Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Rusia s-a răzgândit: a transmis că nu vede progrese în negocierile cu Ucraina| Luptele grele continuă la periferia Kievului

Război în Ucraina | Rusia s-a răzgândit: a transmis că nu vede progrese în negocierile cu Ucraina| Luptele grele continuă la periferia Kievului

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 15:15 30 Mar 2022 Modificat la 23:55 30 Mar 2022
BeFunky-collage (13)
Sursa foto: Colaj npr.org | dw.com | Antena 3

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • ”Negocierile au avansat pentru prima dată!”, a transmis Ihor Zhovkva, unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski
  • La Moscova există un om care s-ar pregăti pentru preluarea conducerii Rusiei
  • Primăria Mariupol: Zeci de mii de ucraineni au fost deportați în Rusia împotriva voinței lor
  • Joe Biden și aliații europeni au transmis că sunt hotărâți să ”crească costurile pentru Rusia”
  • Vladimir Putin pune condiții pentru culoarul umanitar de la Mariupol: ”Naționaliștii” ucraineni trebuie să ”depună armele”
  • ”Nimeni nu ar trebui să fie păcălit” de afirmațiile Rusiei despre reducerea atacurilor, avertismenul unui oficial SUA
  • Volodimir Zelenski, prudent cu privire la declarațiile Kremlinului: ”Nu vedem niciun motiv să avem încredere în cuvintele anumitor reprezentanți” ai Rusiei
  • Rusia pretinde că Ucraina a lansat un atac aerian pe teritoriul ei | Un proiectil a explodat într-o tabără militară din Belgoro
  • Un obuz care ar fi fost lansat din Ucraina a lovit, marţi seară, o bază militară temporară de pe teritoriul Rusiei, iar cel puţin patru persoane au fost rănite în incident, afirmă surse citate de agențiile de presă Tass şi Reuters.
  • Ihor Zhovkva, unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, pentru prima dată, negocierile au avansat, însă Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” din teritoriu.
  • Rusia s-a răzgândit: a transmis că nu vede progrese în negocierile cu Kievul.
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că invazia președintelui rus Vladimir Putin implică nu doar atacarea Ucrainei, ci și ”atacarea principiilor din nucleul securității transatlantice”.
  • Bilanț negru după cel mai mare bombardament din Nikolaev: cel puțin 12 morți și 33 de răniți.
  • Bilanțul victimelor civile în războiul din Ucraina: Sunt peste 1.000 de morţi, potrivit ONU

Update 30 martie 2022, ora 21:57  Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că există "acuzații credibile" potrivit cărora Rusia a folosit bombe cu dispersie în Ucraina de cel puțin 24 de ori.

Michelle Bachelet a confirmat ulterior că biroul său a verificat 1.189 de decese în rândul civililor în Ucraina, inclusiv 98 de copii, începând cu 24 februarie.

Cu toate acestea, este probabil ca adevăratul număr de morți să fie semnificativ mai mare.

Update 30 martie 2022, ora 21:12  Luptele grele continuă miercuri la periferia Kievului, anunță corespondenții CNN din capitala Ucrainei.

Luptele grele au continuat miercuri la periferia Kievului, în ciuda unei anunțate retrageri a forțelor rusești din jurul capitalei ucrainene. În apropiere de suburbia Irpin s-au auzit constant bombardamente pe parcursul zilei. Sisteme multiple de lansare de rachete au fost auzite, de asemenea, cu intermitențe în apropierea ultimului punct de control dintre Kiev și Irpin, la fel și focuri de armă de calibru mic.

Update 30 martie 2022, ora 20:00.

Bilanț negru după cel mai mare bombardament din Nikolaev: cel puțin 12 morți și 33 de răniți.

Trimişii speciali Antena 3, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu, au ajuns în cele mai fierbinți puncte ale Ucrainei. Nicolaev a fost bombardat aproape fără oprire timp de o lună, la fel şi zonele din jur. Crește şi bilanțul victimelor după atacul de ieri dimineață la o clădire administrativă: 12 morți și 33 de răniți. Căutările supraviețuitorilor continuă.

Update 30 martie 2022, ora 19:00.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că invazia președintelui rus Vladimir Putin implică nu doar atacarea Ucrainei, ci și ”atacarea principiilor din nucleul securității transatlantice”.
Austin a numit invazia Ucrainei ”războiul ales al lui Putin” în timpul discursului de la Pentagon, miercuri, înaintea întâlnirii cu ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.

”Războiul ales al lui Putin a avut un impact teribil asupra victimelor civile și a forțat milioane de ucraineni nevinovați să-și părăsească țara”, a spus el.

Secretarul american al apărării a mulțumit Germaniei pentru că a colaborat cu SUA pentru a desfășura forțe ”în și prin Germania în ultimele luni”, ca parte a prezenței sporite de securitate a SUA în Europa. El a mai spus că aplaudă decizia Germaniei de a cheltui 2% din ”producția lor economică pentru apărare”.

Ucrainenii nu mai cred în promisiuni. Bombardamente după negocieri

Ruşii au promis, dar nu s-au ţinut de cuvânt. Garanţia că o parte din trupe se vor retrage din zonele Kiev şi Cernigău a fost urmată, de fapt, de un "atac colosal" peste noapte.
Capitala şi oraşul vecin au fost bombardate intens. "O nouă dovadă că Rusia minte întotdeauna", a spus primarul Cernigăului, într-un interviu acordat CNN.

Imaginile filmate astăzi arată, încă o dată, proporţiile distrugerilor din Ucraina. Ana Roman, realizator News Hour with CNN şi trimis special în Ucraina, a ajuns în apropierea capitalei Kiev.

Update 30 martie 2022, ora 18:00.  Primarul din Irpin, suburbie a Kievului, a estimat că aproximativ 200 - 300 de civili au fost uciși în lupte.

Oleksandr Markushyn a declarat că 50 de militari ucraineni au fost omorâți. Mai multe cadavre sunt încă prinse sub dărâmături.

Irpin a fost scena unor lupte intense timp de mai bine de o lună, fiind recuperat de două zile de către forțele ucrainene.

În urma bombardamentelor au rămas case arse, străzi goale, pline de moloz.

Orașul Irpin avea 60.000 de locuitori înainte ca Ucraina să fie invadată. Acum, după săptămâni de lupte intense, orașul este devastat: printre casele și mașinile arse și moloz nu se mai vede nimeni, cu excepția unor câini vagabonzi și a unor cadavre.

Update 30 martie 2022, ora 17:00. Rusia s-a răzgândit: a transmis că nu vede progrese în negocierile cu Kievul. Moscova s-a răzgândit și a transmis că nu poate afirma nimic promițător despre negocierile cu Kievul. Mai este un drum foarte lung de parcurs, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Anterior, marți, oficialii ruși au transmis că discuțiile au fost constructive și au anunțat că vor reduce atacurile din zona capitalei ucrainene.

Kremlinul nu vede progrese în negocierile cu Kievul. Singurul lucrul pozitiv este că partea ucraineană a început să formuleze și să-și pună propunerile pe hârtie, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov prin intermediul agenției de presă rusă de stat TASS.

”În primul rând, colegul meu (n.r. -negociatorul șef al Rusiei, consilierul prezidențial Vladimir) Medinsky va detalia mai departe, astăzi o va face. În al doilea rând, lucrul pozitiv este că cel puțin partea ucraineană a început să formuleze și să-și pună propunerile pe hârtie. Acesta este un factor pozitiv", a spus Peskov.

”Să spunem că nu putem spune nimic promițător sau vreo reușită încă, mai este un drum foarte, foarte lung de parcurs”, a subliniat acesta.

Update 30 martie 2022, ora 15:15. Ihor Zhovkva, unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, pentru prima dată, negocierile au avansat, însă Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” din teritoriu.

El a declarat că în cadrul discuțiilor de la Istanbul a fost prima dată când, în loc să dea ultimatumuri, partea rusă a ascultat poziția ucraineană.

Dar, întrebat despre regiunile estice, Zhovkva a declarat că Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” de teritoriu.

De asemenea, el a spus că Rusia nu și-a retras trupele nici de la Kiev, nici de la Cernihiv, în ciuda faptului că negociatorii rusi au declarat marți că își va reduce operațiunile în aceste zone, scrie Mediafax.

Update 30 martie 2022, ora 14:10. Peste 4 milioane de oameni, aproape 10% din populația Ucrainei înainte război, au fugit din țara lor de origine de la începutul invaziei ruse la sfârșitul lunii februarie, a declarat miercuri Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, potrivit CNN.

Printre refugiații care fug de războiul din Ucraina se află cel puțin 203.000 cetățeni din țări terțe, a anunțat marți Organizația Internațională pentru Migrație.

Update 30 martie 2022, ora 13:35. Primarul orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, a respins afirmația Moscovei de ”reducere drastică a activității militare", în urma a ceea ce el descrie drept un ”atac colosal”.

Primarul orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, a transmis miercuri că nu vede nicio încetare a bombardamentelor forțelor ruse, acestea au continuat toată noaptea.

Update Update 30 martie 2022, ora 12:30. Unele unități rusești s-au întors în Belarus după ce au suferit pierderi grele pe câmpul de luptă în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Unitățile vor trebui să se reorganizeze și să se reaprovizioneze în Belarus. Ceea ce a spus Ministerul Apărării este un indiciu al dificultăților logistice pe care Rusia le întâmpină în Ucraina.

Update 30 martie 2022, ora 10:04. Nu mai există mâncare în Mariupol. O supă trebuie să ajungă patru zile la opt oameni.

Peste 160.000 de oameni sunt blocați în Mariupol și nu mai au mâncare, apă sau medicamente.

Oamenii trăiesc în adăposturi subterane, fără căldură și electricitate și cel puțin 5.000 de oameni au fost omorâți după asediul trupelor ruse. 

Localnicii sunt ascunși în subsoluri, fără apă potabilă, căldură și alimente, oamenii trăiesc de pe zi pe alta fără să știe când se va sfârși calvarul.  

"Aveam o viață frumoasă, foarte frumoasă! Pensii grozave, copiii aveau locuri minunate de muncă. Amândoi ginerii mei au lucrat în "Illicha" (n.r: Uzina Metalurgică Mariupol). Acum nu avem nimic, nimic. Am rămas fără adăpost. Au distrus totul. Nu avem unde să mergem.

Update 30 martie 2022, ora 9:50Serghei Lavrov și ministrul de Externe al Chinei s-au întâlnit pentru discuții despre Afganistan și Ucraina.

Lavrov urmează să participe la două reuniuni privind situaţia din Afganistan, alături de reprezentanţi din Pakistan, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, scrie Sky News, citat de Mediafax.

Discuţiile au loc în condiţiile în care Afganistanul suferă o criză economică şi umanitară agravată de întreruperea ajutorului financiar în urma preluării puterii de către talibani.

Update 30 martie 2022, ora 8:39. Rusia vorbește despre o posibilă întâlnire Putin - Zelenski. Rusia şi Ucraina ar putea ajunge la un acord de pace, în următoarele două săptămâni.

Update 30 martie 2022, ora 8:39. Biden a numit condiția dialogului său cu Putin.

Președintele Statelor Unite este gata să discute cu Vladimir Putin doar dacă va exista o detensionare în Ucraina.

„Am spus clar, președintele Biden a precizat că trebuie să existe o detensionare tangibilă din partea Rusiei și un angajament clar și autentic față de diplomație înainte ca președintele să aibă o astfel de conversație”, a spus Bedingfield la briefing, potrivit Interfax.

Update 30 martie 2022, ora 7:49. Rușii pretind că au fost atacați de ucraineni, pe teritoriul lor. Un depozit de arme a fost aruncat în aer.

Rusia şi Ucraina ar putea ajunge la un acord de pace, în următoarele două săptămâni. Prima zi a noii runde de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat, după aproape patru ore de discuţii.

Rusia promite să reducă ostilitățile militare în jurul orașelor Kiev şi Cernihiv. Surse CNN spun că în zona capitalei ar fi început deja retragerea trupelor. 

”Chestiunea principală este tratatul internațional în legătură cu garanții de securitate pentru Ucraina și doar după acest acord putem încheia acest război într-un mod dorit de Ucraina. A doua chestiune este o încetare a focului ca să putem rezolva toate problemele umanitare care s-au adunat”, spun negociatorii ucraineni.

”Negocierile avute cu partea ucraineană au fost constructive, am primit propuneri din partea Ucrainei, în vederea analizării acestora. Poziția lor este clar formulată privind introducerea acestor propuneri în acord.  

Aceste propuneri vor fi analizate în cel mai scurt timp. Vor fi transmise președintelui și vom da răspunsul cât de curând”, a declarat Vladimir Medinski.

Lupta de rezistență a armatei din Ucraina continuă, în ciuda bombardamentelor rusești. Numărul morților după atacul rusesc asupra unei clădiri a administrației regionale din orașul-port Nikolaev, Ucraina, a crescut la cel puțin 12, iar 33 de persoane sunt rănite, spun autoritățile locale.

Un proiectil a explodat într-o tabără militară din Belgorod.

Potrivit datelor preliminare, incidentul este rezultatul unui atac lansat de pe teritoriul Ucrainei, afirmă surse citate de agențiile de presă Tass şi Reuters.

Război în Ucraina 29 martie 2022 |  Joe Biden şi lideri europeni ameninţă Rusia cu noi sancţiuni pentru atacurile brutale din Ucraina. 7 morți și 20 de răniți după bombardamentul de la Nicolaev 

Război în Ucraina 28 martie 2022 | Procurorul general ucrainean: Avem dovezi ale folosirii bombelor cu dispersie în regiunea Odesa

Război în Ucraina 27 martie 2022 | Zelenski a anunțat compromisul pe care Ucraina ar fi dispus să îl facă în negocierile de pace cu Rusia

Război în Ucraina 26 martie 2022 | Primarul orașului Liov cere apărarea aeriană a Ucrainei după bombardamente intense sâmbătă

Război în Ucraina 25 martie 2022 | Peste 7.300 de persoane au fost evacuate astăzi din Ucraina

×
Etichete: Război Ucraina
Parteneri
x close