Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 716. Ucraina acuză Rusia că a folosit substanțe toxice în peste 200 de atacuri, numai în ianuarie

Război în Ucraina, ziua 716. Ucraina acuză Rusia că a folosit substanțe toxice în peste 200 de atacuri, numai în ianuarie

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 17:49 09 Feb 2024 Modificat la 17:15 22 Feb 2024
razboi ucraina 9 februarie 2024
Război în Ucraina, ziua 716. Ucraina acuză Rusia că a folosit substanțe toxice în peste 200 de atacuri, numai în ianuarie Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Protest în Kiev. Oamenii cer demisia lui Volodimir Zelenski, după ce acesta l-a înlăturat pe Valeri Zalujnîi
  • Surese: Două rafinării din sudul Rusiei au fost atacate cu drone din Ucraina
  • Kievul despre interviul lui Carlson cu Putin: "Este o încercare de a legitima agresiunea rusă"
  • Noul comandant șef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, vrea să perfecționeze armata pentru a câștiga războiul
  • Rusia anunță că a neutralizat 19 drone ucrainene, în noaptea de joi spre vineri
  • Emiratele Arabe Unite au anunțat că au reușit să medieze eliberarea a 100 de prizonieri de război ruși în schimbul a 100 de prizonieri de război din partea ucraineană
  • Volodimir Zelenski l-a demis pe generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al Armatei Ucrainene
  • Interviul lui Putin cu Tucker Carlson. Președintele rus a vorbit despre propria versiune a istoriei
  • „Orașul nostru s-a dus”. Peste 8.000 de oameni au fost uciși în timpul asediului asupra portului Mariupol
  •  Noul șef al armatei ucrainene: "Obiectivele rămân neschimbate"
  • Zelenski îl numește pe general-colonelul Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei
  • Atac masiv al rușilor în orașul devastat Avdiivka, unde lupta sângeroasă a atins punctul culminant

Update 22:00 Protest în Piața Independenței din Kiev. Zeci de oameni s-au adunat și cer demisia lui Volodimir Zelenski, după ce acesta l-a înlăturat pe Valeri Zalujnîi.

Oamenii care protestează în Piața Independenței din Kiev scandează ”Jos Zelenski” și ”Îl vrem înapoi pe Valeri Zalujnîi”, relatează Nexta.

Joi, președintele Volodimir Zelenski a anunțat înlocuirea lui Valerii Zalujnîi cu Oleksandr Syrskyi în fruntea armatei ucrainene.

În primele declarații publice de la preluarea comenzii, Syrskyi a subliniat necesitatea adaptării și găsirii unor modalități inovatoare de luptă pentru a obține victoria împotriva invadatorilor ruși.

Această schimbare de conducere vine într-un moment crucial al conflictului cu Rusia și ar putea influența strategiile și acțiunile militare ale Ucrainei în viitorul apropiat.

General-colonelul Oleksandr Syrskyi, fostul comandant al forțelor terestre, a fost promovat la comanda generală a forțelor armate ucrainene, ce numără 800.000 de oameni. Această schimbare reprezintă cea mai importantă remaniere la vârful armatei de la începutul războiului și survine într-un moment dificil pentru Kiev.

Într-o postare pe Telegram, Syrskyi a subliniat importanța schimbărilor și a îmbunătățirii continue a mijloacelor și metodelor de război pentru obținerea succesului. El a menționat dronele și războiul electronic ca exemple de noi tehnologii care ar putea ajuta Ucraina să obțină victoria în confruntarea cu adversarii săi.

"Doar schimbările şi îmbunătăţirea constantă a mijloacelor şi metodelor de război vor face posibilă obţinerea succesului pe această cale", a scris Syrskyi în postarea de pe Telegram.

Tonul precaut și pragmatic al lui Syrskyi împreună cu postarea concisă, reprezintă o schimbare remarcabilă față de retorica înălțătoare obișnuită a politicienilor ucraineni în timpul războiului, observă Reuters.

Ministrul apărării, Rustem Umerov, a afirmat că l-a prezentat pe Syrskyi la Statul Major General și a promis "tot sprijinul posibil pentru acțiunile și deciziile comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei".

"Apărarea este în mâini bune", a adăugat Umerov pe Facebook.

Update 17:40 Ucraina a acuzat vineri Rusia că a folosit substanțe toxice în peste 200 de atacuri pe câmpul de luptă numai în luna ianuarie.

Ucraina a acuzat anterior Moscova de utilizarea cloropicrinei, care a fost folosită ca gaz otrăvitor în Primul Război Mondial, notează Reuters.

Statul major ucrainean a declarat: "Au fost înregistrate 815 cazuri de utilizare a muniției încărcate cu substanțe toxice de către Federația Rusă. Dintre acestea, doar în ianuarie 2024 - 229 de cazuri".

Generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul grupării operaționale Tavria, cu sediul în sud-estul țării Ucrainei, a declarat separat pe Telegram că trupele inamice livrează muniție încărcată cu substanțe chimice cu ajutorul dronelor.

Update 16:30 Drone ucrainene au atacat vineri două rafinării din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, provocând un incendiu de proporții la una dintre ele, în timpul unor operațiuni desfășurate de serviciul de securitate SBU, a declarat surse ucrainene pentru Reuters.

Autoritățile regionale din Rusia au declarat anterior că un incendiu a izbucnit la rafinăria Ilsky și a fost stins în aproximativ două ore. Nu au oferit însă detalii despre cauzele incendiului sau despre impactul acestuia asupra producției rafinăriei.

Pe de altă parte, sursa ucraineană, care a rămas sub protecția anonimatului, a arătat că atacul a lovit unitatea de procesare primară a rafinăriei.

Dronele SBU au atacat, de asemenea, rafinăria de petrol Afipsky, aflată în apropiere, dar rezultatele acestei operațiuni sunt în curs de evaluare, a adăugat sursa.

În ultimele săptămâni, Ucraina a efectuat o serie de atacuri cu drone asupra instalațiilor petroliere rusești la sute de kilometri de teritoriul controlat de Ucraina

Rafinăria Ilsky este unul dintre principalii producători de combustibil din sudul Rusiei, cu o capacitate de rafinare de 6,6 milioane de tone de țiței pe an. Rafinăria Afipsky, la rândul ei, este capabilă să proceseze 6 milioane de tone de petrol pe an.

Update 15:00 Kievul despre interviul lui Carlson cu Putin: "Este o încercare de a legitima agresiunea rusă"

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a condamnat vineri interviul luat preşedintelui rus Vladimir Putin de jurnalistul conservator american Tucker Carlson, considerându-l "o încercare incontestabilă" de a legitima agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia, transmite EFE.

Podoliak a adăugat că "încercarea" lui Putin de a "justifica" genocidul ucrainenilor nu schimbă realitatea războiului şi nici nu "readuce Rusia la civilizaţie".

Fosta vedetă a reţelei conservatoare Fox News, Tucker Carlson, a difuzat joi un interviu controversat cu Putin în care liderul de la Kremlin a încercat să explice raţiunea din spatele invadării Ucrainei.

În interviul de peste două ore, Vladimir Putin i-a spus, între altele, lui Carlson că o înfrângere a Rusiei în Ucraina este "imposibilă" şi că exclude ideea invadării Poloniei sau Letoniei, două state în care ţara sa "nu are interese".

"Orice conversaţie/interviu cu entitatea (sic) Putin este o încercare incontestabilă de a legaliza 'regulile canibalului rus' (asasinate în masă, violenţă exemplară, confiscarea/furtul proprietăţilor altor, distrugere) în tradiţia politică occidentală", a scris pe contul său de socializare X (fostă Twitter) Podoliak, cunoscut pentru mesajele sale filosofice privind problemele politice actuale şi care acţionează adesea ca purtător de cuvânt neoficial al administraţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Update 14:15 Noul comandant șef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, vrea să perfecționeze armata pentru a câștiga războiul.

Noul comandant şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a pledat vineri, în primul său mesaj public în această calitate, pentru "perfecţionarea" armatei pentru ca Ucraina să poată câştiga războiul şi a subliniat că drumul spre victorie depinde de inovaţii constante în modul de a duce războiul, menţionând elemente tehnologice precum dronele şi războiul electronic, relatează AFP şi Reuters.

"Numai schimbarea şi perfecţionarea continuă a mijloacelor şi metodelor de război ne vor permite să reuşim", a transmis el pe Telegram, înainte de a proclama: "Împreună spre victorie!".

"Noi sarcini se află pe ordinea de zi. Înainte de toate, este vorba de a planifica în mod clar şi detaliat acţiunile tuturor organismelor (...) ţinând cont de nevoile frontului în materie de cele mai recente arme furnizate de partenerii internaţionali', a adăugat Sîrski.

Armata duce lipsă de muniţii, în timp ce ajutorul militar occidental s-a redus considerabil de la eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023.

"Distribuirea şi livrarea rapidă şi raţională a tot ceea ce este necesar pentru unităţile de luptă a fost şi rămâne principala sarcină a logisticii militare", a adăugat el.

Generalul Sîrski a dat asigurări că limitarea pierderilor umane este o prioritate a sa, în contextul în care unii militari spun că nu-i pasă suficient de mult de vieţile oamenilor săi.

"Viaţa şi sănătatea soldaţilor au fost întotdeauna şi rămân principala valoare a armatei ucrainene", a afirmat el, promiţând o pregătire mai bună pentru soldaţii din unităţile de luptă.

Sîrski a fost numit joi în funcţia de comandant şef în locul generalului Valeri Zalujnîi, extrem de popular, preşedinţia ucraineană argumentând că era nevoie de o schimbare după doi ani de război, în timp ce frontul pare să fie îngheţat, iar armata ucraineană se află sub presiune, lipsită de oameni şi muniţie.

Vineri, preşedintele Volodimir Zelenski i-a acordat titlul de "Erou al Ucrainei" fostului şef al armatei Valeri Zalujnîi, la o zi după ce l-a eliberat din funcţie în cea mai mare remaniere de la vârful armatei de când a început războiul, se arată într-un decret publicat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, conform Reuters.

Update 12:30 Rusia anunță că a neutralizat 19 drone ucrainene, în noaptea de joi spre vineri.

Rusia a anunţat că a neutralizat, în cursul nopţii de joi spre vineri, 19 drone ucrainene în patru regiuni diferite şi deasupra Mării Negre şi că acest atac a avut ca ţintă în special infrastructura energetică, informează France Presse.

"O tentativă a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist cu 19 drone aeriene împotriva unor obiective de pe teritoriul rus a fost împiedicată", a declarat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

"Sistemele de apărare aeriană au interceptat şi distrus drone în regiunile Kursk (2), Briansk (5), Oriol (4), Krasnodar (2) şi deasupra Mării Negre (6)", precizează ministerul.

În regiunea Oriol (la aproximativ 300 km sud-vest de Moscova), atacul a vizat obiective de infrastructură energetică, fără a provoca victime, a scris guvernatorul regional Andrei Klicikov pe aplicaţia Telegram.

În regiunea Krasnodar (sud), un incendiu a izbucnit în timpul nopţii la rafinăria de petrol Ilski, potrivit unui comunicat al serviciilor de urgenţă locale, care însă nu au făcut o legătură între acest incident şi atacul dronelor.

Această rafinărie a fost deja vizată de un atac cu dronă anul trecut.

De la începutul ofensivei împotriva Ucrainei în februarie 2022, teritoriul Rusiei este vizat în mod regulat de lovituri şi atacuri cu drone atribuite Kievului.

În acest context, armata rusă a anunţat vineri că ministrul apărării Serghei Şoigu a efectuat o inspecţie la un post de comandă al forţelor ruse implicate în operaţiunea din Ucraina.

În cursul vizitei, i s-au prezentat rapoarte asupra situaţiei de pe front de către înalţi ofiţeri ai armatei şi el le-a mulţumit soldaţilor pentru "acţiunile ofensive reuşite asupra majorităţii axelor şi cuceririi unor poziţii mai avantajoase", potrivit unui comunicat al armatei care nu precizează data acestei deplasări, adaugă AFP.

Update 10:50 Emiratele Arabe Unite au anunțat că au reușit să medieze eliberarea a 100 de prizonieri de război ruși în schimbul a 100 de prizonieri de război din partea ucraineană, a anunțat vineri agenția de presă de stat din Emiratele Arabe Unite, WAM, citând ministerul de externe.

Ministerul rus al Apărării, într-o postare pe Telegram, a remarcat „medierea umanitară" a Emiratelor Arabe Unite, la fel ca și Zelenski și organismul ucrainean care gestionează schimburile de prizonieri de război.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a afirmat că acesta este al treilea efort de mediere între Rusia și Ucraina din acest an, adăugând că face apel la diplomație, dialog și dezescaladare, a relatat WAM.

Update 09:40 Volodimir Zelenski l-a demis pe generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al Armatei Ucrainene.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a demis pe comandantul suprem al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Decizia vine pe fondul unei dispute de mai multe săptămâni dintre liderul de la Kiev şi popularul comandant.

Generalul Valeri Zalujnîi este considerat de mulţi ucraineni un erou naţional pentru modul în care a gestionat situaţia războiului început din februarie 2022. Decizia preşedintelui a fost amplificată de eșecul contraofensivei de anul trecut și blocajul aparent pe frontul din Ucraina.

Schimbarea comandantului-şef al Armatei Ucrainene ar putea fi o sabie cu două tăişuri pentru Volodimir Zelenski. Generalul Valeri Zalujnîi este un comandant militar extrem de respectat, atât de trupele pe care le conducea în teren, cât şi de opinia publică, de oamenii de rând. De altfel, după măsurile luate de preşedintele Zelenski, au apărut foarte multe critici care îl acuză de faptul că nu ar fi trebuit să facă acest reset militar într-un asemenea moment în care trupele ucrainene sunt lovite repetat de forţele ruse în zonele de sud şi de est, zone deja ocupate.

Pe de altă parte, generalul Valeri Zalujnîi a recunoscut, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele ucrainean, faptul că era nevoie de un suflu nou.

Cine vine în locul generalului Valeri Zalujnîi în fruntea armatei ucrainene în timpul războiului cu Rusia.

Generalul Zalujnîi va fi schimbat de un om care a lucrat la fel de mult atât cu Zelenski, cât şi cu generalul Zalujnîi. Generalul Oleksandr Sîrski este fostul şef al Forţelor Terestre Ucrainene. În momentul în care a început războiul din Ucraina, generalul Sîrski a fost cel care s-a ocupat de apărarea Kievului. Tot lui i se atribuie şi anumite decizii extrem de importante, printre care şi dinamitarea unor poduri din apropierea Kievului, astfel încât armata rusă să nu poată înainta.

De asemenea, generalul Oleksandr Sîrski a inundat mai multe zone făcând aproape imposibilă apropierea ruşilor şi, în cele din urmă, intrarea lor în capitala Ucrainei.

Sîrski este cel care de acum înainte va avea menirea, una deloc uşoară, de a remotiva armata ucraineană, de a o face să reziste, cel puţin în următoarele săptămâni, pe poziţiile actuale, pentru că despre asta este vorba în prezent pe frontul de război din Ucraina, dar mai ales de a conduce o contraofensivă în lunile imediat următoare. Tot generalului Sîrski i se atribuie şi eliberarea zonei oraşului Harkov, dar şi numeroase victorii în luptele de la Bahmut, acolo unde a reuşit, spun specialiştii militari din Ucraina, să obţină o paritate de 1 la 7,5 soldaţi morţi în favoarea ucrainenilor.

Update 08:30 Interviul lui Putin cu Tucker Carlson. Președintele rus a vorbit despre propria versiune a istoriei.

Interviul lui Putin cu Tucker Carlson. Preşedintele rus a vorbit zeci de minute despre propria versiune a istoriei. Ce a răspuns Putin la întrebarea: "De ce ai aşteptat atât de mult ca să iei Ucraina?".

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a deschis interviul cu cea ce numit "mic context istoric". Pentru mai bine de 20 de minute, Putin a vorbit despre versiunea sa a istoriei, inclusiv despre crearea statului rus.

Preşedintele rus a spus că îi va oferi "documente" lui Carlson "ca să nu credeţi că inventez lucruri".

După "lecţie de istorie" din partea lui Vladimir Putin, Tucker Carlson l-a întrebat: "Dumneavoastră susţineţi că Ucraina, cu siguranţă părţi din Ucraina, estul Ucrainei, este de fapt Rusia, de sute de ani. De ce nu aţi luat-o pur şi simplu când aţi devenit preşedinte acum 24 de ani?

"Aveţi arme nucleare. Ei nu au. Este de fapt pământul vostru. De ce aţi aşteptat atât de mult?"

Preşedintele rus a evitat un răspuns. Putin a continuat să vorbească despre istorie, spunând că ţările care făceau parte din URSS au fost "consacrate ca aparţinând Rusiei" după cel de-al Doilea Război Mondial.

El a spus că zone care au devenit ulterior parte a Republicii Sovietice Ucraina au fost transferate "din motive inexplicabile" şi că "nu au fost niciodată numite Ucraina".

Update 08:20  Rusia a afirmat vineri că a neutralizat 19 drone ucrainene în timpul nopții în patru regiuni diferite și deasupra Mării Negre.

"O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind 19 drone aeriene împotriva unor obiective de pe teritoriul rus a fost împiedicată", a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Atacul a vizat în special infrastructura energetică, potrivit autorităților locale.

Update 00:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat, într-un mesaj postat pe Facebbook, reîntoarcerea a ”100 de ucraineni”. ”Majoritatea sunt apărători de la Mariupol”, a precizat Zelenski, amintind de oraşul ucrainean cucerit de ruşi în 2022 după un asediu sângeros.

De la începutul războiului declanşat de Rusia, în februarie 2022, cele două tabere au efectuat 51 de schimburi de prizonieri, în urma cărora 3.315 militari ucraineni au fost predaţi Kievului, printre aceştia numărându-se şi cei 100 de prizonieri ucraineni din ultimul schimb.

 ”Pe 8 februarie, în urma negocierilor, 100 de militari ruşi care erau în pericol de moarte în captivitate au revenit din teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În contrapartidă, au fost predaţi 100 de prizonieri de război ai forţelor ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Război în Ucraina, 8 februarie 2024 | Zelenski îl numește pe Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei 

Război în Ucraina, 7 februarie 2024 | Parlamentul din Ucraina dezbate proiectul legii privind mobilizarea în armată

Război în Ucraina, 6 februarie 2024 | Ucraina așteaptă rachete cu rază de acţiune de 300-500 km de la aliaţi

Război în Ucraina, 5 februarie 2024 | UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, la doi ani de la începutul războiului

Război în Ucraina, 4 februarie 2024 | Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din sud

×
Etichete: Război Ucraina
x close