Cele mai importante știri din ultime 24 de ore:
- Zelenski: atacul rusesc asupra lui Krîvîi Rih este terorism
- Șase morți și zeci de răniți, în urma atacurilor armatei ruse asupra localității Krîvîi Rih
- Efectele războiului din Ucraina: starea de urgență în Republica Moldova, prelungită cu 60 de zile
- Autorități ucrainene: 180.000 de tone de cereale au fost distruse în nouă zile de atacuri rusești
- Rusia avertizează Occidentul asupra intenţiei de a furniza garanţii de securitate Ucrainei
- Kremlinul consideră semn al "disperării" actele "teroriste" ucrainene asupra Moscovei
- Șeful spionajului militar din Ucraina: "Dronele care au lovit Moscova sunt o pedeapsă de la Dumnezeu"
- Ambasada rusă la Chișinău își suspendă serviciile consulare, după scandalul antenelor de spionaj
- Rușii acuză Ucraina că a bombardat un autobuz în Donețk
- Armata rusă a bombardat orașul natal al lui Volodimir Zelenski
- România se pregătește să cumpere tancuri din Coreea de Sud
- Ucrainenii au lovit cu drona o clădire a Ministerului de Interne din regiunea rusă Briansk
- O dronă a căzut în regiunea rusă Rostov, la granița cu Ucraina
- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris ziua de duminică drept „o zi bună, o zi puternică” pe front
- Aproape 500 de copii uciși de „agresiunea rusă”, afirmă Ucraina
- Războiul "ajunge în Rusia" și este acum "inevitabil", avertizează Zelenski
- Zelenski se așteaptă ca Rusia să-și reia atacurile asupra sistemului energetic ucrainean în toamnă
- Fostul preşedinte rus Medvedev ameninţă din nou cu armele nucleare
- Papa face apel la Rusia să revină la acordul cu Ucraina privind cerealele
- Discuții cruciale pentru viitorul Ucrainei - Marile puteri și alte zeci de țări fac planul în Arabia Saudită
- FT: Ucraina folosește rachete nord-coreene confiscate de la ruși
- Zelenski: "Toţi cei responsabili de această teroare să ştie că justiţia învinge"
- Ucraina mută data Crăciunului în 25 decembrie, în semn de protest față de Rusia
- Oficial ucrainean: Forțele ucrainene vor intra „în curând” în Crimeea
- Prim-ministrul Poloniei, semnal de alarmă: peste o sută de mercenari Wagner s-au deplasat spre coridorul Suwalki
- Inginer de la centrala nucleară din Zaporojie, răpit și torturat
Update 22:45 Zelenski: atacul rusesc asupra lui Krîvîi Rih este terorism.
Atacul Rusiei asupra oraşului ucrainean Krivoi Rog, care a dus la moartea a 6 persoane, "este un terorism pe care nimeni în lume nu-l va numi altfel”, a declarat preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski în videoclipul său de seară în care a comentat ce s-a întâmplat astăzi.
Zelenski a raportat că Moscova a folosit "două rachete Iskander”, "rachete balistice împotriva unei clădiri rezidenţiale”, "tocmai împotriva civililor, oamenilor obişnuiţi, copiilor”.
Update 21:20 Șase morți și zeci de răniți, în urma atacurilor armatei ruse asupra localității Krîvîi Rih.
Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte zeci sunt rănite în urma atacurilor armatei ruse asupra localităţii Krîvîi Rih, situată în centrul Ucrainei, conform celui mai nou bilanţ anunţat de autorităţi.
Administraţia militară ucraineană a anunţat luni seară că bilanţul victimelor este de şase morţi şi 75 de răniţi, potrivit site-ului Tagesschau.de.
Armata rusă este acuzată că a atacat cu rachete mai multe clădiri rezidenţiale.
În oraşul Herson, bilanţul atacurilor ruse comise luni este de patru morţi şi 17 răniţi. În localitatea Isium, situată în regiunea Harkiv, a fost raportată moartea unei persoane.
Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a anunţat moartea unei persoane şi rănirea altor şase în atacuri atribuite Rusiei.
Update 19:50 Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu 60 de zile, de la 3 august. Decizia a fost luată ca urmare a războiului din Ucraina.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, s-a aflat luni în Parlament unde a explicat că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de păstrarea pericolului la adresa securității naționale, în contextul războiului din Ucraina.
Demnitarul a mai spus că Guvernul "nu a abuzat de acest instrument” și le-a prezentat parlamentarilor un clip video cu ororile războiului din Ucraina.
"Războiul este lângă noi, în mod special în ultimul timp, când este bombardată infrastructura civilă din Odesa.
Federația Rusă atacă vecinii noștri, îi omoară și le creează dificultăți de a trăi. Asta, indiscutabil, ne afectează și pe noi prin perturbarea lanțurilor logistice, rupturile lanțurilor de transport și războiul hibrid pe care Rusia îl desfășoară împotriva Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Starea de urgență a fost declarată de către Parlamentul moldovean în februarie anul trecut. Măsura a fost instituită la propunerea Guvernului Republicii Moldova.
Update 18:10 Autoritățile din Ucraina susțin că 180.000 de tone de cereale au fost distruse în nouă zile de atacuri rusești.
În urma atacurilor aeriene au fost distruse aproximativ 180.000 de tone de cereale în decurs de nouă zile în această lună, a anunțat luni Ministerul ucrainean de Externe, potrivit Sky News.
Rușii au lansat mai multe lovituri aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene după ce s-au retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră.
În timpul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, exportul de cereale a suferit o lovitură puternică. Această întrerupere a aprovizionării a dus la o creștere bruscă a prețurilor, exacerbând criza alimentară mondială.
Pentru a soluționa această criză și pentru a restabili exporturile cruciale de alimente din Ucraina, Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.
Update 17:20 Rusia avertizează Occidentul asupra intenţiei de a furniza garanţii de securitate Ucrainei.
Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, că solicitările Ucrainei privind garanţii de securitate din partea Occidentului nu trebuie să afecteze Rusia, avertizând că, în această situaţie, se va deteriora securitatea Europei.
Administraţia Volodimir Zelenski a anunţat, duminică, intenţia de a iniţia negocieri cu Statele Unite pentru obţinerea de garanţii de securitate.
Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a anunţat, în contextul recentului summit NATO, acţiuni pentru susţinerea Ucrainei la nivel militar şi financiar, precum şi negocieri în sensul unor "angajamente de securitate" pe termen lung.
Însă Administraţia de la Moscova avertizează că nu trebuie încălcat principiul "indivizibilităţii" securităţii internaţionale, iar garanţiile de securitate nu trebuie să afecteze Rusia.
"În caz contrar, suntem convinşi că o astfel de situaţie va conduce la înrăutăţirea în continuare a situaţiei de securitate pe continentul european", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia DPA şi de publicaţia Handelsblatt.
Update 16:10 Kremlinul consideră semn al "disperării" actele "teroriste" ucrainene asupra Moscovei.
Tentativele Ucrainei de a comite acte de tip "terorist" asupra Moscovei sunt semne ale "disperării", a acuzat luni Administraţia Rusiei, anunţând intensificarea atacurilor asupra forţelor militare ucrainene.
Tentativele de atacuri cu drone asupra Moscovei "sunt acte ale disperării" Ucrainei, "întrucât contraofensiva, în mod evident, nu are succes".
"În această disperare, Kievul recurge la acte de tip terorist", a afirmat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.
Autorităţile ruse au anunţat, duminică, doborârea unor drone ucrainene, în oraşul Moscova, dar au fost înregistrate daune minore la imobile de birouri.
Administraţia Volodimir Zelenski a lansat în iunie o contraofensivă care pare a fi respinsă de forţele militare ruse, repliate în sud-estul Ucrainei.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut, duminică seară, că "războiul va reveni pe teritoriul Rusiei", dar, ca ripostă, Ministerul rus al Apărării a anunţat luni intensificarea atacurilor asupra Ucrainei. "Atacurile asupra instalaţiilor militare ucrainene, inclusiv asupra unităţilor care lansează atacuri teroriste spre teritoriul Rusiei, s-au dublat în intensitate", a afirmat Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.
Cel puţin patru oameni au fost ucişi, iar alţi 43 au fost răniţi, luni, într-un atac al Rusiei asupra localităţii Krîvîi Rih, situată în centrul Ucrainei, a declarat Ihor Klimenko, ministrul ucrainean al Apărării.
Update 14:45 Şeful Serviciului militar ucrainean de informaţii, GUR, Kirilo Budanov, a comentat, luni, în legătură cu ultimele atacuri cu drone împotriva Moscovei.
Într-un interviu acordat de la Kiev mai multor publicații străine, Budanov a spus că "dronele din Moscova sunt o pedeapsă de la Dumnezeu".
Şeful GUR a adăugat că "ţara agresoare" trebuia să fi luat în calcul că lansarea unei invazii militare asupra Ucrainei "ar putea avea repercusiuni".
Capitala rusă a fost atacată de mai multe ori în ultimele zile de aparate de zbor fără pilot.
În acest context, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în ultimul său discurs nocturn că "războiul a ajuns pe teritoriul Rusiei".
La rândul său, Kremlinul a calificat atacurile drept "un gest disperat al Kievului", motivat de rezultatle slabe de pe front.
Atacurile de la Moscova nu s-au soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale minore.
Update 13:15 Ambasada Rusiei la Chişinău îşi suspendă temporar serviciile consulare, începând din 5 august.
Decizia vine după ce autorităţile din Republica Moldova au decis să expulzeze 25 de persoane din cele peste 80 care lucrează în prezent la ambasadă.
Reducerea personnalului a fost ordonată de guvernul de la Chișinău după ce presa a relatat că pe acoperişul ambasadei ruse de la Chişinău sunt instalate zeci de antene, care, cel mai probabil, sunt folosite pentru operațiuni de spionaj.
Update 12:30 Cel puțin doi oameni au fost uciși și alți 20 au fost răniți, după un bombardament cu rachete asupra orașului ucrainean Krivoi Rog, cunoscut, între altele, pentru că acolo s-a născut președintele Volodimir Zelenski.
Relatări venite la scurt timp după atacul de luni arată că s-ar afla oameni prinși sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale, ale cărei fotografii au fost publicate de serviciile de urgență ucrainene.
Ar fi vorba despre cinci până la șapte persoane blocate între ruine, astfel că este posibil ca numărul deceselor să crească în orele următoare, relatează The Guardian, care citează Ministerul de Interne de la Kiev.
Russian missile attack on Kryvyi Rih.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) July 31, 2023
A residential building and an educational institution building in ruins.
As of now, 1 person reported dead, 10 injured. Rescue services at work. There might be more people under the debris - Dmytro Lubinets, Ukrainian Human Rights… pic.twitter.com/d3I3qroUaF
Update 12:00 Presa internațională relatează acuzațiile autorităților pro-ruse din Donețk, care susțin că un bombardament ucrainean ar fi lovit un vehicul în trafic.
"În această dimineață, armata ucraineană a bombardat centrul Donețk-ului. Au fost înregistrate lovituri în regiunile Voroșilovski și Kuibîșivski. În urma bombardamentelor, a fost distrus un autobuz de pasageri.
Conform primelor informații, doi oameni au fost uciși și alți șase, răniți", a scris pe Telegram Denis Pușilin, guvernatorul impus de Rusia la conducerea regiunii.
Pușilin este fostul președinte al așa-numitei "Republici Populare Donețk", nerecunoscută internațional și anexată prin decret prezidențial de Rusia, anul trecut, alături de alte trei regiuni ucrainene pe care trupele Moscovei le controlează doar parțial.
Update 11:50 Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean, a relatat despre atacuri efectuate de Rusia în timpul nopții.
"Ca urmare a bombardamentelor de luni dimineață din Herson, un angajat în vârstă de 60 de ani al unei companii de utilități a fost ucis iar alte patru persoane au fost rănite. În timpul nopții, armata rusă a bombardat cu rachete orașul Kramatorsk. O zonă industrială a fost lovită. Nu au existat victime sau răniți aici", a precizat sursa citată, pe baza informațiilor de la autoritățile regionale și naționale.
O altă țintă a bombardamentelor ruse a fost Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski.
Zelenski a postat pe rețelele de socializare o înregistrare video de la locul atacului.
Monday morning. Regions of Ukraine are being shelled by the occupiers, who continue to terrorize peaceful cities and people. Kryvyi Rih, Kherson. Residential buildings, a university building, a crossroads were hit. Unfortunately, there are dead and wounded. There may be people… pic.twitter.com/goMVBbCN1B
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 31, 2023
"Luni dimineață. Regiunile din Ucraina sunt bombardate de ocupanți, care continuă să terorizeze orașele și oamenii pașnici. Krivoi Rog. Herson. Au fost lovite clădiri rezidențiale, o clădire universitară, o intersecție. Din păcate, există morți și răniți. Este posibil să existe oameni sub dărâmături. Condoleanțele mele tuturor celor care și-au pierdut apropiații din cauza terorii rusești.
Salvatorii și toate serviciile necesare sunt pe teren și lucrează. Încercăm să salvăm cât mai mulți oameni posibil. În ultimele zile, inamicul s-a încăpățânat să atace orașele, bombardând ținte civile. Dar această teroare nu ne va speria și nu ne va înfrânge", a transmis președintele ucrainean.
Update 11:00 România se pregătește să cumpere tancuri Hyundai și obuziere Samsung.
Ambele tipuri de armament sunt conforme cu standardele NATO.
La Conferința privind cooperarea în domeniul apărării industriale dintre România și Coreea de Sud, șeful Direcției Generale de resort din cadrul Ministerului Apărării Naționale a dezvăluit intenția țării noastre, de a continua procesul de modernizare a armatei prin achiziționarea a aproximativ 300 de tancuri de luptă noi.
România își propune acum să formeze 5 batalioane de tancuri, scrie presa străină, citată de cotidianul național Jurnalul.
"Forțele terestre române au tancuri învechite, tancuri T 55 care împlinesc vârsta de 70 de ani și sunt complet depășite din punct de vedere moral și tehnologic, și tancuri TR 85 care au, și ele, o vechime de aproape 50 de ani. De altfel, în momentul în care România a scos tancurile T 55, cu o vechime de peste 70 de ani, la Centrul de instituție de la Cincu, acolo unde se află sediul de luptă al NATO, aliații noștri francezi, belgieni și olandezi și-au făcut selfie-uri cu vechile tancuri românești, pentru că nu mai văzuseră așa ceva decât în muzee.
Într-un fel, aș putea să spun că ne-a ajuns cuțitul la os.
Avem nevoie urgentă de tancuri în România pentru flancul de est al NATO. Până la Articolul 5, până când aliații dau dovadă de solidaritate și ne apără și pe noi, obligația noastră este să ne întărim, noi, apărarea și să putem constitui o forță suficient de puternică pentru descurajarea oricărui adversar", a spus a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.
Update 10:00 O dronă ucraineană a lovit o clădire a Departamentului districtual de Interne din Briansk.
Informația provide de la guvernatorul local, Aleksandr Bogomaz, care a făcut un anunț în acest sens pe Telegram, relatează CNN.
"Azi-noapte, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat districtul Trubcevsky. Un vehicul aerian fără pilot a fost proiectat asupra clădirii Departamentului districtual al Afacerilor Interne. Nu s-au înregistrat victime. Există distrugeri ale acoperișului și ale ferestrelor. Serviciile operaționale lucrează în prezent la fața locului", se spune în anunțul postat de guvernatorul rus.
Update 09:00 O dronă s-a prăbușit într-o zonă rurală din regiunea Rostov, în sud-vestul Rusiei, la granița cu Ucraina.
Incidentul a avut loc duminică și a fost semnalat de guvernatorului regional Vasili Golubev.
"Un vehicul aerian fără pilot s-a prăbușit în localitatea Daraganovka", a scris Golubev într-o postare pe Telegram.
Localitatea se află la aproximativ 15 kilometri de Taganrog, unde o rachetă a fost doborâtă vineri.
Rămășițele rachetei au căzut în centrul orașului, rănind 14 persoane.
În cazul incidentului de duminică, guvernatorul a declarat că o casă și o mașină au fost avariate, dar nu au fost raportate victime.
Update 08:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris ziua de duminică drept „o zi bună, o zi puternică” pe front, în special în apropiere de Bakhmut, unde forțele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut când forțele rusești au cucerit orașul, în luna mai, relatează Reuters.
Un oficial ucrainean de rang înalt a raportat duminică lupte grele în nord-estul țării, forțele Kievului menținându-și liniile și obținând câștiguri în unele zone.
Armata rusă a declarat că a oprit forțele ucrainene în nord-est. De asemenea, armata a declarat că a doborât trei drone ucrainene care au încercat să lovească Moscova și a avariat o clădire înaltă despre care se spune că ar găzdui birouri guvernamentale.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris ziua de duminică drept „o zi bună, o zi puternică” pe front, în special în apropiere de Bakhmut, unde forțele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut când forțele rusești au cucerit orașul, în luna mai.
Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru atacurile cu drone, dar Zelenski a declarat că războiul „se întoarce treptat pe teritoriul Rusiei - în centrele sale simbolice”.
Forțele ruse au lansat cel mai recent dintr-o serie de atacuri aeriene nocturne, lovind ceea ce oficialii au declarat că este o „clădire nerezidențială” în orașul Harkov din nord-estul țării. Lovitura a declanșat un incendiu, dar nu au fost raportate victime.
Zelenski a raportat că numărul morților în urma unui atac rusesc asupra unei școli din orașul Sumy din nordul țării, sâmbătă, a crescut la doi, după ce echipele de salvare au îndepărtat molozul de la fața locului.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele ruse „încearcă să ne scoată” din pozițiile ridicate din nord-estul țării, ocupate de Moscova după invazia din 2022, dar recucerite ulterior de trupele ucrainene.
Sarcina cheie a rușilor, a declarat ea la televiziunea națională, a fost „să ne deturneze forțele din zona Bakhmut, unde avem o ofensivă de succes”.
„Au atacat la nesfârșit în această săptămână. Dar trupele noastre rezistă atacurilor și uneori îi resping cu pierderi grele”, a spus ea.
Maliar a declarat că rușii au suferit „nu mai puține pierderi decât în timpul luptelor aprinse din Bakhmut”, care a căzut în mâinile forțelor rusești după mai mult de 10 luni de lupte.
Luna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă care se concentrează pe o campanie spre sud pentru a crea o prăpastie între forțele rusești care dețin teritorii în est și peninsula anexată Crimeea, precum și pe recâștigarea terenului din jurul Bakhmut.
Lupte violente au izbucnit și în jurul orașelor Kupiansk și Lyman, aflate în nord-estul Ucrainei.
Maliar a declarat că forțele rusești încearcă, de asemenea, „cu tenacitate să recucerească” zonele de pe frontul sudic luate de Ucraina.
Ea a precizat că Ucraina a recucerit 200 de kilometri pătrați în sud, dar că avansurile au fost limitate de poziții rusești și de mine.
Ministerul rus al Apărării, în raportul său zilnic de activitate militară, a declarat că forțele sale au reperat și au desfășurat rachete pentru a distruge o brigadă аrmoured a trupelor ucrainene în apropiere de Svatove, un oraș cheie deținut de Rusia în nord-est.
Forțele ruse, a precizat aceasta, au respins, de asemenea, patru atacuri ucrainene în apropierea orașului Lyman, mai la sud.
Relatările de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate în mod independent.
Update 00:00 - Ucraina va începe săptămâna aceasta un dialog cu Statele Unite privind garanţiile de securitate pe care le poate obţine până la aderarea la NATO, a declarat duminică Andri Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters şi Agerpres.
Consultările vor avea loc ca urmare la angajamentele pe care şi le-a luat G7, grupul democraţiilor cu cele mai dezvoltate economii, faţă de Ucraina, după summitul NATO de luna aceasta de la Vilnius.
"Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii concrete, pe termen lung, care vor asigura Ucrainei capacitatea de a înfrânge şi limita pe viitor agresiunea rusă. Vor fi formate stabilite clar şi mecanisme de sprijin", a spus oficialul de la Kiev.
El a adăugat că garanţiile "vor fi în vigoare până când Ucraina îşi asigură apartenenţa la NATO".
La summitul din Lituania, ţările aliate le-au oferit ucrainenilor sprijin pentru a rezista invaziei ruse şi au promis mai multe arme, dar nu au stabilit o dată pentru aderarea Ucrainei la NATO. Membrii G7 au convenit că fiecare stat va negocia acorduri pentru garanţiile de securitate şi întărirea capacităţii militare a Ucrainei.
Ermak a afirmat că peste 10 alte state s-au alăturat declaraţiei G7, iar Ucraina negociază cu fiecare garanţiile pe care le poate obţine.
Război în Ucraina, 30 iulie | Războiul "ajunge în Rusia" și este acum "inevitabil", avertizează Zelenski
Război în Ucraina, 29 iulie | Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro: cel puțin 9 răniți. Ucrainenii ar folosi rachete nord-coreene
Război în Ucraina, 28 iulie | Putin transmite liderilor africani că Moscova studiază planul lor de pace pentru Ucraina
Război în Ucraina, 27 iulie | Vladimir Putin admite că luptele s-au intensificat pe frontul din Ucraina
Război în Ucraina, 26 iulie | Putin vrea să viziteze China în luna octombrie a acestui an. Ultima vizită în țara comunistă a precedat invazia din Ucraina