Antena 3 CNN Externe Război total în politica de la Kiev

Război total în politica de la Kiev

Război total în politica de la Kiev
04 Apr 2007   •   07:48

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, îşi apără decizia de a convoca alegeri anticipate. Iuşcenko afirmă că nu a avut altă opţiune decât dizolvarea Parlamentului. Guvernul condus de Viktor Ianukovici a încercat să preia întreaga putere şi "a călcat în picioare Constituţia", afirmă Iuşcenko într-un articol publicat în Occident. La Kiev, războiul politic continuă iar premierul Ianukovici pare să se bucure de mai mult sprijin, chiar şi în stradă.

Preşedintele şi premierul au discutat marţi mai bine de patru ore, dar nu s-au pus de acord decât într-o singură privinţă: criza politică trebuie soluţionată "legal şi paşnic". Iuşcenko nu renunţă la dizolvarea parlamentului şi l-a sfătuit pe Ianukovici să se pregătască pentru alegeri anticipate. De cealaltă parte, deputaţii fideli premierului au cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra decretului de dizolvare. Curtea trebuie să ia o hotărâre în cel mult o lună, dar numai dacă va aprecia că problema este "urgentă".

Între timp, în piaţa centrală din Kiev s-au înălţat din nou zeci de corturi ale protestatarilor, ca în timpul "revoluţiei portocalii" din urmă cu doi ani. Numai că acum, manifestanţii susţin guvernul şi parlamentul împotriva preşedintelui. Analiştii politici cred că decizia lui Iuşcenko este foarte riscantă, deoarece, dacă vor avea loc în cele din urmă alegeri anticipate, acestea vor fi câştigate, cel mai probabil, tot de Ianukovici şi aliaţii săi.

Celelalte posibile scenarii ale crizei sunt şi mai defavorabile preşedintelui: anularea decretului său de către Curtea Constituţională, o eventuală procedură pentru destituirea sa şi, în cel mai rău caz, haosul politic care poate duce chiar la lupte de stradă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close