Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 812. Vladimir Putin cere creşterea producţiei de armament

Război în Ucraina, ziua 812. Vladimir Putin cere creşterea producţiei de armament

Război în Ucraina, ziua 812. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut o creştere semnificativă a ritmului de producţie de armament, la peste doi ani de la începerea războiului împotriva Ucrainei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2024   •   22:05

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin cere creşterea producţiei de armament
  • Blinken anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, cu livrări rapide pentru a stăvili ofensiva rusă
  • Kiev îşi retrage trupele din Harkov
  • Ucraina susține că a respins "parțial" trupele ruse care au intrat în orașul Vovceansk de lângă Harkov
  • Consilierul lui Zelenski denunță drept  "ipocrită" disponibilitatea la dialog anunțată de Putin
  • În așteptarea armelor din SUA, Antony Blinken le-a cântat ucrainenilor un cântec despre viața într-o lume liberă
  • Rușii au schimbat simbolul operațiunii speciale
  • Ucraina confirmă că s-a retras din fața Rusiei în mai multe puncte din Harkov.
  • Zelenski își anulează vizitele în Spania și Portugalia din cauza situației de pe front
  • SBU a efectuat atacuri cu drone în regiunile ruse Belgorod și Lipețk
  • Kievul spune că Rusia a atacat la Harkov cu bombe ghidate și a rănit zeci de rezidenți
  • Rusia spune că a doborât zece rachete americane ATACMS cu care Ucraina ar fi atacat Crimeea
  • Volodimir Zelenski, apel la Occident să accelereze livrările de arme
  • Sondaj: 50% dintre ucrainenii din Polonia, Germania şi Cehia declară că este "mai puțin probabil să se întoarcă" în Ucraina
  • Antony Blinken, surprins la o pizza în restaurantul fondat de veteranii războiului împotriva Rusiei 
  • Vladimir Putin va vizita China în această săptămână. Este prima deplasare externă a președintelui rus de la învestirea în noul mandat
  • Noul ministru rus al Apărării promite să integreze și mai mult economia și armata
  • Germania mai livrează un sistem Patriot Ucrainei

Update 22:05 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut o creştere semnificativă a ritmului de producţie de armament, la peste doi ani de la începerea războiului împotriva Ucrainei, relatează DPA.

"Trebuie să ne dublăm şi să ne triplăm eforturile în această direcţie", a declarat el miercuri, la o întâlnire cu reprezentanţi ai industriei de apărare.

Update 20:30 - Finlanda intenţionează să îşi schimbe regulile de recrutare pentru a permite ca mii de rezervişti să ajute la patrularea frontierei sale cu Rusia în cazul în care ar exista un val brusc de imigranţi, a declarat miercuri guvernul de la Helsinki, relatează Reuters.

Finlandezii care au efectuat serviciul militar în cadrul forţelor de frontieră ar putea fi chemaţi să patruleze la graniţa ţării nordice cu Rusia în circumstanţe excepţionale, a declarat guvernul într-o propunere legislativă.

Update 19:00 - Secretarul american de stat Antony Blinken a anunţat miercuri la Kiev un nou ajutor militar, de 2 miliarde de dolari, pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei în faţa armatei ruse, care se află în ofensivă în special în nord-estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.

Muniţii, blindate, rachete şi sisteme antiaeriene vor fi livrate rapid Kievul pentru a fi trimise pe front, a precizat Blinken la o conferinţă de presă în capitala ucraineană. Statele Unite se axează pe trimiterea de sisteme de rachete Patriot şi alte forme de apărare aeriană critică pentru Ucraina, a spus şeful diplomaţiei americane.

Noul pachet de ajutor militar, oferit Kievului din fondurile de 61 de miliarde de dolari aprobate recent în acest scop de Congresul SUA, va fi folosit atât pentru furnizarea pe termen scurt a unor echipamente militare americane, pentru achiziţia de către Ucraina de echipamente militare din alte ţări şi pentru investiţii în industria de apărare ucraineană.

Update 16:15 - Situaţie gravă în Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski îşi anulează vizitele în Spania şi Portugalia din cauza avansului trupelor ruse în Harkov.

Presa de la Kiev scrie că armata ucraineană se retrage deja din anumite zone Harkov, în timp ce liderul ucrainean cere cu disperare arme Occidentului. 

Germania anunţă că va livra al treilea sistem Patriot Ucrainei.

Update 15:30 Forțele Kievului au respins parțial trupele rusești din orașul Vovceansk, situat în regiunea Harkov.

Anunțul a fost făcut de armata ucraineană.

Într-o actualizare a situației de pe câmpul de luptă, oficialii militari ucraineni au precizat că 18 asalturi rusești au fost respinse, în timp ce luptele continuă în părțile de nord și nord-vest ale orașului.

Anterior, șeful forțelor de poliție din regiunea Harkov a descris situația din Vovceansk drept "extrem de dificilă". 

De cealaltă parte, Rusia a revendicat, miercuri, ocuparea a încă trei sate în Ucraina.

Soldaţii ruşi "au eliberat localităţile Glibokie şi Lukianţî din regiunea Harkov şi, de asemenea, au progresat în profunzimea liniilor defensive inamice", a susţinut Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Satele nominalizate, situate foarte aproape de frontiera cu Rusia, se află la sud de mai multe localităţi deja ocupate de trupele Moscovei în ultimele zile.

Armata rusă a susţinut, de asemenea, că a ocupat din nou satul Rabotîne din provincia Zaporojie. Rabotîne este o localitate cu valoare de simbol, fiind una dintre puținele eliberate de armata ucraineană în contraofensiva din vara trecută care, pe ansamblu, a fost un eşec.

În februarie 2024, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Robotîne pentru a susţine trupele.

Update 14:55 Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai vizibili consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a calificat miercuri drept "ipocrită" disponibilitatea pentru dialog exprimată de preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat agenţiei oficiale chineze Xinhua.

Interviul a fost publicat în ajunul vizitei de stat în lui Putin China, care începe joi și durează două zile.

Liderul rus a lăudat propunerea Beijingului pentru o soluţie politică la războiul din Ucraina și s-a declarat "deschis la dialogul cu privire la Ucraina" atât timp cât sunt luate în considerare "interesele tuturor ţărilor implicate în conflict" .

Într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X, Podoliak a subliniat că liderul rus că vorbeşte de posibile negocieri, în timp ce ordonă bombardarea masivă a oraşelor şi satelor ucrainenece din Donbas și acum amenință Harkovul, prin noua ofensivă lansată pe 10 mai.

Potrivit consilierului ucrainean, pentru Putin, "format de KGB", diplomaţia este o "operaţiune specială, la fel ca războiul".

"Orice armistiţiu va fi folosit (de Rusia) doar pentru a se reface şi desfăşura trupe", a estimat Mihailo Podoliak.

Update 13:39 Secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat o vizită surpriză la Kiev, într-un moment în care Rusia a deschis un nou front în regiunea Harkov și a obligat forțele ucrainene să bată în retragere.

După discuțiile cu oficialii ucraineni, Blinken și-a făcut timp să meargă într-un club fondat de veterani de răzbioi.

Acolo, el a urcat pe scenă și a cântat la chitară, împreună cu trupa locală, hitul lui Neil Young de la finele anilor '80, Rockin' in the free world.

Cântecul, care evocă în imagini puternice realitatea socială a păturilor defavorizate din America acelor ani, transmite prin refren un mesaj pe care unii îl pot considera optimist: anume, că în confruntarea cu vicisitudinile vieții, poți merge doar înainte.

Pe scenă, șeful diplomației americane le-a spus celor de față: "Statele Unite sunt cu voi, o mare parte a lumii este alături de voi".

În zilele anterioare, oficialii administrației au dat asigurări că fac "tot ce e omenește posibil" în demersul de a asigura Ucrainei armele de care are nevoie pentru a rezista în fața Rusiei pe front.

Update 13:13 Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentul de luptă din Ucraina.

Litera Z, vizibilă pe tancuri și pe alte blindate rusești la începutul invaziei a fost înlocuită cu un pătrat peste care au fost suprapuse linii ce se intersectează în cruce.

Noul marcaj ar sugera intensificarea operațiunilor militare rusești şi ar avea legătură cu ofensiva de la granița de nord-est a Ucrainei.

Update 12:04 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat vizitele în Spania și Portugalia.

Regele Felipe al Spaniei urma să organizeze o recepție în onoarea lui Zelenski în data de 17 mai.

De asemenea, era prevăzut ca Zelenski să semneze un acord bilateral de cooperare în materie de securitate cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

CNN Portugalia şi alte companii din presa internațională au relatat că anularea vizitelor a venit ca urmare a intensificării luptelor în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al guvernului portughez a confirmat că președintele Ucrainei a anulat vizita, însă nu a oferit un motiv.

Guvernul spaniol a afirmat că nu poate comenta din motive de securitate.

Alături de alte țări ale Uniunii Europene, Spania s-a angajat să ofere Ucrainei ajutor financiar şi militar, după invazia rusă în februarie 2022.

Vizita lui Zelenski trebuia să coincidă cu un angajament UE de sprijin pe termen lung pentru securitatea Kievului, potrivit unui proiect de document citat de presa internațională.

Update 11:42 Armata ucraineană a confirmat că a fost nevoită să se retragă din anumite zone de pe frontul de nord-est, în regiunea Harkov.

Este regiunea unde Rusia a lansat pe 10 anul curent mai o nouă ofensivă, profitând de oboseala și de penuria de muniție a trupelor Kievului.

"În anumite zone, în apropiere de Lukianţî și Vovceansk, ca reacție la tirurile inamice şi la un asalt al infanteriei, unitățile noastre au manevrat în direcția unor poziții mai favorabile pentru a salva viețile soldaților și a evita pierderile. Bătălia continuă", a anunțat Statul Major ucrainean al armatei ucrainene într-o postare pe rețelele de socializare.

"Unitățile ucrainene îi împiedică pe ocupanți să câștige teren. Au loc contraatacuri, iar inamicul se află sub focul constant al artileriei și unităților de drone ale forțelor de apărare", se mai spune în postarea Statului Major ucrainean.

La Vovceansk, forțele ruse au ocupat, marți, poziții în interiorul acestui oraș din nord-estul regiunii Harkov.,

Acolo, luptele de sunt intense iar situația, extrem de dificilă, după cum a declarat șeful poliției locale, citat de Reuters.

Presa internațională notează că, în timp ce Moscova și-a lansat atacul în regiunea Harkov, Ucraina se afla deja de luni de zile sub presiune pe fronturile din sud și din est, în fața unei armate ruse mai bine echipate și mai numeroase.

Update 11:21 Serviciul ucrainean de Securitate, SBU, a atacat cu drone un depozit de țiței și o instalație electrică în regiunile ruse Belgorod și Lipețk, provocând incendii la locul loviturilor.

Informația este transmisă de Reuters, care citează o sursă din SBU.

Concret, atacul ucrainean a avariat depozitul de petrol Oskolneftesnab de lângă orașul Starîi Oskol din regiunea rusă Belgorod, precum și substația electrică Yelețkaya din regiunea Lipețk.

"Industria rusă care lucrează pentru a duce un război cu Ucraina va rămâne o țintă legitimă pentru SBU, iar măsurile de subminare a potențialului militar al inamicului vor continua", a declarat sursa citată de agenția de presă internațională.

Ucraina și-a intensificat loviturile asupra instalațiilor de petrol și gaze din Rusia, în încercarea de a perturba logistica militară și operațiunile de luptă prin întreruperea sau îngreunarea furnizării de combustibil pentru tancurile, navele și avioanele de luptă rusești.

Update 10:00 Mai multe zone rezidențiale din orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au fost atacate de armata rusă.

Cel puțin 20 de persoane au fost rănite în urma atacului.

Oficialii ucraineni spun că rușii ar fi efectuat cel puțin șapte atacuri doar pe parcursul zilei de ieri şi că au folosit bombe ghidate.

Între timp, președintele Zelenski a cerut, din nou, sisteme antiaeriene Patriot și a estimat că dacă țara sa  ar fi avut două astfel de baterii în regiunea Harkov, situația de pe front ar fi fost în prezent cu totul alta.

Update 09:15 Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus 10 rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, furnizate de SUA, pe care armata ucraineană le-r fi lansat azi-noapte în Peninsula Crimeea.

Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube.

Mihail Razvojaev, guvernatorul instalat de Rusia la Sevastopol, a declarat că resturi de rachete au căzut într-o zonă rezidențială din oraș, dar că nimeni nu a fost rănit.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în urmă cu 10 ani, într-o acțiune condamnată pe scară largă de democrațiile occidentale.

Anterior loviturile de azi noapte în Crimeea, Moscova a acuzat Kievul că a început să folosească rachete ATACMS, furnizat de SUA.

Marți, un oficial american a declarat că ATACMS și interceptorii de apărare aeriană aprobați de Joe Biden la 24 aprilie au ajuns deja la forțele ucrainene.

Update 08:17 Germania a anunțat transferul celui de-al treilea sistem de apărare aeriană PATRIOT în Ucraina. 

"Nu a fost o decizie ușoară, pentru că nu avem atât de multe", a spus cancelarul Olaf Scholz.

Doar trei țări au livrat până acum sisteme PATRIOT Ucrainei.

Germania dispunea de 11 astfel de sisteme anti-rachetă, din care a livrat deja trei în Ucraina, împreună cu două lansatoare suplimentare.

Pe de altă parte, Berlinul dar a comandat alte trei sisteme PATRIOT, pentru a-și reface capacitatea de apărare.

Un alt sistem de rachete PATRIOT a fost cedat Kievului de Statele Unite, alături de două lansatoare suplimentare din Olanda.

De departe, Statele Unite dispun de cele mai multe sisteme PATRIOT.

Ar fi vorba de 480 de dispozitive operaționale.

Update 00:01 Volodimir Zelenski face apel la Occident să accelereze livrările de arme, în fața noii ofensive rusești.

"În fiecare zi, teroriștii ruși folosesc rachete și bombe aeriene ghidate pentru a lovi Harkov și alte orașe și comunități din zonele de frontieră și de linia frontului.

Pentru a spori protecția împotriva terorii rusești, apărarea noastră aeriană trebuie să fie consolidată, inclusiv prin extinderea coaliției cu avioane de luptă și prin accelerarea pregătirii și a livrărilor. Știm ce capacități au partenerii noștri.

Sunt necesare decizii politice clare. Putem vedea și ce pariuri face Putin. El vrea să adapteze pe deplin Rusia la război și să o extindă, crescând presiunea. În schimb, presiunea noastră asupra agresorului – presiunea combinată a tuturor celor din lume care se opun războiului – trebuie să rezolve și să zădărnicească planurile ofensive ale Rusiei pe câmpul de luptă și în diplomație.

În primele săptămâni ale maratonului nostru de pregătire pentru Summitul pentru Pace, am invitat personal aproape treizeci de lideri din diferite regiuni și părți ale lumii. Avem deja multe confirmări.

Este esențial să menținem unitatea globală în spatele unei păci juste. Odată ce va funcționa pentru Ucraina, va funcționa pentru orice țară atacată", a spus Volodimir Zelenski într-o postare pe platforma X.

 

Război în Ucraina, 14 mai 2024 |  Armata ucraineană a anunțat că a doborât 18 drone de atac Shahed și o rachetă balistică Iskander 

Război în Ucraina, 13 mai 2024 |  Vladimir Putin l-a exclus pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, din noul guvern

Război în Ucraina, 12 mai 2024 | Rusia revendică ocuparea altor 4 sate în Harkov. Tupele ruse desfăşoară "operaţiuni ofensive limitate"

Război în Ucraina, 11 mai 2024 | Rezultatele noului front deschis de Rusia: avans de aproximativ 5 kilometri în teritoriul ucrainean

Război în Ucraina, 10 mai 2024 |Război în Ucraina, ziua 807. Zelenski confirmă că Rusia a lansat o ofensivă în regiunea Harkov

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Instanța a decis: Andrew și Tristan Tate sunt liberi să părăsească România
x close