Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 818. Zelenski revendică ''rezultate tangibile'' împotriva armatei ruse în regiunea Harkov

Război în Ucraina, ziua 818. Zelenski revendică ''rezultate tangibile'' împotriva armatei ruse în regiunea Harkov

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 22:15 21 Mai 2024 Modificat la 22:16 21 Mai 2024
Razboi 21 mai
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Sputnik

Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski revendică ''rezultate tangibile'' împotriva armatei ruse în regiunea Harkov
  • Ucraina confirmă că a distrus o navă lansatoare de rachete într-un atac asupra Crimeei
  • Pistorius le cere aliaţilor să trimită mai multe sisteme Patriot în Ucraina
  • România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
  • Peste 3000 de pușcăriași din Ucraina au cerut să meargă pe front în baza noii legi promulgate de Zelenski
  • 14 ani de închisoare pentru fizicianul rus Anatoli Maslov, acuzat că a trădat occidentalilor secretele rachetelor hipersonice ruse
  • Klaus Iohannis anunță că a vorbit cu Volodimir Zelenski la telefon: România susține formula de pace a Ucrainei
  • Ucraina a anunțat că participă la Jocurile Olimpice de la Paris
  • Diplomat american: Rusia a amplasat în spațiu o armă anti-satelit pe aceeași orbită cu un satelit al guvernului SUA
  • Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de țările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat ministrul de externe lituanian
  • Guvernul austriac va aloca 5 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii energetice din Ucraina
  • Președintele bulgar Rumen Radev a declarat că este „imposibil” ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei
  • Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul viceministru al economiei, Oleg Saveliev, ca adjunct al ministrului apărării

Update 22:15 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marţi că armata Kievului obţine "rezultate tangibile" în regiunea Harkov (nord-est), unde armata rusă desfăşoară o ofensivă din 10 mai, potrivit AFP.

"În regiunea Harkov, forţele noastre distrug ocupantul, rezultatele sunt tangibile", a afirmat el în discursul său de seară.

De la începutul ofensivei lor, forţele ruse au reuşit să ocupe mai multe localităţi în această regiune situată la frontiera cu Rusia şi a forţat Kievul să trimită acolo întăriri, în timp ce armata ucraineană simte deja lipsa de resurse.

Anterior, Zelenski afirmase că ar putea să fie vorba de un "prim val" al unei ofensive mai largi, destinată în special să captureze Harkovul, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Update 21:15 - Armata ucraineană a declarat că a distrus ultima navă de război a Rusiei, echipată cu rachete de croazieră, staţionată în peninsula Crimeea, ocupată de Moscova, în timpul unei operaţiuni desfăşurate în weekend, relatează Reuters.

Anterior, armata ucraineană indicase că a efectuat un atac cu rază lungă de acţiune care a distrus duminică un dragor, adăugând că are nevoie de mai mult timp pentru a confirma efectele atacului.

"Potrivit informaţiilor actualizate, forţele de apărare ucrainene au lovit o navă rusă transportoare de rachete 22800 'Ciclon' la Sevastopol, în noaptea de 19 mai", a declarat marţi Statul Major ucrainean.

Marina ucraineană a afirmat ulterior într-o postare pe X că nava a fost "distrusă".

Update 19:30 - Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a îndemnat marţi aliaţii din cadrul NATO şi alte ţări care sprijină Ucraina să transmită Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, dacă este posibil Patriot de fabricaţie americană, relatează EFE.

Aflat într-o vizită la baza aeriană din oraşul Lielvarde, în Letonia, unde staţionează avioane de luptă germane ca parte a patrulelor aeriene ale NATO în regiunea Mării Baltice, Pistorius a declarat că "Germania a furnizat Ucrainei 25% din capacităţile sale Patriot, mai mult decât orice altă ţară din lume".

Update 18:30 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, după discuția telefonică avută cu Klaus Iohannis, că România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

"Am vorbit cu Klaus Iohannis și am mulțumit României pentru sprijinul acordat, inclusiv pentru un nou pachet de ajutor militar care este în prezent în curs de pregătire", a scris Volodimir Zelenski pe platforma X.

Acesta a mai precizat că l-a informat pe președintele român despre situația actuală de pe frontul de luptă și despre nevoile fundamentale de apărare ale Ucrainei.

Update 17:45 - Fostul comandant al Armatei a 58-a a Rusiei a fost reținut în cadrul unui dosar penal pentru fraudă la scară deosebit de mare, a anunțat marți după-amiază agenția publică de știri Tass.

Update 15:30 Peste 3.000 de deținuți de drept comun încarcerați în închisorile din Ucraina au cerut să fie mobilizați în armată.

Datele au fost prezentate, marţi, de vice-ministrul ucrainean al justiției, Olena Visoțka.

Solicitările vin după ce președintele Volodimir Zelenski a promulgat, vineri, o lege care permite eliberarea condiționată a condamnaților dispuși să lupte în războiul cu Rusia.

Kievul estimează că, în total, aproximativ 20.000 de deținuți vor solicita înrolarea în armată în schimbul eliberării condiționate din închisoare.

Cererile de eliberare condiționată prezentate sunt în prezent studiate pentru a se stabili conformitatea lor cu dispozițiile legii.

Aceasta prevede că nu pot beneficia de eliberarea condiționată cei condamnați pentru asasinate multiple, violuri, fapte de corupție gravă şi infracțiuni împotriva securității naționale.

În timp ce pierderile umane suferite în războiul cu Rusia sunt în continuare păstrate secrete de Ucraina, insuficiența efectivelor de luptă este considerată de unii analiști drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene.

Trupele Kievului trebuie să facă față în prezent presiunii exercitate pe mai multe sectoare ale frontului de trupele ruse mai numeroase şi mai bine echipate.

Update 14:30 Un tribunal din Sankt Petersburg a pronunțat sentința la adresa fizicianului rus Anatoli Maslov, acuzat de trădare.

Andrei Maslov, în vârstă de 77 de ani, a fost condamnat, marți, la 14 ani de închisoare într-o colonie penală cu regim strict.

El a pledat nevinovat în timpul procesului și a suferit un atac de cord în februarie anul acesta, în timp ce se afla în arest.

Cercetător principal la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk, Maslov a fost încarcerat în anul 2022, după ce a fost acuzat că a divulgat către serviciile de informații occidentale informații despre tehnologia hipersonică a armatei ruse.

Rachetele supersonice sunt arme balistice de ultimă oră, capabile să transporte focoase de diverse tipuri la viteze de până la 10 ori mai mari decât viteza sunetului, ceea ce le face, practic, de neoprit pentru sistemele actuale de apărare antiaeriană.

Update 12:30 Klaus Iohannis anunță că a vorbit cu Volodimir Zelenski la telefon: România susține formula de pace a Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe rețeaua X că a purtat o discuție tefelonică cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Tocmai am avut o discuție telefonică aprofundată cu Președintele Volodimir Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, prioritățile pentru viitorul Summit NATO și consolidarea securității la Marea Neagră.

Am transmis, de asemenea, angajamentul țării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei", arată Iohannis.

Formula de pace ucraineană implică părăsirea teritoriilor ucrainene de către forțele ruse, restabilirea integrității teritoriale a țării atacate de Rusia și judecarea agresorilor vinovați de crime de război.

Acum mai mult de o lună, Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski la Vilnius, în marja Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări. Atunci, președintele român a scris pe X:

"Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante".

Update 10:30 Ucraina a anunțat că își va trimite sportivii la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, în pofida faptului că războiului cu Rusia continuă.

Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul ucrainean al Sporturilor, Matvei Bidnîi.

Sportivilor din Rusia și Belarus li s-a permis să participe condiționat la Jocurile de la Paris cu statut de participanți neutri, fără însemne naționale și imnuri. 

Comitetul Olimpic Internațional și diverse federații internaționale au avertizat că sportivii din cele două țări care au susținut invazia rusă în Ucraina nu vor putea participa la Jocurile Olimpice.

Ucraina a oferit documentații despre sportivii ruși și belaruși aflați în această situație.

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc între 26 iulie și 11 august.

Update 08:30 Rusia a înregistrat un eșec în demersul de a trece prin Consiliul de Securitate al ONU o rezoluție care solicita interzicerea, "pentru totdeauna", a utilizării sau amplasării de arme în spațiul cosmic.

Proiectul nu a reușit să obțină cele nouă voturi minim necesare: șapte membri au votat pentru, șapte împotrivă, în timp ce unul s-a abținut.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franța pot exercita un drept de veto doar dacă un proiect obține cel puțin nouă voturi.

"Ne aflăm astăzi aici pentru că Rusia încearcă să distragă atenția globală de la dezvoltarea unui nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear", a declarat Robert Wood, adjunctul ambasadorului american, înainte de votul de luni. 

Oficialul american a adăugat că Rusia că a lansat, joi, pe orbita joasă a Pământului, un satelit în legătură cu care SUA "estimează că este, probabil, o armă spațială, capabilă să atace alți sateliți".

"Rusia a desfășurat această nouă armă spațială pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american", a mai spus diplomatul american.

Tratatul privind spațiul cosmic din 1967 interzice deja semnatarilor - printre care Rusia şi Statele Unite - să plaseze "pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă".

Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pentru a o plasa în spațiu, acuzație pe care Rusia a negat-o. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spațiu.

Update 00:01 Guvernul austriac va aloca 5 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii energetice din Ucraina, a informat Der Standard pe 20 mai, citând un oficial austriac, scrie Kyiv Independent.

Banii, care provin din bugetul ministerului de resort, ar urma să fie folosiți pentru achiziționarea de piese de schimb, generatoare și repararea liniilor electrice de care este nevoie urgentă.

Infrastructura energetică a Ucrainei a fost grav afectată după mai bine de doi ani de război la scară largă.

Totodată, Marea Britanie a anunțat că va contribui suplimentar cu 23 de milioane de euro la fondul de sprijin energetic pentru Ucraina.

Război în Ucraina, 20 mai 2024 | Ucraina anunță că a atacat o bază aeriană din Caucaz, folosită la lansarea de bombe ghidate

Război în Ucraina, 19 mai 2024 | Cel puţin 11 morţi în regiunea Harkov, după atacuri ruseşti

Război în Ucraina, 18 mai 2024 | Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Război în Ucraina, 17 mai 2024 | Imagini cu distrugerile provocate de Ucraina la baza rusă Belbek din Crimeea, publicate de presa internațională

Război în Ucraina, 16 mai 2024 | Volodimir Zelenski anunță, din Harkov, că situația rămâne dificilă în regiunea în care rușii au deschis un nou front

×
Etichete: Razboi in Ucraina
x close