Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina 771. Stoltenberg: "Nu avem planuri să trimitem trupe de luptă în Ucraina"

Război în Ucraina 771. Stoltenberg: "Nu avem planuri să trimitem trupe de luptă în Ucraina"

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 21:40 04 Apr 2024 Modificat la 21:41 04 Apr 2024
Abaca Zuma Sputnik
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Zuma Press / Sputnik

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Stoltenberg: NATO nu este şi nu va fi parte a conflictului din Ucraina
  • Kuleba: Planul NATO de a crea un fond pentru Ucraina are "zero şanse" în lipsa contribuţiilor obligatorii
  • Închisoare pe viaţă pentru un localnic din Kramatorsk care a ghidat un atac rusesc asupra unui restaurant
  • Ministrul rus de externe consideră planul chinez de pace în Ucraina cel mai rezonabil de până acum
  • "Jocurile Olimpice din Franța sunt o țintă pentru Rusia", acuză Emmanuel Macron
  • Oficiali SUA: nicio șansă ca ajutorul militar pentru Ucraina să treacă de Congres prea curând
  • Rusia anunță că este "în confruntare directă" cu NATO
  • Ungaria se opune desemnării premierului olandez Mark Rutte la șefia NATO
  • Serghei Șoigu l-a avertizat pe omologul de la Paris asupra riscurilor desfășurării de trupe franceze în Ucraina
  • Atac rusesc cu drone la Harkov, soldat cu cinci morți
  • Finlanda a semnat cu Ucraina un acord de securitate pe zece ani
  • Jens Stoltenberg a discutat cu Viktor Orban despre îngrijorările Ungariei privind creşterea sprijinului pentru Ucraina
  • Metoda diabolică prin care agenții ruși îi obligă pe ucraineni să spioneze pentru ei 
  • Ofițeri ucraineni de rang înalt anunță că există un risc mare ca liniile de front să se prăbușească

Update 21:40 - NATO nu este şi nu va fi parte a conflictului din Ucraina, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii miniştrilor de externe ai statelor Alianţei Nord-Atlantice.

"Nu avem planuri să trimitem trupe de luptă în Ucraina, nu a existat o solicitare pentru aşa ceva", a afirmat Stoltenberg, răspunzând unei solicitări de a comenta afirmaţia Kremlinului de joi potrivit căreia Rusia şi NATO se află acum în "confruntare directă".

Pe de altă parte, el a spus că "aliaţii înţeleg urgenţa", după ce ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba le-a cerut aliaţilor la Bruxelles noi sisteme de apărare aeriană, în special rachete americane Patriot.

Update 19:55 - Ucraina susţine ideea anunţată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ca această alianţă să constituie un fond pe termen lung destinat susţinerii militare a Ucrainei în războiul cu Rusia, dar o asemenea iniţiativă are "zero şanse" dacă nu include contribuţii financiare obligatorii ale statelor membre în NATO, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba publicaţiei European Pravda, preluată joi de Reuters.

La reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale NATO desfăşurată miercuri şi joi la Bruxelles, Stoltenberg a prezentat o propunere de constituire a unui fond de 100 de miliarde de euro în cadrul unei finanţări pe cinci ani pentru Ucraina, iniţiativă primită cu reacţii mixte de cele 32 de state membre ale Alianţei.

Aceste state au avut dificultăţi să ofere Ucrainei asistenţă militară chiar şi pentru sume mult mai mici, a remarcat ministrul ucrainean de externe.

"Cu alte cuvinte, în actualul model de finanţare, această iniţiativă are zero şanse. Pentru că ei nu pot colecta 500 de milioane, iar aici ar trebui să colecteze 20 de miliarde în actualul model", explică Dmitro Kuleba.

Update 19:10 - Un localnic din oraşul ucrainean Kramatorsk a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a transmis Rusiei informaţii care au ghidat în iunie anul trecut un atac rusesc cu rachete asupra unui restaurant din acest oraş, 'Ria Pizza', o pizzerie foarte frecventată şi apreciată de militari, relatează joi AFP.

"Un locuitor a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ghidat atacul cu rachetă al ocupanţilor asupra unei pizzerii la Kramatorsk", a anunţat Parchetul ucrainean într-un comunicat. Bărbatul condamnat, a cărui identitate nu este precizată, a fost "recrutat" de Rusia şi găsit vinovat pentru "înaltă trădare".

Misiunea acestuia a constat în confirmarea "prezenţei militarilor ucraineni" în restaurant. 

Update 17:15 - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat joi că planul de pace în Ucraina propus de China este cel mai rezonabil de până acum, transmite Reuters.

Beijingul a prezentat în urmă cu un an un document cu 12 puncte pentru rezolvarea conflictului ucrainean, oferind principii generale pentru încheierea războiului, dar fără a intra în detalii.

În momentul respectiv, planul nu a fost întâmpinat cu entuziasm nici de Rusia, nici de Ucraina, iar Statele Unite au comentat că este vorba de o încercare a Chinei de a se prezenta ca promotoare a păcii, însă planul reflectă "povestea falsă" a Moscovei şi nu condamnă invazia rusă pe teritoriul ucrainean.

Update 16:45 - Discuție misterioasă între Moscova și Paris: ministrul francez al Apărării l-a sunat pe omologul său rus, Serghei Șoigu, pentru o convorbire catalogată drept "urgentă" de către partea franceză.

Update 15:44 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, joi, că nu are nicio îndoială că Rusia va viza cu rea intenție Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.

"Nu am niciun fel de îndoială, inclusiv în ceea ce privește informațiile", a spus Macron, după ce a fost întrebat în acest sens de un jurnalist, cu ocazia inaugurării noului centru acvatic dedicat evenimentului sportiv.

Scenariul conform căruia Rusia ar urma să se folosească de Jocurile Olimpice din Frața pentru a obține un avantaj în războiul său cu Occidentul a mai fost evocat în trecut.

Însă declarația președintelui francez reprezintă cea mai explicită recunoaștere de până în prezent a amenințărilor la adresa securității și bunei desfășurări a acestui eveniment internațional.

Jocurile Olimpice au loc anul acesta într-un context global volatil, marcat de războiul din Ucraina și de campania din ultimele luni a Israelului împotriva grupării Hamas în Gaza.

Președintele francez Emmanuel Macron a adoptat în ultimele luni o poziție mai dură împotriva Rusiei, insistând asupra faptului că trupele Moscovei trebuie înfrânte în Ucraina și arătând că "nu poate fi exclusă" trimiterea de trupe străine în sprijinul Kievului.

Update 13:49 Oficiali republicani de vârf au declarat pentru agenția Bloomberg că un vot asupra pachetului militar de zeci de miliarde de dolari destinat Ucrainei este "la săptămâni distanță" de un vot în Camera Reprezentanților.

Pachetul a trecut de Senat, însă republicanii, ostili sprijinului pentru Kiev, controlează Camera Reprezentanților printr-o majoritate fragilă. 

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, declarase anterior că votul va avea loc "imediat după Paște (Paștele catolic, n.r.)", dar acest lucru nu s-a concretizat. 

Ajutorul american pentru Ucraina este blocat din toamna anului trecut și este folosit de republicani - majoritatea lor fiind fideli fostului lider Donald Trump - ca monedă de negociere politică și ca temă electorală.

Ucraina a avertizat că armata sa ar putea fi nevoită retragă din fața trupelor ruse dacă ajutorul militar american continuă să fie amânat.

Update 12:07 Relațiile dintre Rusia și NATO au coborât până la nivelul de confruntare directă, spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

"NATO continuă să își demonstreze esența, deoarece a fost concepută și gestionată de Statele Unite ale Americii ca instrument de confruntare, în primul rând pe continentul european", a adăugat acest oficial rus.

El a reluat vechile acuzații ale regimului de la Moscova, potrivit cărora unele țări NATO sunt implicate în războiul din Ucraina iar alianța militară își extinde infrastructura militară spre granițele Rusiei.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului vin în ziua în care NATO marchează cea de-a 75-a aniversare, iar miniștrii de Externe ai statelor membre se reunesc pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.

Kremlinul a lansat acuzații similare cu puțin timp înainte de invazia din 24 februarie 2022 și a cerut NATO să se retragă din estul Europei pe poziții corespunzătoare celor de la nivelul anului 1997.

Update 11:14 Ungaria îşi menţine veto-ul faţă de candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO.

În același timp, guvernul de la Budapesta dă de înțeles că ar putea fi de acord cu susţinerea preşedintelui român Klaus Iohannis la conducerea NATO.

Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto a declarat miercuri că Budapesta a susţinut întotdeauna întărirea aripii de est a alianţei şi speră că această direcţie se va reflecta şi în persoana următorului secretar general.

"Realitatea este că în toată istoria NATO nu s-a întâmplat ca secretarul general să fie ales dintr-un stat membru din Europa Centrală sau de Est, deşi de 20 sau 25 de ani, majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est sunt membre NATO. De aceea, eu cred că este timpul să ne gândim serios la această idee”, a subliniat ministrul ungar.

Update 09:08 Ministrul rus al Apărării l-a avertizat pe omologul său francez în legătură cu o eventuală desfășurare de trupe în Ucraina, relatează presa internațională.

Într-o convorbire telefonică pe care jurnaliștii străini au catalogat-o drept "rară", Serghei Șoigu i-a spus lui Sebastien Lecornu că, dacă Parisul dă curs declarațiilor privind desfășurarea unui contingent militar francez în Ucraina, "va crea probleme pentru Franța însăși".

Este primul contact de acest fel între miniștrii Apărării din Rusia și Franța din octombrie 2022, iar poziția ministrului rus este consemnată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova, care nu menționează alte detalii.

În luna februarie, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina.

Update 08:30 Dronele rusești au lovit joi dimineața devreme mai multe locuințe din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, ucigând cinci persoane.

Printre victime se numără trei salvatori, potrivit informațiilor comunicate de primarul orașului și de guvernatorul regional.

Primarul Igor Terehov a anunțat pe Telegram că patru persoane au murit la locul unui atac iar trei dintre acestea sunt salvatorii ajunși la fața locului după o primă lovitură. Tirul inițial a fost urmat de o altă lovitură, care a crescut numărul de morți, a precizat edilul.

O a cincea persoană a fost ucisă într-un atac asupra unor clădiri rezidențiale într-un alt cartier al orașului, a precizat Terehov.

Update 08:00 Președintele Finlandei a semnat, miercuri, un acord de securitate pe 10 ani cu Ucraina, la Kiev.

Documentul semnat de președinții Alexander Stubb și Volodimir Zelenski face ca Finlanda să devină al optulea membru NATO care se angajează, în acest an, să coopereze pe termen lung cu Ucraina în domeniul securității și să susțină Kievul în domeniul Apărării.

Cu această ocazie, președintele Volodimir Zelenski a estimat că Rusia intenționează să mobilizeze 300.000 de noi soldați până în iunie. Afirmația lui Zelenski a fost respinsă de purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Update 00:01 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că trupele franceze ar putea fi pregătite pentru desfășurarea în Ucraina în aprilie.

"Apar noi informații despre faptul că Parisul pregătește un contingent militar care să fie trimis în Ucraina. În acest scop, la începutul lunii martie, comandamentul Legiunii Străine franceze a aprobat formarea unui batalion-grup tactic de aproximativ 1.500 de persoane", a declarat Zaharova, adăugând că se așteaptă ca acest grup să fie adus la capacitate maximă de luptă în aprilie pentru a fi pregătit să intervină în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă în viitor, subliniind că "toate opțiunile" pentru a ajuta Kievul "sunt posibile", informează agenția de presă Baha.

La scurt timp după această declarație, liderii NATO au răbufnit la adresa lui Macron și au subliniat că acest scenariu nu va fi posibil.

Război în Ucraina, 3 aprilie 2024 | Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, propune un fond de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina 

Război în Ucraina, 2 aprilie 2024 | Ucraina a lovit ținte la peste 1.000 de kilometri de granița sa cu Rusia

Război în Ucraina, 1 aprilie 2024 | Primele imagini cu marele asalt mecanizat încercat de ruși în Ucraina

Război în Ucraina, 31 martie 2024 | Zelenski continuă schimbările în administraţia sa cu noi demiteri de consilieri

Război în Ucraina, 30 martie 2024 | Volodimir Zelenski: Kievul a pierdut 6 luni din cauza blocajului din Congresul SUA

×
Etichete: Război Ucraina
x close