Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | A început bătălia pentru Donbas. Se dau lupte crâncene între ruşi şi ucraineni

Război în Ucraina | A început bătălia pentru Donbas. Se dau lupte crâncene între ruşi şi ucraineni

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 16:00 19 Apr 2022 Modificat la 22:58 19 Apr 2022
razboi ucraina
Război în Ucraina | A început bătălia pentru Donbas. Se dau lupte crâncene între ruşi şi ucraineni Sursa foto: Sputnik / Ilya Pitalev | Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

 

  • Ministrul apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele ruse pun în aplicare în mod metodic planul "de a elibera republicile populare Doneţk şi Lugansk" din provincia Donbas.
  • Forţele ucrainene îşi menţin poziţiile în faţa ofensivei Rusiei, în Doneţk şi Lugansk
  • Rusia anunţă că introduce noi "metode de luptă" în războiul din Ucraina
  • Ucraina: 1.000 de civili se adăpostesc în combinatul Azovstal atacat de ruşi 
  • Serghei Lavrov: Rusia nu intenţionează să utilizeze arme nucleare în Ucraina
  • Noul  "Război Rece" între Rusia și Occident va dura zeci de ani
  • Rușii asaltează cu forțe speciale uzinele Azovstal din Mariupol
  • Franța susține interzicerea exporturilor de petrol din Rusia
  • Membrii ONU se întrunesc pentru discutarea limitării dreptului de veto în Consiliul de Securitate
  • Noi arme americane încep să ajungă la granițele Ucrainei.
  • Soldații ucraineni vor fi instruiți de americani
  • Vladimir Putin: ”Politica occidentală a sancțiunilor împotriva Rusiei a eșuat”
  • Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune

19 aprilie 21:40 Biden şi aliaţii din NATO şi UE au discutat despre asistenţă pentru Ucraina şi despre noi sancţiuni.

19 aprilie 20:40 Mariupol ar putea să cadă în câteva zile, afirmă un oficial european care a dorit să-și păstreze anonimatul. Teama mea este că va fi mai rău decât la Bucea, a precizat oficialul citat de Reuters.

19 aprilie 19:50 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere o pauză umanitară de patru zile în Săptămâna Mare în Ucraina, pentru evacuarea civililor şi livrarea ajutoarelor umanitare în siguranţă.

19 aprilie, 19:00 Rusia anunţă expulzarea a 36 de diplomaţi belgieni şi olandezi

19 aprilie, 18:00 Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării: Rusia a pregătit o invazie a Belarusului după alegerile prezidenţiale 

19 aprilie, 17:30 Au apărut imagini din Doneţk, cu cei 2.000 de prizonieri de război ucraineni.

19 aprilie, 17:15 Rusia confirmă bătălia din Donbas: "Am început o nouă fază a operaţiunii"

19 aprilie 17:10 Oficialii ucrainenii au anunțat că 76 de prizonieri au fost cedați de Rusia în cadrul unui schimb, anunță Sky News.

19 aprilie, 17:00 Forțele Armate Ruse vor introduce noi metode de luptă pentru o mai bună adaptare la condițiile moderne de confruntare militară, anunţă ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Într-o apariţie publică din şedinţa cu generalii ruşi, Şoigu spune că Occidentul provoacă regimul de la Kiev să lupte până la ultimul ucrainean.

19 aprilie, 16:20 Ucrainenii se îmbulzesc să-şi facă paşapoarte. Cozi au fost filmate la Odesa, în sudul Ucrainei. Civilii se grăbesc să fugă din calea războiului ca urmare a noii ofensive duse de Rusia în regiunea Donbas.

19 aprilie, 16:00. Într-un interviu pentru postul TV India Today, Lavrov a spus că țara sa nu va recurge la astfel de arme în conflictul cu vecinul său vestic, pe care l-a invadat în data de 24 februarie.

"Doar arme convenționale", a precizat ministrul rus.

Până la această declarație, Moscova a folosit un discurs ambiguu, făcând trimitere la doctrina nucleară a țării, care spune că astfel de mijloace de distrugere în masă vor fi folosite în cazul unei amenințări existențiale la adresa Rusiei.

19 aprilie, 15:15 Turcia și-a realizat propriile estimări cu privire la efectele pe termen lung ale agresiunii militare ruse în Ucraina.

Astfel, potrivit ministrului de externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, "va fi nevoie de decenii pentru a restabili încrederea între ţările occidentale şi Rusia" iar în prezent lumea asistă la "începutul unui nou Război Rece".

Membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi aliat al Ucrainei, căreia i-a livrat drone de luptă, Turcia încearcă de la începutul conflictului să faciliteze o mediere între Moscova şi Kiev.

Pe de altă parte, guvernul turc a refuzat să se alinieze sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, justificând necesitatea de a menține o linie deschisă cu Kremlinul.

19 aprilie, 13:45. Un nou clip postat de Batalionul Azov arată cum forțele ucrainene din Mariupol au prins în ambuscadă un convoi militar rus.

Videoclipul, filmat cu o dronă, arată un convoi de șase vehicule care se deplasează spre sud de-a lungul bulevardului Metalurgiștilor din Mariupol.

Clipul este format din secvențe montate. Într-una dintre acestea, cel puțin trei din cele șase vehicule ale convoiului sunt în flăcări.

Litera "Z" - simbolul marcat pe tehnica de luptă a trupelor invadatoare - poate fi văzută pe cel puțin două dintre vehicule.

Într-o altă evoluție a situației din Mariupol, Eduard Basurin, care reprezintă autoproclamata Republică Populară Doneţk (DNR), a declarat la postul TV Russia 24 că "grupe de asalt special selectate" sunt ajutate de aviația şi artileria rusă în luptele de la uzina Azovstal.

Atacul era în desfășurare, marți, notează BBC, pe baza celor relatate de oficialul separatist.

Presa internațională a relatat că la Azovstal s-ar fi refugiat atât apărători ucraineni, cât și civili.

19 aprilie, 12:45. Franța sprijină extinderea sancțiunilor în sensul interzicerii importurilor de petrol rusesc.

"Când vezi ce se întâmplă în Donbas, este mai necesar ca niciodată să încetezi importul de petrol rusesc", a declarat marți ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, la postul de radio Europe 1.

"Motivul pentru care nu am ajuns încă acolo (cu sancțiunile) nu este pentru că Franța nu și-o dorește, ci pentru că sunt anumiți parteneri europeni care încă ezită", a subliniat el.

19 aprilie 2022, 11:40. Şaptesprezece misiuni diplomatice şi-au reluat deja activitatea la Kiev, a anunţat marţi Ministerul de Externe ucrainean pe pagina sa de Facebook, citat de agenţia de presă Unian.

De la o zi la alta, tot mai multe misiuni diplomatice străine îşi reiau activitatea în capitala Ucrainei, afirmă diplomaţia ucraineană.
"Aceasta constituie o dovadă a faptului că lumea sprijină şi crede în Ucraina", subliniază MAE ucrainean în postarea sa.

19 aprilie 2022, 11:30. Ucraina anunţă că marți nu vor fi deschise coridoare umanitare pentru evacuarea civililor blocați în zonele de conflict pentru a treia zi consecutiv, deoarece nu a existat un acord cu Rusia, relatează BBC.

Vicepremierul Iryna Vereshchuk spune că bombardamentele intense continuă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde oficialii spun că Rusia a lansat o ofensivă majoră după ce au fost zădărnicite eforturile de a cuceri capitala Kiev.

Vereshchuk spune că rușii "refuză să deschidă un coridor" pentru a evacua civilii din orașul asediat Mariupol spre Berdyansk. Ea spune că au avut loc "negocieri dificile" pentru a încerca să organizeze coridoare umanitare în regiunea sudică Herson și în regiunea Harkov din estul Ucrainei.

19 aprilie 2022, 10:45. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunţat, în această dimineaţă, că armata rusă încearcă să continue ofensiva în Est, pentru a stabili controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Lugansk, precum și pentru a menține un coridor de uscat cu Crimeea ocupată temporar.  

Apărătorii Ucrainei au respins șapte atacuri inamice, au distrus zece tancuri, optsprezece unități blindate și opt vehicule, un sistem de artilerie și un mortar inamic.  Nu în ultimul rând, Forțele Aeriene ale Ucrainei au doborât un avion rusesc, patru drone și două rachete de croazieră.  Totodată, din centrul şi din estul Rusiei, continuă să intre în Ucraina arme şi echipamente militare, iar ruşii ridică şi centre logistice și creează baze de teren pentru repararea echipamentelor militare avariate.  

Militarii lui Putin continuă să blocheze parțial orașul Harkov şi transferă acolo divizii suplimentare de rachete antiaeriene.  În același timp, diviziile de rachete antiaeriene S-300 și S-400 au fost desfășurate în regiunea Belgorod, de la granița cu Ucraina, ca să acopere principalele puncte de control.  

La Izyum, ruşii atacă pe malul stâng al râului Seversky Donets, iar la Donețk și Tavriya, au înteţit ofensiva de-a lungul întregii linii de contact, mai spun ucrainenii.  Ruşii ar vrea să străpungă apărării trupelor ucrainene din regiunile Luhansk și Donețk şi să preia controlul total asupra orașului Mariupol.  

O altă ţintă a armatei lui Putin este regiunea Herson. Acolo bombardează orașul Nikolaev şi satul Alexandrovka.  

În ceea ce priveşte pierderile, ucrainenii spun că au reuşit să distrugă aproximativ 75% din Brigada 126 Garda de Coastă a Flotei Mării Negre. De asemenea, au fost ucişi 158 de militari ruşi din Brigada 810 Separată a Flotei Mării Negre. Alţi în jur de 500 de ruşi au fost răniţi și 70 sunt daţi dispăruţi.

19 aprilie 2022, 10:28. O statuie a fostului lider sovietic Vladimir Lenin a fost ridicată în orașul ucrainean Henichesk, ocupat de ruși. Fotografiile postate luni pe rețelele de socializare, arătau monumentul restaurat la aproape șapte ani după ce a fost dărâmat, ca parte a eforturilor de ”decomunizare”.

19 aprilie 2022, 09:40. Președintele francez Emmanuel Macron afirmă că dialogul său cu președintele rus Vladimir Putin a încetat după masacrele descoperite în Bucha și în alte orașe ucrainene invadate de ruși, relatează The Guardian.

19 aprilie 2022, 08:45. Fostul comandant al armatei SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, estimează că încercarea Rusiei de a cuceri estul separatist al Ucrainei ar putea dura până la finalul anului, timp în care armata lui Putin nu va mai lansa ofensive în alte regiuni.

Generalul american a declarat, într-un interviu acordat CBS, că statul major rus nu și-a mobilizat toți rezerviștii, motiv pentru care nu crede că rușii mai au capacitatea de a lansa alte atacuri dacă nu mobilizează rezervele.

19 aprilie 2022, 08:30. Cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU se reunesc marți pentru a discuta un proiect de rezoluţie - susţinut de Washington - obligându-i pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate să justifice utilizarea dreptului de veto, cu alte cuvinte să fie folosit mai puţin.

19 aprilie 2022, 08:05. Cinci transporturi cu echipament militar au sosit în cinci zile la graniţa cu Ucraina. Pentru a putea folosi anumite echipamente, soldaţii ucraineni vor fi instruiţi de americani. Un demnitar al Departamentului american al Apărării a declarat, sub protecţia anonimatului, că la finalul săptămânii trecute au sosit patru zboruri din Statele Unite, iar al cincilea a sosit la începutul acestei săptămâni.  „Adică cinci zboruri în tot atâtea zile” de când noua tranşă de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţată miercuri de preşedintele Joe Biden, a subliniat el. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că militarii NATO desfășurați pe Flancul Estic vor începe să antreneze militarii ucraineni pentru folosirea tunurilor M777 Howitzer, din piesele de artilerie de ultimă generație din SUA.

 19 aprilie 2022, 07:30. Joe Biden organizează, marţi, o video-conferinţă cu aliaţii europeni în care va discuta despre războiul din Ucraina şi despre planurile de a izola şi mai mult Rusia. 

„Preşedintele va convoca un apel video securizat cu aliaţii şi partenerii pentru a discuta despre sprijinul nostru continuu pentru Ucraina şi eforturile de a trage la răspundere Rusia, ca parte a coordonării noastre strânse”, se arată într-un comunicat la Casa Albă. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat că primele încărcături de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns la graniţele ţării şi urmează să fie predate armatei ucrainene. 

*

Poliția anunță că 269 de cadavre au fost recuperate în Irpin, orașul ucrainean devastat de război.

Anchetatorii ucraineni au examinat 269 de cadavre în orașul Irpin, situat în apropiere de Kiev. Cercetările au fost făcute de când orașul a fost recucerit de la forțele rusești la sfârșitul lunii martie, a declarat luni un șef al poliției, potrivit Reuters.

Orașul, care avea o populație de aproximativ 62.000 de locuitori înainte de război, a fost una dintre principalele zone de luptă cu trupele rusești înainte ca acestea să se retragă din regiunile nordice ale Ucrainei pentru a-și intensifica ofensiva în est.

La un cimitir de la periferia orașului Irpin, zeci de morminte noi au fost săpate în ultimele zile.

„Până în prezent, am inspectat 269 de cadavre", a declarat Serhiy Panteleyev, adjunctul șefului principal al departamentului principal de investigații al poliției, în cadrul unui briefing online.

El a precizat că se efectuează lucrări de expertiză medico-legală pentru a determina cauza morții pentru multe dintre victime.

Polițistul a mai declarat că au fost inspectate șapte locuri din Irpin unde se presupune că au fost împușcați civili, fără a oferi detalii suplimentare.

Rusia neagă că a vizat civili și a respins acuzațiile potrivit cărora trupele sale au comis crime de război în zonele ocupate din Ucraina.

Război în Ucraina, 18 aprilie 2022 | Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022 | Lupte sângeroase în Mariupol, Volodimir Zelenski anunţă un dezastru umanitar

Război în Ucraina, 16 aprilie 2022 | Noi bombardamente în Kiev şi Harkov | Rușii anunţă că închid oraşul Mariupol

Război în Ucraina, 15 aprilie 2022 | SUA au estimat cât va mai dura războiul din Ucraina | Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși

Război în Ucraina 14 aprilie 2022 | Kievul respinge acuzaţiile de atac pe teritoriul rus | Se aşteaptă ofensiva rusă în Donbas, în timp ce Mariupolul încă rezistă

×
Etichete: Război Ucraina
x close