Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Noi bombardamente în Kiev şi Harkov | Ruşii anunţă că închid oraşul Mariupol

Război în Ucraina | Noi bombardamente în Kiev şi Harkov | Ruşii anunţă că închid oraşul Mariupol

Cerasela Stafie
9 minute de citit Publicat la 21:07 16 Apr 2022 Modificat la 21:09 16 Apr 2022
pjimage (5)
Război în Ucraina | Bombardamentele continuă în regiunile Doneţk, Lugansk şi Harkov | Bilanțul morților crește Sursa foto: Colaj/ Twitter

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ruşii au anunţat că de luni vor închide Mariupol, oraş distrus în totalitate
  • Volodimir Zelenski avertizează cu privire la folosirea armelor nucleare
  • Bilanțul morților în bombardamentele din Harkiv crește la 10, transmit procurorii
  • Bombardamentele continuă în regiunile Doneţk, Lugansk şi Harkov, spun oficialii ucraineni
  • Rusia a bombardat fabrica de rachete pe care Ucraina pretinde că le-a folosit pentru a scufunda Moscova
  • Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși
  • SUA confirmă informațiile Ucrainei. Crucişătorul rus Moskva a fost scufundat de două rachete ucrainene 
  • Alimentarea cu apă a Ucrainei riscă să se prăbușească complet

Update 16 aprilie 2022, ora 21.05.  Aproape 1.500 de persoane au fost evacuate astăzi din localitățile aflate în zonele de conflict din Ucraina.

Kyrylo Timoșenko, de la administrația prezidențială ucraineană, a făcut anunțul într-o postare online. Timoșenko a spus că aproape 1.500 de oameni au reușit să plece din zonele de conflict.

În total, 1.449 de persoane au fost evacuate astăzi din orașele ucrainene prin coridoare umanitare. Vineri au fost 2.864 de persoane care au scăpat, a declarat un oficial de rang înalt din Ucraina.

Update 16 aprilie 2022, ora 20.30. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eliminarea luptătorilor ucraineni din orașul portuar Mariupol din sudul țării va pune capăt discuțiilor cu Rusia. Declarația a fost făcută astăzi, pentru Ukrainska Pravda

"Mariupol ar putea fi ca 10 Borodeanka. Vreau să spun că eliminarea militarilor noștri, a băieților noștri, va pune capăt tuturor negocierilor", a declarat Zelenski, potrivit BBC.

Președintele a declarat că Ucraina nu-și va tranzacționa teritoriul și locuitorii.

"Nu vom negocia nici teritoriul, nici oamenii. Cu cât sunt mai multe locuri ca Borodeanka, cu atât mai greu va fi", a adăugat Zelenski. Anterior, Ucraina a insistat asupra faptului că trupele sale încă rezistă în ruinele din Mariupol.

Update 16 aprilie 2022, ora 19.07. Rusia intenționează să restricționeze accesul la Mariupol începând de luni, spun oficialii orașului.

Există informații potrivit cărora orașul Mariupol va fi complet închis pentru intrare și ieșire începând de luni, ceea ce ar putea împiedica alte evacuări umanitare, anunță BBC.

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului orașului, a anunțat pe Telegram că forțele rusești intenționează să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în Mariupol începând cu 18 aprilie.

De asemenea, se pare că în interiorul orașului vor fi impuse reguli „mai stricte", prin instalarea unor noi puncte de control pentru a monitoriza și restricționa circulația între districte.

Update 16 aprilie 2022, ora 17.44. Vicepremierul Ucrainei anunță că rușii au luat prizonieri aproximativ 700 de militari ucraineni și peste 1.000 de civili.

Aproximativ 700 de soldați ucraineni sunt ținuți prizonieri de către forțele rusești, relatează agenția de presă Interfax Ucraina, citându-l pe vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

"În ceea ce privește militarii, avem, în principiu, o paritate aproximativă: noi avem peste 700 de prizonieri ai lor, iar ei au aproximativ același număr", a declarat Vereshchuk.

Politicianul ucrainean a mai spus că trupele Kremlinului au luat în captivitate peste 1.000 de civili, dintre care aproximativ jumătate sunt femei.

Update 16 aprilie 2022, ora 16.12. O persoană a murit și 18 sunt rănite în urma unui atac cu rachete în regiunea Harkov, anunță pompierii ucraineni, potrivit Sky News.

Lovitura a avut loc, astăzi, într-o piață, au explicat salvatorii.

Tot astăzi, au apărut informații potrivit cărora forțele rusești au reluat atacurile asupra Kievului și a vestului Ucrainei.

Comandamentul militar rus avertizase încă de vineri cu privire la reluarea atacurilor asupra capitalei Ucrainei și a declarat că sunt vizate situri militare.

Update 16 aprilie 2022, ora 15.49. 200 de copii au fost uciși și peste 300 au fost răniți în timpul invaziei rusești, a anunțat, astăzi, procurorul general al Ucrainei

Cifrele publicate de biroul procurorului general ucrainean arată că 200 de copii au murit în Ucraina de când forțele rusești au invadat țara, pe 24 februarie.

Alți 360 de copii au fost răniți în mijlocul războiului în curs, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Sky News.

Luna trecută, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că peste 10 milioane de persoane din Ucraina ar fi fugit din casele lor în urma invaziei.

Cifra includea aproape 5 milioane de refugiați care au părăsit țara devastată de război pentru a scăpa, precum și civili strămutați în interiorul Ucrainei.

Update 16 aprilie 2022, ora 14.00. Șeful administrației militare regionale din Liov a declarat că sistemele antiaeriene ucrainene au doborât rachetele de croazieră rusești care au fost lansate sâmbătă dimineața spre regiune.

„În dimineața zilei de 16 aprilie, au fost lansate rachete în regiunea Liov din aeronavele Su-35 ale ocupanților ruși”, a declarat guvernatorul militar regional Maksym Kozytsky.

Kozytsky a susținut, de asemenea, că aeronava rusă care a tras rachetele a decolat de pe aerodromul Baranovichi din Belarus.

CNN amintește că Belarus a fost folosit ca o rampă de lansare pentru multe dintre operațiunile aeriene ale Rusiei în Ucraina, potrivit informațiilor colectate de NATO cu ajutorul avioanelor de supraveghere.

Update 16 aprilie 2022, ora 13.55. Autoritățile de la Moscova le-au interzis prim-ministrului britanic Boris Johnson și altor oficiali britanici de rang înalt să intre în Rusia.

Decizia este motivată de "atitudinea ostilă" a Marii Britanii față de Rusia și de sprijinul militar pe care Londra îl acordă Kievului, transmite BBC.

Miniștrii de Externe, Liz Truss, și al Apărării, Ben Wallace și alți 10 politicieni, majoritatea membri ai Cabinetului de la Londra, au fost, de asemenea, puși pe lista cu interdicții de intrare în Rusia.

Update 16 aprilie 2022, ora 13.20. Kievul a fost atac sâmbătă. Mai multe explozii au fost înregistrare la periferia capitalei Ucrainei, potrivit primarului orașului Vitali Klitschko.

Primarul Kievului --a îndemnat pe rezidenții care au fost evacuați din capitală să nu se întoarcă încă. „Vă cer să vă abțineți de la asta și să rămâneți în locuri mai sigure”. Klitschko a declarat că au avut loc explozii în districtul Darnitski de la periferia orașului. „La fața locului lucrează în prezent salvatorii și medicii.”

Update 16 aprilie 2022, ora 11.45. Peste 900 de cadavre ale civililor ucraineni au fost descoperite de când armata rusă s-a retras din zonă, după ofensiva ratată spre Kiev.

"Erau localnici obișnuiți. Din păcate, au fost torturați și vedem că au fost împușcați", a declarat Andriy Nebitov, şeful Poliţiei Naţionale din regiunea Kiev, precizând că pe multe cadavre au fost găsite banderole albe.

"În timpul ocupației orașelor, ocupanții i-au obligat pe cetățeni să poarte banderole albe, care indicau faptul că persoana respectivă a fost deja controlată (...) Prin urmare, pentru a-și salva viața, mulți dintre cetățenii noștri și-au pus din proprie inițiativă aceste banderole", a mai spus șeful poliției regionale din Kiev, adăugând că, în mod evident, examinarea cadavrelor a dovedit că, în cazul multor persoane, această metodă nu a funcționat.

Update 16 aprilie 2022, ora 10.44. Capitala ucraineană a fost bombardată în această dimineață. Anunțul a fost făcut de primarul Kievului, Vitali Klitshcko.

"Exploziile au avut loc în districtul Darnițki, în suburbiile orașului. Salvatorii și medicii sunt la locul bombardamentului. Informațiile în legătură cu eventualele victime urmează să fie clarificate", a spus el.

Update 16 aprilie 2022, ora 10.15. Peste 720.000 de refugiați din Ucraina au intrat în România din 24 februarie, când a început războiul, până în prezent. În ultimele 24 de ore, au intrat prin punctele de trecere a frontierei aproape 7.700 de cetățeni ucraineni.

Poliția de Frontieră informerază, sâmbătă, că în ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 117.214 de persoane, dintre care 7.691 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 23,7% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.258 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 33,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.358 cetăţeni ucraineni (scădere cu 16,5%).

De la declanşarea acestei crize, până în 15 aprilie, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 721.951 cetăţeni ucraineni.

Update 16 aprilie 2022, ora 08.40. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a avertizat, într-un interviu pentru CNN, că lumea trebuie să se pregătească pentru ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare pe viitor.

Update 16 aprilie 2022, ora 00:10 Germania pregăteşte asistenţă militară suplimentară, în contextul conflictului din Ucraina

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, pregăteşte alocarea a două miliarde de euro pentru asistenţă militară suplimentară, în contextul conflictului din Ucraina, dintre care fonduri de un miliard de euro vor fi acordate Administraţiei de la Kiev, informează site-ul Tagesschau.de.

Supus presiunilor pentru a oferi armament suplimentar Ucrainei, Olaf Scholz pare să evite totuşi să transfere echipamente în mod direct. Conform planului, obţinut de postul ARD, Olaf Scholz va oferi fonduri de un miliard de euro Administraţiei de la Kiev, care va decide împreună cu Statele Unite şi alţi parteneri ce arme să achiziţioneze.

În plus, Germania va oferi 400 de milioane de euro Instrumentului european pentru pace (EPF), un mecanism extrabugetar prin care este oferită asistenţă militară Ucrainei în contextul conflictului militar cu Rusia. Alte 600 de milioane de euro sunt destinate cheltuielilor militare ale Germaniei şi ale altor aliaţi europeni, precizează surse guvernamentale de la Berlin citate de agenţia DPA şi de publicaţia Der Spiegel.

"Informaţiile apărute în presă sunt corecte. Cancelarul Scholz a cerut o suplimentară bugetară", a confirmat ministrul german de Finanţe, Christian Lindner.

Update 16 aprilie 2022, ora 00:00 Bilanțul morților în bombardamentele din Harkiv crește la 10, transmit procurorii

Procuratura din regiunea de nord-est a Harkivului spune că cel puțin 10 persoane au fost ucise, inclusiv un bebeluș de 7 luni, în urma bombardamentelor armate de forțele ruse.

Biroul Procurorului General a declarat pe Telegram că în jurul orei 16.30, vineri, forțele ruse au folosit mai multe lansatoare de rachete împotriva districtului industrial Harkov. ”Obuzul a ucis zece civili, inclusiv un copil de 7 luni. Alte 35 de persoane au fost rănite. Mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate și distruse”.

Inițial, numărul morților ajungea la 7. Oleh Syniehubov, șeful administrației militare a regiunii Harkov, a raportat bombardarea zonelor rezidențiale din Harkov. El a spus că 34 de persoane au fost rănite, inclusiv trei copii, și șapte persoane au fost ucise.

În ultimele săptămâni, s-a înregistrat o creștere a atacurilor asupra Harkivului și orașelor ucrainene din Donbas din sud, pe măsură ce concentrarea rușilor se mută spre estul Ucrainei. Pierderile civile au crescut pe fondul atacurilor cu rachete, artilerie și rachete asupra mai multor orașe și asupra persoanelor care încearcă să părăsească regiunea.

*

Ajutorul militar trimis de SUA este pe drum. Primul avion este așteptat să sosească în următoarele 24 de ore, potrivit unui oficial înalt al apărării. Oficialii au declarat anterior că cele mai urgente cerințe, cum ar fi obuzierele și muniția aferentă, precum și radarele vor fi printre primele articole care vor fi expediate.

Între timp, Rusia a protestat în mod oficial săptămâna aceasta împotriva transportului de arme al Statelor Unite către Ucraina, trimițând o notă diplomatică Departamentului de Stat în care avertizează cu privire la ”consecințe imprevizibile” în cazul în care sprijinul va continua, potrivit a doi oficiali americani și a unei alte surse familiare cu documentul.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că ”nimic nu va descuraja” administrația președintelui Joe Biden să continue să sprijine Ucraina.

Bombardamentele contină în mai multe orașe Ucrainene. Sunt mari probleme cu apa, Unicef a transmis că daunele aduse infrastructurii au lăsat 1,4 milioane de oameni fără acces la apă prin conducte și alte 4,6 milioane riscă să-și piardă alimentarea cu apă.

Război în Ucraina, 15 aprilie 2022 | SUA au estimat cât va mai dura războiul din Ucraina | Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși

Război în Ucraina 14 aprilie 2022 | Kievul respinge acuzaţiile de atac pe teritoriul rus | Se aşteaptă ofensiva rusă în Donbas, în timp ce Mariupolul încă rezistă

Război în Ucraina 13 aprilie 2022 | Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Război în Ucraina 12 aprilie 2022 | Vladimir Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt "în impas" | Kievul anunță că discuțiile continuă

Război în Ucraina 11 aprilie 2022 | Joe Biden a discutat cu premierul Indiei despre organizarea unui summit Putin - Zelenski

×
x close