Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 816. Cel puţin 11 morţi în regiunea Harkov, după atacuri ruseşti

Război în Ucraina, ziua 816. Cel puţin 11 morţi în regiunea Harkov, după atacuri ruseşti

Război în Ucraina, ziua 816. Cel puţin 11 persoane au fost ucise, duminică, în urma unor bombardamente în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, ţinta unei noi ofensive ruseşti începând din 10 mai, au anunţat autorităţile locale

razboi ucraina 19 mai 2024
Război în Ucraina, ziua 816. Cel puţin 11 morţi în regiunea Harkov, după atacuri ruseşti Sursa foto: hepta / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2024   •   21:06
  • Guvernatorul regiunii Belgorod susține că 13 persoane au fost rănite în urma unor atacuri ucrainene
  • Marea Britanie îi cere Germaniei să livreze Ucrainei rachete Taurus
  • Cel puţin 11 morţi în regiunea Harkov, după atacuri ruseşti
  • Atacuri cu rachete în Harkov: o femeie însărcinată ucisă
  • Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov
  • Volodimir Zelenski: „Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război”
  • 5 morți și 16 răniți, după un atac rusesc asupra Harkov
  • Ucrainenii susțin că au doborât zeci de drone lansate de ruși în noaptea de sâmbătă spre duminică
  • Doi civili uciși în timp ce părăseau orașul Vovceans
  • Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe franceze şi rachete americane
  • Colonel ucrainean: „Va fi o perioadă dificilă”
  • Zelenski: Atacul împotriva Harkov ar putea fi primul val al unei ofensive ruse

Update 23:10. Guvernatorul regiunii Belgorod susține că 13 persoane au fost rănite în urma unor atacuri ucrainene

Bombardamentele armatei ucrainene în regiunea rusă Belgorod s-au soldat cu rănirea a 13 persoane duminică, a declarat guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, citat de Reuters, potrivit news.ro.

Unsprezece persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite de tiruri multiple de lansatoare de rachete asupra oraşului Șebekino. Alte două persoane au fost rănite într-un sat din apropiere, a precizat el pe serviciul de mesagerie Telegram.

Update 22:15. Marea Britanie îi cere Germaniei să livreze Ucrainei rachete Taurus

Marea Britanie a cerut Germaniei să furnizeze Ucrainei rachete Taurus, a anunțat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, într-un interviu acordat pentru Sky News.

Potrivit lui Shapps, Ucraina are mare nevoie de astfel de rachete. Ministrul britanic nu vede nicio problemă că acestea să fie folosite împotriva unor ținte militare din Crimeea, având în vedere că această peninsulă din Marea Neagră se află sub ocupația rusă. El a reamintit că Marea Britanie a fost prima țară care a permis public Ucrainei să folosească armele britanice împotriva țintelor din Crimeea.

Update 21:00. Cel puţin 11 morţi în regiunea Harkov, după atacuri ruseşti

Cel puţin 11 persoane au fost ucise, duminică, în urma unor bombardamente în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, ţinta unei noi ofensive ruseşti începând din 10 mai, au anunţat autorităţile locale, potrivit France-Presse și news.ro.

Conform ultimului bilanț furnizat de autoritățile ucrainene, cel puțin 11 persoane au fost ucise și 27 rănite, iar una este dată dispărută.

”Printre răniţi se numără un poliţist şi un şofer de ambulanţă care merseseră să ajute oamenii după primul atac”, a explicat procuratura din Harkov, acuzându-i pe ruşi că au recurs „din nou” la tactica loviturilor succesive.

Acelaşi loc a fost de fapt vizat la 20 de minute după sosirea forţelor de ordine şi a salvatorilor, a precizat poliţia.

Rusia a fost criticată în repetate rânduri pentru că a efectuat lovituri duble, care constau în bombardarea unei zone o dată şi apoi o a doua oară când serviciile de urgenţă au ajuns la faţa locului.

La scurt timp după aceea, cinci civili şi-au pierdut viaţa şi nouă au fost răniţi în multiple atacuri cu rachete asupra satelor Novoossinove şi Kivciarivka, a deplâns guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Synegoubov.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacţionat solicitând „două sisteme Patriot pentru Harkov”, sisteme americane de apărare antiaeriană care ar „schimba fundamental situaţia”.

Update 18:45. Atacuri cu rachete în Harkov: o femeie însărcinată ucisă

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite, duminică, într-o zonă de recreere de lângă orașul Harkov. O femeie însărcinată se află printre persoanele ucise de ruși cu rachete Iskander-M.

Pe de altă parte, rușii au lansat rachete duminică și asupra zonei centrale a orașului Harkov. „Ultimele două atacuri au vizat zona centrală a orașului. O rachetă a aterizat într-un cimitir, iar cealaltă într-unul dintre cele mai preferate locuri de relaxare din Harkov. Este inutil să spun că nu există infrastructură militară nici în cimitir, nici în zona de agrement”, a declarat primarul Ihor Terehov, citat de Zerkalo Nedeli.

Update 17:20. Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov

Soldații unei brigăzi ucrainene care luptă în Harkov au povestit pentru Sky News cum au fost relocați în secret pentru a ajuta la apărarea unei secțiuni de la granița cu Rusia, cu câteva zile înainte de începerea ofensivei ruse în regiunea de nord-est, și haosul bătăliei care a urmat.

Ofensiva rușilor în regiunea Harkov a început pe 10 mai, dar soldații ucraineni din Brigada 57 trăgeau deja în trupele ruse cu o zi înainte de incursiunea terestră, a declarat Sasha, comandantul unei unități de artilerie.

Update 16:45. Volodimir Zelenski: „Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că partenerii Ucrainei „se tem ca Rusia să piardă războiul” și ar vrea ca Kievul „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”, transmite sâmbătă Kyiv Independent.

În timpul unei întâlniri cu jurnaliștii, Zelenski a spus că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei în războiul declanșat împotriva Ucrainei pentru că un astfel de deznodământ ar implica „o geopolitică imprevizibilă”.

Update 16:15. 5 morți și 16 răniți, după un atac rusesc asupra Harkov

Trupele ruse au atacat o suburbie de nord a Harkovului în jurul orei locale 11.00, ucigând cinci civili și rănind 16, a declarat duminică guvernatorul regional v Oleh Siniehubov. „Rușii au atacat zona în care se odihneau locuitorii locali”, a spus Siniehubov, condamnând atacul.

Printre răniți s-a numărat un paramedic, iar o ambulanță a fost avariată, a adăugat el. Atacul a avut loc în Mala Danylivka, la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de orașul Vovceansk.

Update 10:53 - Ucrainenii susțin că au doborât zeci de drone lansate de ruși în noaptea de sâmbătă spre duminică. Totuși, două persoane au murit în Herson. 

Și rușii anunță că au doborât mai multe drone ucrainene.

"Toate cele 37 de Shahed au fost doborâte în regiunile Kiev, Odesa, Nikolaiev, Sumî, Vinnîțea, Jîtomîr, Cerkasî și Herson", a spus comandantul forțelor aeriene ucrainene.

Totuși, atacurile nocturne au făcut victime. Oficialii ucrainenii spun că două persoane au murit și alte două au fost rănite în atacurile aeriene care au vizat orașul Herson, din sudul Ucrainei.

Guvernatorul Hersonului, Oleksandr Prokudin, a declarat că zonele rezidențiale ale orașului au fost afectate, iar o clădire înaltă și opt case au fost avariate.

De cealaltă parte a graniței, rușii anunță că șase drone ucrainene s-au prăbușit la o rafinărie din sudul Rusiei. Rafinăria din Krasnodar nu a fost afectată. Informațiile ucrainenilor și rușilor nu au putut fi confirmate din surse independente, potrivit Mediafax.

Update 00:00.  Vladimir Putin transformă migrația într-o armă împotriva Europei, avertizează premierul Estoniei

”Ceea ce adversarii noștri știu este că migrația reprezintă o vulnerabilitate pentru noi”, a declarat Kaja Kallas, citată de cotidianul britanic The Guardian.

Potrivit premierului Estoniei, liderul de la Kremlin are drept scop să facă „viața imposibilă în Ucraina” pentru a genera o ”presiune migratorie” asupra Europei.

Război în Ucraina, 18 mai 2024 | Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Război în Ucraina, 17 mai 2024 | Imagini cu distrugerile provocate de Ucraina la baza rusă Belbek din Crimeea, publicate de presa internațională

Război în Ucraina, 16 mai 2024 | Volodimir Zelenski anunță, din Harkov, că situația rămâne dificilă în regiunea în care rușii au deschis un nou front

Război în Ucraina, 15 mai 2024 | Vladimir Putin cere creşterea producţiei de armament

Război în Ucraina, 14 mai 2024 |  Armata ucraineană a anunțat că a doborât 18 drone de atac Shahed și o rachetă balistică Iskander 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close