Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 351. Von der Leyen a salutat "progresele" Ucrainei, dar a subliniat că aderarea va fi în funcţie de "performanţe"

Război în Ucraina, ziua 351. Von der Leyen a salutat "progresele" Ucrainei, dar a subliniat că aderarea va fi în funcţie de "performanţe"

Redacția Antena 3 CNN
18 minute de citit Publicat la 22:15 09 Feb 2023 Modificat la 23:50 09 Feb 2023
New Project (9)
Război în Ucraina, ziua 351. Moment istoric în Parlamentul European | Volodimir Zelenski: "Putin are la îndemână rezerve uriaşe" Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Viktor Orban: Ungaria va continua să ofere Ucrainei asistenţă financiară şi umanitară
  • Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu regele Philippe al Belgiei
  • OMS: Un sfert dintre ucraineni riscă să sufere de afecțiuni psihice grave
  • MareaBritanie anunţă, după avertismentele Rusiei, că vrea evitarea escaladării conflictului în Ucraina
  • Von der Leyen salută "progresele" Ucrainei, subliniind că aderarea va fi în funcţie de "performanţe"
  • Chișinăul confirmă declarațiile lui Zelenski: Au fost identificate activități subversive în R Moldova
  • Zelenski denunţă un presupus plan al Rusiei de "distrugere" a Republicii Moldova
  • Preşedintele CIO îndeamnă Ucraina să renunţe la ameninţarea cu boicotarea Paris 2024
  • SpaceX interzice Ucrainei să folosească Starlink pentru a controla dronele militare
  • Rusia şi-a intensificat atacurile în regiunea Luhansk
  • Volodimir Zelenski, discurs istoric în Parlamentul European
  • Președintele Macron i-a acordat lui Zelenski cea mai importantă distincție franceză
  • Celebrul naționalist rus Igor Mangushev a fost împușcat mortal în Ucraina
  • Volodimir Zelenski a ajuns la Paris, unde s-a întâlnit cu preşedintele Emmanuel Macron

Update 22.15 Ungaria va continua să ofere Ucrainei asistenţă financiară şi umanitară, a afirmat premierul Viktor Orban, după ce a participat, cu ocazia summitului Uniunii Europene, la o reuniune cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, liderul de la Budapesta subliniind că singura soluţie sunt negocierile.

Premierul ungar, Viktor Orban, a avut joi după-amiază o întâlnire, alături de liderii altor ţări, cu preşedintele Volodimir Zelenski. Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului Ungariei, a declarat că la reuniunea de la Bruxelles au participat, în afară de Viktor Orban şi Volodimir Zelenski, liderii din Austria, Croaţia, Bulgaria, Slovenia, Republica Cipru şi Grecia, ţări care în general manifestă reticenţă faţă de impunerea unor sancţiuni foarte dure împotriva Rusiei.

Viktor Orban a declarat că Ungaria va continua să furnizeze Ucrainei asistenţă umanitară şi financiară. "Nu vom furniza armament. Ungaria este în continuare de partea păcii", a afirmat Viktor Orban, subliniind că vieţile pot fi salvate doar printr-un armistiţiu şi prin negocieri de pace, potrivit agenţiei de presă MTI.

"Noi am permis venirea a peste un milion de refugiaţi din Ucraina. Din ceea ce a spus preşedintele Ucrainei, este clar că războiul se va prelungi. Nu putem miza pe faptul că se va încheia curând", a observat Viktor Orban, subliniind însă că interesul Ungariei este o pace durabilă.

Update 21.15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi seara cu regele Philippe al Belgiei, după ce a participat la un summit UE și s-a întâlnit cu liderii europeni, a anunțat palatul.

Palatul regal belgian a postat pe Twitter o fotografie cu Zelenski, purtând pantaloni verzi de război și un pulover negru, ținuta obișnuită din ultimele lui a președintelui ucrainean. Acesta a fost fotografiat mergând alături de regele Philippe, îmbrăcat în costum.

Update 20.15 Un sfert din populația Ucrainei riscă să dezvolte o afecțiune mentală severă, în urma invaziei rusești care durează de un an, a declarat joi un consilier al Organizației Mondiale a Sănătății.

"OMS estimează că, în acest moment, una din patru persoane din Ucraina este expusă riscului de a suferi de afecțiuni psihice grave", a declarat Michel Kazatchkine, citat de Reuters.

În urma unei vizite recente în orașul ucrainean Dnipro, Kazatchkine a spus că a văzut zeci de militari spitalizați cu "anxietate acută și tragică, depresie și afecțiuni psihiatrice".

"Sănătatea mintală devine o problemă de sănătate publică predominantă în Ucraina", a spus el: "Războiul și consecințele sale au dus la o creștere a consumului de substanțe psihoactive licite și ilicite".

Criza de sănătate din Ucraina se va extinde și în alte părți ale Europei de Est și ale Asiei Centrale, în parte ca urmare a unei încetiniri economice în Rusia, a estimat consilierul OMS.

"Recesiunea economică vine pe fondul unor sisteme de sănătate fragile și al unor bugete de sănătate foarte limitate", a spus el.

Update 19.35 Guvernul Marii Britanii a semnalat joi, pe fondul ameninţărilor Rusiei, că vrea evitarea "riscurilor de escaladare", explicând că nu a decis trimiterea de avioane militare în Ucraina şi că instruirea piloţilor ucraineni are rolul de consolidare a "rezilienţei" "post-conflict" a ţării.

Întrebat despre riscurile atragerii Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict cu Rusia, după avertismentele Moscovei privind consecinţele eventualei furnizări de avioane de vânătoare Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Londra a dat asigurări că nu vrea escaladarea conflictului. "În primul rând, nu am luat nicio decizie privind furnizarea de avioane de vânătoare, în prezent oferim doar instruire. Marea Britanie este pe cale să furnizeze tancuri Challenger şi a transferat şi capabilităţi cu rază mai lungă de acţiune. Luăm aceste decizii cu atenţie şi prin analizarea situaţiei. Suntem conştienţi de potenţialele riscuri de escaladare", a declarat reprezentantul Guvernului de la Londra, citat de agenţia Press Association şi de cotidianul The Guardian.

"De-a lungul crizei, noi am fost conştienţi că abordarea adoptată este cea mai bună şi că este cea mai bună modalitate de a ajuta Ucraina să încheie acest război, ceea ce este, în mod evident, în interesul tuturor. Rusia este cea care continuă acţiunile în sensul escaladării, prin bombardarea civililor şi prin continuarea războiului lor ilegal în Ucraina", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului britanic.

La rândul său, Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a afirmat că instruirea piloţilor militari ucraineni în Marea Britanie are rolul îmbunătăţirii "rezilienţei" "post-conflict" a Ucrainei. "Marea Britanie nu a anunţat că va trimite neapărat avioane de vânătoare în Ucraina. Noi am anunţat că vom începe instruirea pentru a îmbunătăţi rezilienţa Ucrainei, probabil post-conflict", a declarat Ben Wallace joi seară, într-un conferinţă de presă organizată în Italia, conform CNN.

Wallace a subliniat că eforturile britanice "nu sunt diferite" de acţiunile pentru a ajuta la "reformarea" forţelor armate ucrainene după anul 2014, când Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea şi a susţinut insurgenţii separatişti din estul Ucrainei. "Ştim cu toţii că, în ultimul an, nu trebuie să excludem nimic", a precizat totuşi Ben Wallace.

Update 19.00 Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită de acţiuni pentru protejarea păcii şi prosperităţii Europei, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pledând pentru continuarea asistenţei militare pentru Ucraina, în contextul invaziei militare ruse.

"Întâlnirea de astăzi a avut un caracter excepţional în cadrul Consiliului European. Mulţi am avut un sentiment puternic de emoţie, întrucât toţi ne amintim de reuniunea extraordinară a Consiliului European din 24 februarie 2022, desfăşurată la doar câteva ore după izbucnirea invaziei ruse în Ucraina. La doar câteva ore de la începerea invaziei, pe 24 februarie 2022, Uniunea Europeană a luat o decizie istorică, au fost livrate primele arme pentru a susţine forţele armate ucrainene", a declarat Charles Michel, potrivit agenţiei MEDIAFAX, cu ocazia summitului UE de la Bruxelles, la care a fost invitat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Preşedintele Consiliului European a subliniat că statele UE trebuie să continue asistenţa oferită Ucrainei, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse. "Cuvintele sunt importante, dar nu sunt suficiente, diferenţa este făcută de capacităţi militare pentru a face faţă, pentru a respinge această agresiune. Eu sunt convins că trebuie făcute şi că vor fi făcute eforturi suplimentare pentru susţinerea Ucrainei, desigur inclusiv la nivel militar", a declarat Charles Michel în conferinţa de presă organizată la Bruxelles alături de Volodimir Zelenski şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Charles Michel a insistat că Uniunea Europeană trebuie să acţioneze pentru protejarea păcii în Europa. "Generaţia noastră este unită de un destin comun. Trebuie să luăm decizii determinante pentru a veghea ca pacea şi prosperitatea să fie valorile care iluminează proiectul european şi spiritul european în următoarele decenii. Suntem absolut determinaţi în acest sens", a insistat preşedintele Consiliului European.

Update 18.15 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, joi, "progresele" înregistrate de Ucraina după primirea statului de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană, subliniind însă că aderarea este un proces "dependent de performanţe".

Ursula von der Leyen s-a declarat "impresionată de progresele" Ucrainei pe parcursul integrării europene, conform unei declaraţii făcute cu ocazia summitului special al Consiliului European, informează site-ul Tagesschau.de.

"Nu există niciun program rigid de integrare, dar este un proces dependent de performanţe", a afirmat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă organizată alături de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi de Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Ucraina are obiectivul iniţierii negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, a afirmat săptămâna trecută preşedintele Volodimir Zelenski, cu ocazia reuniunii UE-Ucraina, desfăşurată la Kiev.

Update 17.00 Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova confirmă recepționarea informațiilor Ucrainei cu privire la planul Rusiei privind distrugerea Republicii Moldova, așa cum a declarat, joi, preşedintele Volodimir Zelenski.

„Urmare a declarațiilor Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni. În același timp, menționăm că SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere”, potrivit unui comunicat de presă.

În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

„În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”, se menționează în finalul comunicatului Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova.

Update 16.15 Giorgia Meloni, premierul Italiei, a catalogat drept "inoportună" întâlnirea organizată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi cancelarul german, Olaf Scholz, dar liderul de la Paris a evocat "un rol special" în conflictul din Ucraina.

Emmanuel Macron s-a întâlnit miercuri seară, la Palatul Élysée, cu Volodimir Zelenski şi Olaf Scholz. Iniţiativa a deranjat-o pe Giorgia Meloni, premierul Italiei. 

"Ca să fiu sinceră, mi s-a părut inoportună invitaţia adresată lui Zelenski ieri, deoarece cred că forţa noastră în această problemă constă în unitate; eu înţeleg presiunile de politică internă, privilegierea opiniilor publice interne, dar sunt momente în care privilegierea opiniei publice interne riscă să fie incompatibilă cu situaţia, iar acest caz a fost exact aşa", a declarat Giorgia Meloni, potrivit postului SkyTG24.

Giorgia Meloni a reafirmat susţinerea "totală" a Italiei pentru Ucraina, dar a cerut menţinerea unei situaţii de "echilibru" al forţelor militare. "Cred că cel mai bun mod de a construi o opţiune de dialog şi de pace este menţinerea forţelor de pe câmpul de luptă în echilibru. Susţinerea oferită Ucrainei este cea mai bună modalitate de a ajunge la posibile negocieri", a argumentat Giorgia Meloni.

Update 15.15 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat astăzi, la summitul Consiliului European, că a aflat despre un presupus plan al serviciilor secrete ruse de "distrugere" a Republicii Moldova, precizând că a informat-o despre situaţie pe Maia Sandu, preşedintele moldovean.

Prezent la summitul special al Consiliului European, aflat în curs la Bruxelles, Zelenski a afirmat că a informat-o recent pe Maia Sandu despre presupusul plan al Rusiei. "Am informat-o că am interceptat planul de distrugere a Republicii Moldova de către serviciile ruse", a declarat Zelenski, conform traducerii, potrivit agenţiei The Associated Press.

Informaţiile arătau "cine, când şi cum" ar acţiona în cadrul planului de "perturbare a democraţiei din Republica Moldova şi de preluare a controlului asupra Republicii Moldova", a subliniat Zelenski, susţinând că planul este asemănător cu cel de ocupare a Ucrainei. Zelenski a precizat însă că nu ştie dacă Moscova a ordonat sau nu aplicarea planului.

În urmă cu o săptămână, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Republica Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei, denunţând un presupus plan al preşedintelui Maia Sandu privind unirea cu România. "Occidentul are privirile aţintite asupra Republicii Moldova, pentru a juca rolul de viitoare Ucraină. Acum, Moldova este luată în considerare pentru acest rol. De la început, occidentalii au pus un preşedinte în fruntea unei ţări prin metode specifice, departe de cele libere şi democratice, este un preşedinte care vrea aderarea la NATO, care are naţionalitate română, care este pregătită pentru o unire cu România şi care, în general, este pregătită pentru aproape orice", a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Televiziunii publice din Rusia, conform cotidianului Le Monde.

Update 15.08. Preşedintele CIO îndeamnă Ucraina să renunţe la ameninţarea cu boicotarea Paris 2024

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a cerut Ucrainei să renunțe la amenințările de boicotare a Jocurilor Olimpice din 2024 din cauza participării sportivilor ruși și bieloruși.

Ucraina speră să obțină un sprijin internațional larg pentru interzicerea sportivilor ruși și belaruși după ce CIO le-a deschis ușa pentru a concura sub un steag neutru la Paris.

Sportivii din Rusia și din țara vecină Belarus, care a ajutat invazia Moscovei în Ucraina în urmă cu un an, au fost interziși de atunci la multe competiții internaționale. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a cerut CIO să interzică Rusiei să participe la Jocurile Olimpice, iar organismele olimpice și legislatorii din regiunile nordice și baltice au susținut Ucraina.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comitetului Național Olimpic (CNO) al Ucrainei, Vadym Huttsait, citată de Reuters, Bach a declarat că afirmațiile potrivit cărora permiterea revenirii sportivilor ruși și belaruși la Jocuri ar promova invazia sunt "defăimătoare".

CIO a declarat că se încalcă printr-un eventual boicot Carta Olimpică și că includerea rușilor și bielorușilor se bazează pe o rezoluție a ONU împotriva discriminării în cadrul mișcării olimpice.

"Participarea sportivilor neutri cu pașaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 nici măcar nu a fost discutată în termeni concreți până acum", a declarat Bach.

"Prin urmare, scrisoarea dumneavoastră adresată colegilor dvs. CNO, federațiilor internaționale, membrilor CIO și viitoarelor gazde olimpice, prin care faceți presiuni asupra lor în încercarea de a le influența în mod public procesul de luare a deciziilor, a fost percepută de marea majoritate a acestora ca fiind, cel puțin, extrem de regretabilă. Este responsabilitatea fiecărui CNO să susțină principiile fundamentale ale Cartei Olimpice", a mai spus Bach.

Organizatorii Paris 2024 au declarat că vor respecta decizia CIO în această privință.

Update 13.40. Compania SpaceX a limitat capacitatea Ucrainei de a utiliza serviciul său de internet prin satelit în scopuri militare - după ce au apărut informații potrivit cărora Kievul l-a folosit pentru a controla drone, scrie BBC.

La începutul războiului, Ucraina a primit echipamente SpaceX Starlink - care se conectează la sateliți și ajută oamenii să rămână conectați la internet. Dar se spune, de asemenea, că ar fi folosit tehnologia pentru a ținti pozițiile rusești cu drone - ceea ce, potrivit SpaceX, contravine acordului de servicii.

Ucraina nu a comentat încă această acțiune. Tehnologia Starlink "nu a fost "niciodată menită să fie transformată în armament", a declarat președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, în cadrul unui eveniment la Washington DC.

Update 13.35. Forțele ruse și-au intensificat eforturile ofensive în regiunea Luhansk în ultima săptămână, cu o ușoară creștere a operațiunilor în apropiere de Kupyansk și Lyman, potrivit Statului Major General ucrainean, citat de CNN.

În ultima sa actualizare publicată joi, Statul Major General a declarat că 25 de așezări au fost supuse tirurilor de artilerie, iar forțele ruse au efectuat mai multe lovituri aeriene în zonă. Unii analiști au sugerat că Rusia ar putea începe o nouă ofensivă în regiunea Luhansk, adăugând în același timp că mișcarea nu a fost încă semnificativă.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că forțele ruse "încep treptat o ofensivă" în zonă, menționând că operațiunile rusești "au crescut în mod semnificativ în ultima săptămână". Cu toate acestea, a adăugat că forțele ucrainene au reușit să împiedice armatele Moscovei să obțină câștiguri semnificative.

Echipele CNN aflate la fața locului au remarcat că ritmul atacurilor a crescut ușor în ultimele zile, dar nu pot fi descrise ca o ofensivă.

Update 13.30. Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a transmis un mesaj, într-o postare pe Twitter, după discursul lui Volodimir Zelenski din Parlamentul European.

"Prin vocea preşedintelui Zelenski, vocile a milioane de ucraineni au fost auzite în Parlamentul European. Milioane de ucraineni care aspiră la un viitor european. Hai să transformăm visele în realitate", a scris Ursula von der Leyen.

Update 13.15. Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că un posibil transfer al avioanelor de vânătoare britanice în Ucraina va escalada şi prelungi conflictul.

În timpul vizitei de la Londra, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut arme grele de la britanici, inclusiv avioane de vânătoare. Potrivit lui Peskov, acest lucru dovedeşte implicarea tot mai mare a Marii Britanii, Germaniei şi Franţei în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

"Ne exprimăm regretul pentru că astfel de acţiuni vor conduce la escaladarea şi prelungirea conflictului, iar acest lucru va aduce mai multă durere pentru Ucraina", a declarat Peskov, potrivit CNN.

Update 12.35. Volodimir Zelenski a ţinut un discurs istoric în Parlamentul European, ocazie cu care a declarat că Vladimir Putin este un "dictator care are rezerve uriaşe de arme sovietice".

Update 12.17. Moment istoric în Parlamentul European, după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat la şedinţa Consiliului European. La intrarea în sala de şedinţe, Zelenski a fost aplaudat de toţi cei prezenţi.

Totodată, preşedintele Ucrainei a ţinut un discurs în faţa şefilor de state şi de guverne din Uniunea Europeană.

Update 12.10. Generalul Mircea Mîndrescu a explicat, în direct la Newsroom cu Berta Popescu, că Vladimir Putin pregăteşte o nouă mişcare ca răspuns la noile ajutoare trimise de comunitatea internaţională în Ucraina.

Vladimir Putin, dincolo de mesajul mediatic, pregăteşte o mişcare ca să răspundă la modificările ce urmează a fi făcute prin creşterea nivelului de sprijin pe care comunitatea internaţională vor să îl acorde Ucrainei, a declarat generalul Mîndrescu.

Update 11.30. Preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns la Bruxelles pentru a participa la şedinţa Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, înainte de şedinţă, că Zelenski se va întâlni în formate restrânse cu mai mulţi şefi de state şi de guverne.

Update 09:50. Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski pleacă împreună spre Bruxelles, acolo unde liderii europeni se reunesc astăzi pentru un summit legat de migrație.  

Update 09:00. ”Omagiu adus Ucrainei și oamenilor săi. Omagiu ție, dragă Volodimir, pentru curajul și angajamentul tău”, a scris Macron pe Twitter alături de un videoclip al ceremoniei de la Paris, joi dimineața. 

Premiul este cea mai înaltă distincție pe care un președinte francez o poate acorda unui alt șef de stat. 

”Este prea mult pentru mine”, a spus Zelenski, adăugând că vrea să dedice premiul poporului ucrainean. 

Anterior, Macron i-a spus lui Zelensky că Franța este „hotărâtă” să ajute Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. ”Suntem alături de Ucraina, hotărâți să o ajutăm până la victorie”, a spus Macron. ”Ucraina poate conta pe Franța și pe aliații săi pentru a câștiga războiul, Rusia nu ar trebui și nu va câștiga războiul.” 

Macron a mai spus că Franța va continua să ofere sprijin militar Ucrainei, iar Parisul se va ”adapta și readapta” la nevoile Kievului. ”Ucraina poate conta pe noi pentru a construi pacea”, a spus liderul francez, vorbind alături de Zelenski și cancelarul german, Olaf Scholz. 

Update 07:20. Soția lui Mangushev, Tatiana, a descris uciderea acestuia ca fiind o execuție.

El a comandat o unitate antidronă în Luhanskul ocupat, dar fusese, de asemenea, unul dintre fondatorii unui grup de mercenari care a luptat împotriva forțelor ucrainene în 2014.

El a urcat pe o scenă vara trecută ținând în mână craniul unui om. Într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare în august, Mangushev a fost filmat spunând că craniul aparținea unui luptător ucrainean ucis în timp ce apăra combinatul siderurgic Azovstal din portul Mariupol din sudul țării.

Naționalist extremist, Mangushev a declarat că Rusia nu se află în război cu oamenii, ci cu ideea că Ucraina este un "stat antirus" și că nu contează câți ucraineni au murit, scrie BBC, citat de Mediafax. 

Rapoartele rusești spun că a fost împușcat de la mică distanță cu un glonț de 9 mm tras în cap. Autoritățile ruse investighează și nu au spus nimic până acum despre circumstanțe.

Volodimir Zelenski, primit la Paris de Emmanuel Macron și Olaf Scholz: "Vom fi alături de Ucraina până la victorie"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns miercuri seară, în jurul orei 22:25 (ora României), în Franţa, pentru o întânire cu Emmanuel Macron.

Acesta a sosit la Paris cu un avion din flota britanică, după vizita efectuată în Marea Britanie, și a fost așteptat de garda de onoare pe aeroport.

În jurul orei 23:20 (ora României) a fost primit de președintele francez la Palatul Elysee din Paris. Alături de cei doi s-a aflat și cancelarul german Olaf Scholz.

Emmanuel Macron l-a asigurat pe omologul său ucrainean că Franța va susține în continuare Ucraina, până la victorie.

"În viața de zi cu zi trebuie să fii recunoscător. Aș vrea că acest lucru să devină un obicei în viață politică, și anume recunoștința și sinceritatea care stă la baza alianțelor. Recunoștința este liantul acestora.", a spus Volodimir Zelenski, la Paris.

"Alături de partenerii noștri, am susținut împreună Ucraina în mod considerabil, pe plan financiar, umanitar și cu arme, pentru apărarea antiaeriană și livrând tancuri, și o vom face și pe viitor, atâta vreme cât acest lucru va fi necesar.", a dat asigurări cancelarul german Olaf Scholz.

Atât Macron, cât şi Scholz au avut discuţii cu Zelenki, însă la Kiev, în iunie 2022, în prima lor vizită în capitala ucraineană de la începutul războiului.

Zelenski ar urma să fie joi la Bruxelles, acolo unde a fost invitat de președintele Consiliului, Charles Michel, să participe la reuniunea extraordinară a Consiliului UE.

Președintele Ucrainei a fost miercuri în Marea Britanie, acolo unde a fost primit în audiență de Regele Charles al III-lea, s-a întâlnit cu premierul Rishi Sunak și a vorbit în Parlamentul de la Londra.

Război în Ucraina, 8 februarie | Premierul britanic nu exclude varianta oferirii de avioane militare Ucrainei | Rusia: "Vărsarea de sânge va fi pe conştiinţa lor"

Război în Ucraina, 7 februarie | Ministrul german al Apărării, vizită-surpriză în Ucraina | "Primul tanc Leopard 2 a ajuns în Kiev"

Război în Ucraina, 6 februarie | Secretarul general al ONU avertizează asupra riscului extinderii conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Război în Ucraina, 5 februarie |  Ministrul ucrainean al Apărării avertizează că ofensiva rusă va începe "în curând"

Război în Ucraina, 4 februarie |  Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric 

 

×
x close