Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 801. Șase răniți, în urma unui atac rusesc cu drone în regiunile ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk

Război în Ucraina, ziua 801. Șase răniți, în urma unui atac rusesc cu drone în regiunile ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 22:38 04 Mai 2024 Modificat la 22:38 04 Mai 2024
razboi ucraina rusia
Război în Ucraina, ziua 801. Ministerul rus de Externe: "Rusia, gata să ia în considerare discuţii de pace serioase" Sursa foto: Getty Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Reacția Ucrainei după ce Volodimir Zelenski a fost pus pe lista persoanelor căutate în Rusia: "O încercare disperată"
  • Marea Britanie, acuzată de Rusia că se implică direct tot mai mult în războiul din Ucraina
  • Cea mai mare parte din ajutorul pe care Ucraina îl așteaptă ar putea sosi abia peste câteva luni
  • Ucraina se așteaptă la un ajutor extern de 38 de miliarde de dolari după ce va îndeplini cerinţele FMI
  • Volodimir Zelenski, pe lista persoanelor căutate în Rusia
  • Ministrul Apărării din Italia nu este de acord ca Occidentul să trimită trupe în Ucraina
  • Josep Borrell consideră că Rusia este o ameninţare existenţială pentru Europa
  • Exerciţiile NATO sunt dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, spune Moscova
  • Șase răniți, în urma unui atac rusesc cu drone în regiunile ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk
  • Peste 150.000 de militari vor defila la paradele de Ziua Victoriei din Rusia, anunţă Şoigu
  • Rusia anunţă că Ucraina a atacat Crimeea ocupată cu rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
  • Rusia susține că trupele ucrainene se retrag de pe toată linia frontului
  • Ministrul francez de Externe:150.000 de soldaţi ruşi ucişi în războiul din Ucraina
  • Ministrul rus de Externe: "Rusia, gata să ia în considerare discuţii de pace serioase"
  • Ministerul Apărării din Rusia laudă "noile regiuni" luate din Ucraina
  • Generalul american Wesley Clark: "Anul 2025 poate fi decisiv pentru Ucraina”
  • Rușii au făcut praf un alt oraș din Ucraina. Imagini teribile de pe front
  • Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc
  • Un agent ucrainean care plănuia atacuri în Moscova și Sankt Petersburg a fost ucis de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei

Update 22.34 Reacția Ucrainei după ce Volodimir Zelenski a fost pus pe lista persoanelor căutate în Rusia: "O încercare disperată"

Ministerul ucrainean de Externe a reacționat după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a fost pus de Moscova pe lista persoanelor căutate în Rusia.

Acesta a declarat că includerea preşedintelui Volodimir Zelenski pe lista de persoane căutate de Rusia demonstrează "disperarea maşinăriei de stat şi a propagandei ruseşti, care nu mai ştiu ce să inventeze pentru a atrage atenţia.

Dorim să reamintim tuturor că, spre deosebire de anunţurile ruseşti fără valoare, mandatul de arestare al Curţii Penale Internaţionale pentru arestarea dictatorului rus Vladimir Putin".

Update 21.44 Marea Britanie, acuzată de Rusia că se implică direct tot mai mult în războiul din Ucraina

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a catalogat comentariile lordului Cameron drept o "confirmare a implicării directe tot mai mari a Regatului Unit” în război.

Aflat într-o vizită la Kiev, ministrul de Externe a declarat că Ucraina are dreptul de a folosi arme britanice pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei şi că depinde de Ucraina dacă face acest lucru.

"Ghidat de propriile sale scopuri pur politice, inclusiv de considerente electorale oportuniste, guvernul britanic urmăreşte în mod persistent un curs de escaladare şi de extindere a geografiei acţiunilor militare”, se arată într-o declaraţie a ambasadei ruse, potrivit Sky News.

Update 20.40 Cea mai mare parte din ajutorul pe care Ucraina îl așteaptă ar putea sosi abia peste câteva luni

Majoritatea ajutorului aliat pentru Ucraina nu va ajunge până la vară, în cel mai bun caz, şi până la sfârşitul anului, în cel mai rău caz, a relatat New York Times, citând analişti.

În timp ce Ucraina aşteaptă livrarea ajutorului în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, aprobat de preşedintele american Joe Biden, Rusia şi-a forţat avantajul, câştigând mai mult teren în est, notează Kyiv Post.

Ajutorul a fost aprobat la sfârşitul lunii aprilie de către Joe Biden, iar primele livrări au început imediat după promulgarea legii.

Update 19.17 Ucraina se așteaptă la un ajutor extern de 38 de miliarde de dolari după ce va îndeplini cerinţele FMI

Ucraina se aşteaptă la un sprijin financiar de 38 de miliarde de dolari din partea partenerilor internaţionali, după ce va îndeplini cerinţele unui program al Fondului Monetar Internaţional, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei.

Într-un videoclip postat pe Facebook, Andriy Pyshny a declarat că invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a provocat pierderea unei treimi din economia ţării şi distrugeri în valoare totală de "sute de miliarde” de dolari.

Update 17.24 Volodimir Zelenski, pe lista persoanelor căutate în Rusia

Rusia a început o acțiune penală împotriva președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a inclus pe lista persoanelor căutate, conform informațiilor furnizate de agenția de presă rusă TASS, citând Ministerul rus de Interne.

Informația, care apare fără alte detalii în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, reprezintă un nou moment de escaladare a tensiunilor dintre cele două țări, începând din conflictul din februarie 2022.

De la debutul acestui conflict, Rusia a emis mandate de arestare pentru mai mulți politicieni ucraineni și europeni, precum și împotriva procurorului Curții Penale Internaționale care a emis un mandat de arestare anul trecut pentru președintele rus, Vladimir Putin, pe baza acuzațiilor de crime de război.

Update 16.00 Ministrul Apărării din Italia nu este de acord ca Occidentul să trimită trupe în Ucraina

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, consideră că preşedintele francez Emmanuel Macron "sporește tensiunile” când face declarații despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina.

"Nu judec un preşedinte al unei ţări prietene precum Franţa, dar nu înţeleg rostul şi utilitatea acestor declaraţii, care cresc în mod obiectiv tensiunea”, a spus ministrul italian într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Corriere della Sera.

Potrivit lui Crosetto, Italia exclude "intervenţia directă a armatei” sale în războiul din Ucraina. "Ucraina trebuie ajutată să evite extinderea conflictului, dar trebuie căutate toate formele de dialog, începând prin a ţese pânza diplomaţiei. Pentru că, dacă ar izbucni un conflict, Italia ar avea multe de pierdut”, a spus ministrul italian al apărării.

Guido Crosetto a mai declarat că și-ar dori ca "toată mobilizarea în favoarea Palestinei să existe şi faţă de Ucraina”. "Sunt în regulă aceste manifestaţii mari care cheamă la pace, fără a recurge totuşi la violenţe, pe care, din păcate, le-am văzut în ultimele zile mai ales în universităţi. Dar mi-ar plăcea să-i văd (protestând – n.r.) şi faţă de toate decesele din rândul civililor ucraineni”, a declarat el, citat de agenția de presă EFE.

Update 14:35 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a apreciat vineri că Rusia reprezintă o "ameninţare existenţială" pentru Europa deoarece, dacă va avea succes, preşedintele rus Vladimir Putin nu se va opri în Ucraina, informează EFE.

Borrell a susţinut vineri un discurs la Saint Antony's College al Universităţii Oxford despre situaţia geopolitică globală şi în special despre cele două conflicte armate la care este martoră omenirea, Ucraina şi Orientul Mijlociu.

În discursul său, intitulat "Europa se confruntă cu două războaie", şeful diplomaţiei comunitare a insistat asupra ameninţării reprezentate de preşedintele Rusiei şi a subliniat că din ce în ce mai multe voci avertizează asupra consecinţelor globale ale unei victorii ruse.

În acest sens, el a dat exemplul preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a ajuns singur la concluzia că Rusia reprezintă o ameninţare, deşi la început insistase că Rusia nu trebuie umilită.

Preşedintele rus vede întregul Occident drept adversar şi o repetă la televiziunea de stat rusă, a adăugat Borrell, care a considerat că europenii nu sunt pregătiţi pentru duritatea lumii la care s-au trezit în sfârşit.

Dar, după cum a subliniat politologul bulgar Ivan Krastev, "una este să te trezeşti şi alta să găseşti puterea de a te da jos din pat", a declarat Borrell, referindu-se la războiul din Ucraina.

Update 14:00 Exerciţiile militare cu o durată de patru luni ale NATO în apropierea graniţelor Rusiei, cunoscute sub numele de Steadfast Defender, sunt dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, transmite Reuters, conform Agerpres.

Zaharova a respins acuzaţiile de săptămâna aceasta ale NATO că Rusia este implicată în atacuri hibride asupra statelor sale membre, declarând că este o „dezinformare” înşelătoare, menită să distragă atenţia oamenilor de la activităţile alianţei.

NATO a fost cea care a purtat un război hibrid cu Rusia, sprijinind Ucraina cu arme, informaţii şi finanţe, a spus ea într-un comunicat.

„În acest moment, cel mai mare exerciţiu al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender, are loc lângă graniţele Rusiei. Potrivit scenariului lor, acţiunile coaliţiei împotriva Rusiei sunt practicate folosind toate instrumentele, inclusiv arme hibride şi convenţionale”, a susţinut ea într-un comunicat.

„Trebuie să recunoaştem că NATO se pregăteşte serios pentru un ‘conflict potenţial’ cu noi”, a adăugat ea.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii după declanşarea invaziei ruse din Ucraina în 2022.

Anunţând începerea exerciţiilor în ianuarie, NATO a informat că vor participa 90.000 de soldaţi, care vor exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliaţii europeni în ţările care se învecinează cu Rusia şi pe flancul estic al alianţei în cazul în care ar izbucni un conflict. Exerciţiile, cel mai mare exerciţiu al NATO de la Războiul Rece, sunt programate să se desfăşoare până la sfârşitul lunii mai.

Rusia a declarat la momentul respectiv că exerciţiile au marcat o „întoarcere irevocabilă” a alianţei la schemele Războiului Rece.

Update 13:20 Rusia a lansat un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri, clădiri comerciale și rezidențiale, au declarat, sâmbătă, oficiali regionali din Ucraina.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că rușii au lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă 13 drone Shahed care au vizat regiunile din nord-estul și centrul țării. Unitățile de apărare antiaeriană au doborât toate dronele, a declarat comandantul forțelor aeriene ucrainene, potrivit Reuters.

Resturi de la dronele doborâte au lovit însă obiective civile din Harkov, rănind patru persoane și declanșând un incendiu într-o clădire de birouri, a declarat guvernatorul regional, Oleh Synehubov. Acesta a scris pe Telegram că un copil de 13 ani și o femeie sunt tratați la spital. Alte două femei au fost tratate la fața locului. 

În regiunea Dnipropetrovsk alte două persoane au fost rănite, a declarat Serhii Lysak, guvernatorul regional. El a precizat că o instalație de infrastructură și trei case au fost avariate.

Update 12:30 Peste 150.000 de militari şi aproximativ 2.500 de vehicule de luptă vor participa la paradele militare care vor avea loc pe 9 mai în peste 20 de oraşe din Rusia pentru a marca 79 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, a declarat vineri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, transmite EFE.

Şoigu a anunţat într-o întâlnire cu conducerea armatei ruse că paradele militare şi navale vor avea loc în 25 de oraşe din Rusia, iar la alte 314 evenimente vor participa militari staţionaţi în garnizoanele locale.

"În total, la manifestările de Ziua Victoriei vor participa circa 150.000 de oameni şi 2.500 de arme şi vehicule de luptă. La parada principală din Piaţa Roşie vor participa peste 9.000 de oameni şi 70 de vehicule de luptă", a precizat el.

Unităţi ale diferitelor tipuri de arme vor defila în Piaţa Roşie, precum şi cadeţi de la academia militară Suvorov şi navală Nahimov, Academia de Muzică a Armatei, femei-militar şi cazaci, a adăugat ministrul rus.

În plus, participanţii la campania militară rusă din Ucraina vor defila la defilare, care se va încheia cu o paradă a forţelor aeriene.

Şoigu a anunţat că repetiţia generală pentru paradă va avea loc pe 5 mai.

Ministrul Apărării rus a vorbit şi despre expoziţia de trofee de război aduse din Ucraina deschisă publicului la 1 mai în Parcul Victoriei, situat în vestul Moscovei, unde este expus armamentul şi echipamente de război folosite de armata ucraineană şi capturate de armata rusă în timpul luptelor.

El a amintit că printre ''exponate'' se numără tancuri americane Abrams şi vehicule blindate germane Bradley, Leopard şi Marder, precum şi echipamente de război produse în Regatul Unit, Cehia, Franţa şi Finlanda.

"Expoziţia a generat un mare interes. Doar în prima zi a fost vizitată de peste 83.000 de persoane'', a declarat Şoigu, care a amintit că expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii mai.

Prima expoziţie de arme capturate în timpul luptelor din Ucraina a fost organizată în Rusia în august 2022, la o jumătate de an de la începerea războiului.

Update 10:30 Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate de forţele ucrainene asupra peninsulei Crimeea (aflată sub ocupaţie rusă - n.r.), a anunţat sâmbătă dimineaţa Ministerul Apărării rus, informează dpa.

Amploarea şi impactul atacului asupra peninsulei ucrainene Crimeea, care a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, erau iniţial neclare. Kievul nu a comentat deocamdată alegaţiile Ministerului Apărării rus.

Rusia, care poartă un război pe scară largă împotriva Ucrainei de mai bine de doi ani, anunţă adesea presupuse succese ale apărării sale antiaeriene în cazul unor drone sau atacuri cu rachete ucrainene.

Marţea trecută, Ucraina a atacat armata rusă în Crimeea cu rachete primite recent de la SUA. Presa independentă a relatat despre lovituri asupra a trei baze militare în Crimeea, soldate cu mai multe victime.

În ultimele săptămâni, Washingtonul a anunţat că va livra Ucrainei rachete ATACMS cu rază şi mai lungă de acţiune, ca parte a noului pachet de armament destinat Kievului. În livrările precedente, raza rachetelor de acest tip a fost limitată la 165 de kilometri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va recupera întreg teritoriul ocupat de Rusia în mai bine de doi ani de război, inclusiv Crimeea. 

Update 08:20 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu susţine că trupele sale au capturat peste 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în Ucraina în acest an, iar în prezent forţele ucrainene se retrag pe toată linia frontului.

Pierderile totale ale Forţelor Armate ale Ucrainei de la începutul anului 2024 au depăşit 111.000 de oameni şi peste 20.000 de unităţi de arme şi echipamente militare, a anunţat liderul rus.

Update 07:00 Aproximativ 150.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, potrivit estimărilor comunicate vineri de ministrul francez de externe Stephane Sejourne, informează AFP.

"Eşecul militar al Rusiei este deja prezent. Estimăm pierderile militare ruseşti la 500.000, dintre care 150.000 de morţi, a declarat Stephane Sejourne într-un interviu publicat vineri în ediţia europeană a ziarului independent rus Novaya Gazeta.

"Şi pentru ce toate astea? Asta se poate rezuma în două cuvinte: pentru nimic", a apreciat şeful diplomaţiei franceze.

Această estimare a pierderilor ruseşti este puţin mai mică decât cea prezentată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în februarie, când a raportat moartea a 180.000 de soldaţi inamici.

Marea Britanie, la rândul ei, estima la sfârşitul lunii aprilie că aproximativ 450.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina.

Moscova nu a dezvăluit nicio informaţie cu privire la numărul de morţi şi răniţi în rândul trupelor sale din septembrie 2022, când a fost comunicat un bilanţ de aproape 6.000 de morţi.

De partea ucraineană, la sfârşitul lunii februarie, preşedintele Zelenski a raportat 31.000 de soldaţi morţi."Nu 300.000, nu 150.000, aşa cum spun Putin şi cercul său de mincinoşi. Dar fiecare dintre aceste pierderi este o mare pierdere pentru noi", a adăugat el la o conferinţă de presă.

Potrivit numeroaselor surse de securitate occidentale, pierderile militare ucrainene sunt însă, în mare măsură, subestimate.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a estimat pierderile ucrainene în aceeaşi perioadă la 444.000, fără a preciza dacă este vorba doar despre morţi sau despre morţi şi răniţi. Vineri a raportat 111.000 de pierderi ucrainene, încă fără detalii, de la începutul anului.

Armata ucraineană a fost în defensivă de la eşecul contraofensivei sale majore în vară. Rusia menţine iniţiativa împotriva unui adversar care se luptă să recruteze noi soldaţi şi se confruntă cu un ajutor occidental care nu vine atât de rapid pe cât şi-ar dori Kievul. Reluarea asistenţei militare americane, după aprobarea, la sfârşitul lunii aprilie, a unui plan de 61 de miliarde de dolari, ar trebui să ajute Kievul să îşi consolideze forţele şi să încerce să stabilizeze frontul, în special în est, în zonele Ceasiv Iar şi Avdiivka.

Ucraina este într-o situaţie cu atât mai dificilă cu cât îi lipsesc mijloacele de apărare antiaeriană, ceea ce a permis ruşilor să bombardeze infrastructura esenţială, în special reţeaua electrică şi liniile de cale ferată.

Unii analişti militari cred că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina.

Update 00:00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că Rusia este pregătită să ia în considerare propuneri "serioase" de discuţii de pace în vederea soluţionării conflictului din Ucraina.

În cadrul unui briefing de presă de vineri după amiază Maria Zakharova a precizat că discuţiile trebuie să se bazeze pe "realităţile" existente şi pe preocupările de securitate ale Moscovei.

Ea a menționat că o parte a propunerii ar include ca Ucraina să se angajeze să rămână neutră din punct de vedere militar în viitor.

Propunerea Rusiei pentru posibilitatea de a purta negocieri de pace nu este ceva nou. În ciuda sugestiei că este deschisă pentru discuții, pare mereu să dea vina pe Ucraina sau pe Occident pentru eșecul negocierilor.

Război în Ucraina, 3 mai 2024 | Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc

Război în Ucraina, 2 mai 2024 |  Incendiu uriaș la Odesa, după un atac rusesc cu rachete balistice

Război în Ucraina, 1 mai 2024 | Rusia susține că a lovit Comandamentul Grupului de Sud al armatei ucrainene în atacul de la Odesa

Război în Ucraina, 30 aprilie 2024 | SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot

Război în Ucraina, 29 aprilie 2024 | ISW: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru a cuceri orașul Harkov

×
Etichete: Război Ucraina
x close