Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Elon Musk: Ucraina riscă să piardă Odesa și accesul la Marea Neagră
- Rusia încearcă să consolideze apărarea portului său Novorossiisk
- Rusia susține că a lovit infrastructura energetică și instalațiile de producție de gaze ale Ucrainei
- Papa face apel la „un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina”
- Franţa va livra Ucrainei „sute" de vehicule blindate vechi, dar „încă funcţionale
- Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind recrutarea militară semestrială
- Armata rusă și-a retras aproape toate navele importante din porturile din peninsula Crimeea
- Nouă rachete și nouă drone rusești au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană
- Rusia a lansat 16 rachete și 11 drone asupra Ucrainei într-un atac aerian desfășurat în cursul nopții
- Zelenski continuă schimbările în administraţia sa cu noi demiteri de consilieri
- Ucraina: noi întreruperi de energie electrică în patru regiuni
- Volodimir Zelenski acuză, în presa americană, că Kievul „a pierdut 6 luni” din cauza blocajului din Congres
Update 20:45 Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, a avut un venit din salariu de aproximativ 25.000 de dolari în 2023, în timp ce soția și fiica sa au câștigat un pic peste 200.000 de dolari, a relatat agenția de presă Ukrinform, care a consultat declarația sa de avere, potrivit The Kyiv Independent.
Update 18:45 Ucraina riscă să piardă Odesa și accesul la Marea Neagră dacă nu este de acord să negocieze cu Rusia, a declarat antreprenorul american Elon Musk, conform TASS.
Elon Musk a scris pe rețeaua X (fostă Twitter) că Rusia „cu siguranță va câștiga mai mult teren” în Ucraina și că, dacă războiul va dura mult, „va cădea și Odesa”.
Miliardarul a spus că deși „nu există nicio șansă” ca Rusia să ia toată Ucraina, este greu și pentru Kiev să-și păstreze controlul asupra teritoriului „care nu are bariere naturale puternice”, conform TASS.
El a criticat contraofensiva ucraineană spunând că „a fost o risipă tragică de vieți pentru Ucraina să atace o armată mai mare care avea apărare în profunzime, câmpuri minate și artilerie mai puternică”.
Update 18:00 Rusia încearcă să consolideze apărarea portului său Novorossiisk împotriva unor posibile atacuri ucrainene, precizează Ministerul britanic al Apărării în raportul său zilnic din 31 martie, relatează The Kyiv Independent.
„O analiză recentă a imaginilor a identificat patru barje poziționate la intrarea în instalația Flotei Mării Negre din portul maritim Novorossiisk. Acesta este un efort de a spori apărarea portului împotriva atacurilor din partea navelor de suprafață ucrainene fără cârmaci”, afirmă specialiștii britanici.
Update 16:25 Rusia a pierdut 442.170 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.
Conform sursei citate, 650 de militari ruși au murit în ultima zi.
Update 14:05 Forțele aeriene ruse au efectuat un atac masiv asupra instalții ale infrastructurii energetice și ale industriei de gaze din Ucraina, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.
Ministerul a precizat că a folosit „arme aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune" și drone.
„Ca urmare a acestei lovituri, a fost perturbată funcționarea întreprinderilor din industria de apărare implicate în fabricarea și repararea armelor, echipamentelor și munițiilor. Toate obiectivele loviturii au fost atinse. Obiectivele desemnate au fost lovite", a declarat ministerul.
Update 12:45 Franţa va livra Ucrainei „sute" de vehicule blindate vechi, dar „încă funcţionale" şi rachete Aster, în cadrul unui nou pachet de ajutor pentru Kiev în războiul său împotriva Rusiei, potrivit ministrului apărării Sébastien Lecornu, citat de AFP.
„Pentru a menţine o linie de front atât de mare, armata ucraineană are nevoie, de exemplu, de vehiculele noastre blindate de transport de trupe (VAB): aceasta este absolut cheia pentru mobilitatea trupelor", a explicat Sébastien Lecornu într-un interviu pentru La Tribune publicat sâmbătă seara, scrie Agerpres.
„Acest echipament vechi, încă funcţional, va aduce beneficii Ucrainei în cantităţi importante. Putem vorbi despre sute dintre acestea pentru 2024 şi începutul lui 2025", a adăugat el.
Faimoasele vehicule blindate de transport de trupe VAB, vechi de peste 40 de ani, sunt înlocuite în armata franceză de vehiculele blindate de nouă generaţie Griffon.
Răspunzând solicitărilor stringente ale Kievului de a-şi consolida capacităţile de apărare antiaeriană, Parisul va „debloca, de asemenea, un nou lot de rachete Aster 30" pentru dispozitivul SAMP/T MAMBA, echivalentul sistemului american Patriot. „De asemenea, dezvoltăm muniţii tele-operate într-un interval de timp foarte scurt, pentru a le livra ucrainenilor în această vară", a adăugat ministrul.
Update 11:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind recrutarea militară semestrială, 150.000 de bărbaţi fiind chemaţi la serviciul militar obligatoriu, transmit duminică Reuters şi DPA.
În Rusia, toţi bărbaţii care au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să satisfacă un stagiu militar obligatoriu de 12 luni sau pregătirea echivalentă în cazul celor care urmează studii superioare.
În luna iulie a anului trecut, Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a votat majorarea, de la 27 la 30 de ani, a vârstei maxime până la care bărbaţii pot fi recrutaţi. Noua lege a intrat în vigoare la 1 ianuarie acest an.
Serviciul militar obligatoriu este un subiect sensibil în Rusia.
Din punct de vedere juridic, recrutările nu pot fi desfăşurate pentru a lupta în afara Rusiei şi au fost exceptate de la mobilizarea limitată din 2022, când cel puţin 300.000 de bărbaţi cu stagiul militar satisfăcut au fost trimişi să lupte în Ucraina.
În septembrie anul trecut, Putin a semnat un decret prin care 130.000 erau chemaţi la recrutarea militară semestrială.
Update 10:50 În timpul mesajului său de Paște de duminică de la Vatican, Papa Francisc a făcut apel la „un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina”, potrivit AFP.
„În timp ce fac apel la respectarea principiilor dreptului internațional, fac apel la un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina”, a spus Papa în fața a aproximativ 60.000 de credincioși.
Update 09:45 Armata rusă și-a retras aproape toate navele importante din porturile din peninsula Crimeea, în urma loviturilor ucrainene reușite asupra Flotei din Marea Neagră, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, transmite The Kyiv Independent.
În ultimele luni, Ucraina a revendicat lovituri asupra mai multor nave ruseşti, forțând marina să se să le redisloce în ape mai sigure.
În prezent, Rusia și-a retras toate navele importante, cu excepția portavionului de rachete Cyclone, a declarat Pletenchuk.
Potrivit lui, Cyclone „încă nu a lansat nicio rachetă".
Rusia a început să redistribuie Flota Mării Negre la Novorossiisk anul trecut, după o serie de lovituri ale Ucrainei, inclusiv un atac cu rachete asupra cartierului său general din Sevastopol la 22 septembrie.
Centrul de comunicații strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei (StratCom) a anunțat recent că, de la începutul lunii februarie 2024, 33% dintre navele de război ale Flotei Mării Negre au fost „dezactivate”, inclusiv 24 de nave și un submarin.
Update 09:00 Forțele de Apărare Aeriană au distrus 18 ținte aeriene: nouă rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 și nouă drone Shahed-136/131, relatează ukrinform.net.
Anunțul a fost făcut de comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Mykola Oleshchuk, pe canalul său de Telegram.
Pe parcursul nopții de 31 martie 2024, rușii au atacat cu 14 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 lansate din aeronave strategice Tu-95ms (regiunea Saratov - Federația Rusă), 11 drone de atac Shahed (Primorsko-Akhtarsk - Federația Rusă, Crimeea), o rachetă balistică Iskander-M (Crimeea) și o rachetă ghidată Kh-59 (Zaporojie).
Conform rapoartelor, rachetele lansate de bombardiere strategice rusești au atacat regiunile vestice ale Ucrainei.
Update 08:00 Rusia a lansat 16 rachete și 11 drone asupra Ucrainei într-un atac aerian desfășurat în cursul nopții, au anunțat duminică dimineața forțele aeriene ucrainene, informează Reuters.
Într-o declarație pe Telegram, forțele aeriene au precizat că au reușit să doboare nouă drone și nouă rachete, însă nu au anunțat care au fost țintele acestora.
De mai bine de o săptămână, Rusia a intensificat semnificativ atacurile aeriene împotriva instalațiilor energetice ucrainene, provocând pagube importante și lăsând ucrainenii să se teamă de noi pene de curent, așa cum s-a întâmplat în prima iarnă a războiului.
Cea mai mare firmă privată de energie din Ucraina, DTEK, a declarat sâmbătă că cinci din cele șase centrale ale sale au fost avariate sau distruse, 80% din capacitatea de generare fiind pierdută, și că reparațiile ar putea dura până la 18 luni.
Update 00:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis încă o serie de responsabili din administraţia sa, potrivit unui decret publicat sâmbătă, în timp ce Ucraina se confruntă cu o situaţie militară dificilă pe front în faţa ofensivei militare ruse, relatează agenţia DPA.
Una dintre noile persoane eliberate din funcţie este consilierul prezidenţial Sergii Shefir, care ocupă acest post din anul 2019. Un purtător de cuvânt a justificat noile demiteri ca o măsură de "optimizare a personalului" administraţiei prezidenţiale.
Zelenski a înlocuit în ultimele luni mai mulţi oficiali de rang înalt, proces început cu demiterea popularului comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, numit între timp ambasador în Marea Britanie.
Tot într-un post de ambasador, în Republica Moldova, va fi numit şi Oleksii Danilov, destituit din postul de şef al Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei. În discursul său de vineri seară Zelenski a susţinut că Danilov a dorit un post în diplomaţie.
Un decret publicat înaintea acestui discurs a confirmat şi demiterea a doi adjuncţi din administraţia prezidenţială.
La mai mult de doi ani de la declanşarea invaziei ruse, situaţia armatei ucrainene pe front este dificilă. Aflată în criză de muniţii după ce ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA şi Uniunea Europeană nu a reuşit să furnizeze cantităţile promise, trupele ucrainene fac greu faţă unei armate ruse mai numeroase şi mai bine echipate care a revenit în ofensivă în estul Ucrainei după eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută. Cu toate acestea, noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, afirmă că trupele sale au reuşit să stabilizeze frontul.
Război în Ucraina, 30 martie 2024 | Volodimir Zelenski: Kievul a pierdut 6 luni din cauza blocajului din Congresul SUA
Război în Ucraina, 29 martie 2024 | După Ucraina, Rusia va viza Kazahstan, statele baltice, Polonia și jumătate din Germania
Război în Ucraina, 28 martie 2024 | Kievul cere NATO mijloace de apărare antiaeriană
Război în Ucraina, 27 martie 2024 | Ministrul de Externe din Ungaria: "Credem că Rusia nu poate fi învinsă în războiul din Ucraina"
Război în Ucraina, 26 martie 2024 | Vladimir Putin: "De ce teroriștii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina?"