Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 817. Ucraina anunță că a atacat o bază aeriană din Caucaz, folosită la lansarea de bombe ghidate

Război în Ucraina, ziua 817. Ucraina anunță că a atacat o bază aeriană din Caucaz, folosită la lansarea de bombe ghidate

Război în Ucraina, ziua 817. Bombardamentele armatei ucrainene în regiunea rusă Belgorod s-au soldat cu rănirea a 13 persoane duminică, a declarat guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov.

razboi ucraina 20 mai 2024
Război în Ucraina, ziua 817. Guvernatorul regiunii Belgorod susține că 13 persoane au fost rănite în urma unor atacuri ucrainene Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mai 2024   •   22:00

Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat ministrul de externe lituanian
  • Guvernul austriac va aloca 5 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii energetice din Ucraina
  • Președintele bulgar Rumen Radev a declarat că este „imposibil” ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei
  • Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul viceministru al economiei, Oleg Saveliev, ca adjunct al ministrului apărării
  • Trupele ruse au lovit pe 20 mai un sat din prima linie, Stepnohirsk, din regiunea Zaporojie
  • Medvedev a spus că președintele Volodimir Zelenski este o ”țintă militară legitimă”
  • Rusia revendică o nouă victorie în Ucraina
  • Ucraina anunță că a atacat o bază aeriană din Caucaz, folosită la lansarea de bombe ghidate
  • Un sfert de secol de închisoare pentru un rus care ar fi intenționat să incendieze birouri militare
  • Ucraina a lansat peste 100 de drone asupra unor ține din Rusia
  • Guvernatorul regiunii Belgorod susține că 13 persoane au fost rănite în urma unor atacuri ucrainene
  • Marea Britanie îi cere Germaniei să livreze Ucrainei rachete Taurus
  • Cel puțin 11 morți în regiunea Harkov, după atacuri rusești
  • Atacuri cu rachete în Harkov: o femeie însărcinată ucisă
  • Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov

Update 22:00. Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Încă de la început am făcut greşeala de a pune limite ucrainenilor (...) pentru că acest lucru ar putea fi văzut ca o escaladare", a declarat el, exprimându-şi regretul că "starea de spirit" a occidentalilor era "dominată de frica de Rusia".

Potrivit şefului diplomaţiei lituaniene, "ucrainenilor trebuie să li se permită să folosească echipamentele care le sunt puse la dispoziţie pentru a-şi atinge obiectivele strategice. Ei trebuie să poată lovi teritoriul Rusiei, liniile de aprovizionare, unităţile militare care se pregătesc să atace Ucraina".

Lituania se numără printre ţările care l-au sprijinit pe preşedintele francez Emmanuel Macron atunci când acesta a refuzat să excludă trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina.

Update 21:00. Guvernul austriac va aloca 5 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii energetice din Ucraina, a informat Der Standard pe 20 mai, citând un oficial austriac, scrie Kyiv Independent.

Update 20:00. Președintele bulgar Rumen Radev a declarat că este „imposibil” ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei și că tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico este legată de acest confict.

Update 19:00. Președintele Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul viceministru al economiei, Oleg Saveliev, ca adjunct al ministrului apărării, conform unui nou decret, într-un semn suplimentar al intenției sale de a îmbunătăți eficiența economiei de război a Rusiei

Update 18:00. Trupele ruse au lovit pe 20 mai un sat din prima linie, Stepnohirsk, din regiunea Zaporojie, ucigând un bărbat, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov. Mai multe case au fost avariate în urma atacului, relatează Kyiv indepedent.

Update 17:00. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, un obișnuit al declarațiilor belicoase, a spus că președintele Volodimir Zelenski este o ”țintă militară legitimă”, relatează Kyiv Independent.

Update 16:00. Președintele rus Vladimir Putin a avut luni o convorbire telefonică cu președintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber, iar cei doi au subliniat „intenția reciprocă de a consolida în continuare interacțiunea ruso-iraniană”, a anunțat Kremlinul, informează Reuters.

Mokhber a fost numit președinte interimar după ce președintele Ebrahim Raisi a fost ucis duminică într-un accident de elicopter în munții din apropierea graniței cu Azerbaidjanul.

Update 11:21 Ucraina susține că a atacat o bază aeriană din sudul Rusiei, folosită pentru a lansa atacuri cu bombe ghidate asupra Ucrainei.

Potrivit unei surse militare citate de Sky News, operațiunea a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică și a redus "semnificativ" capacitatea Moscovei de a folosi astfel de muniții împotriva pozițiilor ucrainene de pe linia frontului.

Atacul coordonat a vizat baza Kusciovskaia din districtul Krasnodar, situat în Caucazul de Nord, în sudul Rusiei.

La Kusciovskaia ar fi desfășurate avioane de luptă precum SU-27, SU-34 și SU-35, capabile să lanseze bombe ghidate.

Sursa militară ucraineană a indicat că reducerea capacității rușilor de a utiliza bombe ghidate poate avea un "impact serios" asupra tentativelor Moscovei de a avansa spre orașul Ceasiv Iar.

Sky News menționează că nu a fost posibil să se verifice în mod independent afirmațiile sursei ucrainene.

Bombele ghidate sunt bombe de aviație dotate cu aripi care le cresc portanța și cu sisteme de navigație prin laser sau GPS. Au o precizie mai mare decât bombele obișnuite de aviație sunt mai greu de interceptat și neutralizat decât rachetele de croazieră.

Update 09:21 O instanță din Rusia l-a condamnat, luni, la 25 de ani de închisoare pe un bărbat din orașul siberian Novosibirsk, care ar fi intenționat să incendieze mai multe birouri militare din localitate.

Informația este transmisă de agenția rusă de stat TASS, citată de Reuters.

Tribunalul a considerat că inculpatul este vinovat de trădare, terorism şi alte infracțiuni şi a reținut că acesta primise de la o persoană din Ucraina instrucțiuni pentru montarea unor bombe incendiare cu benzină şi ordinul de a filma incendiile în vederea difuzării imaginilor pe rețelele sociale.

Conform sursei citate, el angajase un alt bărbat pentru a pune în practică incendierea, însă acesta l-a denunțat autorităților.

Update 08:09 Armata ucraineană a lansat cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului, relatează presa internațională.

Peste 100 de aparate fără pilot au lovit baze navale, rafinării şi instalații militare din Rusia.

Atacul a afectat și o centrală electrică de lângă Sevastopol, ceea ce a dus la întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

La rândul său, armata rusă a lansat rachete asupra zonei centrale a orașului Harkov.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite. O femeie însărcinată se află printre victime, potrivit surselor locale.

Update 00:01. Guvernatorul regiunii ruse Belgorod susține că 13 persoane au fost rănite în urma unor atacuri ucrainene.

Bombardamentele invocare de guvernatorul Viaceslav Gladkov au avut loc duminică.

Potrivit oficialului citat, unsprezece persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite de tiruri efectuate de lansatoare de rachete multiple asupra oraşului Șebekino.

Alte două persoane au fost rănite într-un sat din apropiere, a precizat Gladkov pe serviciul de mesagerie Telegram.

Război în Ucraina, 19 mai 2024 | Cel puţin 11 morţi în regiunea Harkov, după atacuri ruseşti

Război în Ucraina, 18 mai 2024 | Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Război în Ucraina, 17 mai 2024 | Imagini cu distrugerile provocate de Ucraina la baza rusă Belbek din Crimeea, publicate de presa internațională

Război în Ucraina, 16 mai 2024 | Volodimir Zelenski anunță, din Harkov, că situația rămâne dificilă în regiunea în care rușii au deschis un nou front

Război în Ucraina, 15 mai 2024 | Vladimir Putin cere creşterea producţiei de armament

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close