Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 506. "Mai puțin de doi kilometri avans într-o săptămână" | Contraofensiva ucraineană, relatată chiar de Kiev

Război în Ucraina, ziua 506. "Mai puțin de doi kilometri avans într-o săptămână" | Contraofensiva ucraineană, relatată chiar de Kiev

Război în Ucraina, ziua 506. Dmitro Kuleba a anunțat că Ucraina va primi avioanele F-16 conform programului, în ciuda amenințării nucleare făcute de Serghei Lavrov.

Razboi 140723
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iul 2023   •   19:03

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Rusia acuză un cetățean ucrainean de uciderea unui important comandant rus
  • Rusia a crescut intensitatea bombardamentelor la granița de nord a Ucrainei, spune un polițist de frontieră ucrainean

  • Antony Blinken: Rusia nu manifestă intenția de modificare a abordării în conflictul cu Ucraina
  • Contraofensiva ucraineană, relatată chiar de reprezentanții Kievului: mai puțin de doi kilometri avans într-o săptămână
  • Luptători din grupul rus Wagner antrenează soldați în Belarus
  • Oficial american: "Am decis să-i lăsăm pe ruși să afle, primii, unde vor fi folosite munițiile cu dispersie"
  • Uniunea Europeană anunță un nou fond în valoare de 400 de milioane de euro destinat Ucrainei.
  • Kremlin: Grupul Wagner nu a fost niciodată o entitate legală
  • Pentagon: Wagner nu mai participă "în niciun fel semnificativ” la operaţiunile de război din Ucraina
  • Pentagonul confirmă livrarea de bombe cu dispersie la Kiev
  • Biden asumă angajamente pe termen lung pentru Ucraina, dar în SUA urmează alegeri
  • Șefa Comisiei Europene îl îndeamnă pe Vladimir Putin să prelungească acordul cu cereale ucrainene la Marea Neagră
  • Joe Biden reafirmă că Ucraina va fi membră NATO. Vladimir Putin suține că această situație va genera noi tensiuni
  • Oficialii ucraineni susțin că aproximativ 200 de soldați ruși ar fi fost uciși în recenta lovitură din sud 
  • CNN: Companii importante din Occident fac afaceri bănoase în Rusia, după 500 de zile de război
  • CNN: Ucrainenii de pe front spun că nu pot câștiga cu arme din epoca sovietică

Update 23:10: Rusia acuză un cetățean ucrainean de uciderea unui important comandant rus

Serghei Denisenko a fost acuzat de „uciderea cu premeditare” a lui Stanislav Rzhitsky și trafic ilegal de arme, a anunțat vineri Comitetul de Investigații al Rusiei într-un comunicat.

Denisenko, un cetățean ucrainean, a fost reținut la începutul acestei săptămâni în legătură cu uciderea lui Rzhitsky, un fost comandant de submarin din flota rusă de la Marea Neagră.

Rzhitsky a fost ucis luni dimineața devreme în timp ce alerga printr-un parc din Krasnodar. Comitetul de Investigații al Rusiei a postat anterior un videoclip în care suspectul, pe care l-au numit acum Denisenko, este plimbat la locul crimei. Nu este clar dacă Denisenko a fost constrâns când vorbea la fața locului, într-un parc Krasnodar, notează CNN. 

Update 22:21. Rusia a crescut intensitatea bombardamentelor la granița de nord a Ucrainei, a anunțat vineri Serviciul de Stat al Grăniceri al Ucrainei, citat de CNN

Intensitatea bombardamentelor din apropierea regiunii Cernihiv-Sumi s-a „triplat” în iunie comparativ cu luna mai, potrivit lui Andrii Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Grăniceri al Ucrainei.

„De la începutul acestui an, regiunile Cernihiv, Sumy și Harkov au fost bombardate de inamic de peste 1.000 de ori”, a spus Demcenko, adăugând că Rusia continuă să bombardeze zonele de graniță în fiecare zi.

„Regiunile Sumy și Harkov au fost cele mai frecvent bombardate”, a adăugat el. Câteva situații: armata ucraineană îi sfătuise anterior pe locuitorii din zona de frontieră din nordul regiunii Sumy să-și părăsească casele în lumina bombardamentelor rusești în creștere.

Serhiy Naiev, comandantul Forțelor Comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a încurajat locuitorii să evacueze, spunând:

„Direcția Sumy rămâne cea mai periculoasă din zona operațională de Nord”.

Update 20:50. Antony Blinken: Rusia nu manifestă intenţia de modificare a abordării în conflictul cu Ucraina

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat vineri, cu ocazia unei reuniuni a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), că Rusia nu pare dispusă la modificarea abordării în conflictul militar din Ucraina.

"Nu am auzit nimic din partea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care să sugereze vreo schimbare a direcţiei în privinţa acţiunilor Rusiei în Ucraina", a declarat Antony Blinken, potrivit agenţiei Reuters, subliniind că Moscova se concentrează pe învinovăţirea Statelor Unite pentru problemele lumii.

Blinken a explicat că nu există indicii că Rusia ar vrea să se implice în diplomaţie pentru încheierea războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numeşte "operaţiune militară specială" pentru "denazificarea" Administraţiei de la Kiev.

La Forumul pe teme de securitate al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est, desfăşurat în oraşul indonezian Jakarta, au participat miniştrii de Externe din numeroase ţări, inclusiv din China, Rusia şi Statele Unite.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că a avut o discuţie tensionată cu Serghei Lavrov la reuniune. "Lavrov mi-a răspuns într-un mod foarte agresiv şi mi-a explicat punctul său de vedere, afirmând că este un complot al Occidentului şi că războiul va continua", a precizat Borrell, citat de Mediafax. 

Antony Blinken a apreciat că Serghei Lavrov a prezentat o viziune "negativă" asupra situaţiei. "Intervenţia sa nu a fost nici constructivă, nici productivă, a avut o prezentare şi o agendă total negative", a afirmat Blinken.

În schimb, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a acuzat Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO că generează riscuri privind un conflict militar direct cu Rusia. "Ministrul de Externe Lavrov: Statele Unite şi sateliţii din cadrul NATO creează riscuri privind o confruntare directă cu Rusia, iar această situaţie generează consecinţe catastrofale", a transmis Ambasada Rusiei din Marea Britanie.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat joi, în Finlanda, că, la un moment dat, omologul său rus, Vladimir Putin, va decide că nu mai este în interesul Rusiei să continue războiul din Ucraina şi crede că Moscova va accepta negocieri ca efect al contraofensivei ucrainene. "Nu există nicio posibilitate ca (Vladimir Putin - n.red.) să câştige războiul din Ucraina. A pierdut deja acest război", a afirmat Biden, exprimând speranţa că forţele militare ucrainene vor înregistra progrese în contraofensiva lansată acum câteva săptămâni, pentru a forţa Moscova să accepte o soluţie negociată. "Eu sper, este aşteptarea mea, că Ucraina va face progrese importante în ofensivă, iar acest lucru va genera la un moment dat o soluţie negociată", a precizat Biden. Liderul de la Casa Albă nu crede că războiul izbucnit prin invazia militară rusă va continua mulţi ani, apreciind că Rusia nu poate menţine resurse pentru conflict mult timp. La un moment dat, Vladimir Putin "va decide că războiul nu este în interesul Rusiei, economic, politic şi din alte puncte de vedere", a insistat Biden.

Update 19:00 Armata ucraineană a avansat în cadrul operațiunilor contraofensive cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, în zona de sud a frontului.

Anunțul a fost făcut vineri de un militar ucrainean de rang înalt, informează presa internațională.

"Forţele armate ucrainene continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive în direcţia Melitopol, oraş ucrainean aflat sub controlul Rusiei. Brigăzile de asalt susţinute de tancuri au avansat 1,7 kilometri într-o săptămână în această zonă", a precizat colonelul Mikola Urşalovici.

Reprezentant al Gărzii Naţionale ucrainene, Urşalovici a spus că forţele de apărare continuă să facă presiuni asupra inamicului în jurul oraşului Herson, pentru a pregăti zona în vederea unor acţiuni ofensive.

Herson a fost recuperat de forțele ucrainene în toamna anului trecut, după ce rușii s-au repliat pe poziții defensive pe malul opus al râului Nipri.

Colonelul ucrainean a mai arătat că unităţile Gărzii naţionale pregătesc un cap de pod pentru a-şi extinde ofensiva în direcţia Avdiivka.

Controlat de Ucraina, Avdiivka este un oraş de circa 30.000 de locuitori în imediata vecinătate a orașului Doneţk, capitala regională aflată sub control rus.

Update 16:30 Luptători din grupul rus Wagner antrenează soldați în Belarus.

Informația a fost comunicată, vineri, de Ministerul Apărării din această țară.

Instituția a precizat că instructajul militar are loc în apropierea orașului Osipovici, situat la aproximativ 90 km sud de capitala Minsk.

Ministerul belarus a mai indicat că instructorii Wagner activează în mai multe discipline militare.

Update 14:30 Uniunea Europeană anunță un nou fond în valoare de 400 de milioane de euro destinat reconstrucției Ucrainei.

Șaisprezece dintre cele 27 de țări ale UE au declarat că vor contribui la creșterea fondului Băncii Europene de Investiții, BEI, care va oferi granturi și împrumuturi, precum și garanții pentru băncile și întreprinderile ucrainene.

Franța și Italia s-au aflat în fruntea planului, cu o serie de contribuții individuale în valoare de 100 de milioane de euro. Potrivit unui director adjunct al BEI, investițiile ar putea fi utilizate pentru repararea infrastructurii mari, pentru finanțarea întreprinderilor mici şi mijlocii sau pentru servicii publice.

"UE se angajează să finanțeze reconstrucția Ucrainei", a declarat vicepreședintele BEI, Teresa Czerwinska.

Uniunea sprijină bugetul Ucrainei cu 18 miliarde de euro în acest an şi a promis 50 de miliarde de euro în perioada 2024-2027 pentru a ajuta la reconstrucția țării în urma războiului declanșat de Rusia în februarie 2022.

Update 13:30 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că grupul de mercenari Wagner nu a funcționat niciodată ca entitate juridică.

"O astfel de entitate juridică precum PMC (grupul militar privat) Wagner nu există și nu a existat niciodată. Aceasta este o problemă juridică care trebuie analizată", a declarat Peskov în timpul unei convorbiri zilnice cu jurnaliștii.

El a refuzat să dezvăluie alte detalii despre întâlnirea din 29 iunie, dintre comandanții Wagner și președintele rus Vladimir Putin.

Peskov a refuzat, de asemenea, să comenteze cu privire la generalul rus Ivan Popov - care a spus că a fost înlocuit de la comandă după ce a i-a vorbit șefului Statului Major, Valeri Gherasimov, despre problemele din armată.

Purtătorul de cuvânt a menționat că acesta este un "subiect militar" pe care Ministerul rus al Apărării trebuie să îl comenteze.

Update 11:00 Mercenarii Wagner nu mai participă "în niciun fel semnificativ” la operațiunile de război din Ucraina.

Acest lucru a fost declarat de Pentagon, la mai bine de două săptămâni după revolta eșuată a grupului în Rusia.

"În această etapă, nu vedem forțele Wagner participând într-un mod semnificativ în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, la o conferință de presă.

Ryder a spus că Statele Unite au estimat că "majoritatea” dintre luptătorii Wagner se află încă în zonele ocupate de ruşi din Ucraina.

Update 09:20 Pentagonul a confirmat că muniţiile cu dispersie furnizate de SUA Kievului au fost predate Ucrainei, a declarat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavskyi pentru CNN.

"Există muniţii cu dispersie în Ucraina în acest moment”, a declarat generalul locotenent Douglas Sims, directorul operaţiunilor comune al Statului Major al SUA, la o conferinţă de presă citată de presa americană, reiterând că Ucraina nu intenţionează "să folosească muniţiile concentrate aproape de populaţia civilă, spre deosebire de ruşi”.

Update 08:30 Biden asumă angajamente pe termen lung pentru Ucraina, dar în SUA urmează alegeri

Preşedintele Joe Biden a asumat angajamente pe termen lung faţă de Ucraina, fără însă a ţine cont de faptul că în Statele Unite urmează alegeri prezidenţiale şi parlamentare, iar unii aliaţi din NATO sunt preocupaţi că asistenţa SUA s-ar putea reduce, comentează cotidianul The New York Times.

Imediat după ce Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski, omologul său ucrainean, că poate miza pe sprijinul SUA cât va fi nevoie, liderul ucrainean a profitat de oportunitate pentru a li se adresa nu doar aliaţilor din NATO, ci şi cetăţenilor americani.

"Înţeleg că este vorba despre banii dumneavoastră. Cheltuiţi bani pentru vieţile noastre", a spus Zelenski.

"Chiar dacă preşedintele SUA a oferit un angajament pe termen lung, un grup de congresmeni republicani de extremă-dreapta de la Washington avansează proiecte de lege care ar reduce asistenţa pentru Ucraina, evidenţiind fracturi în cadrul Partidului Republican şi generând dubii asupra angajamentelor, în cazul în care Partidul Republican va obţine postul de preşedinte al SUA anul viitor", notează editorialistul Zolan Kanno-Youngs, într-un articol din The New York Times sub titlul "Biden asumă angajamente pe termen lung pentru Ucraina, dar în SUA se prefigurează alegerile".

Update 00:00 "Ucraina va primi avioanele F-16 conform programului. Singura amenințare pentru Rusia sunt soldații ucraineni. De ei ar trebui să se teamă cel mai mult Putin și compania”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a susținut că Rusia va considera prezenţa în Ucraina a avioanelor de vânătoare F-16, probabil la sfârşitul primului trimestru al anului 2024, o ameninţare în domeniul nuclear.

11 ţări partenere ale Ucrainei au semnat un memorandum care defineşte condiţiile pentru pregătirea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă F-16. În memorandum se precizează că la programul de pregătire vor participa piloți, tehnicieni și personal de sprijin ucraineni. În plus, există posibilitatea de a include și alte tipuri de avioane de luptă în programul de pregătire.

Piloții ucraineni vor începe antrenamentul pe F-16 în luna august în Danemarca.

Război în Ucraina, 13 iulie Ucraina a primit controversatele muniții americane cu dispersie

Război în Ucraina, 12 iulie Joe Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina :"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"

Război în Ucraina, 11 iulie NATO a decis: Ucraina va fi invitată să adere la alianţă!

Război în Ucraina, 10 iulie Vladimir Putin s-a întâlnit, în secret, cu Evgheni Prigojin

Război în Ucraina, 9 iulie Explozie puternică în Melitopol, orașul ocupat de ruși

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close