Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Kievul anunţă că planurile pentru lansarea contraofensivei sunt în ultima etapă
- Fost puşcaş marin american ucis în Bahmut
- Prigojin cere din nou muniţie pentru Bahmut
- Papa vrea să aibă o întâlnire cu Patriarhul rus
- "Toate țintele au fost atinse", susține Rusia, după ultimul val de atacuri cu rachete în Ucraina
- Ungaria susține că "a plătit un preț mare" pentru războiul din Ucraina
- Un tren cu țiței și cherestea a fost aruncat în aer în Rusia, după bombardamentele din Briansk și din Crimeea
- "Reținerea in extremis a Marinei Tauber ne arată cât de infiltrate de Rusia sunt autoritățile de la Chișinău", spune analistul Bogdan Chirieac
Wagner își suplimentează rândurile cu sute de pușcăriași - Rachete rusești au rănit 25 de persoane în Dnipropetrovsk, anunță guvernatorul local
- Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete în Ucraina
- "Contraofensiva pregătită de Ucraina, o tragedie pentru Rusia", avertizează șeful Wagner, Evgheni Prigojin
Update 21:10 - Planurile pentru lansarea contraofensivei ucrainene sunt în ultima etapă, a declarat luni Oleksii Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev, subliniind că în momentul de faţă este analizată atent situaţia de pe teren.
"Pregătirea contraofensivei este în etapa finală. Eu cred în această operaţiune. Au fost multe eforturi pentru succesul ei. Cred că putem spune că totul este pregătit", a declarat Oleksii Reznikov, citat de site-ul Tagesschau.de.
"Ulterior, pe baza deciziilor şi analizării situaţiei de pe câmpul de luptă, Statul Major al armatei, comandantul suprem şi echipa lui vor decide cum, unde şi când. Partenerii noştri internaţionali înţeleg că succesul contraofensivei este în interesul securităţii propriilor ţări", a subliniat Reznikov.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit luni cu premierul Noii Zeelande, Chris Hipkins. Zelenski a mulţumit Noii Zeelande pentru "participarea la instruirea militarilor ucraineni". "Mizăm pe continuarea cooperării bilaterale în domeniul apărării şi al asistenţei umanitare", a afirmat Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.
Luni, armata ucraineană a anunţat că trupele ruse s-au retras, în urma unor atacuri, din unele zone ale oraşului Bahmut, dar situaţia continuă să fie "dificilă".
Update 20:30 - Un fost puşcaş marin american, Cooper „Harris” Andrews, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis la periferia oraşului Bahmut, au informat astăzi mama sa şi tovarăşii săi din Ucraina.
Potrivit mamei sale, Andrews, originar din Cleveland, a fost ucis de o obuze de mortar probabil pe 19 aprilie pe aşa-numitul „Drum al Vieţii”, un drum rar de acces la Bahmut folosit de armata ucraineană pentru a-şi reface forţele şi, de asemenea, pentru a evacua civilii.
Cadavrul lui Andrews nu a fost încă recuperat.
I’m very sad to say this, but one of the @PopularFront_ community has been killed fighting in Ukraine. Cooper ‘Harris’ Andrews, 26, was a long time PF supporter and part of our Discord. He was a former US Marine and lifelong leftist organiser. He was killed in Bakhmut. pic.twitter.com/ZdNIzRlXdw
— Jake Hanrahan (@Jake_Hanrahan) April 30, 2023
Update 19:00 - Evgheni Prigojin insistă asupra cererii sale către Ministerul rus al Apărării de a spori proviziile de muniţie pentru luptătorii săi implicaţi în bătălia pentru Bahmut. Într-un videoclip postat pe canalul său Telegram, şeful grupului Wagner a spus că are nevoie de cel puţin 300 de tone de obuze de artilerie pe zi pentru asaltul asupra oraşului din estul Ucrainei.
Update 18:00 - Papa și-a dezvăluit speranța de a discuta cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit agenției poloneze de presă PAP.
"Am vorbit cu Patriarhul Kirill o singură dată de la începutul războiului, timp de 40 de minute la Zoom", a spus el.
Patriarhul Kirill, care este șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, și-a declarat în mod deschis sprijinul pentru războiul din Ucraina și și-a dat binecuvântarea pentru trupele rusești, atrăgând critici din partea Occidentului.
Update 16:00 Ministerul rus al Apărării a declarat că "toate țintele desemnate au fost lovite", după barajul de lovituri cu rachete trimise, luni, împotriva unor zone ale Ucrainei.
"Forțele armate ale Federației Ruse au lansat un atac cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune, având bazele în aer și pe mare, asupra complexului militar-industrial al Ucrainei", a declarat instituția citată.
Ministerul rus a indicat, pe de altă parte, că asaltul - care durează de luni de zile - asupra orașului Bakhmut, este "în curs de desfășurare".
Oficialii ucraineni au transmis, la rândul lor, că loviturile cu rachete din Pavlograd au rănit cel puțin 34 de persoane, inclusiv cinci copii.
O înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare și care a fost distribuită de Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, pare să arate că trupele Moscovei au lovit un depozit de muniții într-o gară din Pavlograd.
CNN nu a reușit să verifice în mod independent imaginile respective.
Update 14:00 Atacurile rusești au ucis cel puțin o persoană și au rănit alte trei, inclusiv un copil, în partea controlată de Ucraina a regiunii Herson, în ultimele 24 de ore.
Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale, a declarat că orașul-capitală regională din sudul țării a fost bombardat de opt ori, fiind lovite zone rezidențiale și o clădire guvernamentală.
Anterior, oficialii Kievului au anunțat că în regiunea Dnipropetrovsk au fost rănite cel puțin 25 de persoane, după ce Rusia a lansat, luni, un nou atac cu rachete asupra Ucrainei.
Update 13:00 Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, a declarat că oamenii din țara sa "au plătit deja un preț extrem de mare" pentru războiul din Ucraina.
Într-un text postat, duminică, pe Facebook, Szijjarto a estimat că ungurii au oferit un "ajutor constant" Kievului și "au acceptat și îngrijit peste un milion de refugiați din Ucraina".
Comentariile sale vin după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în ultimul weekend că modul de comportament al Ungariei a fost "nepotrivit".
Zelenski a criticat Budapesta pentru ceea ce el a numit "eforturi ample" în vederea blocării aderării Ucrainei la alianța militară nord-atlantică.
"Cred că este un comportament inadecvat. Vă spun opinia mea subiectivă. Un aliat nu este doar un cuvânt, ci reprezintă o realitate. Reprezintă o uniune de state cu aceeași viziune asupra securității și asupra valorilor. Membrii uniunii tratează anumite momente în mod diferit, dar există un acord între aliați, care se protejează reciproc și își protejează valorile respective", a spus Zelenski, conform CNN.
Premierul ungar Viktor Orban și guvernul său au fost, de departe, cel mai apropiat aliat al Kremlinului în cadrul blocului european, amintește CNN.
După ce Moscova a declanșat invazia în Ucraina, premierul ungar a fost cel mai reticent lider politic din Uniunea Europeană în ceea ce privește impunerea de sancțiuni Rusiei și a ridicat obiecții la trimiterea de arme în Ucraina de către națiunile occidentale.
Update 12:00 Un tren de marfă a fost aruncat în aer pe o cale ferată din Rusia
Informația, care circulă pe rețelele sociale și în presa rusă, spune că un dispozitiv exploziv neidentificat a detonat la kilometrul 136 km al căii ferate Briansk - Unecea.
Explozia a provocat deraierea locomotivei și răsturnarea a 60 de vagoane încărcate cu petrol și cherestea.
Nu au fost disponibile imediat informații privind eventualele victime.
Acest nou incident vine în contextul anticipărilor privind contraofensiva de primăvară a forțelor ucrainene și la puțin timp după două evenimente în care ținte rusești au fost lovite în urma unor tiruri cu drone și artilerie.
?? Sprādziena rezultātā Brjanskas apgabalā no sliedēm noskrēja lokomotīve un daži dzelzceļa vagoni (7 vai 8). Incidenta vieta izcēlies ugunsgrēks. #Uņeča #Brjanska #krievija pic.twitter.com/2XgViK6FuO
— BreakingLV (@breakinglv) May 1, 2023
Update 11:00 Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat la Antena 3 CNN reținerea, luni dimineață, pe aeroportul din Chișinău, a Marinei Tauber, vicepreședinte al partidului pro-rus ȘOR.
Tauber urma să plece în Israel și a anticipat, într-un live făcut pe Facebook, că urma să fie interceptată de procurori.
Organizatoare a protestelor anti-guvernamentale și anti-prezidențiale și "locotenent" al deputatului fugar Ilan Șor, Tauber i-a transmis președintei Maia Sandu că va primi, și ea, un "cadou" de la procurori.
Comentând reținerea vicepreședintei "ȘOR", Bogdan Chirieac a remarcat că acțiunea procurorilor a reușit in extremis.
"Republica Moldova este ținta războiului hibrid desfășurat de Federația Rusă. Deci, atunci când ești ținta unui război cu un asemenea adversar, cum este Moscova, iei măsuri care nu sunt compatibile - să spunem - în democrație, cum ar fi (în) România, în cazul acesta.
Și atunci, probabil că în cazul acestei doamne care a organizat proteste, care a încercat schimbarea regimului legal din Republica Moldova, după cum știm cu toții, au fost luate măsurile în consecință, inclusiv reținerea pe aeroport.
Ceea ce e tulburător este că dânsa știa despre acțiunea ce urma să se întâmple și a fost reținută in extremis. Ceea ce înseamnă că și serviciile sau autoritățile din Republica Moldova sunt, așa cum ne așteptam, intens penetrate de agenții ruși, care, probabil, au informat-o pe doamna Tauber despre lucrul acesta.
Deci, orice adversar, orice agent, orice factor de influență care reușește sau încearcă să destabilizeze Chișinăul trebuie cumva îndepărtat cu mijloace legale", a concluzionat Bogdan Chirieac.
Update 10:00 Aproximativ 400 de ruși condamnați pentru diverse infracțiuni au sosit în Ucraina pentru a întări trupele mercenarilor Wagner.
Informația provine de la armata ucraineană.
Potrivit surselor Kievului, recruții au fost aduși într-o tabără din districtul Berdiansk, regiunea Zaporojie.
Alți 200 de recruți sunt așteptați să sosească în curând pentru a se antrena într-o tabără din regiunea Lugansk, mai menționează armata ucraineană.
CNN a relatat în luna martie că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a mărturisit că intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai.
Update 09:10 Cel puțin 25 de persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite în atacuri cu rachete rusești la Dnipropetrovsk în cursul nopții de duminică spre luni, a declarat Serghei Lîsak, guvernatorul regiunii ucrainene.
Lîsak a menționat că rachetele au lovit o zonă rezidențială din orașul Pavlograd, avariind case, școli și magazine.
Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au anunțat anterior că au interceptat 15 din cele 18 rachete de croazieră rusești lansate, luni, asupra țării.
Update 08:30 Rusia a lansat, luni dimineață, un nou val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei, în care au fost vizate localitățile Kramatorsk, Kostiantinivka și Pavlograd din regiunea Dnipropetrovsk, aflată în estul țării.
Informația provine de la Forțele Armate ale Ucrainei și se regăsește într-un comunicat difuzat luni.
Armata ucraineană a precizat că rușii au efectuat, de asemenea, 27 de atacuri aeriene și au lansat 45 de obuze MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă) asupra pozițiilor trupelor Kievului și a zonelor locuite, provocând morți și răniți în rândul populației civile.
Comunicatul armatei ucrainene nu a precizat numărul civililor care au fost uciși sau răniți și unde au fost consemnate victimele.
Într-un atac precedent care a vizat, săptămâna trecută, mai multe ținte civile din Ucraina, forțele ruse au ucis cel puțin 25 de civili.
Update 00:01 Șeful grupului de mercenari "Wagner", Evgheni Prigojin, a declarat că oamenii săi care luptă la Bahmut duc lipsă de muniție și a avertizat că mult-anticipata contraofensivă pregătită de Ucraina s-ar putea dovedi catastrofală pentru Rusia.
"Noi nu dispunem decât 10-15% din munițiile de care avem nevoie", a subliniat Prigojin într-un interviu pentru corespondentul de război pro-Kremlin, Semion Pegov, citat, duminică, de presa internațională.
Prigojin susține că responsabilii militari din armata rusă sunt vinovați pentru faptul că oamenii săi nu primesc muniție.
El a anticipat o contraofensivă ucraineană spre jumătatea lui mai.
"Această contraofensivă ar putea deveni o tragedie pentru țara noastră", a avertizat Prigojin, în contextul în care mercenarii Wagner au fost în prima linie în luptele din jurul orașului Bahmut, unde au suferit pierderi grele.
Șeful Wagner se află în conflict deschis cu liderii de la vârful ierarhiei militare ruse şi l-a criticat public pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, în mai multe rânduri.
Ucraina a anunțat în ultima săptămână din aprilie că se pregătește să încheie preparativele în vederea unei contraofensive.
Război în Ucraina, 30 aprilie | Rusia anunță noi victime după ce a acuzat Ucraina că a bombardat un sat din Briansk
Război în Ucraina, 29 aprilie | Liderul Wagner ameninţă că-şi retrage trupele din Bahmut: "Avem în fiecare zi stive de mii de corpuri pe care le punem în sicrie"
Război în Ucraina, 28 aprilie | Ucraina anunță că pregătirile de contraofensivă se apropie de sfârșit
Război în Ucraina, 27 aprilie| Război în Ucraina, ziua 428 | România, al doilea stat UE care se dotează cu dronele turcești Bayraktar, folosite cu succes împotriva armatei ruse
Război în Ucraina, 26 aprilie | Reacții prudente la Washington și Moscova după discuția dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski