Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Zelenski a anunțat compromisul pe care Ucraina ar fi dispus să îl facă în negocierile de pace cu Rusia

Război în Ucraina | Zelenski a anunțat compromisul pe care Ucraina ar fi dispus să îl facă în negocierile de pace cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 32. Ucraina a recuperat mai multe sate aflate sub controlul forțelor ruse într-o serie de contraatacuri, inclusiv la est de Harkov și la nord-vest de Mariupol, după ce rachetele rusești au lovit sâmbătă orașul Liov. O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va începe luni, în Turcia.

Război în Ucraina | Zelenski a anunțat compromisul pe care Ucraina ar fi dispus să îl facă în negocierile de pace cu Rusia
Război în Ucraina | Ucraină lansează contraatacuri împotriva Rusiei
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mar 2022   •   23:15

Cele mai importante evenimente înregistrate în ultimele 24 de ore:

  • O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va începe luni. Reprezentanții celor două țări au decis să se întâlnească în Turcia
  • Ucraina a recuperat mai multe sate aflate sub controlul forțelor ruse într-o serie de contraatacuri
  • Vladimir Putin a lăudat ”operațiunea militară specială” în care sunt omorâți copii
  • Sancțiunile impuse persoanelor şi companiilor ruseşti ar putea fi ridicate condiționat
  • Forțele ucrainene au recucerit localități în apropiere de Mariupol
  • Mircea Geoană a anunțat că ”NATO este pregătită să răspundă proporțional situației care ar putea apărea”
  • Rusia amenință din nou cu armele nucleare

Update 27 martie 2022, ora 23.44. Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut de neutralitate ca parte a unui acord de pace cu Rusia, dar un astfel de pact ar trebui să fie garantat de terți și supus referendumului, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, duminică.

Update 27 martie 2022, ora 23.15. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris duminică asediul rusesc al orașului-port Mariupol drept o „catastrofă umanitară”, susținând că forțele ruse au scos peste 2.000 de copii din oraș, ca parte a ceea ce oficialii ucraineni au descris drept un val de deportări de civili către Rusia.

Solicitat într-un interviu cu jurnaliştii ruşi independenţi să descrie situaţia, Zelensky a spus: "Realitatea este următoarea: oraşul este blocat de armata rusă. Toate intrările şi ieşirile din oraşul Mariupol sunt blocate. Portul este minat. Catastrofa din interiorul orașului este fără echivoc, pentru că este imposibil să mergi acolo cu mâncare, medicamente și apă. Armata rusă bombardează convoaiele umanitare. Șoferii sunt uciși."

Update 27 martie 2022, ora 19.50. Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych susține că rușii și-au modificat strategia. Armata rusă încearcă în prezent să încercuiască forțele ucrainene din estul Ucrainei și nu se mai concentrează pe celelalte regiuni. În schimb, Ucraina organizează mici acțiuni de contraofensivă și luptă pentru eliberarea localităților ocupate de ruși.

Update 27 martie 2022, ora 19.40. O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va începe luni. Reprezentanții celor două țări au decis să se întâlnească în Turcia.

Discuțiile se vor desfășura între 28 și 30 martie, a transmis negociatorul ucrainean David Arakhamia pe Facebook, potrivit CNN.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-au întâlnit în Antalya la începutul acestei luni. La dscuții a fost prezent și ministrul turc de externe, Cavusoglu, însă nu s-au obținut rezultate concrete.

Update 27 martie 2022, ora 18.05. Referendumurile „false" organizate de Rusia în teritoriile ocupate nu au bază legală, afirmă oficialitățile din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat că Rusia își continuă eforturile de a „submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", anunță Sky News. Acesta a adăugat că toate referendumurile „false" organizate de Rusia în teritoriile ocupate nu vor avea nicio bază legală.

Rusia se va confrunta cu un răspuns și mai puternic din partea comunității internaționale, a declarat purtătorul de cuvânt.

Update 27 martie 2022, ora 17.50. Ucraina a recuperat mai multe sate aflate sub controlul forțelor ruse într-o serie de contraatacuri, inclusiv la est de Harkov și la nord-vest de Mariupol, după ce rachetele rusești au lovit sâmbătă orașul Liov.

Administratorul regional al Harkovului a declarat că o serie de sate din jurul Malaya Rogan au fost preluate de forțele ucrainene.

Videoclipul verificat de CNN arată trupele ucrainene controlând Vilkhivka, una dintre așezările aflate la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia.

Succesul forțelor ucrainene din jurul Harkovului a fost oglindit mai la nord, lângă orașul Sumî, unde trupele ucrainene au eliberat o serie de așezări, potrivit videoclipurilor geolocalizate și verificate de CNN. Un contraatac separat în sud a dus și la eliberarea a două sate de sub controlul forțelor ruse, la nord-vest de Mariupol, potrivit administrației militare regionale Zaporizhzhia.

Update 27 martie 2022, ora 15:07. Vladimir Putin a făcut prima declarație după ce omologul său, Joe Biden, l-a avertizat să nu atace țările NATO. Liderul de la Kremlin a lăudat ”operațiunea militară specială” în care sunt omorâți copii.

”Tovarăși, într-adevăr, condițiile de luptă implică riscuri din ce în ce mai mari. Sunt conștient de modul în care vă comportați în această situație: cu mult curaj și profesionalism, cu pricepere și fără frică, rezolvați cele mai complicate sarcini în mod competent și precis, în timp ce demonstrați eroism personal.

Întreaga noastră țară vastă este foarte mândră de fiecare dintre voi. Vreau să vă mulțumesc pentru anduranța și serviciul impecabil adus Rusiei, pentru loialitatea față de pământul strămoșesc, față de jurământul vostru de credință și datoria voastră.

Încă o dată, felicitările mele către soldați și comandanți, întregul personal și veteranii Gărzii Naționale cu ocazia sărbătorii profesiei voastre”, a spus Vladimir Putin în ultimul mesaj video.

Update 27 martie 2022, ora 14:56Rusia încearcă să rupă Ucraina în două și să creeze o regiune sub controlul Moscovei.

Această schimbare de plan vine în urma eșecului trupelor ruse de a cuceri întreaga țară, după 31 de zile de război, spune Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații de la Kiev.

Rusia caută să impună în Ucraina "modelul Coreei de Nord și de Sud", a estimat Budanov, citat de Reuters.

Oficialul ucrainean a adăugat că forțele de apărare vor lansa curând "un război de gherilă" în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.

Update 27 martie 2022, ora 12:08. Teatrul Deutsches (teatrul german) din Berlin și-a arătat solidaritatea cu Teatrul Dramatic din Mariupol, în subsolurile căruia și-au pierdut viața sute de oameni, după un bombardament al rușilor.

Într-un demers care a precedat Ziua Mondială a Teatrului, mai mulți actori, activiști și diplomați ucraineni din Berlin au scris cuvântul "copii" în limba rusă ("deti") cu litere mari, albe, în fața intrării instituției.

Evenimentul a fost semnalat de Ambasada Ucrainei la Berlin pe pagina sa oficială de Facebook.

Cuvântul "copii" a fost scris cu litere mari, în limba rusă, lângă clădirea teatrului din Mariupol, tocmai pentru a semnala inamicului, într-o manieră vizibilă din aer, că acolo funcționează un adăpost pentru civili.

Update 27 martie 2022, ora 11:36. Cadavrele militarilor ruși, strânse și îngropate de ucraineni.

Noi imagini cutremurătoare au fost făcute publice de armata ucraineană. Deși rușii le-au invadat țara și au făcut mii de victime, ucrainenii le strâng cadavrele militarilor ruși și le îngroapă.

În prima lună de război, militarii lui Volodimir Zelenski ar fi reuşit să ucidă peste 16.400 de soldaţi ruşi.

Mulţi dintre ei au ajuns deja înapoi în Rusia, la familiile lor, dar sunt în continuare sute de trupuri neînsufleţite în Ucraina, în vagoane sau TIR-uri frigorifice.

Update 27 martie 2022, ora 10:59. Sancțiunile impuse persoanelor şi companiilor ruseşti ar putea fi ridicate condiționat.

Condiția este ca Rusia să își retragă trupele din Ucraina și să pună capăt agresiunii, declară ministrul britanic de externe, Liz Truss.

Marea Britanie şi alte state occidentale se folosesc de sancțiunile economice pentru a paraliza economia rusă şi pentru a-l presa pe președintele Vladimir Putin să renunțe la ceea ce el numește o operațiune militară specială de demilitarizare şi "denazificare" a Ucrainei.

Update 27 martie 2022, ora 9:12. Un contraatac al forţelor ucrainene la 103 kilometri nord-vest de Mariupol a dus la recucerirea a două sate de la forţele ruse, potrivit administraţiei militare regionale Zaporizhzhia, relatează CNN.

”Batalionul de apărare teritorială din Melitopol, împreună cu alte unităţi ale forţelor de apărare din Zaporizhia, au eliberat cu succes satele Poltavka şi Malynivka, la est de Huliaipole, de la ocupanţii ruşi”, a anunțat administraţia pe canalul ei Telegram în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Update 27 martie 2022, ora 9:06. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că alianța va riposta proporțional la orice tip de atac neconvențional al Rusiei în Ucraina.

”Nu mă aflu în poziția în care să spun exact ce vom face, dar pot garanta că NATO este pregătită să răspundă proporțional situației care ar putea apărea”, a declarat Mircea Geoană.

Update 27 martie 2022, ora 8:41. Rusia amenință din nou cu armele nucleare.

Menținerea în alertă a arsenalului rusesc este o prioritate pentru Rusia, a spus ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Este primul anunț după ce, timp de două săptămâni, a fost absent din spațiul public.

”Continuăm să furnizăm arme și echipamente înainte de termen, folosind mijloace de credit.

Prioritățile sunt armele precise cu rază lungă de acțiune, echipament pentru aviație și menținerea pregătirii de luptă pentru armele nucleare strategice”, a declarat Serghei Șoigu.

Evoluția situației din Ucraina pe 26 martie:

Trupele de invazie au continuat în ziua 31 a războiului din Ucraina să asedieze orașe importante, dar se feresc de lupte urbane pe scară largă.

Liovul a fost atacat în forță de către ruși. Orașul aflat la 70 de km de granița cu Polonia și aproximativ 400 de km de Varșovia a fost luat cu asalt. Aerul a devenit irespirabil după ce mai multe bombe au explodat în cel puțin trei zone ale locației. Chiar și asa, forțele ucrainene au declarat că de atunci au recâștigat teren de la forțele ruse, în special în împrejurimile de nord-vest ale capitalei.

Mai mult de 100.000 de persoane încă mai trebuie evacuate din orașul ucrainean asediat Mariupol. Civilii care încearcă să părăsească portul Mariupol, aflat în sudul asediat, trebuie să plece cu mașini private, deoarece forțele rusești nu lasă autobuzele să treacă prin punctele lor de control din jurul orașului-port din sud.

Primarul orașului a spus, tot sâmbătă, că a vorbit cu ambasadorul Franței în Ucraina despre opțiunile de evacuare a civililor, după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va propune Rusiei un plan pentru a ajuta oamenii să plece. Vorbind la televiziunea națională, primarul Vadim Boichenko a afirmat că situația din orașul încercuit rămâne critică, în centrul acestuia având loc lupte de stradă.

Forțele rusești continuă să cucerească Mariupol stradă cu stradă și au intrat în centrul orașului, a spus Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea de vineri noapte, apreciind că avansul trupelor de invazie din oraș este lent și probabil costisitor din punct de vedere militar.

Analiştii militari vorbesc în continuare despre o eşuare a atacului. Phillips O'Brien, care este profesor de studii strategice la Universitatea din St Andrews, a spus că mulți observatori străini au ales "calea intelectuală ușoară" de a presupune că superioritatea militară rusă va prevala în război. Totuși, aceasta a fost "o opinie foarte falsă" despre capacitățile Rusiei, ce nu a luat în considerare dacă soldații săi erau dispuși să își asume riscuri, a spus el.

În același timp, capacitățile Ucrainei au fost subestimate, a adăugat el.

Ucrainenii s-au pregătit pentru război de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și nu au vrut să trăiască "sub o dictatură rusă", a spus profesorul O'Brien.

„Acum, Rusia trebuie să decidă ce să facă: fie pot escalada (războiul), fie dezescalada", a adăugat el. Dezescaladarea ar fi cea mai rațională cale de acțiune și ar implica încercarea de a ajunge la un acord, dar "nu par a fi dispuși să facă acest lucru acum", a spus el.

O escaladare ar însemna fie reconstruirea armatei de la zero, fie "deschiderea unei cutii de viermi" prin recurgerea la arme chimice, biologice sau nucleare. "Ori dezescaladează (conflictul), ori îl escaladează, dar cu ceea ce au acum nu-și pot atinge obiectivul", a conchis el.

Moscova a pretins vineri că și-a îndeplinit primele obiective și că se va concentra pe Donbas, dar experții spun că este vorba doar de propagandă pentru publicul intern, pentru a ascunde eșecurile armatei trimise de Vladimir Putin.

În tot acest timp, autoritățile turcești au găsit o mină plutind pe lângă Istanbul, iar Bosforul a fost închis temporar până la neutralizarea ei. Pescarii au observat pentru prima dată obiectul în apropierea unei zone de acostare în partea superioară a strâmtorii Bosfor și l-au raportat Gărzii de Coastă, a declarat, pentru Reuters, Direcția Generală pentru Siguranța Litoralului.

Principala agenție de informații a Rusiei a transmis luni că mai multe mine au plutit în derivă în mare după ce s-au desprins de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, o afirmație respinsă de Kiev ca fiind o dezinformare și o încercare de a închide părți ale mării.

Război în Ucraina 26 martie 2022 | Primarul orașului Liov cere apărarea aeriană a Ucrainei după bombardamente intense sâmbătă

Război în Ucraina 25 martie 2022 | Peste 7.300 de persoane au fost evacuate astăzi din Ucraina

Război în Ucraina 24 martie 2022 | 121 de copii uciși și 4.300 de case distruse într-o lună de invazie

Război în Ucraina 23 martie 2022 | Aproape 1.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov

Război în Ucraina 22 martie 2022 | Oraşe întregi sunt devastate de bombardamente. Rusia loveşte fără încetare

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Turiști români din Turcia, evacuați din hoteluri din cauza incendiilor
x close