Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 766. Volodimir Zelenski: Kievul a pierdut 6 luni din cauza blocajului din Congresul SUA

Război în Ucraina, ziua 766. Volodimir Zelenski: Kievul a pierdut 6 luni din cauza blocajului din Congresul SUA

Război în Ucraina, ziua 766. Neînțelegerile dintre democrați și republicani din Congres privind pachetul de sprijin militar destinat Ucrainei, de 60 de miliarde de dolari, a făcut Ucraina „să dea înapoi” pe front, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat pentru cotidianul american Washington Post.

volodimir zelenski
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2024   •   20:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina: noi întreruperi de energie electrică în patru regiuni
  • Volodimir Zelenski acuză, în presa americană, că Kievul „a pierdut 6 luni” din cauza blocajului din Congres
  • O persoană a fost ucisă și trei rănite în ultimele 24 de ore în atacuri rusești în regiunile Herson și Harkov
  • Rusia a pierdut 441.520 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, afirmă armata ucraineană
  • Zelenski a numit un fost înalt oficial de securitate ambasador în Republica Moldova
  • Volodimir Zelenski și-a publicat declarația de avere pentru anul 2023
  • Unitățile ucrainene de apărare aeriană au distrus 9 din cele 12 drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții
  • Ucraina riscă să se retragă fără ajutorul SUA, spune Zelenski
  • Forţele ucrainene au doborât două rachete ruseşti deasupra Odesei
  • Zelenski a aprobat numirea lui Aleksii Danilov pentru postul de ambasador în Republica Moldova
  • Zelenski: Trupele ruse ar putea lansa o nouă ofensivă până în mai sau iunie
  • Zelenski, după ce două hidrocentrale au fost bombardate de ruși: "Și Republica Moldova se află acum sub ameninţare"

Update 20:40 Autoritățile ucrainene au introdus sâmbătă noi întreruperi de urgență ale energiei electrice în cel puțin patru regiuni ale țării, a doua zi după ce un val de bombardamente masive rusești a afectat infrastructura energetică a țării.

Furnizorul ucrainean de energie DTEK a precizat, în declarații separate, că reducerile, ordonate de distribuitorul ucrainean Ukrenergo, au afectat regiunile Dnipropetrovsk (sud-centrul Ucrainei) și Donețk (est).

DTEK nu a precizat numărul de utilizatori afectați de aceste restricții. 

Update 18:30  Neînțelegerile dintre democrați și republicani din Congres privind pachetul de sprijin militar destinat Ucrainei, de 60 de miliarde de dolari, a făcut Ucraina „să dea înapoi” pe front, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat pentru cotidianul american Washington Post, citat de news.ro.

„Am pierdut şase luni”, deplânge Volodimir Zelenski. „Dacă nu există o susţinere americană, asta înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje în războiul electronic, nu avem obuze de artilerie de 155 de milimetri. Asta înseamnă că vom da înapoi etapă cu etapă, pas cu pas”, a afirmat liderul de la Kiev.

El a subliniat că Ucraina are nevoie de armament pentru a rezista pe front, oferind drept exemplu rachete cu rază lungă de acțiune care să lovească ținte din Crimeea de unde pleacă avioanele care bombardează Ucraina.

„Nu mai putem pierde timp. Ucraina nu poate să fie o problemă politică între partide”, a declarat el. „Dacă Ucraina cade, Putin va împărţi lumea”, a avertizat Zelenski.

El a arătat că armata ucraineană „a reușit să stabilizeze” situația, dar este blocată pe actualele poziții din lipsă de armament.

„Dacă nu luaţi măsuri de pregătire a unei noi contraofensive, Rusia o va face. Acesta este lucrul pe care l-am învăţat în acest război: dacă voi nu o faceţi, Rusia o va face”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski l-a catalogat pe Joe Biden drept „prudent” în furnizarea de armament, pentru că „se teme de un atac nuclear rus”.

Însă preşedintele ucrainean consideră că Vladimir Putin nu-şi va asuma riscul unui conflict nuclear, chiar dacă afirmă că îl consideră „nebun” şi că „nimeni în lume nu vă poate spune 100% ceea ce va face”.

„Putin este rus, dar nu e inteligent. Atunci când te baţi cu o perosană inteligentă este o luptă cu reguli. Dar când te baţi cu o persoană rusă este întotdeauna periculos”, declară el.

Volodimir Zelenski a mai subliniat că el ar fi autorizat trimiterea de trupe americane în februarie 2022, pentru a descuraja invazia rusă în ţara sa.

Update 16:30 Aproape 10.000 de „dinții de dragon”, fortificații de mici dimensiuni din beton armat, au fost instalate în regiunea Kiev, ca parte a unui efort de fortificare a zonei, a declarat sâmbătă guvernatorul Ruslan Kravchenko, conform The Kyiv Independent.

În toamna anului 2023, autoritățile au fost criticat pentru progresele slabe înregistrate în fortificarea liniilor defensive. Un grup de lucru a fost înființat în noiembrie pentru a coordona acțiunea.

La începutul lunii martie, Volodmir Zelenski a anunțat că Ucraina construiește 2.000 de kilometri de fortificații.

Construcțiile din regiunea Kiev includ un sistem extins de tranșee, șanțuri antitanc și alte bariere neexplozive, potrivit lui Kravchenko.

Autoritățile locale comunică în mod constant cu armata pentru a construi „cele mai eficiente structuri", a declarat Kravchenko.

Wall Street Journal (WSJ) a relatat că trupele ucrainene construiesc fortificații în așteptarea unei ofensive rusești în primăvară, deși există îngrijorări că progresul nu este suficient de rapid.

Zelenski a declarat la sfârșitul lunii martie că situația pe câmpul de luptă s-a stabilizat în comparație cu lunile anterioare, dar nu a exclus că o ofensivă rusă majoră ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai sau în iunie.

Update 13:20 O persoană a fost ucisă și trei rănite în ultimele 24 de ore în atacuri rusești în regiunile Herson și Harkov, au anunțat autoritățile ucrainene, relatează The Kyiv Independent.

În orașul Herson, un bloc, două case, un turn de telefonie mobilă și un depozit au fost lovite, provocând moartea unei persoane și rănirea alteia, a declarat guvernatorul regiunii Oleksandr Prokudin, într-o postare pe Telegram.

În Kupiansk, în regiunea Harkov, un bărbat în vârstă de 87 de ani a fost rănit când o clădire rezidențială cu cinci etaje a fost lovită. Un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost rănit în satul Pokotylivka, când un dispozitiv exploziv a fost detonat.

Așezările din nord-estul regiunii ucrainene Harkov sunt supuse aproape zilnic unor atacuri ale forțelor rusești, fiind aproape de granița cu Rusia și de linia frontului.

Update 12:30 - Rusia a pierdut 441.520 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, afirmă armata ucraineană.

Conform sursei citate, în ultima zi 730 de militari ruși au fost eliminați.

Update 11:02 - Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a concediat doi șefi adjuncți ai biroului său și a numit un fost înalt oficial de securitate ambasador în Moldova, scrie Sky News.

Un decret prezidențial a anunțat demiterea lui Andriy Smyrnov, care era responsabil pentru chestiuni de politică juridică, și a lui Oleksiy Dniprov, care conducea „aparatul” biroului. Aceștia se numărau printre cei 10 adjuncți ai șefului de cabinet al lui Zelenski.

În locul lor au fost numite Olena Kovalska, care a făcut parte dintr-un grup care l-a consiliat pe președinte cu privire la crearea unui tribunal pentru a urmări în justiție Rusia pentru invazia sa în Ucraina, și Iryna Mudra, care a fost ministru adjunct al justiției.

Într-un discurs, Zelenski a declarat că l-a numit pe Oleksiy Danilov, fostul șef al Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, în funcția de ambasador în Republica Moldova, spunând că Danilov a dorit o numire diplomatică.

Update 10:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a publicat declarația de avere pentru anul 2023, care arată că veniturile liderului de la Kiev au crescut anul trecut față de 2022. 

În Ucraina, sistemul de declarații electronice obligatorii de avere pentru funcționarii publici a fost instituit din 2014 şi suspendat după ce a reînceput războiul. În octombrie 2023 însă, Volodimir Zelenski a dispus reluarea lor depunerii declaraţiilor de avere, în contextul luptei împotriva corupţiei.

Aşadar, aflăm acum că familia Zelenski a declarat venituri de aproximativ 317.00 de dolari, inclusiv circa 190.000 de dolari din vânzarea de obligațiuni de trezorerie.

Restul veniturilor de aproape 127.000 de dolari au constat în principal în salarii, dobânzi bancare și venituri din închirierea de imobile, potrivit declarației prezentate de Biroului prezidențial ucrainean.

„Creșterea veniturilor față de 2022 s-a întâmplat datorită reluării plății chiriilor", se arată în declarație, adăugând că soldul rămas în numerar al familiei Zelenski a scăzut cu aproape 71.000 de dolari la sfârșitul anului 2023.

Update 09:45  Unitățile ucrainene de apărare aeriană au distrus 9 din cele 12 drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, transmite The Kyiv Independent.

Dronele au fost lansate de la Capul Chauda, din peninsula Crimeea.

De asemenea, forțele rusești au lansat patru rachete ghidate sol-aer S-300 asupra regiunii Donețk. Forțele Aeriene nu au furnizat nicio informație privind posibilele victime sau pagube.

Dronele au fost interceptate deasupra regiunilor Herson, Odesa, Dnipropetrovsk și Poltava.

Potrivit lui Suspilne, fragmente de drone ar fi căzut în regiunea Dnipropetrovsk, provocând un incendiu.

Grupurile mobile ale Forțelor Aeriene ucrainene au fost implicate în respingerea atacurilor aeriene.

Update 08:20 - Forțele ucrainene vor trebui să cedeze mai multe teritorii Rusiei dacă ajutorul militar american nu va sosi în curând, a avertizat președintele Volodimir Zelenski, într-un apel către Congres pentru a aproba un pachet de ajutor de mai multe miliarde de dolari.

Zelenski a avertizat că lipsa ajutorului ar putea pune în pericol marile orașe ale Ucrainei.

„Dacă nu există sprijin din partea SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje pentru războiul electronic, nu avem gloanțe de artilerie de 155 de milimetri”, a declarat el pentru The Washington Post. „Înseamnă că ne vom întoarce, ne vom retrage, pas cu pas”.

El a spus că Kievul va fi forțat să prioritizeze resursele, iar reducerea ar putea avea consecințe.

„Dacă ai nevoie de 8.000 de cartușe pe zi pentru a apăra linia frontului, dar ai doar, de exemplu, 2.000 de cartușe, trebuie să faci mai puțin”, a explicat el, spunând că soluția ar putea implica scurtarea liniei frontului. „Dacă se rupe, rușii ar putea merge în marile orașe”.

O parte din estul Ucrainei se află sub control militar rusesc de când Moscova și-a lansat invazia în urmă cu mai bine de doi ani.

Administrația președintelui Joe Biden se străduiește să impună un pachet de ajutor internațional de 95 de miliarde de dolari - care include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina - prin Camera Reprezentanților la mai bine de o lună de când a fost adoptat în Senat.

Update 00:00 Forţele aeriene ucrainene au doborât vineri după-amiază două rachete ruseşti deasupra oraşului Odesa, în sudul Ucrainei, au declarat oficiali, însă resturi care au căzut au lovit infrastructură civilă, rănind cinci persoane, relatează Reuters.

Un băiat în vârstă de 15 ani care se afla afară în momentul atacului se numără printre răniţi, a precizat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe Telegram.

"Inamicul direcţionează în mod insidios lovituri cu rachete asupra zonelor industriale şi rezidenţiale din Odesa", a explicat comandamentul militar ucrainean pe aplicaţia sa de Telegram.

Moscova neagă că ar ataca în mod deliberat civili în invazia pe scară largă din Ucraina, lansată în februarie 2022, deşi multe persoane au fost ucise în atacurile aeriene frecvente ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean.

Război în Ucraina, 29 martie 2024După Ucraina, Rusia va viza Kazahstan, statele baltice, Polonia și jumătate din Germania

Război în Ucraina, 28 martie 2024 | Kievul cere NATO mijloace de apărare antiaeriană

Război în Ucraina, 27 martie 2024 | Ministrul de Externe din Ungaria: "Credem că Rusia nu poate fi învinsă în războiul din Ucraina"

Război în Ucraina, 26 martie 2024 | Vladimir Putin: "De ce teroriștii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina?"

Război în Ucraina, 25 martie 2024 | Rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete într-o săptămână

×
Subiecte în articol: Război Ucraina live text
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close