Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Zelenski s-ar putea deplasa joi la Bruxelles
- Antonio Guterres avertizează asupra riscului extinderii conflictului dintre Rusia şi Ucraina
- Rusia anunță că investighează presupusa utilizare de arme chimice de către Ucraina
- Fondatorul grupului Wagner îl provoacă pe Zelenski la un duel aerian
- Norvegia va oferi Ucrainei asistenţă militară şi financiară pe termen lung
- Volodimir Zelenski, mesaj emoționant de ziua soției sale
- Primul tanc leopard a fost trimis Ucrainei de autoritățile canadiene
- Vladimir Putin a ordonat forțelor sale armate să cucerească în totalitate regiunile Donețk și Lugansk până în martie
- Ucraina se pregătește de o nouă ofensivă rusească în următoarele zece zile
- S-a stabilit cine-i ia locul lui Oleksii Reznikov la Ministerul ucrainean al Apărării
- "Ofensiva rusă începe în curând", avertizează ministrul apărării de la Kiev
Update 22:20. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa joi, la Bruxelles, pentru un summit al şefilor de stat şi de guvern al UE, susţin surse europene citate de AFP.
Un summit extraordinar al liderilor europeni va avea loc joi şi vineri, iar printre temele de pe agendă vor fi şi evoluţiile războiului din Ucraina şi solidaritatea UE faţă de Kiev, relatează Agerpres.
Dacă va fi confirmată, această vizită a lui Volodimir Zelenski va fi prima în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.
O sursă de la Parlamentul European a vorbit despre "probabilitatea organizării unei sesiuni plenare extraordinare joi, 9 februarie, în prezenţa lui Volodimir Zelenski,, președintele Ucrainei”.
Alte două surse parlamentare au confirmat, sub acoperirea anonimatului, aceeași informație.
Liderul ucrainean beneficiază de o "invitaţie permanentă" la Bruxelles, s-a mulţumit să declare un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.
Preşedinţia ucraineană nu a confirmat nici ea această vizită care ridică probleme de securitate.
Update 21:00. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat luni asupra riscului extinderii războiului izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina, în condiţiile în care nu au loc negocieri.
Antonio Guterres a atras atenţia că, în primul rând, există riscul escaladării confruntărilor militare pe frontul din Ucraina. În plus, secretarul general al Naţiunilor Unite se teme că războiul s-ar putea extinde.
"Mă tem că lumea s-ar putea îndrepta dormind ca un somnanbul spre un război mai extins, dar, în realitate, mă tem să nu facă acest lucru cu ochii larg deschişi", a declarat Antonio Guterres, potrivit cotidianului Le Monde, într-o şedinţă a Adunării Generale ONU.
Update 19:20. Comitetul de stat rus de anchetă a declarat luni că examinează presupusa utilizare de arme chimice de către forțele ucrainene în apropierea orașelor Soledar și Bakhmut, potrivit Reuters.
Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la această acuzație venită din partea Rusiei, cum că s-ar fi utilizat arme chimice în apropierea orașelor Soledar și Bakhmut.
Comitetul de anchetă a declarat că Republica Populară Donețk a raportat utilizarea de arme chimice de către dronele ucrainene în apropierea celor două localități.
„Ca urmare, militarii forțelor armate ruse se confruntă cu o deteriorare a stării de sănătate și cu simptome caracteristice de otrăvire”, a precizat Comitetul, fără a oferi detalii sau a numi presupusa substanță.
De la începutul invaziei sale, în urmă cu aproape un an, Rusia a avertizat în repetate rânduri că Ucraina s-ar putea pregăti să folosească arme neconvenționale, inclusiv arme biologice sau o bombă radioactivă murdară. Niciun astfel de atac nu s-a materializat.
Ucraina și aliații săi occidentali au respins aceste acuzații, dar le-au văzut ca pe un posibil preludiu la un atac „sub steag fals”, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea recurge ea însăși la astfel de tactici, dar ar căuta să dea vina pe Ucraina. Rusia a respins această afirmație.
Update 18:30. Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut publică o înregistrare video în care apare în cabina unui avion militar și îl provoacă pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la un duel aerian, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
Înregistrarea a fost făcută publică de serviciul de presă al lui Prigojin, care susţine că a fost filmată într-un bombardier Su-24 operat de grupul Wagner.
"Volodimir Oleksandrovici (Zelenski), am aterizat. Am bombardat Bahmut", spune Prigojin în videoclip.
"Mâine, voi zbura pe un MiG-29. Dacă vrei, să ne întâlnim în ceruri. Dacă tu câştigi, primeşti Artiomovsk (Bahmut). Dacă nu, avansăm până la fluviul Nipru", a adăugat el.
Update 17:10. Guvernul Norvegiei intenţionează să ofere Ucrainei asistenţă militară şi financiară de 75 de miliarde de coroane (6,8 miliarde de euro) în următorii cinci ani, în contextul invaziei militare ruse.
"Norvegia vrea să aibă o contribuţie pe termen lung în Ucraina. Cincisprezece miliarde de coroane urmează să fie transferate anual, timp de cinci ani", a declarat premierul Jonas Gahr Store, citat de cotidianul Le Monde.
În ultimul an, Norvegia a furnizat Ucrainei asistenţă în valoare de zece miliarde de coroane (902 milioane de euro), potrivit publicaţiei germane Die Welt.
În plus, Guvernul norvegian vrea să suplimenteze asistenţa financiară acordată statelor afectate de criza alimentară cauzată de invazia militară rusă în Ucraina.
Update 16:00. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat luni, 6 februarie, pe Facebook, un mesaj emoționat cu prilejul zilei de naștere a soției sale, Olena Zelenska.
„Dragă Ov, vreau să-ți mulțumesc. Pentru ceea ce EȘTI. În viața mea. Pentru că sunt aici acum. Pentru credința ta în Ucraina și victorie. Pentru că m-ai făcut puternic. Pentru toți anii, orele, minutele ... și încă o dată pentru ACEST an. Pentru felul în care ai reprezentat Ucraina. Pentru copiii noștri minunaț... pentru OB si KV. Te felicit cu ocazia zilei de naștere (...) Fie ca ziua victoriei să vină mai repede în viața voastră. Felicitări!”, a scris Zelenski pe Facebook.
Update 15:00. Vremea dificilă din timpul iernii a provocat o oarecare acalmie în lupte, dar un oficial ucrainean a spus că Rusia trimite acum mai multe rezerve și echipamente în estul Ucrainei.
Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk de est, a declarat că bombardamentele nu mai au loc non-stop, deoarece forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă la scară largă.
„După 15 februarie ne putem aștepta la această ofensivă în orice moment”, a spus el.
Kievul își plănuiește propria contraofensivă, dar așteaptă tancurile de luptă promise și vehiculele de luptă ale infanteriei din Occident, scrie SkyNews.
Update 13:30. O dronă a explodat în afara unui oraș rusesc. Dispozitivul a explodat în afara orașului rus Kaluga, a declarat guvernatorul regional Vladislav Shapsha.
Nimeni nu a fost rănit în explozie, a spus el.
”S-a stabilit că drona a explodat în aer la o altitudine de 50 de metri, în pădurea din apropierea orașului, la ora cinci dimineața”, a spus Shapsha.
Kaluga se află la aproximativ 93 de mile sud-vest de Moscova și la 162 de mile de granița cu Ucraina, un alt exemplu posibil al capacității Ucrainei de a lovi adânc în teritoriul rus, scrie SkyNews.
Ucraina a negat în mod constant o serie de atacuri asupra țintelor militare din Rusia.
Moscova a declarat anterior că dronele ucrainene au zburat pe teritoriul său și au provocat pagube.
Update 12:00. ”Primul tanc de luptă principal canadian Leopard 2 pe care l-am donat Ucrainei a ajuns acum în Polonia. Alături de aliații noștri, vom pregăti în curând Forțele Armate ale Ucrainei în utilizarea acestui echipament.
Canada va continua să fie alături de Ucraina”, a anunțat un oficial guvernamental canadian.
The first #Canadian #Leopard 2 tank has arrived in #Poland, #Canadian Defense Minister Anita Anand reports. https://t.co/y70whI28wP
— NEXTA (@nexta_tv) February 6, 2023
Update 11:00. Potrivit ofițerului ucrainean de informații militare Andrei Cernyak, președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor sale armate să cucerească complet regiunile Donețk și Lugansk până în martie.
"Având în vedere că trăiesc prin simbolism, vor încerca să facă ceva până pe 24 februarie", a declarat ministrul Apărării Alexei Reznikov pentru postul francez de televiziune BFMTV, referindu-se la prima aniversare a invaziei.
Predicții similare despre ofensiva rusă au fost făcute în timpul celebrării anuale de către Rusia a victoriei asupra Germaniei naziste, pe 9 mai anul trecut, însă nu s-au adeverit.
De data aceasta, oficialii ucraineni au observat o acumulare semnificativă de forțe rusești în estul și sud-estul țării.
Update 09:45. Partea de vest a regiunii Lugansk și partea de sud a regiunii Donețk, unde Rusia desfășoară trupe de câteva săptămâni, vor fi zonele cele mai probabile pentru noua ofensivă, scrie Nexta.
#Ukraine is preparing for a new Russian offensive in the next 10 days
— NEXTA (@nexta_tv) February 5, 2023
The western part of Luhansk region and southern part of Donetsk region, where #Russia has been deploying troops for several weeks, will be the most probable locations for the new offensive.
? Financial Times pic.twitter.com/KlO6cM7O5f
Update 00:01 Șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia de ministru al apărării.
Anunțul a fost făcut duminică seară de deputatul David Arahamia, lider al partidului de guvernământ de la Kiev.
"Războiul dictează mișcări de personal. Vremurile și circumstanțele obligă la consolidare și concentrare. Este ceea ce se întâmplă acum și va continua în viitor", a adăugat Arahamia, fără a preciza data estimată a acestei remanieri ministeriale.
Duminică, agenția de presă Unian a transmis, citând surse anonime, că Oleksii Reznikov ar urma să rămână în echipa guvernamentală, dar la Ministerul Justiției, în timp ce titular la Ministerul Apărării ar urma să vină Kirilo Budanov, șeful contraspionajului militar.
Ucraina a fost zguduită la sfârșitul lunii ianuarie de o serie de demisii şi demiteri, pe fondul scandalurilor de corupție dezvăluite de presă și care gravitau în jurul unui contract semnat de Ministerul Apărării pentru achiziția, la prețuri supraevaluate, a unor produse alimentare destinate soldaților.
Mai mulți responsabili din acest minister au fost demiși din funcții, între care ministrul adjunct Viaceslav Şapovalov, în timp ce ministrul titular, Oleksii Reznikov, a denunțat, într-o primă etapă, acuzații "nefondate".
****
Fost prim-ministru israelian Naftali Bennett - care a condus guvernul țării sale timp de un an, începând din iunie 2021 - a declarat că președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat la scurt timp de la declanșarea invaziei în Ucraina că nu îl va ucide pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Times of Israel, care relatează acest episod petrecut în martie 2022, notează că Bennett s-a deplasat la Moscova la începutul lunii martie 2022.
Putin "mi-a făcut două concesii majore", a spus Bennett, referindu-se la întâlnirea sa cu liderul de la Kremlin, care a avut loc în data de 5 martie anul trecut.
A fost prima întâlnire a unui lider străin cu Putin de la invadarea Ucrainei. Bennett a încercat să organizeze negocieri pentru a pune capăt războiului.
"Știam că Zelenski era amenințat, era într-un buncăr. I-am spus lui Putin: 'Intenționați să-l ucideți pe Zelenski?', iar el mi-a răspuns:'Nu-l voi ucide'", a povestit Bennet într-un material postat pe său canal de YouTube.
"'Vreau să fiu sigur că am înțeles. Îmi dați cuvântul că nu-l veți ucide pe Zelenski?', iar președintele rus a repetat: 'Nu îl voi ucide pe Zelenski'", a detaliat fostul prim-ministru israelian.
El a continuat povestind că, imediat după întâlnirea cu Putin, care a durat trei ore, l-a sunat pe președintele ucrainean și i-a spus: "Tocmai am ieșit de la întâlnirea cu Putin, nu te va ucide!"
"Zelenski m-a întrebat: 'Ești sigur?'. I-am răspuns:'100%. Putin nu te va ucide"', a susținut Naftali Bennett.
Zelenski, selfie din birou, după ce i s-a spus că Putin nu-l va ucide
Potrivit acestuia din urmă, "două ore mai târziu, Zelenski s-a întors în biroul său, unde și-a făcut un selfie, la care a atașat mesajul care afirma: 'Nu îmi este frică!'".
Times of Israel amintește că, potrivit mai multor informații neconfirmate oficial, mai multe tentative de asasinare a lui Volodimir Zelenski au fost dejucate de la începutul invaziei ruse.
În aceste comploturi ar fi fost angrenați membri ai grupul de mercenari Wagner, înființat de vechiul aliat al lui Putin, Evgheni Prigojin, dar și forțele speciale cecene sub comanda lui Ramzan Kadîrov.
În clipul citat de presa internațională, fostul premier israelian mai susține că Vladimir Putin a acceptat să nu ceară dezarmarea Ucrainei și că, în același weekend, Volodimir Zelenski a încetat să mai solicite aderarea Ucrainei la NATO.
Totuși, liderul de la Kiev și-a reluat cererea de aderare a țării sale la Alianța Nord-Atlantică după anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.
Fostul premier israelian a mai mărturisit că "tot ceea ce a făcut în materie de mediere a fost 'în perfectă coordonare' cu SUA".
Război în Ucraina, 5 februarie | Ministrul ucrainean al Apărării avertizează că ofensiva rusă va începe "în curând"
Război în Ucraina, 4 februarie | Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric
Război în Ucraina, 3 februarie | Kiev: Numărul navelor rusești a crescut în Marea Neagră
Război în Ucraina, 2 februarie | Șefa Comisiei Europene anunță noi sancțiuni la adresa Rusiei, la un an de la invazia în Ucraina
Război în Ucraina, 1 februarie | Tancurile americane Abrams ajung în Ucraina la finele acestui an, cel mai devreme, relatează presa din SUA