Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 563 | Șeful diplomației nipone, în vizită la Kiev

Război în Ucraina, ziua 563 | Șeful diplomației nipone, în vizită la Kiev

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 21:30 09 Sep 2023 Modificat la 21:30 09 Sep 2023
Collage Maker-09-Sep-2023-12-37-PM-139
Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • incendiu la o unitate militară rusă din capitala Crimeei
  • Un analist politic rus susține că Prigojin e viu şi s-ar ascunde în Caraibe
  • Ucraina, despre Declaraţia summitului G20: „Nu e ceva de care să fii mândru”
  • Iohannis, discuție cu Stoltenberg despre noile elemente de dronă descoperite în România 
  • MApN: Au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă
  • Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a sosit în Liov după ce a venit de la Kiev cu trenul
  • Șeful diplomației nipone, în vizită la Kiev
  • Un tânăr a fost ucis în atacul rusesc de la Krivoi Rog. 74 de răniți, 3 în stare gravă
  • Sediul partidului Rusia Unită din Ucraina a fost distrus
  • Administrația Biden este posibil să trimită Ucrainei sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS)
  • Zelenski, despre sugestiile de a negocia cu Putin: "E imposibil să faci compromisuri cu un mincinos"
  • 4 răniți în urma unui atac în apropiere de Torețk, regiunea Donețk
  • Ucraina se opune relaxării sancțiunilor impuse Rusiei pentru a revigora acordul pe cereale
  • Lituania a transferat Ucrainei 1,5 milioane de muniții
  • Primele zece tancuri Leopard 1 trimise de Danemarca au ajuns în Ucraina
  • Rusia anunță că a doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Belgorod

Update 21:25 Un incendiu a izbucnit la o unitate militară rusă din capitala Crimeei, Simferopol, au anunţat sâmbătă surse din cadrul forţelor de ocupaţie ruse.

A izbucnit un incendiu obişnuit la o unitate militară din Simferopol", a declarat pe Telegram Oleg Kriucikov, consilier al conducerii numite de Rusia în peninsula anexată de la Marea Neagră.

Potrivit lui Kriucikov, incendiul a fost de atunci localizat, chiar dacă o înregistrare cu o coloană densă de fum negru era distribuită intens pe media sociale. Localnicii au raportat de asemenea zgomotul unei explozii şi focuri de armă. 

Update 20:05 Evgheni Prigojin se pare că ar fi sfidat moartea când avionul său s-a prăbușit în apropiere de Moscova. Un analist politic rus susține că s-ar ascunde în Caraibe.

Potrivit lui Valeri Solovei, fost profesor la Institutul de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), o instituție ce pregătește diplomații și spionii ruși a afirmat că Evgheni Prigojin s-ar afla în viață pe insula Margarita din Caraibe.

El a afirmat și că Vladimir Putin este bolnav în faza terminală și că toate aparițiile actuale ale președintelui rus sunt de fapt două sosii controlate de serviciile secrete ruse.

Update 19:30 Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă Declaraţia comună a G20 pentru că nu menţionează agresiunea Rusiei şi a spus că nu are „nimic de care să fii mândru”, prezentând în acelaşi timp o variantă „corectată” a textului, aşa cum ar fi trebuit să sune documentul, în viziunea Kievului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a postat pe Facebook o captură de ecran a secţiunii relevante a Declaraţiei comune a G20, având mai multe fragmente de text tăiate cu roşu şi corectate cu formulări care reflectă poziţia Ucrainei - aceea că este victima unei agresiuni ruseşti neprovocate.

„Este clar că participarea părţii ucrainene (la reuniunea G20) ar fi permis participanţilor să înţeleagă mai bine situaţia”, a scris Nikolenko pe Facebook. Principiul „nimic despre Ucraina fără Ucraina” rămâne mai important ca niciodată, a adăugat el.

În ciuda dezamăgirii sale faţă de textul general al G20, Nikolenko le-a mulţumit aliaţilor Ucrainei pentru că au făcut tot ce-au putut pentru a promova poziţia Ucrainei în declaraţie. „Ucraina este recunoscătoare partenerilor care au încercat să includă formulări puternice în text”, a transmis Nikolenko.

Update 18:00 Președintele Klaus Iohannis a discutat, sâmbătă, cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, după ce în Tulcea au fost descoperite noi fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. „A avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă”, afirmă șeful statului.

În timpul convorbirii telefonice telefonice pe care am avut-o astăzi (sâmbătă -n.r.) cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, am discutat despre identificarea, de către autoritățile român, pe teritoriul nostru a unor elemente noi de drone, similare celor aparținând dronelor utilizate de armata rusă”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

„Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război. Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre”, declară Klaus Iohannis.

Șeful statului precizează că, în acest context, am avut astăzi o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

„L-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră. Așa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, încheie Iohannis.

În zona localității Plauru, județul Tulcea, au fost descoperite sâmbătă fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, anunță MApN. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

Update 16:00 În zona localității Plauru, județul Tulcea, au fost descoperite sâmbătă fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, anunță MApN. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

„Sâmbătă, 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru. În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă”, potrivit unui comunicat de presă.

Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război. Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real”, se arată în finalul comunicatului.

Update 14:00 Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a sosit în Liov după ce a venit de la Kiev cu trenul Intercity+, alături de pasageri obișnuiți, transmite Kyiv Post, postând pe Twitter poze de la căile ferate ucrainene.

Update 12:37 Ministrul de Externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, a sosit sâmbătă dimineață într-o vizită la Kiev pentru o întrevedere cu omologul său Dmitro Kuleba.

Aceasta este prima vizită la Kiev a șefului diplomației nipone de la declanșarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Japonia se pregătește să găzduiască la începutul anului viitor o conferință internațională privind redresarea economică a Ucrainei.

Update 11:10  Un tânăr a fost ucis într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Krivoi Rog, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful consiliului de apărare din Krivoi Rog, pe Telegram.

Vilkul a precizat că 74 de persoane au fost rănite în urma atacului, 34 dintre acestea fiind internate în spital și trei în stare gravă, potrivit Kyiv Independent.

Forțele ruse au lansat un atac cu rachete împotriva orașului Krivoi Rog vineri dimineața, vizând o secție de poliție.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, a raportat că 62 de clădiri de apartamente, șapte case și peste 50 de mașini au fost, de asemenea, avariate.

Forțele rusești au vizat, de asemenea, orașul Sumî din nord-estul țării și orașul Zaporojie din sud-estul țării în dimineața zilei de 8 septembrie.

Update 10:15 Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat cu comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zaluzhnyi. Petrescu i-a transmis omologului ucrainean că a dispus suplimentarea măsurilor pentru întărirea securității spațiului aerian la frontierele României.

Convorbirea telefonică de vineri a vizat situația generată de intensificarea atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, transmite MApN.

De asemenea, cei doi oficiali militari au discutat despre incidentul privind elementele de dronă ajunse pe teritoriul României.

Generalul Daniel Petrescu a transmis că România condamnă cu fermitate războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și atacurile nejustificate și ilegale desfășurate împotriva infrastructurii ucrainene și populației civile.

Totodată, a reiterat sprijinul multidimensional pe care România îl va acorda Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie.

În context, șeful Apărării i-a transmis omologului ucrainean că a dispus suplimentarea măsurilor pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.

Update 09:30 Sediul partidului politic Rusia Unită din orașul ucrainean Polohy, ocupat de Rusia, a fost distrus într-un atac, potrivit primarului din Melitopol, relatează Kyiv Independent. Rusia Unită este partidul politic conservator al lui Vladimir Putin.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat pe Telegram că locuitorii au confirmat distrugerea sediului partidului.

La începutul zilei, Fedorov a postat un anunț în care spunea că sunt zvonuri potrivit cărora sediul partidului a fost distrus în timpul "pseudoalegerilor" din regiunea ocupată Zaporojie.

Câteva ore mai târziu, Fedorov a declarat că atacul a fost confirmat.

Nu au fost oferite detalii despre modul în care a fost distrusă clădirea sau despre eventuale victime. Cu toate acestea, Fedorov a făcut aluzie la unele victime în rândul autorităților ruse ocupante: "Unii au mers la spital, iar alții au mers direct la morgă".

Anunțul vine în contextul în care autoritățile rusești organizează „alegeri” în teritoriile ocupate din Ucraina.

Rusia Unită este partidul politic conservator al lui Vladimir Putin.

Update 08:00 Administrația Biden este posibil să trimită Ucrainei sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS), potrivit unor oficiali americani citați de NBC News.

„Urmează să vină", a declarat un oficial care a avut acces la planurile de asistență în domeniul securității. Acesta a precizat că, la fel ca întotdeauna, astfel de planuri pot fi modificate până când sunt anunțate oficial.

Un al doilea oficial a declarat că rachetele sunt „în discuție" și probabil vor fi incluse într-un viitor pachet de asistență pentru securitate, adăugând că nu a fost luată o decizie finală.

Update 00:00 Contraofensiva ucraineană avansează probabil mai repede decât lansează partenerii Kievului noi pachete de sancțiuni, a declarat președintele Volodimir Zelenski, la cea de-a 18-a reuniune a strategiei europene de la Ialta - "Viitorul se decide în Ucraina”, potrivit The Kyiv Independent.

"Când unii parteneri spun: "Și cum rămâne cu contraofensiva, când va fi următorul pas?"

Răspunsul meu este că astăzi pașii noștri sunt probabil mai rapizi decât noile pachete de sancțiuni”, a declarat președintele în timpul unei dezbateri.

Zelenski a subliniat că, cu cât Ucraina primește mai repede arme cu rază lungă de acțiune, cu atât mai rapidă va fi contraofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia.

El a mai spus că, deși înțelege dorința oamenilor de a elibera țara cât mai repede posibil, războiul este complex și multe procese se desfășoară mai lent decât înainte.

"Războiul încetinește. Recunoaștem acest fapt. Toate procesele devin mai complicate și mai lente: de la sancțiuni la furnizarea de arme”, a precizat el.

Zelenski a reamintit că Ucraina are nevoie de echipamente specifice, în principal avioane de luptă moderne, pentru a accelera avansul armatei.

Până de curând, observatorii occidentali au criticat contraofensiva ucraineană pentru ritmul său relativ lent și pentru câștigurile limitate, deși unii au recunoscut că în ultimele zile a înregistrat „progrese notabile” în regiunea Zaporojie.

Război în Ucraina, 8 septembrie | Primele zece tancuri Leopard 1 trimise de Danemarca au ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, 7 septembrie | Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați

Război în Ucraina, 6 septembrie | Bilanțul deceselor după atacul rusesc din orașul Kostiantynivka a ajuns la 17 morți și 32 de răniți. Un copil se află printre victime

Război în Ucraina, 5 septembrie | Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut

Război în Ucraina, 4 septembrie | Erdogan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"

×
Etichete: Război Ucraina
x close