Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 804. Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat prezidențial: "Vom deveni și mai puternici"

Război în Ucraina, ziua 804. Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat prezidențial: "Vom deveni și mai puternici"

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 15:02 07 Mai 2024 Modificat la 22:04 07 Mai 2024
Razboi 07052024
Sursa foto: Profimedia Images / hepta / Abaca Press / Zuma Press

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • "Noi ne alegem preşedintele": Kremlinul apără Rusia "pur democratică"
  • Zelenski anunţă că Ucraina şi Spania au încheiat discuţiile privind textul acordului de securitate
  • Belarus anunţă efectuarea unei inspecţii nucleare tactice împreună cu Rusia
  • Ucraina anunţă arestarea a doi agenţi care plănuiau asasinarea lui Volodimir Zelenski, la ordinul Moscovei
  • UE intenţionează să sancţioneze oligarhul media ucrainean acuzat de trădare de către Kiev
  • Tactica folosită de Rusia pentru a influenţa deciziile Occidentului
  • Parlamentul estonian declară Biserica Ortodoxă Rusă ,,sponsor al agresiunii militare ruseşti"
  • SBU anunță că a dejucat un complot al FSB vizând asasinarea lui Volodimir Zekenski
  • Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat prezidențial: "Vom deveni și mai puternici"
  • MAE rus: "Arestarea soldatului Gordon Smith nu are legătură cu spionajul sau cu politica"
  • Un soldat american a fost arestat în Rusia
  • Polonia finanțează terminale Starlink pentru armata ucraineană
  • Putin ordonă exerciții nucleare ca răspuns la "amenințările" lui Emmanuel Macron
  • Finlanda ia în considerare construirea unei fabrici de TNT ca răspuns la războiul din Ucraina
  • UE începe să lucreze la un nou birou de inovare în domeniul apărării la Kiev
  • Ministrul Industriilor Strategice: Ucraina va produce mai multe arme în valoare de 10 miliarde de dolari dacă va fi finanţată
  • Rusia încearcă să recâștige controlul asupra insulei Nestryha din regiunea Kherson
  • Kievul susține că Rusia a pierdut 475.300 de soldați în Ucraina de la începutul războiului

Update 22:00. "Noi ne alegem preşedintele": Kremlinul apără Rusia "pur democratică"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este "pur democratică", considerând că opiniile care vin din Occident sunt "propagandă grosolană, nimic altceva".

Acesta a declarat pentru Sky News că Rusia îşi alege puterea. "Noi ne alegem preşedintele. Votăm pentru preşedinte sau nu vrem să votăm pentru preşedinte. Şi insistăm asupra faptului că avem dreptul să o facem aşa cum vrem să o facem", a afirmat acesta, potrivit sursei citate.

"Nu vrem ca o ţară terţă să intervină în alegerile noastre, în preferinţele noastre", a completat Peskov.

Update 21:00. Zelenski anunţă că Ucraina şi Spania au încheiat discuţiile privind textul acordului de securitate

Ucraina şi Spania au finalizat negocierile privind textul unui acord bilateral de securitate, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski la 7 mai, după o convorbire cu premierul spaniol Pedro Sanchez, potrivit Kyiv Independent.

Update 20:00. Belarus anunţă efectuarea unei inspecţii nucleare tactice împreună cu Rusia

Belarus a început verificările privind gradul de pregătire a armatei sale pentru a desfăşura arme nucleare tactice, a anunţat marţi presa de stat, simultan cu pregătirile pentru un exerciţiu nuclear desfăşurat de Rusia, relatează Reuters.

Agenţia de ştiri de stat Belta l-a citat pe ministrul apărării, Viktor Khrenin, care a declarat că preşedintele Alexander Lukaşenko a ordonat o inspecţie surpriză a forţelor însărcinate cu astfel de arme.

În timpul inspecţiei, "va fi verificată întreaga gamă de activităţi de la planificarea, pregătirea şi utilizarea loviturilor cu arme nucleare tactice", a declarat Khrenin.

Update 19:00. Ucraina anunţă arestarea a doi agenţi care plănuiau asasinarea lui Volodimir Zelenski, la ordinul Moscovei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat marţi că a dejucat un plan al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru asasinarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a şefilor direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, şi SBU, Vasil Maliuk, doi ofiţeri de securitate de la Kiev suspectaţi de implicare în acest complot fiind arestaţi, relatează EFE, AFP şi Reuters.

"Contraspionajul şi anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB privind eliminarea preşedintelui Ucrainei şi a altor reprezentanţi ai conducerii militare şi politice de vârf", a transmis SBU într-un comunicat postat pe Telegram.

Din această reţea, ale cărei activităţi erau supravegheate de FSB de la Moscova, făceau parte doi colonei din cadrul Administraţiei de Stat ucrainene pentru Securitate - structura responsabilă de protecţia şi paza înalţilor demnitari de la Kiev. Aceştia au transmis informaţii secrete comanditarilor lor ruşi, explică SBU în comunicat.

Cei doi colonei deconspiraţi au fost acuzaţi de "înaltă trădare" şi de complicitate la comiterea unui atentat terorist, conform Parchetului de la Kiev, notează Agepres.ro.

Update 18:00. UE intenţionează să sancţioneze oligarhul media ucrainean acuzat de trădare de către Kiev

UE intenţionează să sancţioneze un oligarh mediatic acuzat de desfăşurarea unor operaţiuni de influenţă malignă în Europa şi să interzică alte patru instituţii mediatice ruseşti de pe calea undelor şi de pe internet, în cea mai recentă rundă de măsuri împotriva Rusiei.

Blocul comunitar doreşte să îl sancţioneze pe Viktor Medvedciuk, un fost politician şi om de afaceri ucrainean acuzat de înaltă trădare de către Kiev, care a fost eliberat în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri în 2022, potrivit The Guardian.

Update 17:00 Tactica folosită de Rusia pentru a influenţa deciziile Occidentului

Kremlinul pare să folosească o tactică cunoscută sub numele de control reflexiv pentru a influenţa procesul de luare a deciziilor în Occident şi pentru a încerca să limiteze asistenţa militară pentru Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că acest control reflexiv implică manipularea de către Rusia a adversarilor săi pentru ca aceştia să ia în mod voluntar decizii care avantajează Moscova.

De exemplu, Kremlinul a sincronizat în mod constant exerciţiile de pregătire nucleară şi ameninţările vagi de represalii nucleare cu decizii politice occidentale importante privind războiul din Ucraina, notează Sky News.

Update 16:00 Parlamentul estonian declară Biserica Ortodoxă Rusă ,,sponsor al agresiunii militare ruseşti"

Parlamentul Estoniei a susţinut pe 6 mai o rezoluţie prin care Biserica Ortodoxă Rusă este declarată "instituţie care sponsorizează agresiunea militară a Federaţiei Ruse".

Biserica, cunoscută şi sub numele de Patriarhia Moscovei, a sprijinit pe scară largă războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

"Încă de când Federaţia Rusă a lansat războiul său pe scară largă împotriva Ucrainei în 2022, Patriarhul Kirill al Moscovei....a exprimat sprijinul său public faţă de actul de agresiune al regimului terorist al Federaţiei Ruse", se arată în declaraţia Parlamentului Estoniei, scrie Kyiv Independent.

Update 14:30 Serviciul ucrainean de Securitate, SBU, a anunțat că a dejucat un complot vizând asasinarea președintelui Volodimir Zelenski, organizat de Rusia.

Anunțul a fost făcut marți, în ziua în care președintele rus Vladimir Putin și-a început cel de-al cincilea mandat la Kremlin.

Potrivit SBU, complotul viza și lichidarea altor oficiali ucraineni de rang înalt.

Doi colonei din unitatea de protecție a guvernului ucrainean au fost arestați, a precizat serviciul ucrainean de securitate.

SBU susține că acești suspecți făceau parte dintr-o rețea de agenți ai Serviciului rus de Securitate, FSB.

Suspecții ar fi căutat "executanți" voluntari printre gărzile de corp ale lui Zelenski, cu misiunea de a-l lua ostatic și de a-l ucide ulterior, notează BBC.

Update 12:30 Președintele rus Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de șase ani la Kremlin, într-un spectacol televizat, menit să sublinieze poziția de forță a acestui politician aflat la putere de aproximativ 25 de ani, ca șef de stat sau prim-ministru.

"Jur ca în îndeplinirea mandatului de președinte (...), să respect drepturile și libertățile omului și ale cetățenilor, să respect și să apăr Constituția Federației Ruse...", a spus el, în prezența unei adunări de circa 2.000 de invitați.

În martie, Putin a câștigat cu 87% un scrutin prezidențial în fața a trei contracandidați "neproblematici", iar presa occidentală a scris că însuși liderul de la Kremlin i-ar fi selectat.

În vârstă de 71 de ani, Putin a dominat viața politică din Rusia în ultimii 24 de ani: a avut două mandate prezidențiale succesive între 2000 și 2008, a făcut, apoi, "schimb de roluri" cu prim-ministrul Dmitri Medvedev, a revenit la Kremlin în 2012 pentru un mandat extins la șase ani, a câștigat al patrulea mandat în 2018, a modificat Constituția pentru a putea rămâne la Kremlin până în 2036, când va avea 83 de ani și, în fine, a câștigat fără emoții scrutinul din primăvara acestui an.

"Securitatea poporului rus este, pentru mine, deasupra tuturor lucrurilor. Voința a milioane de oameni reprezintă pentru mine o forță colosală. Asta înseamnă o încredere extraordinară în faptul că ne vom stabili singuri soarta. De dragul generației actuale și a celor viitoare, ați confirmat, încă o dată, corectitudinea drumului țării noastre. Trecem cu demnitate prin această perioadă grea și vom deveni și mai puternici. Ne vom îndeplini planurile pe termen lung şi proiectele pe scară largă destinate dezvoltării (...) Suntem deschiși relațiilor cu toate statele ce văd în Rusia un partener loial. Nu refuzăm dialogul cu statele din Vest. Alegerea le aparține. Noi vom merge pe același drum, fără a ceda presiunilor exercitate asupra noastră", a spus Vladimir Putin în discursul de la preluarea celui de-al cincilea mandat prezidențial.

Acest eveniment vine în contextul în care Moscova a anunțat exerciții cu armele nucleare tactice.

Kremlinul a declarat, luni, că exercițiile militare ordonate de președintele Vladimir Putin reprezintă un răspuns la declarațiile referitoare la posibilia trimitere de trupe NATO în Ucraina.

Update 11:00 Soldatul american reținut săptămâna trecută în Extremul Orient rus a fost arestat pentru furt și plasat în detenție până pe 2 iulie, potrivit unui anunț făcut marți de tribunalul din Vladivostok.

"Tribunalul districtului Pervomaiskii din Vladivostok l-a arestat pe soldatul american Gordon Black până pe 2 iulie pentru furt", a anunțat purtătoarea de cuvânt a tribunalului, Elena Oleneva, citată de agenția de presă RIA Novosti.

Soldatul american riscă până la cinci ani de închisoare, conform codului penal rus.

Canalul Baza de pe Telegram, apropiat al forțelor de ordine ruse, precum şi cotidianul Izvestia, au relatat că soldatul american ar fi vizitat-o pe iubita sa rusoaică la Vladivostok.

El ar fi bătut-o pe femeie, i-a furat 200.000 de ruble (aproximativ 2.000 de euro) şi alcool.

"Acest dosar nu este legat de politică sau de spionaj", a transmis marți reprezentanța Ministerului rus de Externe la Vladivostok.

În ultimii ani, mai mulți cetățeni americani au fost arestați și condamnați la pedepse grele cu închisoarea în Rusia.

Washingtonul, care susține de peste doi ani militar și financiar Ucraina în fața invaziei ruse, acuză Moscova că vrea să-i schimbe pe americanii arestați contra unor infractori ruși deținuți în SUA.

Update 10:00 Un soldat american a fost arestat în Rusia, în timp ce se afla într-o călătorie privată, relatează presa internațională.

Soldatul, care ar fi staționat în Coreea de Sud și al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost acuzat că ar fi furat de la o femeie, spun surse oficiale americane.

El a fost arestat în orașul portuar Vladivostok pe 2 mai, a precizat Cynthia O. Smith, purtător de cuvânt al armatei americane.

"Federația Rusă a notificat Departamentul de Stat al SUA cu privire la detenția penală, în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile consulare", a menționat Smith.

Casa Albă este la curent cu rapoartele privind reținerea unui soldat american în Rusia, a declarat luni purtătorul de cuvânt pentru securitate națională John Kirby.

Update 08:00 Guvernul polonez a anunțat că finanțează funcționarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina, rețea esențială pentru comunicațiile armatei din această țară.

"Astăzi, avem peste 20.000 de terminale Starlink, a căror funcționare este finanțată de Polonia", a declarat ministrul polonez pentru Digitalizare Krzystztof Gawkowski, în timpul unei vizite la Kiev

În ianuarie, Ministerul polonez pentru Digitalizare polonez a anunțat că Varșovia este "cel mai mare furnizor de terminale Starlink" pentru Kiev.

În prezent, rețeaua Starlink numără peste 2.000 de sateliți cu orbită joasă deasupra Pământului.

Terminalele terestre conectate la acești sateliți permit accesul la internet.

După declanșarea invaziei ruse, compania lui lui Elon Musk, Space X, a livrat în Ucraina mai multe mii de terminale, esențiale pentru comunicațiile armatei ucrainene.

Kievul i-a mulțumit lui Musk pentru ajutor, însă mai târziu şi-a exprimat indignarea atunci când miliardarul a propus ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea.

Update 00:01 "Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă şi iresponsabilă. NATO rămâne vigilentă", a declarat agenţiei EFE o purtătoare de cuvânt a Alianţei, Farah Dakhlallah. Postura colectivă de descurajare şi apărare a NATO "va continua să garanteze protejarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat", iar Ucraina are dreptul la autoapărare în faţa invaziei ruse şi "aliaţii vor continua să sprijine Ucraina", a adăugat reprezentanta NATO.

Exerciţiile nucleare ruseşti sunt "categoric un zăngănit de săbii" şi "o continuare a comportamentului iresponsabil al Rusiei", a reacţionat la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, potrivit agenţiei DPA. Conform acestuia, exerciţiile militare nucleare anunţate de Putin constituie "încă o dovadă că Kremlinul este interesat de continuarea escaladării situaţiei pe care a provocat-o prin agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei".

Şi Pentagonul a denunţat "retorica iresponsabilă" a Moscovei. "Acesta este un exemplu tipic de retorică iresponsabilă pe care am mai văzut-o în trecut din partea Rusiei. Este un lucru total inoportun, având în vedere situaţia de securitate actuală", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, citat de AFP. Statele Unite nu au observat deocamdată "nicio schimbare în poziţionarea forţelor strategice" ruse, dar vor continua să le monitorizeze, a precizat oficialul american.

Război în Ucraina, 6 mai 2024 | Mai multe rachete de artilerie grea au lovit o centrală electrică din Donețk

Război în Ucraina, 5 mai 2024 | Volodimir Zelenski, mesaj de Paște: "Astăzi rugăciunea noastră este pentru toți ucrainenii"

Război în Ucraina, 4 mai 2024 | Șase răniți, în urma unui atac rusesc cu drone în regiunile ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk

Război în Ucraina, 3 mai 2024 | Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc

Război în Ucraina, 2 mai 2024 |  Incendiu uriaș la Odesa, după un atac rusesc cu rachete balistice

×
Etichete: Război Ucraina
x close