Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 165. Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk | Preşedintele Zelenski cere mai multe arme

Război în Ucraina, ziua 165. Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk | Preşedintele Zelenski cere mai multe arme

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 15:33 07 Aug 2022 Modificat la 22:23 07 Aug 2022
razboi ucraina 7 august 2022
Război în Ucraina, ziua 165. Centrala nucleară de la Zaporojie prezintă un "risc real de dezastru" Sursa foto: Hepta | Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • ONU a anunţat că centrala de la Zaporojie prezintă "risc real de dezastru nuclear"
  • Ucraina și Rusia se acuză reciproc că au tras în centrala nucleară Zaporojie
  • Volodimir Zelenski, avertisment pentru întreaga lume

Update 7 august 2022, ora 22.20. Marea majoritate a Ucrainei a fost supusă atacurilor rusești la un moment dat de la începutul războiului, dar acest lucru nu s-a întâmplat în Cernăuți, graniță cu România, țară NATO, scrie Sky News.

Evhen Yenin, prim-adjunctul ministrului afacerilor interne, a declarat că doar o singură regiune din Ucraina - Cernăuți - nu a fost afectată de bombardamentele rușilor.

"În ceea ce privește regiunile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma atacurilor rusești, regiunea Donețk a fost cea mai afectată și a fost bombardată de peste 3.000 de ori", a declarat acesta, citat de presa locală.

"Regiunea Luhansk a fost atacat de 4.000 de ori, iar regiunea Mykolaiv de 700 de ori. Există o singură regiune care, slavă Domnului, nu a suferit niciun eveniment nefericit, și aceasta este regiunea Cernăuți".

Aeastă regiune se învecinează cu România, care este o țară NATO.

Update 7 august 2022, ora 19.25. Vladimir Putin se teme de COVID şi i-ar fi cerut lui Erdogan să nu respire în direcţia sa, în timpul întâlnirii pe care cei doi au avut-o.

Update 7 august 2022, ora 15:30 - Atacurile forţelor ruse în Doneţk au crescut în intensitate în ultimele ore duminică, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a cerut Occidentului mai multe arme pentru ca forţele sale să poată riposta invadatorilor, relatează EFE.

Zelenski a mulţumit pentru ajutorul primit deja care, potrivit lui, a permis realizări importante în apărarea Doneţkului şi în distrugerea logisticii militare ruse. "Fiecare atac asupra unui depozit de muniţie inamic, asupra posturilor sale de comandă şi asupra logisticii sale salvează vieţi, vieţi ale soldaţilor şi civililor ucraineni", a declarat Zelenski.

Update 7 august 2022, ora 14:00 - Patru nave ucrainene care transportă produse agricole au părăsit duminică porturile ucrainene de la Marea Neagră în cadrul acordului încheiat pentru deblocarea exporturilor de cereale.

În total, aceste cargouri transportă peste 161.000 de tone de porumb şi produse alimentare spre Turcia, China şi Italia.

Update 7 august 2022, ora 10.35. Macedonia de Nord a fost de acord să furnizeze tancuri și avioane Ucrainei pentru a ajuta la respingerea invaziei Moscovei, a declarat un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt, Mykhailo Podolyak, conform Reuters.

"Multe națiuni dau dovadă astăzi de mai mult curaj decât jumătate din G20 (Grupul celor 20 de mari puteri economice). Cum ar fi Macedonia de Nord, care oferă Ucrainei susținere sub formă de tancuri și avioane", a scris Podolyak pe Twitter.

Ministerul Apărării din Macedonia de Nord, o mică țară din Balcani, a confirmat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei tancuri din epoca sovietică, dar nu a spus nimic despre livrările de avioane.

Update 7 august 2022, ora 09.10. Este pericol nuclear major la graniţa României şi risc de scurgeri radioactive la centrala nucleară de la Zaporojie, după atacurile ruşilor. Unul dintre reactoare a fost oprit.

Update 7 august 2022, ora 09.00. Serviciul ucrainean de securitate de stat (SBU) a reținut doi bărbați pe care i-a acuzat că sunt agenți ai serviciilor de informații rusești responsabili de identificarea țintelor pentru loviturile cu rachete care au distrus infrastructura navală din orașul Mykolaiv, scrie Reuters.

Cei doi bărbați "au colectat și transmis informații inamicului despre facilități importante de infrastructură, depozite de combustibil, desfășurarea și deplasarea personalului și a echipamentelor forțelor armate ucrainene", a precizat SBU într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ca urmare, SBU a precizat că mai multe întreprinderi de construcții navale și depozite de combustibil au fost avariate sau distruse. Agenția a precizat că ambii bărbați sunt în prezent reținuți. Instituția nu a precizat când a fost lovită infrastructura.

Update 7 august 2022, ora 08.00. Șeful biroului din Ucraina al Amnesty International a părăsit organizația pentru drepturile omului, în urma unui dezacord cu aceasta, după ce grupul a acuzat forțele armate ucrainene că au pus în pericol civilii prin amplasarea trupelor în zone rezidențiale în timpul invaziei ruse, scrie Reuters.

Amnesty a făcut aceste comentarii într-un raport publicat joi, care a atras critici vehemente din partea guvernului ucrainean. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat grupul că "încearcă să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă".

Șefa Amnesty în Ucraina, Oksana Pokalchuk, a declarat pe Facebook că demisionează deoarece s-a opus publicării raportului, iar acum a înțeles că nu poate obține modificarea sau eliminarea acestuia.

Pokalchuk a declarat că Amnesty a "creat fără să vrea un material care sună ca un sprijin pentru narațiunile ruse despre invazie. În efortul de a proteja civilii, acest studiu a devenit un instrument al propagandei rusești".

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, avertizând asupra unui "risc foarte real de dezastru nuclear", relatează BBC.

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este "extrem de îngrijorat" de rapoartele privind bombardamentele la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Declarația vine în contextul în care Ucraina a declarat că părți ale instalației au fost "grav avariate" de loviturile militare ruse.

Rusia a ocupat centrala în luna martie și a păstrat angajații ucraineni, dar Kievul acuză forțele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de pe amplasament, folosind "tactici de teroare".

Loviturile de vineri subliniază "riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător în Ucraina și nu numai", a declarat Grossi într-un comunicat.

"Orice putere de foc militară îndreptată spre sau dinspre instalație ar însemna o joacă cu focul, cu consecințe potențial catastrofale", a adăugat el.

Personalul ucrainean trebuie să își poată îndeplini sarcinile importante "fără amenințări sau presiuni", a spus el, adăugând că agenției sale ar trebui să i se permită să ofere sprijin tehnic.

"De dragul protejării oamenilor din Ucraina și din alte părți de un potențial accident nuclear, trebuie să lăsăm cu toții deoparte diferențele noastre și să acționăm, acum. AIEA este pregătită", a declarat Grossi, la câteva zile după ce a afirmat că centrala a fost "complet scăpată de sub control".

Operatorul centralei din Zaporojie a declarat că atacurile cu rachete rusești au forțat închiderea unei unități, adăugând că există riscul unor scurgeri radioactive.

Loviturile "au provocat un risc serios pentru funcționarea sigură a centralei", a scris operatorul Energoatom pe Telegram.

Moscova a declarat că Ucraina a efectuat atacul. BBC nu a putut verifica pagubele raportate la centrala nucleară.

Cu toate acestea, UE a atacat Moscova în legătură cu ultimele bombardamente, iar cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a declarat că "condamnă activitățile militare ale Rusiei" în jurul centralei.

Forțele ruse dețin centrala și zonele înconjurătoare, în apropierea teritoriului controlat de Ucraina. Aceasta este formată din șase reactoare cu apă sub presiune și depozitează deșeuri radioactive.

Război în Ucraina, 6 august | Capcana întinsă de ruşi pentru civilii ucraineni

Război în Ucraina, 5 august | Rusia și Ucraina se acuză reciproc că au tras în centrala nucleară Zaporojia | Absență notabilă de la întâlnirea Putin - Erdogan 

Război în Ucraina, 4 august | Ucraina, indignată după ce Amnesty International a acuzat-o că foloseşte tactici militare ce pun în pericol populaţia civilă

Război în Ucraina, 3 august | ONU: Centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control

Război în Ucraina, 2 august | Ucrainenii susţin că au recucerit 53 de aşezări în regiunea Herson, ocupată în mare parte de ruşi

×
Etichete: Război Ucraina
x close