Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Putin, ”pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, spune Austria | Rușii au capturat orașul Lyman

Război în Ucraina | Putin, ”pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, spune Austria | Rușii au capturat orașul Lyman

Redacția Antena 3 CNN
16 minute de citit Publicat la 19:45 27 Mai 2022 Modificat la 00:07 28 Mai 2022
r?zboi Ucraina
Război în Ucraina | Rusia câștigă teren în est, iar atacurile se intensifică | Kievul cere arme, Moscova avertizează Occidentul Sursa foto: Colaj / Hepta / Twitter
  • Rușii repară căile ferate din nordul Ucrainei, pentru a-și susține rutele de aprovizionare, spune armata ucraineană
  • Departamentul de Apărare al SUA a spus că este ”conștient” de cererea Ucrainei pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă și rază lungă, dar că ”deciziile... nu au fost încă luate”.
  • Putin, ”pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, spune Austria
  • Rachetă rusă, doborâtă de un avion de vânătoare ucrainean deasupra orașului Cernăuți 
  • 22 de milioane de tone de cereale, blocate de Rusia prin capturarea porturilor ucrainene, spune Volodimir Zelenski
  • Zece morți și 35 de răniți, într-un atac rusesc în Dnipropetrovsk
  • Rușii trimit în Ucraina tancuri de acum 50 de ani
  • Nouă civili au fost uciși la Harkov, după bombardamente intense ale forțelor ruse
  • Dmitro Kuleba cere mai multe arme cu rază lungă de acțiune
  • Armele care pot ajunge în Rusia sunt o ”escaladare inacceptabilă”, avertizează Serghei Lavrov
  • Rusia spune că a confiscat centrala nucleară din Zaporojie din motive de siguranță
  • Volodimir Zelenski denunță din nou inițiativele de pace care ar avantaja Rusia
  • Lukașenko a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru sudul țării, la granița cu Ucraina
  • Rușii intensifică atacurile împotriva forțelor ucrainene depășite numeric din Donețk și Lugansk
  • Regiunea Lugansk, sub controlul forțelor ruse

Update 27 mai, ora 22:30 Poliția ucraineană evacuează 31 de locuitori din Lisichansk

Poliția ucraineană a evacuat în siguranță 31 de locuitori - inclusiv 13 copii - ai orașului Lisichansk, din estul Ucrainei, în ceea ce un înalt oficial regional o descrie drept una dintre cele mai ”dificile evacuări” din ultimele zile.

Șeful regional de la Luhansk, Serhiy Haidai, a spus că ofițerii au fost trimiși inițial să evacueze șapte persoane, care anterior acceptaseră să plece, dar – după ”câteva ore de convingere” – au ajuns să ia 31 de rezidenți. Haidai mai spune că un vehicul care a livrat ajutor umanitar la Lisichansk a fost avariat din cauza luptelor din zonă, scrie BBC.

Forțele ruse au avansat încet spre orașele gemene Lisichansk și Severodonetsk. Oficialii locali spun că două treimi din Severodonețk sunt acum înconjurate.

Update 27 mai, ora 22:45 Departamentul de Apărare al SUA a spus că este ”conștient” de cererea Ucrainei pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă și rază lungă, dar că ”deciziile... nu au fost încă luate”.

”Obiectivul nostru de la bun început a fost să încercăm să-i ajutăm în lupta în care se află astăzi”, a declarat secretarul de presă de la Pentagon, John Kirby, la o întâlnire cu reporterii.

”Nu voi merge atât de departe încât să spun că este prea târziu pentru a oferi ucrainenilor orice sistem sau capacitate de care ar putea avea nevoie, deoarece sunt foarte activi în luptă și i-au împins pe ruși în apropiere de Harkov”, a spus Kirby.

Update 27 mai, ora 22:15  Oficialii ucraineni neagă faptul că orașul Severodonețk din Lugansk este înconjurat, dar au recunoscut că forțele ruse dețin o parte a orașului.

"Orașul nu este închis și nu este înconjurat. Luptele continuă", a declarat Serhiy Hayday, șeful administrației militare a regiunii Lugansk, într-un interviu radio. Armata rusă ”a intrat doar la periferia orașului”, a susținut el.

”Acesta este un război, un război împotriva unui inamic foarte puternic și, teoretic, orice este posibil”, a spus Hayday, întrebat despre posibilitatea ca trupele ruse să câștige mai mult teren în oraș. "Comandamentul militar superior vede această situație. Dar până acum nu pot spune că într-o zi, două, trei vor prelua complet zona. Nu, cel mai probabil nu o vor face."

”Avem destulă forță”, a continuat el, avertizând în același timp că ”poate că va exista o comandă pentru trupele noastre chiar și pentru a se retrage”.

Update 27 mai, ora 21:30 Biserica Ortodoxă a Ucrainei întrerupe legăturile cu Rusia

Biserica Ortodoxă a Ucrainei, susţinută de Moscova, a decis să rupă toate legăturile cu Rusia ca urmare să invadării Ucrainei, proclamându-se astfel ”independentă”. ”Nu suntem de acord cu poziţia patriarhului Kirill al Moscovei cu privire la război”, a spus biserica într-un comunicat, după ce a ţinut un consiliu axat pe ”agresiunea” Rusiei împotriva Ucrainei. Cu acest prilej, instituţia a declarat „independenţa şi autonomia deplină a ortodocşilor din Biserica Ucrainei”.

Update 27 mai, ora 20:45 Rușii repară căile ferate din nordul Ucrainei, pentru a-și susține rutele de aprovizionare, spune armata ucraineană

Armata ucraineană spune că rușii încearcă să repare liniile de cale ferată deteriorate, în nordul Ucrainei, pentru a-și susține rutele de aprovizionare. Într-o actualizare postată vineri, Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a spus că ”pentru a îmbunătăți logistica trupelor sale, inamicul încearcă să restaureze calea ferată avariată”.

”În special, în teritoriile ocupate temporar din regiunea Harkov, ocupanții implică unități de brigăzi feroviare separate din Smolensk, cu mașini și echipamente speciale, pentru repararea infrastructurii feroviare”, se arată în mesaj.

Calea ferată din Rusia până în regiunea Harkov și spre sud până la Izium este o linie de aprovizionare critică pentru ofensiva rusă.

În plue, Statul Major General al Ucrainei a raportat încă un atac puternic din partea forțelor ruse în timp ce încearcă să dezvolte o ofensivă asupra Sloviansk, un oraș din regiunea Donețk. Operațiuni de asalt rusești erau în desfășurare în mai multe așezări din jurul orașului Severodonețk, unde apărarea ucraineană a fost bombardată constant.

Actualizarea a mai precizat că forțele ruse încearcă, de asemenea, să perturbe liniile de aprovizionare ucrainene de la Bakhmut, care sprijină trupele din prima linie în zona Severodonețk, dar că atacurile lor asupra a trei așezări au fost fără succes.

Update 27 mai, ora 19:45 Putin, ”pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, spune Austria

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a spus că Vladimir Putin i-a spus că Moscova este pregătită să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina și ”că ar trebui să existe progrese” în această privință.

”Președintele rus ne-a asigurat că Crucea Roșie Internațională trebuie și ar trebui să aibă acces la prizonierii de război. Desigur, el cere și accesul la prizonierii de război ruși din Ucraina”, a spus Nehammer.

”Dacă el este într-adevăr gata să negocieze este o întrebare complexă”, a adăugat acesta.

Într-o declarație separată, Kremlinul a spus că Putin a acuzat Ucraina că a ”sabotat” discuțiile cu Moscova în timpul apelului său cu cancelarul austriac. Putin l-a informat, de asemenea, pe Nehammer că încercările de a învinovăți Rusia pentru dificultățile de transport de cereale în întreaga lume sunt ”nefondate”, indicând, în schimb, sancțiunile occidentale.

Nehammer a spus că președintele rus ”a dat semnale că este destul de dispus să permită exporturile prin porturi”, adăugând că ”dorința reală va deveni evidentă doar atunci când... este efectiv implementată”.

Update 27 mai, ora 19:15 Rachetă rusă, doborâtă de un avion de vânătoare ucrainean deasupra orașului Cernăuți 

Anunțul a fost făcut de şeful Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi, Serghii Osaciuk. ”Un avionul de vânătoare al Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei a lovit în ţinta inamicului din spaţiul aerian deasupra regiunii Cernăuţi. Le mulţumim aviatorilor militari ucraineni”, a scris oficialul ucrainean pe rețelele de socializare.

Update 27 mai, ora 18:30 ”Avem nevoie de mai multe arme grele în Sievierodonețk”, spune un oficial local

Un oficial ucrainean a oferit mai multe detalii despre luptele din orașul Sievierodonețk. Șeful administrației districtului, Roman Vlasenko, a declarat pentru programul BBC World At One că forțele ucrainene au nevoie de mai multe arme grele pentru a-i alunga pe ruși din oraș.

El a spus că forțele ruse nu au un avantaj numeric, ci au mai multe arme grele. ”Armele ajung pe front în multe zone din regiunile Lugansk și Donețk. Dar pentru ca contraofensiva să fie rapidă și eficientă, avem nevoie de mai multe dintre ele”, a spus Vlasenko.

El a spus că forțele ruse se află în suburbii și încearcă să cuprindă orașul din trei părți, dar au fost respinse din zonele centrale de două ori în ultimele trei zile.

Update 27 mai, ora 17:45 22 de milioane de tone de cereale, blocate de Rusia prin capturarea porturilor ucrainene, spune Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproape jumătate din oferta de export de cereale a Ucrainei este în prezent blocată, deoarece Rusia continuă să restricționeze accesul la principalele rute de export ale țării prin Marea Neagră și Marea Azov, numind situația o potențială ”catastrofă” pentru securitatea alimentară globală.

Adresându-se vineri unui grup de reflecție de politică externă indoneziană într-un forum online, Zelenski a spus că ”22 de milioane de tone de cereale sunt ținute în siloz astăzi. Nu le putem trimite pe piețele internaționale, unde sunt necesare chiar în acest moment.”

Președintele ucrainean a mai spus că estimările ONU că foametea ar putea afecta încă 50 de milioane de oameni în acest an sunt o estimare ”conservatoare”, ceea ce înseamnă că numărul celor afectați va fi mai mare.

”Foametea nu vine singură, este întotdeauna însoțită de haos politic care exacerbează situația, ruinează viețile oamenilor, creând condiții nesigure pentru oamenii obișnuiți. În iulie, când multe țări își vor epuiza stocul de recoltă de anul trecut, va deveni evident că o catastrofă se apropie cu adevărat”, a spus el.

Liderul de la Kiev a acceptat și o invitație de a participa la Summitul G20 din Indonezia din noiembrie. El a cerut gazdelor să includă ”doar națiuni prietene”, ceea ce înseamnă că Rusia ar trebui exclusă de la summitul de la Bali.

Update 27 mai, ora 17:00 Zece morți și 35 de răniți, într-un atac rusesc în Dnipropetrovsk

Un atac cu rachete al rușilor a dus la moartea a 10 oameni. Alte 35 de persoane au fost rănite. Liderul centrului Forțelor Teritoriale de Apărare din Dnipro, Hennadiy Korban, a declarat vineri că Rusia a tras trei rachete în regiunea Dnipropetrovsk.

Update 27 mai, ora 16:30 Două treimi din orașul Sievierodonețk, înconjurate de forțele ruse, spune guvernatorul

Forțele ruse au înconjurat două treimi din orașul Sievierodonețk  din estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional din Lugansk, Serhi Haidai. Forțele ucrainene sunt angajate într-o ”apărare feroce” a orașului din est,  adăugat oficialul

Bombardamentele ”foarte puternice” au continuat fără încetare timp de două zile și au deteriorat 90% din locuințele din oraș, au mai precizat autoritățile.

Update 27 mai, ora 16:00 - Serviciile ucrainene cred că Vladimir Putin își asumă acceptă o confruntare prelungită, indiferent de costuri, și că e posibil ca războiul din Ucraina să se întindă și dincolo de finele acestui an.

''Putin nu renunță la planurile sale. Acest război se va prelungi'', a declarat Vadim Skibiţki, un responsabil al serviciului ucrainean de informații militare.

Oficialul ucrainean spune că "Putin nu a vrut să-i asculte pe cei care au încercat să-l descurajeze să pornească războiul și acum nu-i ascultă nici pe cei care doresc oprirea acestui război".

Update 27 mai, ora 15:00 - Orașul Lyman din regiunea Donețk a fost capturat de forțele ruse.

Potrivit BBC, o confirmare în acest sens a venit inclusiv de la Oleksii Arestovici, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, după ce informația a fost inițial transmisă de separatiștii din așa-numita Republică Populară Donețk.

"Conform unor informații neverificate, am pierdut orașul Lyman", a spus Arestovici într-un mesaj video, precizând că "atacul rus a fost bine organizat".

"Acest lucru arată, în principiu, nivelul crescut al managementului operațional și al abilităților tactice ale armatei ruse", a adăugat el, conform BBC.

Update 27 mai, ora 14:00 - Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că forțele ruse fac progrese lente, dar palpabile, în campania declanșată pentru ocuparea completă a regiunii Donbas din estul Ucrainei.

"El continuă să facă progrese graduale, lent, dar mă tem că sunt progrese palpabile și, prin urmare, este absolut vital să continuăm să-i sprijinim militar pe ucraineni", a continuat el.

Premierul britanic spune că sunt necesare mai multe arme de atac  în Ucraina, inclusiv sisteme lansatoare de rachete multiple cu rază lungă.

El a avertizat că occidentalii nu ar trebui să se lase pradă unui sentiment de falsă siguranță, după ce forțele Kievului, "cu un eroism incredibil", i-au respins pe ruși din împrejurimile capitalei ucrainene.

Update 27 mai, ora 13:00 - Un material distribuit de Țargrad TV, canal media deținut de omul de afaceri Konstantin Malofeev, susține că Marea Britanie a ajuns  în pragul canibalismului.

Sursa citată a plecat de la un material de opinie scris la mijlocul acestei luni în publicația Sunday Times de realizatorul TV Jeremy Clarkson.

Clarkson avertiza asupra faptului că aprovizionarea cu alimente în Regatul Unit ar putea fi afectată drastic de reducerea producției de cereale, în paralel cu creșterea costului îngrășămintelor.

"Politicienii spun că monitorizează situația, ceea ce înseamnă că nu fac absolut nimic. Dar într-o zi vor trebui să facă pentru că, deși oamenii pot trăi fără căldură, îmbrăcăminte sau chiar sex, nu pot trăi fără mâncare", a scris Clarkson.

Pornind de la acest fragment, canalul rus a produs un material cu titlul "Canibalism. Londra a căzut în propria groapă ucraineană", pe care l-a ilustrat cu imagini cu oameni ai cavernelor.

Update 27 mai, ora 12:00 - Rusia a amplasat între 400 și 500 de mine vechi, din epoca sovietică, în Marea Neagră.

Ancorele acestora sunt smulse în timpul furtunilor iar dispozitivele letale ajung  să plutească în derivă, făcând imposibil exportul de mărfuri prin porturile Ucrainei, acuză responsabilii de la Kiev, citați de BBC.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, Serghei Bratciuk, spune că Rusia a provocat o criză alimentară în lume prin blocarea porturilor ucrainene.

Moscova, la rândul său, dă vina pe Kiev și susține că ucrainenii ar trebui să curețe apele navigabile pe care tot ei le-ar fi minat.

Porturile Ucrainei de la Marea Neagră au fost blocate de la începutul războiului din 24 februarie, exporturile de cereale fiind suspendate.

Update 27 mai, ora 11:00 - Kirillo Alexandrov, un bărbat de 27 de ani, din statul american Michigan, a fost salvat din Herson într-o operațiune specială la care au contribuit și persoane aflate din România.

Pe numele lui bărbatului, rușii au formulat 11 capete de acuzare, inclusiv că ar fi spion american.

Soarta sa părea pecetluită: risca să fie executat sau dus la Moscova, interogat, aruncat în închisoare, în așteptarea unui ipotetic schimb cu un prizonier considerat valoros de partea rusă.

Aflată în SUA, mama lui Alexandrov a cerut ajutorul Project Dynamo, o organizație din Florida specializată în operațiuni de salvare în zone de război sau periculoase, relatează Antena 3.

Povestea salvării americanului este spusă chiar de liderul misiunii de salvare, Bryan Stern, un veteran al Marinei militare americane.

Stern a conceput două strategii paralele: negocieri cu partea rusă și o operațiune tactică de salvare la sol.

Lansată pe 9 mai, la 100 de kilometri în spatele frontului, operațiunea a durat 18 ore, în condiții extrem de dificile și foarte periculoase, cu multe detalii nedezvăluite.

Cel mai important aspect este că Alexandrov a reușit să treacă nedetectat peste 20 de puncte de control ale forțelor ruse.

A petrecut noaptea de 9 spre 10 mai într-o casă din vecinătatea Hersonului iar a doua zi dimineață americanul a ajuns în Polonia.

Update 27 mai, ora 10:00 - Potrivit unei actualizări a Ministerului Apărării de la Londra, citată de BBC, rușii au trimis tancuri T-62 pentru a întări ofensiva forțelor grupate în sud.

Este vorba de vehicule de luptă vulnerabile la armele anti-tanc iar utilizarea lor semnalează lipsa echipamentelor moderne în arsenalele Moscovei, arată sursa citată.

Update 27 mai, ora 08:15 - Armata rusă a efectuat bombardamente intense în ultimele ore la Harkov, țintind zonele rezidențiale.

Nouă oameni au fost uciși, printre care şi un copil de cinci luni. 

O familie care mergea pe stradă a fost spulberată de o rachetă trasă de trupele ruse. 

Tatăl a murit cu copilul său în brațe, iar mama este în stare gravă la spital.

"Ocupanții au lovit din nou Harkovul. În prezent, lista morților include nouă persoane. 19 sunt răniți. Toți sunt civili. Un copil de cinci luni a fost ucis împreună cu tatăl său. Mama este în stare gravă. Printre răniții din Harkov se numără și o fetiță de 9 ani.

Toate acestea, inclusiv deportarea poporului nostru şi uciderile masive de civili arată politica clară de genocid condusă de Rusia", a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său video de joi noaptea.

Update 27 mai, ora 00:01 - Ministrul de externe al Ucrainei pledează pentru mai multe arme cu rază lungă de acțiune pe fondul ”situației grave”

Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei este sistemele de lansare multiplă de rachete (MLRS) pentru a contracara superioritatea rusă în materie de armament greu, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Situația militară din regiunile de est este ”la fel de îngrozitoare pe cât spun oamenii – chiar mai rea decât spun oamenii”, a spus Kuleba.  Singurul răspuns care ar funcționa, a spus el, ar fi cu ”mai multe arme grele. Fără acestea, nu le vom putea împinge înapoi (n.r. - trupele ruse)”.

Statele Unite au fost de acord să trimită astfel de sisteme în Ucraina, dar fiecare zi fără sosirea lor însemna mai multe vieți pierdute și teritoriu, a adăugat Kuleba, menționând că sunt necesare și drone și artilerie cu rază lungă. El a numit decizia Washingtonului în această privință „esențială”.

De cealaltă parte, Lavrov avertizează că armele care pot ajunge în Rusia sunt o ”escaladare inacceptabilă” 

Într-un interviu acordat RT Arabic, citat de agenția de presă Tass, el spune că ”Occidentul a cerut înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă, iar pentru aceasta este necesar... să pompăm arme naționaliștilor ucraineni, regimului ucrainean, inclusiv arme care pot ajunge în Federația Rusă”.

”Acestea sunt armele pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere public. Am avertizat Occidentul în cel mai serios mod că deja, de fapt, poartă un război proxy cu Federația Rusă... dar acesta va fi un pas serios către o escaladare inacceptabilă”, a declarat Lavrov.

Oficialii din Ucraina au recunoscut că Rusia are câștigă teren în luptele din estul țării. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a spus că doar 5% din zonă rămâne acum în mâinile ucrainenilor – în scădere față de aproximativ 10% în urmă cu puțin mai mult de o săptămână – și că forțele ucrainene se retrag în unele zone.

Cel puțin șapte civili au fost uciși și 17 au fost răniți, inclusiv un copil, în urma bombardamentelor rusești în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, au declarat autoritățile regionale. Locuitorii au fost îndemnați să meargă sau să rămână în adăposturi. Afirmațiile nu au fost verificate independent.

Kremlinul a respins afirmațiile conform cărora Rusia a blocat exporturile de cereale din Ucraina, dând vina pe Occident pentru crearea unei astfel de situații prin impunerea de sancțiuni Rusiei.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ”armat” foamea prin blocajul rus asupra exporturilor de cereale ucrainene. Un înalt oficial turc a declarat că Ankara este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru a deschide un coridor prin Bosfor.

Doi soldați ruși capturați au pledat vinovați pentru bombardarea unui oraș din estul Ucrainei, în al doilea proces pentru crime de război de când trupele ruse au invadat țara. Alexander Bobikin și Alexander Ivanov au recunoscut că fac parte dintr-o unitate de artilerie care a tras în ținte din regiunea Harkov din regiunea Belgorod din Rusia.

Există aproximativ 8.000 de prizonieri de război ucraineni deținuți în autoproclamatele republici Luhansk și Donețk, susținute de Rusia, a declarat oficialul de la Lugansk, Rodion Miroshnik. 

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat că cooperarea Chinei cu Vladimir Putin după invazia sa în Ucraina ”ridică semnale de alarmă”. Blinken l-a criticat pe președintele chinez, Xi Jinping, pentru că a apărat ”războiul lui Putin pentru a șterge suveranitatea Ucrainei” și a spus că este ”un moment dificil pentru lume”.

Alexander Lukașenko, președintele din Belarus care este un apropiat al lui Putin, a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru sudul țării, la granița cu Ucraina. 

Război în Ucraina, 26 mai Situație critică la Donețk și Lugansk | Serghei Lavrov, un nou avertisment pentru Occident

Război în Ucraina, 25 mai Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei | ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare

Război în Ucraina, 24 mai Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării | Zelenski a anunțat condiția revenirii la negocierile cu Rusia

Război în Ucraina, 23 mai Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon | Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război în Ucraina sunt în curs de desfăşurare

Război în Ucraina, 22 mai Aproape 30.000 de militari ruși au murit în război

×
x close