Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 353. Pentagonul anunţă că Rusia va relua ofensiva puternică în primăvară

Război în Ucraina, ziua 353. Pentagonul anunţă că Rusia va relua ofensiva puternică în primăvară

Război în Ucraina, ziua 353. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunţat că Rusia profită de iarnă pentru a-şi reînarma trupele şi va relua ofensiva puternică în primăvară.

New Project (2)
Război în Ucraina, ziua 353. Pentagonul anunţă că Rusia va relua ofensiva puternică în primăvară Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Feb 2023   •   10:36

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Insula Şerpilor a fost atacată cu drone kamikaze
  • Bombardamente masive ale ruşilor în oraşe din sudul Ucrainei
  • Purtătorul de cuvânt al Pentagonului: Rusia va relua ofensiva în primăvară
  • 136.880 de soldaţi ruşi au murit în războiul din Ucraina până astăzi
  • Zeci de drone kamikaze iraniene au fost doborâte de forţele ucrainene
  • Joe Biden va efectua o vizită în Polonia înainte de marcarea a un an de la debutul războiului din Ucraina
  • SUA nu consideră că există ameninţări la adresa României sau a Republicii Moldova din partea Rusiei
  • Elveţia respinge cererea Spaniei de a furniza Ucrainei armament de fabricaţie elveţiană
  • Zelenski insistă că două rachete rusești ar fi traversat spațiul aerian al României. MApN a dezmințit
  • Ambasadorul Rusiei, convocat la Chişinău după incidentul cu rachete
  • Rachetele lansate de ruşi din Marea Neagră au survolat Republica Moldova
  • Primarul capitalei ucrainene Kiev a anunţat că sistemele antiaeriene au doborât zece rachete ruseşti

Update 22.50. Armata ucraineană susţine că menţine controlul în Bahmut, oraş esenţial din estul ţării care se află de mai multe săptămâni în centrul unor confruntări dure cu forţele ruse, relatează DPA.

"În ciuda presiunii constante a inamicului, deţinem în continuare controlul în Bahmut şi luăm măsuri pentru a stabiliza linia frontului în jurul acestui oraş", i-a transmis comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, şefului Statului Major al SUA, Mark Milley, într-o discuţie telefonică.

Update 20.45. Cel mai important drum care leagă sudul Ucrainei de Republica Moldova şi România a fost bombardat de forţele ruse.

Explozia a fost filmată de o cameră de supraveghere, iar pe imagini se poate observa cum un obiect neidentificat se apropie de pod, iar ulterior se produce explozia.

Update 20.30. Noi atacuri în Ucraina cu drone iraniene. Zeci de drone kamikaze au fost doborâte de sistemele antiaeriene ale Ucrainei. Totuşi, trei obiective de infrastructură din sudul Ucrainei au fost lovite. Mai mult, ruşii au lansat atacur şi pe Insula Şerpilor.

Update 19.15. Unul dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei a pus sub semnul întrebării posibilitatea de a-i furniza președintelui Volodimir Zelenski avioanele de luptă despre care acesta spune că sunt necesare pentru a câștiga războiul cu Rusia, scrie BBC.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda - într-un interviu acordat BBC - a declarat că trimiterea de avioane F-16 ar fi o "decizie foarte serioasă" care "nu este ușor de luat".

Polonia a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei de la invadarea Rusiei.

Luna trecută, a fost una dintre țările care s-au angajat să trimită mai multe tancuri, muniții și echipamente pe linia frontului.

Comentariile președintelui Duda vin în ciuda faptului că el și președintele Zelenski au vorbit săptămâna aceasta - la sfârșitul turneului european surprinzător al liderului ucrainean care a ținut capul de afiș. La Londra, președintele Zelenski s-a folosit de discursul său din Parlament pentru a cere avioane, "Fac apel la voi și la lume cu cuvinte simple, dar totuși cele mai importante - avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate".

Update 15.55. Vladimir Putin a desenat o nouă hartă a lumii şi a mutat graniţele Federaţiei Ruse. Noul teritoriu al Rusiei are în componenţă şi cele patru regiuni din Ucraina ce au fost anunţate ca fiind anexate anul trecut.

În Rusia, cei care contestă noile graniţe riscă amenzi uriaşe sau chiar închisoare.

Update 15.40. Rusia şi-a pierdut jumătate din efectivul de tancuri grele, potrivit unei estimări a Pentagonului. Numărul total de tancuri pierdute de Rusia în Ucraina este de aproximativ 1.600, dintre care aproximativ o mie distruse şi restul capturate de soldaţii ucraineni.

Totodată, Kievul urmează să primească tancuri de luptă din partea SUA şi a celorlalţi aliaţi.

Update 14.30. Avansul ruşilor în estul Ucrainei, în localităţi precum Marinka şi Bahmut, pun în mare dificultate armata din Ucraina. Oficialii de la Kiev avertizează că au nevoie de echipamente de luptă moderne şi cer rachete cu rază lungă de acţiune, tancuri şi avioane de vânătoare.

Update 13.20. Trupele ruse au bombardat regiunea din sudul Ucrainei de peste 60 de ori folosind artilerie, tunuri antiaeriene, mortare și tancuri, în ultimele 24 de ore, potrivit oficialilor locali, notează The Guardian.

Trei civili au suferit grave, se spune într-o postare pe Telegram. Postarea mai arată că armata rusă a atacat și orașul Herson de 16 ori în ultima zi, distrugând mai multe locuințe, dar și gara.

Update 12.00. Grupul Wagner a renunțat la recrutarea prizonierilor din cauza rivalităților cu ministerul rus al Apărării, anunţă serviciile britanice.

Cele mai recente informații ale Ministerului Apărării din Marea Britanie arată că "un factor cheie" în presupusa încetare a campaniei de recrutare a prizonierilor din cadrul grupului de mercenari rus Wagner este probabil "rivalitatea din ce în ce mai directă dintre ministerul rus al Apărării și Wagner".

Update 10.30. Rusia folosește perioada de iarnă pentru a reînnoi și reînarma personalul, astfel încât să reia operațiunile ofensive în Ucraina în primăvară, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de Ukrinform.

"Vedem că rușii continuă să desfășoare acțiuni ofensive în Donbas. Luptele în jurul Bahmut rămân acerbe", a declarat oficialul american, într-o conferință de presă.

Update 09.50. Forțele armate ucrainene au ucis, în ultimele 24 de ore, alți 1.134 de ocupanți ruși și au distrus 9 tancuri și 19 sisteme de artilerie, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Pravda.

În total, de la începutul invaziei ruse, au fost uciși 136.880 de soldați ruși.

Update 07.30. Forțele Aeriene ucrainene au doborât 20 de drone de atac Shahed kamikaze, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit unui comunicat al armatei ucrainene, citat de Pravda.

Potrivit armatei, dronele au fost lansate de pe coasta de est a Mării Azov și au vizat infrastructura critică a Ucrainei. Numărul total de drone lansate în Ucraina nu a fost specificat.

"În perioada 20-22 februarie, preşedintele Joseph R. Biden se va deplasa în Polonia. Se va întâlni cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală, precum şi despre eforturile colective de susţinere a Ucrainei şi de consolidare a capabilităţilor NATO în sensul descurajării.

Se va întâlni cu liderii din Formatul Bucureşti Nouă (B9), un grup de aliaţi de pe flancul estic, pentru a reafirma susţinerea fermă a Statelor Unite pentru securitatea Alianţei", anunţă Preşedinţia SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Preşedintele SUA va face declaraţii înainte de marcarea a un an de la invazia brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina, abordând modul în care Statele Unite au mobilizat lumea pentru susţinerea poporului Ucrainei, în acţiunile de apărare a libertăţii lor şi a democraţiei, abordând şi modul în care va continua să fie alături de poporul Ucrainei cât timp va fi nevoie", a precizat Casa Albă.

Preşedintele Biden va evoca "importanţa determinării şi unităţii comunităţii internaţionale în susţinerea Ucrainei", a afirmat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Război în Ucraina, 10 februarie | SUA nu consideră că există ameninţări la adresa României sau a Republicii Moldova, din partea Rusiei, după incidentul cu rachete

Război în Ucraina, 9 februarie | Von der Leyen a salutat "progresele" Ucrainei, dar a subliniat că aderarea va fi în funcţie de "performanţe"

Război în Ucraina, 8 februarie | Premierul britanic nu exclude varianta oferirii de avioane militare Ucrainei | Rusia: "Vărsarea de sânge va fi pe conştiinţa lor"

Război în Ucraina, 7 februarie | Ministrul german al Apărării, vizită-surpriză în Ucraina | "Primul tanc Leopard 2 a ajuns în Kiev"

Război în Ucraina, 6 februarie | Secretarul general al ONU avertizează asupra riscului extinderii conflictului dintre Rusia şi Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close