Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 829. Infrastructura energetică din cinci regiuni, afectată de un atac aerian masiv al Rusiei

Război în Ucraina, ziua 829. Infrastructura energetică din cinci regiuni, afectată de un atac aerian masiv al Rusiei

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 15:20 01 Iun 2024 Modificat la 23:20 01 Iun 2024
R?zboi ?n Ucraina, ziua 829
Război în Ucraina, ziua 829. Premierul Ungariei, Viktor Orban: "Europa se pregăteşte de război cu Rusia" Sursa foto: GettyImages

Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:

  • Infrastructura energetică din cinci regiuni din Ucraina, afectată de un atac aerian masiv al Rusiei
  • Zelenski: Folosirea armelor occidentale pentru a ataca Rusia este doar "o chestiune de timp”
  • Ucraina încheiat acorduri de securitate pe termen lung cu Suedia, Norvegia şi Islanda
  • Kremlinul acuză Ucraina că încearcă să lovească în interiorul Rusiei cu arme americane. Şeful NATO respinge avertismentele ruseşti de escaladare a războiului
  •  Coreea de Nord, îndemnată să înceteze să mai furnizeze arme Rusiei
  • Zelenski acuză Rusia că șantajează liderii mondiali înaintea summitului de pace din Ucraina

Update 23:20 Igor Dodon, liderul pro-rus al celui mai mare partid de opoziție din Moldova, a cerut relații mai bune cu Rusia și China. Totodată, el a îndemnat alte forțe politice să se alieze împotriva președintei pro-europene Maia Sandu la alegerile din octombrie.

Fostul președinte Igor Dodon, care în prezent este liderul Partidului Socialist, a spus că Moldova își ignoră aliații tradiționali, iar poziția sa pro-europeană riscă să ducă țara într-un conflict.

„Să revenim la un dialog normal cu partenerii noștri - Rusia, China și alte țări. Acesta este ceea ce ar trebui să facem. Este mult de făcut", a spus Dodon într-o emisiune online.

El a mai spus că Moldova ar trebui să nu mai participe la exerciții militare cu parteneri străini sau să mențină un număr mare de rezerviști.

„Toată lumea ar trebui să înțeleagă că Moldova este pentru pace și nu se va lăsa târâtă în certuri geopolitice așa cum a fost târâtă Ucraina”, a adăugat Dodon.

De asemenea, Dodon a militat pentru înființatea unei alianțe care să propună un singur candidat la alegerile prezidențiale din octombrie. El a sugerat că fostul procuror șef Alexandru Stoianoglo ar putea fi candidatul opoziției. Stoianoglo a fost demis pentru că și-a depășit autoritatea și pentru că ar fi blocat anchete de corupție împotriva unor oameni de afaceri proeminenți.

Odată cu alegerile prezidențiale va avea loc și un referendum privind aderarea Moldovei la UE. Un sondaj publicat săptămâna aceasta a arătat că Maia Sandu este sprijinită de 30% dintre moldoveni în timp ce Dodon are un sprijin de 18%. Sondajele recente mai arată că moldovenii sprijină aderarea la UE, aproximativ 60% fiind în favoarea acestui demers.

Update 15:20 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferința Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin.
Într-o declarație pe platforma de socializare X, Zelenski a spus că a venit în Singapore pentru a aduna sprijin din regiunea Asia-Pacific pentru un summit de pace planificat pentru 15-16 iunie în Elveția.

"Securitatea globală este imposibilă atunci când cea mai mare țară din lume nu ține cont de granițele recunoscute, de dreptul internațional și de Carta ONU, recurge la foamete, întuneric și șantaj nuclear", se arată în declarație.

Un oficial american a declarat că Zelenski și ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov se vor întâlni cu Austin "pentru a discuta situația actuală de pe câmpul de luptă din Ucraina și pentru a sublinia angajamentul SUA de a se asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești continue".

Este a doua călătorie a lui Zelenskiy în Asia de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. În mai 2023, el a participat la reuniunile G7 din Japonia.

Update 13:45 - Cel puțin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor rusești asupra rețelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunțat autoritățile.

Răniții au fost raportați de oficiali din întreaga țară după atacul de peste noapte al Rusiei asupra instalațiilor energetice ucrainene.

12 persoane, dintre care opt copii, au fost spitalizate după o lovitură în apropierea a două case în care se adăposteau în regiunea Harkov, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.

Loviturile au făcut parte dintr-o serie de atacuri susținute ale Rusiei împotriva rețelei de energie electrică a Ucrainei, care durează din martie.

Update 09:55 - Rusia a lansat sâmbătă un atac cu rachete și drone, avariind instalații energetice în cinci regiuni din Ucraina, au declarat oficiali.

Operatorul rețelei naționale ucrainene de distribuție Ukrenergo a declarat că atacul a avariat instalații energetice din regiunile Donetsk, Zaporojie și Dnipropetrovsk, regiunea centrală Kyrovohrad și regiunea Ivano-Frankivsk din vest.

"Astăzi dimineață, rușii au lansat un alt atac asupra instalațiilor energetice ucrainene. 

Din martie este deja al șaselea atac masiv, complex, cu rachete și drone împotriva infrastructurii energetice civile", a transmis Ukrenergo.

DTEK, cea mai mare companie privată de generare a energiei din Ucraina, a declarat că în timpul atacului cele două centrale termice ale sale au fost lovite și că echipamentele au fost "grav avariate".

Oficialii regionali au raportat că pompierii stingeau incendiile izbucnite în urma loviturilor. Nu sunt informații cu privire la victime.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 35 din 53 de rachete rusești și 46 din 47 de drone rusești, a precizat comandantul forțelor aeriene.

Din martie, Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene, provocând pene de curent și împingând importurile de electricitate la niveluri record, potrivit Mediafax.
-------------

Viktor Orban, care are legături strânse cu Vladimir Putin, a spus că există din ce în ce mai multe semne că Europa se pregăteşte pentru acţiuni militare, potrivit Sky News.

"Drumul către război nu se parcurge într-un singur pas. Sunt trei etape: discuţie, pregătire şi distrugere. Acum terminăm discuţia şi suntem în stadiul de pregătire. Suntem la câţiva centimetri de distrugere”, a spus Orban pentru Kossuth Radio.

Deşi a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, Orban a încercat să consolideze relaţiile bilaterale cu Moscova. El s-a opus unor iniţiative ale UE de a sprijini Ucraina şi l-a felicitat pe Putin după câştigarea alegerilor din Rusia.

Război în Ucraina, 31 mai 2024 | Şeful NATO respinge avertismentele ruseşti de escaladare a războiului: "Autoapărarea nu înseamnă escaladare”

Război în Ucraina, 30 mai 2024 | Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unei baze a rușilor din Crimeea

Război în Ucraina, 29 mai 2024 | Țările UE nu se decid cu privire la trimiterea de instructori militari în Ucraina

Război în Ucraina, 28 mai 2024 | Ucraina poate folosi avioanele F-16 belgiene doar pe teritoriul ucrainean

Război în Ucraina, 27 mai 2024 | SUA vor participa la summit-ul de pace din Ucraina | Proteste în fața ambasadei din Kiev

×
Etichete: Război Ucraina
x close