Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 811. Armata ucraineană a anunțat că a doborât 18 drone de atac Shahed și o rachetă balistică Iskander

Război în Ucraina, ziua 811. Armata ucraineană a anunțat că a doborât 18 drone de atac Shahed și o rachetă balistică Iskander

Război în Ucraina, ziua 811.  Armata ucraineană a anunțat că a doborât 18 drone de atac Shahed și o rachetă balistică Iskander lansate de ruși noaptea trecută. Potrivit armatei, dronele și racheta au fost lansate din Capul Chaud din Crimeea ocupată.

razboi ucraina getty images
Război în Ucraina, ziua 811. Uniunea Europeană elaborează planuri de securitate pe termen lung pentru Ucraina 
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mai 2024   •   15:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Sondaj: 50% dintre ucrainenii din Polonia, Germania şi Cehia declară că este "mai puţin probabil să se întoarcă" în Ucraina
  • Antony Blinken, surprins la o pizza în restaurantul fondat de veteranii războiului împotriva Rusiei 
  • Vladimir Putin va vizita China în această săptămână. Este prima deplasare externă a preşedintelui rus de la învestirea în noul mandat
  • Ministrul rus al apărării desemnat promite să integreze şi mai mult economia şi armata
  • Germania mai livrează un sistem Patriot Ucrainei
  • Şeful serviciului secret al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, vede semne de stabilizare a ostilităţilor în regiunea Harkov
  • Moldova sfidează amenințările Moscovei și va semna un pact de securitate fără precedent cu UE
  • Peste 7.500 de civili au fost evacuați din nordul regiunii Harkov
  • Vladimir Putin se va deplasa în China săptămâna aceasta pentru o vizită oficială
  • Rusia a preluat controlul asupra unei localități la nord de Harkov
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată
  • Olaf Scholz și țările nordice cer mai mult ajutor pentru Ucraina, inclusiv sisteme Patriot: ”Trebuie să facem mai mult”
  • Atac cu 18 drone ruse în mai multe regiuni
  • Blinken sosește în Ucraina în semn de solidaritate americană pe fondul atacurilor rusești
  • SUA consideră că remanierea militară rusă arată că Putin este disperat
  • UE elaborează planuri de securitate pe termen lung pentru Ucraina 
  • Ucraina susține că a dejucat multiple atacuri rusești cu bombă care urmau să fie comise de 9 Mai, la Kiev
  • Parlamentari germani: Dronele rusești, doborâte de pe teritoriul României
  • Ucraina susține că a împiedicat mai multe atentate puse la cale de agenți ruși la Kiev

Update 22:00. Sondaj: 50% dintre ucrainenii din Polonia, Germania şi Cehia declară că este "mai puţin probabil să se întoarcă" în Ucraina

Potrivit sondajului, 66% dintre respondenţi au declarat că sunt "complet" sau "destul de mulţumiţi" de viaţa lor în aceste ţări.

Update 21:00. Antony Blinken, la o pizza în restaurantul fondat de veteranii războiului împotriva Rusiei 

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut o vizită-surpriză la Kiev. La prânz, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba l-a dus pe înaltul oaspete la un restaurant aparţinând lanţului „Veterano Pizza”.

Localul a fost fondat în 2014 de militarii care au luptat contra Rusiei în Donbass. Secretarul de stat al SUA a sosit pe neaşteptate în Ucraina, în această dimineaţă. Vizita are loc în timp ce Rusia şi-a intensificat ofensiva încercând să pătrundă până la graniţa de lângă Harkov. Rusia a declarat că forţele sale au intrat în oraşul de graniţă de nord-est Vovciansk, chiar lângă Harkov.

Update 20:00. Vladimir Putin va vizita China în această săptămână. Este prima deplasare externă a preşedintelui rus de la învestirea în noul mandat

Vizita va avea loc la Beijing, la invitaţia omologului său chinez, Xi Jinping, în perioada 16-17 mai. De asemenea, este programată şi o vizită în provincia Harbin din nord-estul Chinei.

Călătoria este prima sa deplasare în străinătate de la învestirea sa pentru un nou mandat de preşedinte, marcând a doua sa deplasare în această ţară în puţin peste şase luni, notează POLITICO. Ultima vizită oficială în China a preşedintelui Vladimir Putin a avut loc în octombrie 2023.

Update 19:00. Ministrul rus al apărării desemnat promite să integreze şi mai mult economia şi armata

Integrarea armatei în economia Rusiei este o sarcină cheie pentru Ministerul Apărării, a declarat la 14 mai ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, care va fi numit în curând ministru al apărării, în faţa Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.

Update 18:00. Germania mai livrează un sistem Patriot Ucrainei

Germania a anunţat transferul celui de-al treilea sistem de apărare aeriană PATRIOT în Ucraina. „Nu a fost o decizie uşoară, pentru că nu avem atât de multe", a spus cancelarul Olaf Scolz. Germania va livra anul acesta arme Ucrainei de 7 miliarde de euro.

Doar trei ţări au livrat până acum sisteme PATRIOT Ucrainei. Germania avea 11 sisteme de rachete antiaeriene PATRIOT, din care a donat deja 3 Ucrainei, împreună cu două lansatoare suplimentare dar a comandat alte trei pentru a-şi reface capacitatea de apărare.

Un alt sistem de rachete PATRIOT a fost livrat Kievului de Statele Unite, alături de două lansatoare suplimentare din Ţările de Jos.

Update 17:00. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a făcut o vizită surpriză în Ucraina

Secretarul de stat american a fost întâmpinat de președintele Volodimir Zelenski, care i-a cerut încă două sisteme de apărare Patriot, cu scopul de a apăra Harcovul, acolo unde forțele ruse au înaintat în doar câteva zile, cât într-o lună în Dondbas. Cererea liderului de la Kiev vine la 3 săptămâni după ce Congresul american a deblocat un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari.

Update 16:00. Şeful serviciului secret al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, vede semne de stabilizare a ostilităţilor în regiunea Harkov

Situaţia din regiunea Harkov "nu este catastrofală" şi există indicatori care indică o stabilizare, a declarat şeful serviciului secret al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, la televiziunea naţională.

Declaraţia lui Budanov a fost făcută după ce, cu o zi înainte, acesta ar fi declarat pentru New York Times că situaţia din regiune "este la limită" şi "se îndreaptă spre o situaţie critică în fiecare oră".

În ciuda acestui fapt, Budanov a declarat pentru New York Times că se aşteaptă ca tentativa de ofensivă a Rusiei în regiunea Harkov să dureze "încă trei sau patru zile", după care ar putea ataca regiunea Sumî.

"Cu siguranţă nu este adevărat să spunem că Rusia a avut un succes semnificativ (în regiunea Harkov - n.r.). În acelaşi timp, trebuie să ne amintim că situaţia este destul de tensionată şi se schimbă foarte rapid", a declarat Budanov la televiziune.

Update 15:00. Moldova sfidează amenințările Moscovei și va semna un pact de securitate fără precedent cu UE.

Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt pe cale să-și ridice cooperarea la niveluri fără precedent, în condițiile în care Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei că o integrare mai mare în Occident ar putea să o aducă în situația Ucrainei, scrie Financial Times.

Update 14:00.Peste 7.500 de civili din nordul regiunii Harkov au fost evacuați din casele lor pe fondul unor lupte grele din regiune, a informat marți guvernatorul Oleh Siniehubov. Din cele 7.531 de persoane care au fost evacuate până acum, 568 sunt copii, iar 201 sunt persoane cu dizabilități, a spus Siniehubov.

Statul Major al Ucrainei a declarat luni că Rusia are „succes tactic” în lupta pentru Vovcensk, un oraș situat la mai puțin de 5 kilometri de granița cu Rusia.

Update 13:00. Președintele rus Vladimir Putin se va deplasa în China săptămâna aceasta pentru o vizită oficială, au anunţat marţi Kremlinul și Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

Update 12:00. Forţele ruse au preluat în ultimele ore controlul asupra localităţii Lukianţî, în apropiere de graniţa cu Rusia şi la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, potrivit influentului grup de analiză ucrainean DeepState, care monitorizează zilnic evoluţia conflictului, relatează EFE, citat de Agerpres.

Lukianţî se află într-una din cele două zone din nordul regiunii Harkov, unde forţele ruse au reuşit să treacă graniţa şi luptă cu trupele ucrainene.

Potrivit Statului Major ucrainean, trupele Kievului au respins în total 13 atacuri ruseşti în nordul regiunii Harkov în ultimele 24 de ore.

Update 11:00. Șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit marţi dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu privire la sprijinul continuu al SUA.

 ”Astăzi m-am întors la Kiev pentru a demonstra sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina, deoarece își apără libertatea de agresiunea rusă”, a scris el în X.

Update 10:00. Cancelarul german Olaf Scholz şi omologii săi nordici, cu care s-a întâlnit luni în Suedia, au cerut creşterea urgentă a ajutorului pentru Ucraina, care se confruntă cu un nou asalt rusesc în nord-est, în regiunea Harkov, relatează Le Monde.

"Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a declarat cancelarul într-o conferinţă de presă susţinută la Stockholm. Germania, care a anunţat în aprilie că trimite un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, îşi îndeamnă aliaţii europeni să îi urmeze exemplul.

Update 09:00.  Armata ucraineană a anunțat că a doborât 18 drone de atac Shahed și o rachetă balistică Iskander lansate de ruși noaptea trecută.

Potrivit armatei, dronele și racheta au fost lansate din Capul Chaud din Crimeea ocupată. Avioanele de luptă și forțele de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupurile mobile de pompieri ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei și unitățile de război radio-electronic au respins lovitura. Ca urmare a luptei antiaeriene, toate dronele au fost doborâte în regiunile Kiev, Donețk, Dnipropetrovsk, Cherkasy, Kirovohrad, Zaporojie, Herson și Hmelnîțkîi.

Update 08:00. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit marți la Kiev, în prima vizită în Ucraina a unui oficial american de rang înalt de când Congresul a adoptat luna trecută un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru această țară.

Călătoria vrea să arate solidaritatea SUA cu Ucraina, care se luptă să respingă bombardamentele intense ale Rusiei la granița de nord-est, relatează Reuters.

Blinken, care a sosit la Kiev cu trenul marți dimineață, speră să „trimită un semnal puternic de reasigurare ucrainenilor, care se află în mod evident într-un moment foarte dificil", a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

”Misiunea secretarului de stat aici este de a vorbi despre modul în care asistența noastră suplimentară va fi executată astfel încât să ajute la consolidarea apărării lor (și) să le permită să preia din ce în ce mai mult inițiativa pe câmpul de luptă", a declarat oficialul.

Totodată, Uniunea Europeană vine cu promisiuni de sprijin pe termen lung pentru securitatea Ucrainei, asigurând Kievului mai multe arme, pregătire militară și alte tipuri de ajutor pentru anii următori, potrivit unui proiect de document.

Proiectul stabilește angajamentele de securitate ale UE față de Ucraina, pe care oficialii speră să le oficializeze în iunie sau iulie.

Documentul face parte dintr-un efort mai amplu al partenerilor Ucrainei de a oferi asigurări că vor fi alături de Kiev pe termen lung, în condițiile în care nu se întrevede sfârșitul războiului cu Rusia și nu există nicio perspectivă imediată de aderare la UE sau NATO.

"Pornind de la sprijinul existent, angajamentele de securitate ale Uniunii Europene includ un sprijin pe termen lung pentru securitatea și apărarea Ucrainei", se arată în proiectul de 10 pagini, datat 12 aprilie, consultat de Reuters.

Război în Ucraina, 13 mai 2024 |  Vladimir Putin l-a exclus pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, din noul guvern

Război în Ucraina, 12 mai 2024 | Rusia revendică ocuparea altor 4 sate în Harkov. Tupele ruse desfăşoară "operaţiuni ofensive limitate"

Război în Ucraina, 11 mai 2024 | Rezultatele noului front deschis de Rusia: avans de aproximativ 5 kilometri în teritoriul ucrainean

Război în Ucraina, 10 mai 2024 |Război în Ucraina, ziua 807. Zelenski confirmă că Rusia a lansat o ofensivă în regiunea Harkov

Război în Ucraina, 9 mai 2024 | Un ucrainean a încercat să scape de război în România, după ce și-a pus perucă și sâni falși

 

×
Subiecte în articol: Razboi in Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close