaziei, atunci când conducerea sa a cerut "oprirea rapidă" a războiului din Ucraina.

Lukoil devenea, astfel, prima companie rusă de anvergură care s-a opus deschis "operațiunii militare speciale" decretate de Vladimir Putin.

"Pledăm pentru o oprire rapidă a conflictului armat și susținem fără rezerve o soluționarea acestuia printr-un proces de negociere și mijloace diplomatice", spunea, la momentul respectiv, Consiliul de Administrație al Lukoil, într-un comunicat citat de presa internațională.

Pe măsură ce războiul din Ucraina s-a prelungit, presa internațională a semnalat că decesele suspecte, care implică sinucideri sau crime în familie, s-au înmulțit, la rândul lor, în rândurile elitei financiare a Rusiei.

Update 01 septembrie, ora 10:00 Una dintre unitățile centralei nucleare din Zaporojia a fost oprită din cauza bombardamentelor

Compania energetică de stat ucraineană Energoatom a anunțat că unitatea cinci a centralei nucleare Zaporojia a fost oprită din cauza bombardamentelor.

Activitatea militară în zona centralei pare să se fi intensificat în această dimineață, atât Rusia, cât și Ucraina acuzându-se reciproc de atacuri.

Primarul Enerhodar, Dmitri Orlov, a anunțat, de asemenea, că unitatea energetică a fost oprită, spunând că "protecția de urgență" a fost activată cu puțin înainte de ora locală 5 dimineața din cauza bombardamentelor rusești cu mortiere.

El a mai spus că o linie de alimentare cu energie electrică a fost avariată, iar unitatea doi a trebuit să fie dezenergizată cu ajutorul unor generatoare diesel. "Aceasta este a doua oară în ultimele 10 zile când acțiunile criminale ale răsculaților au dus la oprirea unității și la de-energizarea stației", a scris el pe Telegram.

El a adăugat: "Personalul ucrainean al stației face tot posibilul pentru a elimina daunele aduse infrastructurii."

Update 01 septembrie, ora 08:00 Iranul a livrat Rusiei o aşa-numită „iniţiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, propusă de un lider european. Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a confirmat că a înmânat propunerea despre care a spus că a fost dată preşedintelui iranian Ebrahim Raisi.

„Există idei pentru a ajuta la instaurarea păcii şi la oprirea luptelor din Ucraina, iar eu am împărtăşit aceste idei cu domnul Lavrov”, a declarat Amirabdollahian, potrivit Al Jazeera.

El nu a dat numele liderului european care se află în spatele iniţiativei şi nici nu a dezvăluit alte detalii, dar a spus că propunerea include puncte privind centrala nucleară Zaporojie şi prizonierii de război.

Bombardamentele recente din jurul centralei din sud-estul Ucrainei au stârnit temeri legate de un posibil dezastru nuclear şi au determinat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să trimită experţi pentru a vizita centrala. Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că pun în pericol siguranţa cetăţenilor.

Site-ul oficial de ştiri iranian ISNA a raportat miercuri că preşedintele francez Emmanuel Macron a fost liderul care a transmis mesajul către Teheran, dar niciun oficial nu a comentat pe această temă.

Mohammad Jamshidi, adjunctul politic al preşedintelui iranian, a scris miercuri pe Twitter că Amirabdollahian a primit „o iniţiativă de pace şi un mesaj important” de la „un lider de top din Europa Occidentală”.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie anul acesta, Iranul a transmis mesaje între Moscova şi Kiev de mai multe ori, însă acesta este primul caz făcut public în care Teheranul transmite un mesaj din Europa.

Republica islamică a declarat în mod repetat că luptele trebuie să înceteze prin dialog şi refuză să condamne Moscova. Teheranul spune că expansiunea NATO este rădăcina problemei.

Război în Ucraina, 31 august | Cum va supraviețui Europa la iarnă dacă Gazprom nu reia livrările

Război în Ucraina, 30 august | Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de a instrui soldați ucraineni în țările din Uniunea Europeană

Război în Ucraina, 29 august | Ucraina vrea direct în NATO după șase luni de război | Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv

Război în Ucraina, 28 august | Centrala nucleară Zaporojie, transformată în unitate militară

Război în Ucraina, 27 august | Bombardamente tot mai intense în regiunea Doneţk

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close