Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 797. SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot

Război în Ucraina, ziua 797. SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 21:25 30 Apr 2024 Modificat la 21:28 30 Apr 2024

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot
  • Trupele ruse avansează la nord-vest de Avdiivka
  • Estonia acuză Rusia că folosește bruiaje GPS pentru a afecta aviația civilă din zona baltică
  • Experți ONU: O rachetă lansată de Rusia la Harkov provine din Coreea de Nord
  • 30 de ucraineni au murit trecând granița ilegal, pentru a scăpa de război
  • Prima vizită în Ucraina a unui membru al familiei regale britanice, de la începutul războiului
  • Atac rus cu rachete în Odesa, soldat cu cel puțin cinci morți și zeci de răniți
  • Prima vizită în Ucraina a unui membru al familiei regale britanice, de la începutul războiului
  • Un grup de ucraineni de peste 60 de ani se luptă cu rușii pe front cu arme recondiționate chiar de ei
  • Peste 30 de bărbați au murit în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera pentru a fugi de mobilizare

Update 21:25 - Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei, transmite AFP.

"Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări", a spus Austin la o audiere în Camera Reprezentanţilor.

"Eu însumi am discutat cu liderii mai multor ţări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente", a continuat el, fără a preciza care sunt aceste ţări.

Update 19:15 - Armata ucraineană, confruntată cu superioritatea trupelor ruse în materie de trupe şi armament, încearcă să oprească înaintarea rapidă a acestora din urmă la nord-vest de oraşul Avdiivka, în regiunea Doneţk, de unde localnicii fug pentru a scăpa de ocupaţia rusă, relatează marţi agenţia EFE.

Deşi limitate prin raportare la scara întregului front lung de peste o mie de kilometri, recentele înaintări ruseşti în apropierea satului Oceretîne, la nord-vest de oraşul ocupat Doneţk, reprezintă cel mai mare succes al trupelor ruse după ocuparea oraşului Avdiivka din apropiere.

Pe lângă acel sat, pe care trupele ruse îl controlează în proporţie de circa 80%, acestea au ocupat şi altele în zonă.

Forţele Kievului s-au retras pe poziţii de rezervă deja pregătite către vest, iar comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a trimis întăriri în zonă.

Update 17:10 - Președintele francez Emmanuel Macron intenționează să se folosească de relația personală cu omologul său chinez Xi Jinping pentru a-l convinge în timpul vizitei ce urmează să o efectueze în Franța să preseze Moscova să pună capăt războiului din Ucraina.

Europa "trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al Statelor Unite și că știe să vorbească cu toate celelalte regiuni ale lumii", a declarat liderul francez.

Update 15:20 Estonia acuză Rusia de încălcarea reglementărilor privind spațiul aerian internațional prin bruiaje care alterează semnalul GPS.

"Interferența GPS în spațiul aerian al Estoniei, generată de Federația Rusă, a afectat aviația civilă în regiunea noastră. Prin aceasta, Rusia încalcă reglementările internaționale", a spus luni seară ministrul de Externe de la Tallinn, Margus Tsahkna, fără a aduce însă dovezi în sprijinul afirmațiilor sale.

Oficialul a adăugat că va aborda problema cu partenerii din NATO şi din Uniunea Europeană, transmite presa internațională.

Aceste noi evoluții vin după ce compania aviatică Finnair a anunțat, luni, suspendarea temporară a zborurilor sale spre Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor semnalului GPS care au împiedicat două avioane să aterizeze.

Compania finlandeză a afirmat că nu știe de unde provine interferența, dar că în trecut a raportat probleme similare în apropierea exclavei ruse Kaliningrad şi a frontierei estice a Finlandei cu Rusia.

La începutul acestei luni, Germania a declarat că Rusia se află, foarte probabil, în spatele unei serii de perturbări care afectează navigația în regiunea baltică.

Ministerul german Apărării a indicat exclava rusă Kaliningrad drept sursă a acestor perturbări, dar a refuzat să ofere detalii, invocând rațiuni de securitate militară. 

Nici Kremlinul, nici Ministerul Apărării al Rusiei nu au răspuns, deocamdată, solicitărilor de a comenta pe marginea acestor suspiciuni și acuzații.

Update 14:13 Resturile unei rachete care a lovit orașul ucrainean Harkov provin de la o rachetă balistică nord-coreeană Hwasong-11.

Informația provine de la observatorii care monitorizează respectarea sancțiunilor ONU.

Aceștia au elaborat un raport datat 25 aprilie anul curent şi adresat către Comitetul pentru sancțiuni împotriva Coreei de Nord al Consiliului de Securitate ONU.
  
În documentul de 32 de pagini consultat de Reuters, experții ONU au ajuns la concluzia că resturile recuperate de la o rachetă care a căzut în Harkov, Ucraina, pe 2 ianuarie 2024, "provin de la o rachetă din seria Hwasong-11 a RPDC" şi încalcă embargoul asupra armelor impus Coreei de Nord.

"Informațiile  furnizate de autoritățile ucrainene privind traiectoria rachetei indică faptul că a fost lansată de pe teritoriul Federației Ruse", se mai spune în raportul citat.

Coreea de Nord, a cărei denumire oficială este Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC, se află sub incidența sancțiunilor ONU pentru programele sale balistice şi nucleare încă din 2006, iar aceste măsuri au fost consolidate de-a lungul anilor.

Update 12:00 Aproximativ 30 de bărbați ucraineni au murit în timp ce încercau să treacă ilegal granița și să evite să fie trimiși pe front în războiul cu Rusia.

Informația vine de la purtătorul de cuvânt al Serviciului de pază a frontierei din Ucraina, Andrii Demcenko.

Oficialul ucrainean precizează că statistica se referă la perioada de la începutul războiului.

"Per total, de când a început invazia pe scară largă, în jur de 30 de persoane au murit încercând să treacă ilegal frontiera", a spus Demcenko, citat de presa intențională.

"Tentative de a trece ilegal granița au loc în fiecare zi. Multe dintre ele se petrec în afara punctelor de control de la frontierele cu Republica Moldova şi România. Cel mai mare număr de documente falsificate se înregistrează la granița cu Polonia", a continuat el.

Oficialul a mai precizat că, în medie, 10 bărbați sunt opriți zilnic din tentativa de a părăsi ilegal Ucraina.

Această țară a suspendat până la data de 18 mai serviciile consulare pentru bărbații între 18 și 60 de ani.

Cu unele excepții, bărbații ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au voie să plece din țară, putând fi mobilizați pentru front, potrivit legii marțiale în vigoare.

În noiembrie anul trecut, BBC a relatat, pe baza datelor disponibile în România, Republica Moldova, Ungaria, Polonia şi Slovacia, că aproape 20.000 de bărbați au fugit  din Ucraina pentru a evita să fie mobilizați.

Update 10:30 Rusia a atacat Odesa cu o rachetă balistică și muniție cu dispersie. Inițial, autoritățile locale au comunicat că patru persoane au fost ucise, alte 28 fiind rănite. Ulterior, bilanțul morților a fost actualizat la cinci persoane.

Rachetele au lovit sediul Academiei Juridice din orașul port. Imagini cu clădirea in flăcări au fost postate pe rețelele sociale.

De asemenea, mai multe blocuri de locuințe au fost avariate. Numărul victimelor raportate este probabil să crească pe măsură ce salvatorii scot mai mulți oameni de sub dărâmături.

"Tocmai am primit rapoarte privind situația din Odesa, în urma unui atac cu rachete rusești, și din Harkov, în urma unui atac cu bombe aeriene ghidate rusești. Din nefericire, există victime în Odesa. Transmit condoleanțe familiilor și prietenilor. Multe persoane au fost rănite și li se acordă ajutor medical", a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Update 08:30 Sophie, ducesa de Edinburgh, a vizitat Ucraina, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și cu soția sa, în prima călătorie în această țară a unui membru al familiei regale britanice de la începutul conflictului cu Rusia, a anunțat luni Palatul Buckingham.

Sophie, în vârstă de 59 de ani, soția fratelui mai mic al regelui Charles, prințul Edward, a făcut această vizită surpriză în numele Ministerului britanic de Externe pentru a-și arăta solidaritatea cu cei afectați de conflictul armat și ca parte a activității sale de a susține victimele violenței sexuale din război, notează Reuters.

Ea s-a întâlnit cu victime ale violenței sexuale legate de acest conflict și cu supraviețuitori ai torturii, precum și cu copii care au fost readuși în Ucraina după ce au fost separați de familiile lor și duși în Rusia. De asemenea, ea s-a întâlnit cu femei voluntare care și-au ajutat comunitățile să facă față consecințelor atacurilor prin activități de asistență medicală mentală pentru copii.

Călătoria ducesa Sophie în Ucraina vine după vizitele pe care le-a făcut în Kosovo, Sierra Leone, Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo și Columbia, pentru a asculta mărturii ale victimelor violenței sexuale legate de conflicte.

Update 00:01 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oamenii din Ucraina vor pune la îndoială legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, afirmând că soarta acestuia "este pecetluită".

Peskov a reiterat intențiile Moscovei de a-și îndeplini obiectivele de război. 

Atât politicienii guvernamentali din Ucraina, cât și cei din opoziție și-au exprimat îndoielile cu privire la viabilitatea organizării unui scrutin în timpul războiului.

Sunt milioane de alegători strămutați iar Moscova controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei. Alte obstacole includ infrastructura deteriorată, un registru electoral învechit și lipsa de fonduri.

În timpul unui interviu cu jurnalistul Pavel Zarubin, loial Kremlinului, Peskov a estimat că alegătorii din Ucraina vor fi nemulțumiți de lipsa alegerilor, afirmând că "soarta lui Zelenski pare pecetluită".

Zelenski a fost ales în 2019, iar unii parlamentari americani au cerut organizarea unor alegeri în timp de război în Ucraina.

Război în Ucraina, 29 aprilie 2024 | ISW: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru a cuceri orașul Harkov

Război în Ucraina, 28 aprilie 2024Un hotel din Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși 

Război în Ucraina, 27 aprilie 2024 | Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții

Război în Ucraina, 26 aprilie 2024 | Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului

Război în Ucraina, 25 aprilie 2024 | Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

×
Etichete: Război Ucraina
x close