Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- ISR: Forțele ruse avansează în trei localități din Ucraina
- Zelenski: Ucraina are un plan pentru o nouă contraofensivă
- Zelenski anunță oficial: 31.000 de militari a pierdut Ucraina în doi ani de război
- Papa Francisc îndeamnă la găsirea unei soluţii diplomatice la doi ani de la începerea invaziei ruse
- Ucraina se așteaptă să primească un ajutor economic de 11,8 miliarde de dolari în acest an din partea Statelor Unite
- Klaus Iohannis va participa, luni, la Paris, la reuniunea de lucru privind sprijinul acordat Ucrainei
- Elveția va găzdui un summit pentru a discuta o viziune de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi înmânată Rusiei
- Ucraina și-a triplat producția de arme anul trecut
- Șeful Armatei ucrainene și ministrul Apărării, vizită în apropierea liniei de front
- Presa independentă rusă estimează că aproximativ 75.000 de combatanți și-ar fi pierdut viața de la începutul invaziei până în decembrie 2023
- Ucrainenii susțin că au doborât 16 drone rusești pe parcursul nopții
- MAE: Traian Hristea a reiterat, la New York, importanţa menţinerii sprijinului internaţional pentru Ucraina
- Olena Zelenska: Mai mult de două milioane de copii au părăsit Ucraina din cauza invaziei la scară largă a Rusiei.
- Ucraina urmează să primească 4,5 miliarde de euro de la UE
Update 22:22 - Institutul pentru Studiul Războiului (ISR) a declarat că trupele ruse au făcut „progrese confirmate” în apropiere de Bakhmut, Avdiivka și în vestul Zaporojiei, scrie Sky News.
Institutul a declarat că imaginile geolocalizate au arătat sâmbătă „lupte poziționale continue” în unele zone.
„Un milblogger rus a afirmat că forțele rusești au avansat recent până la 1,5 kilometri în direcția Orlivka (la vest de Avdiivka) de la fabrica de cocs din Avdiivka”, a adăugat acesta.
Orașul Avdiivka, situat în estul țării, a căzut în mâinile Rusiei la începutul acestei luni, în urma unor lupte intense.
La începutul zilei de duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele au ocupat o poziție mai avantajoasă în oraș și au respins șapte atacuri ucrainene.
Update 20:32 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă la Kiev, că Rusia a reuşit să pună mâna pe planurile contraofensivei ucrainene din 2023 înainte chiar ca aceasta să înceapă, dar că Ucraina are un 'plan clar' pentru o nouă contraofensivă, transmit AFP şi Reuters.
'Planurile noastre de contraofensivă erau pe masa Kremlinului înainte ca acţiunile contraofensivei să înceapă', a spus el despre operaţiunea al cărei eşec a dat o lovitură dură Ucrainei.
Preşedintele a adăugat că Ucraina are un 'plan clar' pentru o nouă contraofensivă împotriva forţelor ruse, dar că nu poate da detalii despre aceasta.
Potrivit lui Zelenski, schimbările majore de la conducerea armatei, în primul rând înlocuirea şefului de Stat Major, au avut legătură cu noul plan de acţiune pe câmpul de luptă.
'Acest plan este legat de o schimbare de conducere, există schimbări corespunzătoare. Vor fi pregătite câteva planuri din cauza unei scurgeri de informaţii', a spus el, fără alte detalii.
Zelenski a mai afirmat că rotaţia trupelor are o importanţă critică pentru efortul de război şi că Ucraina trebuie să îşi pregătească mai bine forţele de rezervă.
'Acum este cel mai dificil moment pentru unitatea noastră şi dacă ne vom destrăma, din afară şi, Doamne fereşte, din interior, atunci acesta va fi momentul de cea mai mare slăbiciune. Nu s-a întâmplat deocamdată', a subliniat el.
Preşedintele a insistat că victoria Ucrainei va depinde de ajutorul militar din Occident, şi s-a declarat 'sigur' că legislatorii americani vor sfârşi prin a aproba pachetul de 61 miliarde de dolari.
'Chestiunea de a şti dacă Ucraina va pierde, dacă situaţia va fi foarte dificilă şi dacă va exista un număr mare de victime, depinde de voi, de partenerii noştri, de lumea occidentală', a declarat el.
'Dacă vom fi puternici, cu arme, nu vom pierde acest război', a dat el asigurări.
Volodimir Zelenski s-a arătat optimist în ce priveşte aprobarea de către Congresul SUA a pachetului de ajutor de 61 miliarde de dolari, blocat în prezent de aleşi republicani în Camera Reprezentanţilor.
'Există speranţă în ce priveşte Congresul şi sunt sigur că va fi pozitiv ... Ei ştiu că avem nevoie de sprijin în termen de o lună', le-a declarat Zelenski reporterilor.
Update 19:40 - Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat duminică, într-o conferință de presă, că 31.000 de soldați ucraineni au murit în cei doi ani de la începerea invaziei ruse, oferind prima cifră oficială după mai bine de un an despre aceste pierderi militare, conform Agerpres.
Zelenski a precizat însă reporterilor că nu poate divulga numărul răniților, deoarece aceasta ar facilita planificarea armatei ruse.
„Treizeci și una de mii de soldați ucraineni au fost uciși în acest război, Nu 300.000, nu 150.000. Putin minte. Dar, oricum, aceasta este o mare pierdere pentru noi”, a declarat Zelenski. Oficiali ruși și americani susținuseră anterior că între 100.000 și 300.000 de soldați ucraineni au murit în conflict, cifre pe care însă președintele Zelesnki le-a respins ca fiind „prostii”.
În schimb, el a estimat pierderile ruse la 180.000 de morți și 500.000 de răniți.
Ucraina nu a mai oferit o cifră a pierderilor de trupe de la finalul lui 2022, când consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a afirmat că 13.000 de soldați ucraineni muriseră până atunci.
Cifrele arătate de Zelenski privind pierderile trupelor ruse sunt semnificativ mai mari decât bilanțul actualizat zilnic de forțele armate ucrainene, care duminică a arătat 409.820 de morți și răniți în rândul trupelor ruse.
Rusia își ține secrete pierderile militare.
Update 18:30 - Papa Francisc a lansat un apel duminică la găsirea unei soluţii diplomatice la războiul din Ucraina, care să ducă la o pace dreaptă şi durabilă, în contextul marcării, cu o zi în urmă, a doi ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, informează Reuters.
''Atât de multe victime, răniţi, distrugere, suferinţă şi lacrimi într-o perioadă care a devenit teribil de lungă şi al cărei capăt nu se zăreşte la orizont. E un război care nu devastează doar acea regiune, dar dezlănţuie de asemenea valuri globale de ură şi frică'', a spus papa Francisc cu prilejul mesajului săptămânal Angelus.
''Pledez ca o bucăţică de umanitate să se găsească pentru a crea condiţiile unei soluţii diplomatice în căutarea unei păci drepte şi durabile'', a spus el.
Liderii statelor din Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7) şi-au exprimat sâmbătă angajamentul de a sprijini Ucraina, iar lideri occidentali s-au deplasat la Kiev pentru a-şi arăta solidaritatea, cu prilejul marcării a doi ani de la începutul invaziei Rusiei în această ţară.
Papa Francisc şi-a exprimat de asemenea îngrijorare în ceea ce priveşte escaladarea violenţei în estul Republicii Democrate Congo (RDC).
Săptămâna trecută, confruntări violente au escaladat între armata RDC şi rebelii tutsi M23, sprijiniţi de Rwanda, în estul Congo, ucigând numeroase persoane şi provocând strămutarea a sute de mii de oameni.
''Mă alături episcopilor în chemarea lor la rugăciune pentru pace, sperând la încheierea confruntărilor şi căutarea unui dialog adevărat şi constructiv'', a spus el.
Papa Francisc şi-a reluat rugăciunile pentru Israel, pentru palestinieni şi pentru ''numeroşii oameni marcaţi de război''.
Update 17:50 - Ucraina se așteaptă să primească un ajutor economic de 11,8 miliarde de dolari în acest an din partea Statelor Unite, a declarat duminică premierul Denys Shmyhal, potrivit Reuters.
Kievul se confruntă cu un deficit bugetar de 37 de miliarde de dolari în 2024, în timp ce se luptă cu rușii de doi ani și se bazează pe partenerii occidentali pentru un ajutor critic.
Denys Shmyhal a declarat, în timpul unei conferințe televizate la Kiev, că speră ca legislatorii americani să aprobe asistența economică și militară mult așteptată.
Ucraina se așteaptă, de asemenea, să primească 18 miliarde de euro din Facilitatea pentru Ucraina a UE, aprobată la începutul acestui an.
Update 16:30 - Președintele Klaus Iohannis va participa, luni, la Paris, în Franța, la reuniunea de lucru privind sprijinul acordat Ucrainei, organizată de președintele francez Emmanuel Macron.
Reuniunea de lucru privind sprijinul acordat Ucrainei are loc luni, la Paris, este organizată de președintele Franței, Emmanuel Macron, și, pe lângă președintele României vor participa lideri aliați.
Potrivit Administrației Prezidențaile, reuniunea privește și intensificarea eforturilor pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei.
Discuțiile vor viza evoluția războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, implicațiile acestuia asupra securității europene și euroatlantice, precum și identificarea opțiunilor pentru intensificarea asistenței pentru Ucraina.
Președintele României salută demersul președintelui francez și subliniază că unitatea și solidaritatea comunității internaționale în sprijinul acordat Ucrainei sunt esențiale și trebuie menținute.
De asemenea, Klaus Iohannis va reafirma, și cu această ocazie, poziția constantă a României de susținere multidimensională a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie.
Update 15:25 - Ucraina și partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta despre încetarea invaziei care durează de doi ani, în condițiile Kievului, a declarat duminică un oficial ucrainean de rang înalt, citat de Reuters.
Elveția va găzdui un summit pentru a discuta o viziune de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi înmânată Rusiei în timpul unei a doua întâlniri la o dată ulterioară, a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski.
„Poate exista o situație în care să invităm împreună reprezentanți ai Federației Ruse, în care să li se prezinte planul în cazul în care oricine va reprezenta țara agresoare la acel moment va dori să pună cu adevărat capăt acestui război și să se întoarcă la o pace dreaptă”, a declarat el în timpul unei conferințe televizate la Kiev.
Zelenski și-a anunțat prima dată formula de pace la un summit al Grupului celor 20 de economii majore din 2022, care a avut loc în noiembrie 2022. Aceasta prevede restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și o retragere totală a trupelor rusești.
Kievul a susținut că nu va discuta cu Moscova până când toate trupele rusești nu vor părăsi teritoriul ucrainean.
Kremlinul a declarat că nu există nicio bază actuală pentru discuții de pace între Rusia și Ucraina și că planul de pace al Kievului este absurd, deoarece exclude Rusia.
Update 14:28 - Ucraina și-a triplat producția de arme anul trecut, iar 500 de companii lucrează în prezent în sectorul de apărare al țării, a declarat duminică ministrul industriilor strategice de la Kiev, citat de Reuters.
Kievul caută modalități de a-și consolida apărarea împotriva invaziei Moscovei de acum doi ani, inclusiv prin stimularea producției interne de arme și a inovației.
Oleksandr Kamyshin a declarat în timpul unei conferințe televizate la Kiev că 100 de companii de stat și 400 de companii private sunt implicate în acest efort și că Ucraina intenționează în acest an „să crească considerabil producția de muniție”.
Într-o alocuțiune separată, ministrul ucrainean al industriei digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat că 90% dintre dronele folosite pe câmpul de luptă împotriva forțelor rusești au fost produse în Ucraina.
Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko, a declarat în timpul conferinței că nicio armă nu a trecut granița din Ucraina în Uniunea Europeană în timpul celor doi ani de invazie la scară largă a Rusiei.
Update 13:22 - Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, și ministrul apărării, Rustem Umerov, au vizitat posturi de comandă din apropierea liniei de front pentru a analiza câmpul de luptă și pentru a consolida apărarea, a declarat duminică generalul de rang înalt, citat de Reuters.
Armata Kievului se luptă să țină piept forțelor rusești de-a lungul liniei de front în timp ce invazia la scară largă a Moscovei trece de doi ani.
„Am analizat în detaliu situația actuală și am discutat despre pașii necesari în continuare, în primul rând protecția trupelor împotriva dronelor și a loviturilor cu bombe aeriene, precum și întărirea anumitor zone ale frontului”, a postat Syrskyi pe Telegram, împreună cu imagini cu el și Umerov întâlnindu-se cu comandanții.
Syrskyi, care nu a precizat când a avut loc vizita, a adăugat că „situația este complexă și necesită o monitorizare constantă”.
Forțele rusești au capturat săptămâna trecută orașul strategic Avdiivka din estul Ucrainei, după un asalt care a durat luni de zile, și fac presiuni asupra altor câteva zone de-a lungul liniei frontului, spun autoritățile ucrainene.
Update 12:30 - Publicația Meduza, reprezentând presa rusă independentă, a calculat, folosind datele serviciului de statistică, din registrul succesiunilor și lista soldaților confirmați uciși întocmită de Mediazona și BBC Rusia, câți soldați ruși ar fi murit pe frontul din Ucraina. Meduza estimează, pe baza acestor date, că aproximativ 75.000 de combatanți și-ar fi pierdut viața de la începutul invaziei până în decembrie 2023.
„Aceasta nu este o cifră exactă, ci o estimare statistică - cea mai probabilă valoare într-un interval destul de larg, între 66.000 și 88.000. Metoda noastră nu ne permite să „vedem” pierderile Rusiei în lunile mai recente (unde ar intra și Avdiika- n.r.), dar numărul total al pierderilor pe toți cei doi ani de război ar fi de aproximativ 83.000 de soldați dacă ritmul din al patrulea trimestru al anului 2023 (aproximativ 3.900 de oameni pe lună) a rămas constant în ianuarie și februarie 2024”, precizează Meduza.
Potrivit sursei citate, cele mai mari pierderi s-au înregistrat în timpul bătăliei pentru Bakhmut, în ianuarie - martie 2023. Conform datelor publicației, până la 2.000 de oameni mureau în fiecare săptămână în această perioadă, iar majoritatea acestor soldați erau foști deținuți recrutați din închisoare.
Potrivit calculelor Meduza, dintre cei 75.000 de morți, 16.000 ar fi recruții, bărbații mobilizați în afară de trupele contractuale și de foștii deținuți.
Rata de mortalitate ar fi fost în ultimele șase luni de 120 de combatanți ruși pe zi, mai scrie Meduza.
Numărul exact de morți în rândul rușilor mobilizați în Ucraina nu a fost asumat de nicio parte. Estimările ucrainene, americane și britanice vorbesc despre „pierderi” care înseamnă combatanți uciși sau răniți.
Conform ultimei estimări publicate joi de armata ucraineană, de la începutul războiului declanșat de Rusia, forțele Kremlinului ar fi pierdut 407.240 de militari.
Update 11:12 - Ucrainenii susțin că au doborât 16 drone rusești în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Sky News.
Ucrainenii anunță că au doborât 16 din totalul de 18 drone lansate de ruși.
Reprezentanții Forțelor aeriene transmit pe Telegram că dronele au fost doborâte în opt regiuni din centrul, vestul și sudul Ucrainei, inclusiv în jurul capitalei Kiev.
Cu o noapte înainte, dronele rusești au lovit Odesa și cel puțin o persoană a murit.
Update 10:15 - Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice, Traian Hristea, a participat, pe 22 şi 23 februarie, la evenimentele organizate la New York de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în contextul marcării a doi ani de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, ocazie cu care a reiterat importanţa menţinerii sprijinului internaţional pentru Ucraina.
"România s-a alăturat intervenţiei de condamnare a agresiunii Federaţiei Ruse prezentată de ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, în cadrul momentului de presă. Demnitarul român a reiterat rolul activ asumat de ţara noastră la ONU, de susţinător al multilateralismului eficient şi al ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi de actor implicat în consolidarea securităţii internaţionale şi în contracararea impactului negativ al consecinţelor agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei", se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.
Secretarul de stat Traian Hristea a reiterat în plenul Adunării Generale a ONU importanţa menţinerii sprijinului internaţional pentru Ucraina şi a reconfirmat susţinerea fermă a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări, în graniţele recunoscute internaţional.
"A subliniat că războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor şi normelor de drept internaţional, generând cea mai gravă criză - de securitate alimentară, energetică, economică - cu efecte pe multiple planuri. Totodată, a reafirmat sprijinul României pentru formula de pace propusă de preşedintele Volodymyr Zelensky, singurul cadru care poate conduce la o pace justă şi durabilă şi a oferit asigurări că România va rămâne alături de Ucraina şi poporul ucrainean atât timp cât va fi necesar", precizează sursa citată.
De asemenea, Hristea a arătat că România acordă sprijin şi va continua să susţină Republica Moldova, ţara cea mai afectată de implicaţiile războiului de agresiune, cu excepţia Ucrainei, în vederea gestionării provocărilor la adresa stabilităţii sale.
Update 08:30 Ziua în care s-au împlinit doi ani de război în Ucraina a fost marcată şi de acţiuni ale refugiaţilor ucraineni în România. În Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Arad au fost manifestaţii importante, la care au participat multe femei şi copii.
Update 08:00 Mai mult de două milioane de copii au părăsit Ucraina din cauza invaziei la scară largă a Rusiei. Potrivit Ukrinform, soţia preşedintelui, Olena Zelenska, a postat acest lucru pe Facebook şi a publicat o fotografie din TOP 100 al revistei Time de anul trecut, în care tineri pacienţi ai spitalului Okhmatdit aşteaptă un nou atac rusesc în adăpostul antiaerian al spitalului.
Potrivit primei doamne, 528 de copii au fost ucişi de mâinile, gloanţele, rachetele şi dronele ruseşti. Cel puţin 1.230 de copii au fost răniţi, iar în peste 330 de cazuri au avut nevoie de proteze.
"Mai mult de 2 milioane dintre copiii noştri au fugit din ţară pentru a scăpa. Mai mult de un milion de copii din Ucraina studiază integral online, deoarece inamicul atacă regiunile de pe linia frontului. Iar un număr de şcoli - aproximativ 2.000 - încă nu au adăposturi antiaeriene", a subliniat Zelenska.
După cum a subliniat soţia preşedintelui, peste 19.000 de copii au fost răpiţi şi luaţi de Rusia din teritoriile ocupate temporar.
"Am avut cu o treime mai puţini copii - 187.000 în 2023, faţă de 237.000 în 2021", a scris ea.
Potrivit lui Zelenska, "războiul declanşat de Rusia vizează în mod deliberat copiii. Dar ei ne au pe noi - adulţii. Noi luptăm pentru ei şi nu îi vom abandona la război. În fiecare zi, mii de adulţi din Ucraina şi din întreaga lume tratează, eliberează din captivitate, găzduiesc familiile celor care şi-au pierdut familiile, construiesc adăposturi pentru şcoli (în special, fundaţia mea este angajată în acest sens)".
Ea a menţionat că este imposibil să se întoarcă cei doi ani de copilărie furaţi, dar este posibil să ne asigurăm că 24 februarie 2022 rămâne doar "un episod". Dramatic, dar doar un fragment. Să aveţi o viaţă mare, fericită şi lungă".
Update 00:00 Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă, 24 februarie, la Kiev preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Acest ajutor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.
În acest timp, în SUA, un nou pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei şi pentru care preşedintele democrat Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este în continuare blocat de republicani.
Venită în capitala ucraineană pentru a marca doi ani de la lansarea campaniei militare ruse contra Ucrainei, Ursula von der Leyen a făcut anunţul referitor la eliberarea primei tranşe de ajutor financiar pentru Ucraina în acest an după ce a avut o întrevedere cu premierul ucrainean Denis Şmigal, cu care a mai discutat despre dezvoltarea industriei militare ucrainene şi despre exporturile ucrainene, care se bucură de un tratament preferenţial pe piaţa UE prin eliminarea taxelor vamale pentru a ajuta Ucraina.
Fără a oferi detalii, Ursula von der Leyen a menţionat în mesajul său, postat pe platforma X, că a abordat cu premierul Şmigal "problemele la frontiera terestră" provocate de aceste exporturi, referire la protestele agricultorilor din ţările vecine împotriva importurilor de cereale şi alte produse agroalimentare ucrainene comercializate la preţuri reduse şi scutite de obligaţia respectării standardelor europene, în timp ce agricultorii polonezi menţin blocate puncte de frontieră cu Ucraina.
Un grup de lucru condus de premierul ucrainean Denis Şmigal a sosit vineri după-amiază la graniţa cu Polonia, dorind să discute acolo cu oficialii polonezi despre tensiunile în creştere provocate de protestele agricultorilor polonezi, dar nicio întâlnire nu a avut loc, întrucât guvernul premierului polonez Donald Tusk nu a dat curs apelului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a veni la întâlnire.
Război în Ucraina, 24 februarie 2024 | Zelenski, după doi ani de război al Rusiei în Ucraina: "Vom învinge!"
Război în Ucraina, 23 februarie 2024 | Consiliul Europei își reafirmă sprijinul "de neclintit” pentru Ucraina
Război în Ucraina, 22 februarie 2024 | Mai mulți muncitori ucraineni au fost răniți în urma unui atac asupra unei centrale electrice din Donețk
Război în Ucraina, 21 februarie 2024 | UE a aprobat al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, de la începerea războiului
Război în Ucraina, 20 februarie 2024 | SUA vor anunța un pachet major de sancțiuni după moartea lui Aleksei Navalnîi