Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"
- Volodimir Zelenski, după atacul de la Viniţa: "Teroarea este un virus"
- Zi de doliu la Viniţa, în memoria victimelor atacului cu rachete
- Peste zece explozii puternice la Nikolaev, două mari universităţi, lovite de rachete ruseşti
- CIR: creştere brutală a numărului înmormântărilor în regiuni din Ucraina aflate sub ocupaţia Rusiei
- UE va adopta vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei
Update 15 iulie, ora 22:30 Când va impune UE cel de-al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
În timpul unei întâlniri informale a miniștrilor UE la Praga, Šefčović a spus că proiectul de noi sancțiuni împotriva Rusiei va adapta regulile UE la restricțiile propuse, printre altele, de țările G7.
El a mai anunțat că săptămâna viitoare Comisia va propune modalități de acțiune coordonată în cazul întreruperilor în furnizarea de gaze rusești și va asigura solidaritatea și va proteja piața unică.
„Nu vom fi ținuți ostatici de Kremlin pe probleme de energie”, a spus Shefcovic.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, al 8-leapachet de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei vor continua în toamnă.
Update 15 iulie, 21:30 Statele Unite se pregăteşte să antreneze piloţi ucraineni pentru avioanele de luptă F-15 şi F-16
Un amendament la legea privind bugetul de apărare al SUA pentru anul fiscal 2023 a fost introdus deja în Camera Reprezentanţilor. Se prevede alocarea a 100 de milioane de dolari pentru acest program de instruire a piloţilor ucraineni, informează Andriy Yermak, şef al administraţiei prezidenţiale de la Kyiv.
Unităţile Forţelor Armate ale Ucrainei vor primi 350 de drone Autel achiziţionate din Estonia de Fundaţia Poroşenko şi de voluntari ai ONG-ului „Sprava Hromad” („Problema comunităţii”). 50 sunt drone Autel EVO II 640T Dual, dotate cu camere termice şi cu baterii suplimentare, în timp ce restul de 300 sunt drone Autel EVO Lite+, potrivit fostului preşedinte al Ucrainei, Petro Poroshenko.
Acesta a mulţumit guvernului Estoniei pentru asistenţa acordată în perfectarea contractului.
Update 15 iulie, ora 20:20 Guvernul oferă finanţare pentru refugiaţii din Ucraina şi tichete sociale pentru tinere mame defavorizate
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE), mamele şi copiii nou-născuţi din categoriile cele mai defavorizate vor primi un ajutor în valoare de 2.000 lei, în primele 3 luni de la naşterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate în limita a 12 milioane euro, sumă alocată prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
Vor beneficia de acest sprijin, conform ordonanţei de urgenţă adoptată vineri: mamele cărora le-a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat; mamele care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei; mamele cu dizabilităţi; mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă – victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale; mame şi care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile; mamele minore; mamele – cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
Update 15 iulie, ora 19:30 Un bărbat din Odesa a murit în timp ce înota, după ce a dat peste o mină marină
În regiunea Odesa, în timp ce înota în mare, un bărbat a murit în urma unei explozii.
”O explozie a avut loc în apele de coastă ale uneia dintre plajele din regiunea Odessa. Neglijând avertismentele și interdicțiile, neglijând măsurile de securitate, un localnic a decis să înoate în mare. După ce a intrat în apă, bărbatul a fost aruncat în aer de un dispozitiv necunoscut. În urma exploziei s-a produs o amputare traumatică a capului", a spus sursa.
Martorii oculari susțin că victima își sărbătorea ziua de naștere.
Update 15 iulie, ora 18:30 Vice-guvernatorul pro-rus de la Herson: Regiunea se va alătura Rusiei în viitorul apropiat
Regiunea ucraineană ocupată de forţele ruse din Herson se va alătura Federaţiei Ruse „în viitorul apropiat”, a spus numărul 2 al administraţiei pro-ruse, Kiril Stremousov, citat de agenţia Tass
Update 15 iulie, ora 17:30 Moscova, primul comentariu despre atacul de la Viniţia
Cel puţin 23 de victime, 73 de răniţi internaţi, aproximativ 20 de persoane încă dispărute.
În timp ce eforturile speciale de ajutorare, completate cu unităţi canine, încearcă să salveze alţi supravieţuitori ai masacrului din dărâmături, Ministerul rus al Apărării a precizat că atacul asupra Viniţia, efectuat cu rachete de înaltă precizie, a fost vizat, cu intenţia de a lovi Camera de Ofiţeri militari, în timpul unei întâlniri între forţele aeriene ucrainene şi unii furnizori străini de arme.
Update 15 iulie, ora 16:30 Atac asupra celor două universităţi principale din Mikolaiv
Forţele ruse au lovit în această dimineaţă cele două universităţi principale din oraşul Mikolaiv, din sudul Ucrainei: şeful administraţiei militare regionale, Vitalii Kim, a anunţat pe Twitter, scrie Ukrinform.
„Astăzi, teroriştii ruşi au atacat cele două universităţi importante din Mikolaiv. Cel puţin zece rachete. Acum ne atacă educaţia. Cer universităţilor din toate ţările democratice să afirme că Rusia este ceea ce este cu adevărat: un terorist”, a scris Kim.
Update 15 iulie, ora 15:32 Britanicul Paul Urey, care a fost capturat de separatiștii susținuți de Rusia în Ucraina, a murit în detenție, potrivit unor informații citate de BBC.
Familia lui Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, a fost contactată de Ministerul britanic de Externe, precizează Presidium Network, un grup care le-a ajutat pe rudele bărbatului.
Marea Britanie afirmă că solicită clarificări urgente din partea Ucrainei și a guvernului rus cu privire la informațiile privind moartea unui lucrător umanitar britanic.
„Ridicăm urgent această problemă cu aliații noștri ucraineni și cu Ministerul rus de Externe”, a declarat Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit. „Continuăm să fim în legătură strânsă cu familia”.
Paul Urey, din Warrington, Cheshire, a fost reținut în autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) în aprilie, acuzat că este mercenar. El a fost luat prizonier împreună cu un alt bărbat, Dylan Healy, în timp ce ar fi încercat să efectueze o misiune de salvare umanitară în 25 aprilie.
Paul Urey a petrecut anterior 8 ani ca antreprenor civil în Afganistan. El locuise în Leyland, Lancashire, înainte de a călători în Ucraina.
Update 15 iulie, ora 15:15 Comisia Europeană urmează să adopte vineri cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va adăuga o interdicție la importul de aur rusesc și va ajusta măsurile restrictive existente pentru a evita împiedicarea exporturilor de alimente, au declarat doi oficiali, conform Reuters.
Noile măsuri sunt considerate a fi "un pachet de menținere și aliniere", a declarat una dintre surse, referindu-se la acesta ca la un set de sancțiuni "al șaselea și jumătate" pentru domeniul său de aplicare, limitat în comparație cu rundele anterioare, care au afectat petrolul sau cărbunele rusesc.
Cu toate acestea, unele măsuri ar putea avea un impact serios asupra sectoarelor afectate.
Proiectul de pachet, care are nevoie de aprobarea guvernelor UE, include o interdicție privind importul de aur rusesc în UE, care ar urma să fie aplicabilă de la adoptarea noilor sancțiuni. O sursă a declarat că măsura va afecta și importurile de aur rusesc prin țări terțe, dar nu a detaliat cum va funcționa.
De asemenea, Bruxelles-ul va înăspri măsurile existente, cu noi limitări ale importurilor de bunuri care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv produse chimice și utilaje, a precizat sursa.
Noi persoane și entități considerate apropiate de Kremlin vor fi, de asemenea, adăugate pe lista neagră a UE, au declarat trei oficiali care au refuzat să fie numiți.
De asemenea, Comisia va face unele modificări la sancțiunile existente pentru a se asigura că acestea nu afectează exporturile de alimente și cereale din Rusia, au declarat cei trei oficiali UE.
Țările africane au declarat că sancțiunile UE au contribuit la criza alimentară actuală, cauzată în principal de războiul din Ucraina și de blocada rusă a porturilor ucrainene de unde sunt exportate de obicei cereale în lume.
UE a negat de mult timp că sancțiunile sale au afectat comerțul cu alimente. Modificările aduse măsurilor restrictive existente au scopul de a se asigura că regulile nu sunt interpretate greșit de către comercianți, a declarat un oficial, menționând că o interdicție privind accesul navelor rusești în porturile UE va fi modificată pentru a evita confuziile.
Conform acestei măsuri, navele rusești au deja voie să intre în porturile UE dacă transportă alimente sau medicamente.
Dar unii comercianți au interzis efectiv comerțul cu alimente atunci când sunt exportate din porturile rusești care sunt deținute indirect de companii rusești de stat care au fost sancționate de UE. Modificarea va clarifica faptul că aceste porturi sunt exceptate de la sancțiuni, a precizat sursa citată.
Update 15 iulie, ora 14:20 Liza, fetița de 4 ani care nu a mai ajuns acasă. Ultimele ei ore de viață, surprinse în imagini, înainte să fie ucisă de atacurile rusești
O serie de videoclipuri și imagini postate pe rețelele de socializare par să urmărească ultimele ore ale Lizei, care împlinise patru ani în martie, în plină invazie rusă a Ucrainei. Mama ei, Iryna, și-a pierdut un picior în urma atacului, care a fost descris de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept „un act de terorism”.
Update 15 iulie, ora 12:00 O analiză a unor imagini satelitare şi imagini de pe reţele de socializare dezvăluie o creştere brutală a numărului înmormântărilor în regiuni din Ucraina aflate sub ocupaţia Rusiei, mai ales la Mariupol, arată un raport publicat vineri de către Centrul Rezilienţei Informaţiei (CIR), o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care luptă împotriva dezinformării, relatează AFP. Centrul Rezilienţei Informaţiei a analizat şase zone din Ucraina care au fost sau sunt în continuare ocupate de Rusia.
„Informaţii din surse deschise pot oferi un acces fără precedent în spatele lniei frontului şi în zone ocupate de către forţe ruseşti”, subliniază directorul investigaţiilor CIR Benjamin Strick.
La cimitirul Starokrîmske din Mariupol (sud-est), de exemplu, autorii raportului estimează că aproximativ 1.000 de mormnte noi au apărut în decurs de cinci luni, de la 21 octombrie 2021 şi până la 28 martie 2022, la o lună după invazia Ucrainei de către Rusia. Ritmul înhumărilor a crescut, apoi, în mod puternic, iar în imagini satelitare apar 1.141 de morminte noiî n perioada 28 martie-12 mai, şi alte 1.700 de morminte noi de la 12 mai la 29 iunie, potivit autorilor raportului.
Update 15 iulie, ora 11:00 Peste zece explozii puternice s-au auzit vineri dimineaţă la Nikolaev (în sudul Ucrainei), a anunţat primarul oraşului Oleksandr Senkevici pe contul său Telegram, potrivit Ukrinform şi Unian.
''Alerta aeriană continuă! Nu ieşiţi din case şi adăposturi! Toate informaţiile importante vi le voi comunica mai încolo!'', le-a transmis edilul locuitorilor din Nikolaev, care a fost supus unui bombardament de amploare şi cu o zi în urmă.
Alerta aeriană a fost anunţat la ora locală 07:47, notează Ukrinform.
La scurt timp, primarul a venit cu un nou mesaj, indicând că pe teren acţionează echipe de intervenţie şi de salvare. Pe moment se ştie doar de doi răniţi, a mai spus el, adăugând că bilanţul victimelor se va actualiza pe măsura înlăturării dărâmăturilor.
''De data aceasta, raşistî (aşa cum îi numesc ucrainenii pe ruşi) au lovit Nikolaev dimineaţa, în jurul orei 07:50, ştiind bine că în acest moment sunt deja mulţi oameni pe străzi. Adevăraţi terorişti!'', a scris el pe contul său de Telegram.
Şeful administraţiei militare (ucrainene) a regiunii Nikolaev, Vitali Kim, a publicat ulterior o înregistrare video cu momentul în care o rachetă inamică loveşte una dintre universităţile din Nikolaev.
Update 15 iulie, ora 09:55 Momentul exploziei uneia dintre rachetele ruseşti care au lovit joi oraşul ucrainean Viniţa a fost surprins de mai multe camere de supraveghere. În imagini se vede cum oamenii se aruncă la pământ sau fug pentru a se adăposti.
Una dintre camerele de supraveghere este situată într-o piaţă din oraş, unde se află şi o instalaţie de închiriat biciclete. Explozia nu este filmată direct, dar se vede momentul când aceasta are loc din reacţia trecătorilor. În cadrele filmate de camera video apar bucăţi de materiale, resturi purtate de suflul exploziei, iar apoi întreaga scenă este acoperită de o umbră întunecată, provenită cel mai probabil de la norul de praf propagat de suflul exploziei. Oamenii aflaţi pe stradă fug să îşi caute un adăpost sau se trântesc la pământ.
Update 15 iulie, ora 09:25 Guvernatorul din Viniţa, Serghii Borzov, a decretat pentru vineri zi de doliu în întreaga regiune, în memoria victimelor atacului cu rachete produs, joi, în centrul oraşului Viniţa.
Potrivit oficialilor Administraţiei Regionale Militare de Stat din Viniţa, atacul s-a soldat cu moartea a 23 de persoane, dintre care trei sunt copii.
Numărul total al persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale în urma exploziei celor două bombe lansate de armata rusă este de 183.
Vineri dimineaţă, în spitalele din Viniţa erau internate 73 de persoane, iar printre acestea se află şi trei copii. De asemenea, 18 persoane erau date dispărute.
Două rachete au lovit, joi, Piaţa Victoriei din Viniţa, una dintre cele mai aglomerate zone ale oraşului. Rachetele au distrus în principal Casa Ofiţerilor şi o clădire de birouri la parterul căreia funcţiona o clinică medicală. Alte 32 de imobile au fost afectate de suflul exploziei.
De asemenea, peste 50 de maşini au fost distruse.
Update 15 iulie, ora 08:20 „Teroarea este un virus. Și dacă unul dintre teroriști rămâne nepedepsit, nu face decât să-i încurajeze pe alții. Sunt necesare noi sancțiuni [pentru teroare] cât mai curând posibil”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul zilnic pentru națiune postat joi noapte pe rețelele sociale.
Totodată, președintele ucrainean a subliniat că este nevoie și de tribunalul special pentru agresiunea rusă și de un mecanism special de compensare care să direcționeze fondurile statului terorist către cei pe care acesta dorea să-i distrugă, transmite agenția Ukrinform.
În opinia sa, este absolut necesar să se pună în aplicare cât mai curând posibil astfel de restricții împotriva exporturilor rusești de energie, care să nu permită teroriștilor să-și acopere costurile în detrimentul comunității internaționale.
„Și vreau să subliniez: toate acestea sunt necesare nu numai Ucrainei, nu numai cetățenilor noștri, ale căror vieți sunt amenințate de teroarea rusă. Acest lucru este necesar pentru toți, toți cei din lume care prețuiesc măcar puțin viața umană”, a spus Zelenski, adresându-se partenerilor internaționali.
Șeful statului ucrainean a subliniat că ucrainenii sunt recunoscători tuturor celor care îi ajută: fiecărui stat, structuri internaționale, asociații din întreaga lume, business-uri sau fiecărei persoane căreia îi pasă.
„Această zi demonstrează încă o dată că Rusia trebuie să fie recunoscută oficial ca stat terorist. Nicio altă ţară din lume nu îşi permite să distrugă zilnic oraşe paşnice şi vieţi omeneşti obişnuite cu rachete de croazieră şi artilerie” , a mai declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kiev a precizat și că printre cei 23 de morţi de la Viniţa se numără trei copii cu vârsta sub zece ani „şi din păcate, acesta nu este numărul final” deoarece „zeci de oameni sunt dispăruţi” şi există „răniţi foarte grav”.
Update 15 iulie, ora 00:00 Ucraina a recuperat peste 40 de așezări din regiunea Herson
Dmitro Butri, șeful interimar al administrației militare din regiunea Herson, a declarat că 44 de așezări din zona în mare parte ocupată au fost eliberate.
Butriy nu a dat nici un interval de timp. O ofensivă ucraineană la Herson a început în mai și de atunci a recuperat o serie de sate, dar niciun oraș.
Butriy a spus la o conferință de presă că așezările încă suferă, deoarece se află un un bombardament rusesc constant.
"Îndemnăm oamenii să evacueze pentru a se proteja pe ei înșiși și pe familiile lor. Ocupanții ruși nu sunt oameni", a spus el.
Război în Ucraina, 14 iulie | Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"
Război în Ucraina, 13 iulie | La Istanbul s-au încheiat discuțiile privind exportul de cereale ucrainene
Război în Ucraina, 12 iulie | Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS | Vladimir Putin, a doua ieșire din Rusia de la începutul războiului
Război în Ucraina, 11 iulie | Război în Ucraina, ziua 138 | Liderul opoziției ruse Alexei Navalny a lansat o organizație internațională anticorupție
Război în Ucraina, 10 iulie | Masacrul de la Ceasiv Yar: 15 morți, zeci de dispăruți după tirul cu rachete "Uragan"