Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:
- Vladimir Putin ar vrea o încetare a focului în Ucraina în actualele linii ale frontului
- Ucraina susţine că a oprit asaltul rus în Harkov
- Ucraina lovește complexul militar rusesc din Crimeea ocupată cu rachete furnizate de SUA
- Armata română a distrus peste 100 de mine în Marea Neagră, de la începutul războiului din Ucraina
- Viktor Orban: "La Washington și Bruxelles se pregătește starea de spirit pentru intrarea Europei în război"
- Un român care spiona pentru Rusia a fost arestat pentru 30 de zile
- Zelenski: Nu Ucraina, ci lumea e slabă în fața Rusiei
- Kievul susține că Rusia pregătește o nouă operațiune specială informațional-psihologică, pentru a discredita Ucraina
- Olaf Scholz se alătură lui Macron și cere o colaborare militară puternică în interiorul UE
- Cel puțin 7 morți și 20 răniți, după loviturile rusești din regiunea Harkov
- Vladimir Putin aprobă confiscarea activelor americane pentru a compensa daunele provocate de sancțiuni
- SUA anunță vineri un ajutor militar suplimentar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina
- Reprezentanții pazei de coastă din Estonia au anunțat că omologii lor ruși au îndepărtat peste noapte geamanduri amplasate pe râul Narva
Update 19:30 - Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare negociată a focului care recunoaşte liniile actuale ale frontului, spunând în acelaşi timp că este pregătit să lupte în continuare dacă Kievul şi Occidentul nu răspund, au declarat patru surse ruseşti pentru Reuters.
Trei dintre surse, familiarizate cu discuţiile din anturajul lui Putin, au declarat că veteranul lider rus şi-a exprimat frustrarea în faţa unui mic grup de consilieri cu privire la ceea ce el consideră a fi încercări susţinute de Occident de a împiedica negocierile şi decizia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuţiile.
"Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului, pentru a îngheţa războiul", a declarat o altă sursă rusă de rang înalt care a lucrat cu Putin şi are cunoştinţe despre discuţiile la nivel înalt de la Kremlin.
Toate sursele au vorbit cu condiţia anonimatului, având în vedere sensibilitatea problemei.
Update 17:20 - Ucraina a susţinut vineri că a oprit ofensiva lansată în urmă cu două săptămâni de armata rusă în provincia nord-estică Harkov şi că a început un contraatac în acest sector al frontului, vizitat în aceeaşi zi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki, transmite AFP.
Rusia a lansat pe 10 mai o ofensivă în regiunea ucraineană de graniţă Harkov, unde o ocupat de atunci o serie de localităţi şi a forţat armata ucraineană să-şi consolideze acolo trupele desfăşurând în zonă rezerve preţioase de trupe şi echipamente.
După două săptămâni de lupte, "forţele de apărare ucrainene au oprit trupele ruse" şi "desfăşoară acţiuni contraofensive", a declarat vineri un ofiţer din Statul Major ucrainean, colonelul Igor Prokhorenko.
Update 15:19 Armata ucraineană a efectuat un tir amplu cu rachete asupra peninsulei Crimeea.
Loviturile de joi seara sunt cele mai recente dintr-o campanie împotriva sistemelor de apărare antiaeriană, a avioanelor de război și a altor elemente de infrastructură militară rusească.
De astă dată, Kievul a vizat un complex militar din Crimeea folosind rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA.
Conform presei internaționale, care citează surse ucrainene, a fost lovit un centru de comunicații al forțelor ruse din orașul Alușta.
Pe rețelele de socializare, rezidenții din Crimeea au raportat mai multe explozii în orașul de coastă, inclusiv o deflagrație de mari dimensiuni, însă amploarea pagubelor nu a putut fi estimată în mod independent.
Update 13:40 Peste 100 de mine marine au fost identificate și distruse de armata română în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina.
Informația a fost făcută publică de amiralul Mihai Panait, șeful Forțelor Navale din România.
"Am descoperit și eliminat 101 mine marine, ceea ce înseamnă un număr foarte mare. După ce a început războiul, responsabilitatea din aria noastră a fost securitatea din Marea Neagră, care s-a schimbat drastic. Încercăm să găsim cea mai bună soluție pentru a menține un echilibru în această regiune foarte importantă. Pentru Marina României este o provocare foarte grea să putem proteja Delta Dunării", a spus amiralul în cadrul Forumului Securității în Marea Neagră și în Balcani, care se desfășoară la București.
Update 12:30 Premierul ungar Viktor Orban apreciază că la Bruxelles şi la Washington se fac preparative pentru intrarea Europei în război.
"Ceea ce se întâmplă astăzi la Bruxelles și la Washington (...) pregătește starea de spirit pentru un eventual conflict militar, ceea ce am putea descrie la fel de bine drept pregătirea intrării Europei în război", a comentat prim-ministrul ungar.
Orban a amintit că președintele francez Emmanuel Macron a insistat că Rusiei nu i se poate permite să câștige războiul din Ucraina, iar Polonia și-ar fi comunicat intenția de a doborî, cu propriile sale arme, rachetele rusești care atacă infrastructura civilă din Ucraina.
Pe de altă parte, șeful guvernului de la Budapesta a apreciat drept improbabil scenariul în care Rusia ar ataca NATO, întrucât trupele Moscovei sunt slăbite de războiul din Ucraina.
Ungaria, stat membru al Uniunii Europene și al NATO, a refuzat să furnizeze asistență militară Ucrainei în războiul declanșat de Rusia.
Update 11:08 Un român care spiona pentru Rusia a fost arestat pentru 30 de zile, în urma unei operațiuni a DIICOT și SRI.
Suspectul de trădare ar fi transmis Ambasadei ruse la București materiale fotografii, video şi informații legate de armata României în zona județului Tulcea.
El își desfășura activitatea de spionaj încă din 2022.
Update 09:08 Volodimir Zelenski cere din nou arme din Occident, după cel mai recent atac rusesc în Ucraina.
Șase oameni şi-au pierdut viața, iar alți cel puțin 20 au fost răniți după ce 15 rachete au lovit orașul Harkov.
În urma atacului, Zelenski a subliniat faptul că Rusia profită de lipsa de apărare antiaeriană a țării sale și a cerut mai multă hotărâre din partea liderilor lumii pentru a înarma Ucraina.
Potrivit lui Zelenski, această slăbiciune nu este a Ucrainei, ci a lumii.
Update 08:40 Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, susţine că Rusia pregătește o nouă operațiune specială informațional-psihologică, pentru a discredita Ucraina.
Operațiunea ar urma să fie lansată în iulie 2024, potrivit Agenției RBC, citată de Rador Radio România.
Update 07:30 Șeful peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia, a declarat că un atac cu rachete ucrainene a ucis două persoane în apropiere de Simferopol, principalul centru administrativ al peninsulei, informează Reuters.
Serghei Aksyonov a mai scris pe Telegram că o rachetă ucraineană a lovit o clădire goală în apropiere de Alușta, pe coasta peninsulei de la Marea Neagră.
Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a interceptat trei rachete ATACMS deasupra Crimeei și că armata a distrus trei drone maritime ucrainene care se îndreptau spre peninsulă, potrivit TASS, preluată de Reuters.
Ucraina nu a comentat oficial aceste informații.
Bloggerii militari ucraineni și unele media ucrainene au relatat că au fost lovite mai multe ținte în întreaga peninsulă.
Krymsky Veter, un canal de știri online care scrie despre Crimeea, a postat un videoclip cu ceea ce a descris ca fiind o explozie și un incendiu în Alușta și a spus că ambulanțele se îndreptau spre locul incidentului.
Postul de știri RBK-Ucraina a raportat, fără a cita o sursă, că au avut loc explozii în alte trei centre și a spus că printre ținte ar fi putut fi sediile gărzilor de coastă sau centrele de informații.
Bloggerii ruși din peninsulă au declarat că ei cred că nu toate rachetele trase au fost interceptate.
Update 00:00 Statele Unite vor anunța vineri, 24 mai, un ajutor militar suplimentar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina, au declarat doi oficiali americani, citați de Associated Press.
Aceasta va fi a patra tranșă de ajutor militar pentru Ucraina de când Congresul a adoptat un proiect de lege de ajutor extern, la sfârșitul lunii trecute. Pachetul include sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate sau HIMARS și cartușe de artilerie de mare cerere de 155 mm și 105 mm.
De când președintele Joe Biden a semnat pachetul de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari, care include aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, SUA au trimis arme de aproape 1,7 miliarde de dolar.
În total, SUA au oferit aproape 51 de miliarde de dolari în asistență militară pentru Kiev de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
Război în Ucraina, 23 mai 2024 | Putin se duce în Belarus în timp ce forțele sale fac manevre cu armamentul nuclear tactic
Război în Ucraina, 22 mai 2024 | Klaus Iohannis: România nu va trimite combatanți în Ucraina
Război în Ucraina, 21 mai 2024 | Zelenski revendică ''rezultate tangibile'' împotriva armatei ruse în regiunea Harkov
Război în Ucraina, 20 mai 2024 | Ucraina anunță că a atacat o bază aeriană din Caucaz, folosită la lansarea de bombe ghidate
Război în Ucraina, 19 mai 2024 | Cel puţin 11 morţi în regiunea Harkov, după atacuri ruseşti