Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 580 | Rusia a atacat cu drone și a provocat distrugeri la Orlovka, lângă Isaccea

Război în Ucraina, ziua 580 | Rusia a atacat cu drone și a provocat distrugeri la Orlovka, lângă Isaccea

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 22:23 26 Sep 2023 Modificat la 22:23 26 Sep 2023
Razboi 260923 Petru Gabor Facebook Administratia militara Odesa Zuma Press Carol Guzy US Army
Sursa foto: hepta / Petru Gabor/Facebook / Administratia militara Odesa / Zuma Press / Carol Guzy / US Army

 Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Estonia se alătură Germaniei într-un program comun pentru procurarea de muniție pentru Ucraina
  • Putin i-a dat termen lui Șoigu până în octombrie să stopeze contraofensiva ucraineană
  • Forțele Kievului au lovit un post de comandă al rușilor din regiunea ocupată Herson
  • Comisia Europeană propune o finanţare de 15 miliarde de euro pentru statele ce primesc mulţi refugiaţi, inclusiv ucraineni
  • Încă o navă comercială a ridicat ancora dintr-un port ucrainean la Marea Neagră
  • Varșovia confirmă "pe surse" după aproape un an: racheta care a ucis doi oameni în Polonia, la Przewodow, a fost lansată de Ucraina
  • Rezistența ucraineană a tăiat curentul la o bază a rușilor din Mariupol
  • Erdogan: ratificăm candidatura Suediei la NATO în schimbul avioanelor F-16 promise de administrația Biden
  • Atacul rusesc de lângă Isaccea, relatat de CNN: doi răniți, zeci de camioane avariate
  • Zelenski anunță că tancurile americane de tip Abrams au sosit în Ucraina
  • Rusia a emis un mandat de căutare pe numele președintelui Curții Penale Internaționale
  • Anchetă ONU: Rușii au torturat ucraineni până la moarte
  • Kievul, după atacul Rusiei la Odesa: "O încercare jalnică de răzbunare"

Update 22:20 Estonia se alătură Germaniei într-un program comun pentru procurarea de muniție pentru Ucraina.

Estonia s-a alăturat Germaniei într-un program comun de achiziție de muniție pentru Ucraina, a anunțat marți guvernul de la Berlin, potrivit Al Jazeera.

„Sunt foarte, foarte bucuros că Estonia tocmai a decis să se alăture contractelor-cadru germane pentru muniție”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei întâlniri cu omologul său estonian, Hanno Pevkur, la Tallinn.

El a precizat că acest lucru va permite industriei să-și sporească capacitățile de producție, ceea ce este „foarte important pentru noi toți”.

Muniția „este și va rămâne un factor crucial pentru rezistența Ucrainei”, a adăugat Pistorius.
 

Update 20:30 Putin i-a dat termen lui Șoigu până în octombrie să stopeze contraofensiva ucraineană.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a dat ministrului Apărării, Serghei Şoigu, un termen foarte scurt – până la începutul lui octombrie – să inverseze tendinţa pe front şi să oprească contraofensiva ucraineană, aflată în desfăşurare de patru luni, a declarat o sursă de la Kremlin pentru Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

“Vladimir Putin i-ar fi stabilit lui Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, câteva zile, până la începutul lui octombrie 2023, să îmbunătăţească situaţia de pe front, să oprească contraofensivele ucrainene şi să le permită forţelor ruse să reia controlul şi să lanseze o operaţiune ofensivă împotriva unui mare oraș”, scrie think tank-ul cu sediul la Washington într-un raport de informaţii clasificate, potrivit news.ro.

Contraofensiva ucraineană, care vizează respingerea tuturor forţelor ruse din teritoriul pe care l-au invadat, se află în a patra lună şi a permis câştiguri teritoriale importante.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că această operaţiune avansează lent, dar a subliniat importanţa progreselor zilnice.

Vladimir Putin a dat la rândul său asigurări că inamicul nu a făcut cuceriri importante şi a salutat rezistenţa armatei ruse.

Update 17:20 Forțele Kievului au lovit un post de comandă al rușilor din regiunea ocupată Herson, scrie presa ucraineană.

Un bombardament ucrainean efectuat cu rachete HIMARS a lovit un post de comandă temporar al rușilor aflat pe teritoriul ocupat al regiunii Herson, în timpul unei reuniuni a ofițerilor ruși, relatează publicația ucraieană Hromadske, citând o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit The Kyiv Independent.

Opt ofițeri ai Diviziei 70 de pușcași motorizați din armata rusă au fost uciși, iar alți șapte au fost răniți, scrie Hromadske marți.

Sursa publicației a declarat că atacul a avut loc recent, dar nu a precizat data.

Hromadske precizează că postul de comandă vizat era situat în apropiere de Herson, referindu-se la malul estic al fluviului Nipru, controlat de forțele ruse, dar nu oferă alte detalii.

Schemes, un proiect de investigație al Radio Free Europe/Radio Liberty, a scris ulterior că a geolocalizat o înregistrare video care surprinde atacul, înregistrarea fiind furnizată de surse din cadrul SBU.

Potrivit Schemes, atacul cu rachete HIMARS a avut loc în localitatea ocupată Radensk, situată la aproximativ 30 de kilometri sud-est de Herson.

Update 15:35 Comisia Europeană va propune alocarea unei sume suplimentare de 15 miliarde de euro pentru statele europene care primesc un număr mare de refugiaţi, inclusiv ucraineni, a anunţat marţi la Praga preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează agenţia EFE.

Acest ajutor destinat ţărilor care se confruntă cu un puternic val migrator, cum este cel al ucrainenilor care fug de războiul din ţara lor, va fi inclus în următoarea revizuire a cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Condiţia este însă ca statele membre ale UE să accepte propunerea Comisiei Europene, aşadar să accepte să-şi suplimenteze contribuţiile la bugetul comunitar.

"Având în vedere că aţi primit atât de mulţi refugiaţi ucraineni, am propus o creştere (a bugetului) cu 15 miliarde de euro destinaţi în mod specific ţărilor care primesc un număr mare de refugiaţi", incluzând printre acestea şi Republica Cehă, a spus Ursula von der Leyen la o conferinţă de presă comună la Praga cu premierul ceh Petr Fiala.

Această creştere va necesita însă "o revizuire a cadrului financiar multianual", a adăugat ea. "Vedem cum putem îmbunătăţi această propunere şi această revizuire va depinde de capacitatea noastră de negociere", a nuanţat ea în declaraţia dată în capitala cehă.

Republica Cehă a primit peste o jumătate de milion de refugiaţi ucraineni după ce Rusia a atacat Ucraina în februarie anul trecut. Totuşi, guvernul de la Praga estimează că aproximativ o treime dintre aceştia au revenit între timp în ţara lor.

Comisia Europeană le-a cerut deja vara aceasta statelor UE o contribuţie suplimentară de 65,8 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027, în special pentru finanţarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar şi pentru acoperirea dobânzilor pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migraţiei, investiţiile în energiile verzi şi acoperirea costurilor de funcţionare ale instituţiilor de la Bruxelles.

Dar unele state membre, precum Germania, Austria, Olanda şi ţările scandinave, s-au arătat reticente faţă de această propunere, respinsă de asemenea de Polonia şi Ungaria întrucât Bruxellesul le-a blocat accesul la fonduri europene pe motivul încălcării statului de drept, şi au sugerat în schimb reorientarea unor programe, precum cele din politica de coeziune.

Din capitolele de cheltuieli pentru care Comisia Europeană a cerut suplimentarea bugetului numai pentru cel referitor la Ucraina există un consens, deşi Ungaria s-a manifestat şi împotriva acestuia, iar revizuirea bugetului multianual al UE necesită o aprobare în unanimitate din partea statelor membre şi de asemenea acordul Parlamentului European.

Update 14:50 O navă încărcată cu marfă a părăsit, marți, un port ucrainean de la Marea Neagră.

Informația provine dintr-o sursă citată de agenția Reuters.

Sursa nu a oferi detalii despre port, încărcătură și destinație, însă este cert este că nava utilizează "coridorul umanitar" anunțat de autoritățile ucrainene.

Săptămâna trecuta, două vapoare încărcate cu cereale au plecat din portul ucrainean Ciornomorsk.

Tot săptămâna trecută, vicepremierul Oleksandr Kubrakov a anunțat că trei nave de marfă se îndreaptă către porturile Ucrainei la Marea Neagră pentru a încărca produse alimentare și oțel. Marfa încărcată acolo urma să fie transportată în China, Egipt și Spania.

Luna trecută, ca răspuns la ieșirea Rusiei din acordul de transport cerealier mediat de Turcia și ONU, Ucraina a anunțat organizarea unui "coridor umanitar" care trece pe lângă coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria.

Update 13:00 Turcia își va respecta promisiunea de a ratifica în Parlament candidatura Suediei la NATO, dacă administrația președintelui american Joe Biden va deschide calea pentru vânzarea de avioane F-16 către Ankara.

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, notează presa internațională.

Erdogan, care s-a întors din exclava azeră Nahicevan, a precizat că ministrul turc de Externe Hakan Fidan și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat săptămâna trecută la New York despre candidatura Suediei la NATO.

Administrația americană condiționează vânzările de avioane de luptă F-16 către Turcia de ratificarea, de către Ankara, a candidaturii Suediei, a susținut președintele turc.

Luni, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Parlamentul de la Budapesta nu se grăbește să ratifice solicitarea Suediei de a adera la NATO, rămasă în suspensie de anul trecut.

Update 12:00 Experții polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane la o fermă din sudul țării a fost lansată de Ucraina.

Incidentul, care a reaprins temerile privind extinderea războiului în Europa, a avut loc în luna noiembrie anul trecut, amintește cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de CNN.

Primele suspiciuni au vizat Rusia, însă SUA, șeful NATO și oficiali polonezi au comunicat la scurt timp că este mai probabil ca racheta să fi fost lansată de Ucraina, pentru a contracara un atac rusesc pe propriul teritoriu, în vreme ce Kievul a negat și continuă să nege faptul că racheta căzută la Przewodow i-ar aparține.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Rzeczpospolita, Polonia a stabilit că racheta de la Przewodow era de tip S-300 5-W-55 și a fost lansată de pe teritoriul ucrainean.

"Această rachetă are o rază de acțiune de 75 km până la 90 km. În acel moment, pozițiile rusești se aflau într-un loc din care nicio rachetă rusă nu putea ajunge la Przewodow", a explicat o sursă a cotidianului polonez.

Această evoluție vine în contextul în care relațiile dintre Varșovia și Kiev au devenit tensionate, tensiunile fiind alimentate de scandalul cerealelor ucrainene și de apropierea alegerilor legislative în Polonia.

Update 11:00 Partizanii au distrus stația care alimentează cu energie electrică o bază militară a rușilor din Mariupol.

Anunțul a fost făcut de Petro Andriușchenko, un consilier al primarului din oraș. , a anunțat un consilier ucrainean, potrivit Sky News.

"În Mariupol, rezistența a neutralizat stațiile de transformare între districtul Mariupol și Starîi Krim, care au furnizat ocupanților electricitate", a precizat el.

Andriușchenko, care nu se află în Mariupol, utilizează informații provenite de la persoane rămase în zonele ocupate.

Update 10:00 Tancurile americane Abrams au sosit în Ucraina și urmează să întărească brigăzile forțelor de apărare.

O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Volodimir Zelenski.

"Le sunt recunoscător aliaților noștri pentru îndeplinirea acordurilor! Căutăm noi contracte și extindem geografia aprovizionării", a scris Zelenski pe Telegram. 

Pentagonul a confirmat că primul lot, care include 31 de tancuri Abrams, a ajuns în Ucraina, notează CNN.

Capabilitățile acestor blindate adaugă o componentă terestră puternică trupelor Kievului, care înfruntă trupele ruse de un an și șapte luni, adaugă sursa citată.

Update 09:00 Rusia a atacat cu drone infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre în cursul nopții, iar loviturile au rănit doi șoferi de camion și au provocat distrugeri, relatează CNN pe site-ul său.

Un punct de trecere a frontierei, mai multe depozite și aproximativ 30 de camioane au fost avariate în atacurile asupra districtului Izmail din regiunea sudică Odesa, a declarat Oleg Kiper, șeful administrației militare regionale.

"Timp de două ore, teroriștii ruși au atacat regiunea Odesa cu drone", a precizat Kiper pe Telegram, adăugând că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât majoritatea vehiculelor aeriene fără pilot.

Momentele atacului rusesc au fost filmate din localitatea ucraineană Orlovka de voluntarul român Petru Gabor.

Acesta a povestit în direct la Antena 3 CNN momentele de panică și haos de pe malul ucrainean.

Porturile fluviale din regiunea Odesa, situate în apropierea graniței cu România, au fost vizate în mod repetat de Moscova în atacuri cu rachete și drone, după ce Rusia s-a retras, în iulie, din acordul care permitea transportul de cereale de Marea Neagră, amintește CNN.

Update 00:01 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat exemplu România, în discursul adresat națiunii.

"Am avut o întâlnire cu oficialii guvernamentali şi cu Oficiul privind exporturile noastre de cereale. Am coordonat măsurile ulterioare şi am înregistrat rezultatele obținute. În primul rând: Comisia Europeană a sprijinit foaia de parcurs pentru monitorizarea reciprocă a exporturilor de cereale. Acest lucru este complet rațional.

În al doilea rând, eliminăm treptat emoțiile din acest subiect în majoritatea problemelor. Lucrul cu vecinii noștri poate şi ar trebui să fie în întregime constructiv, iar Ucraina face totul pentru asta. În al treilea rând, sunt recunoscător partenerilor noștri care au împiedicat încălcarea normelor comerciale ale UE şi a Acordului de asociere.

Așteptăm de la alte ţări vecine aceeași cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei și României. Uniunea Europeană este un spațiu pentru înțelegere şi cooperare reciprocă. Așa ar trebui să fie", a declarat Zelenski.

El a afirmat că pentru Ucraina este important să poată produce arme avansate pentru a garanta securitatea ţării.

”Vom face totul pentru a uni lumea”

Zelenski a mai spus că a discutat cu ministrul Industriei Strategice despre pregătirile pentru primul Forum al industriilor de apărare, subliniind există deja peste 160 de companii care vor participa, din 26 de ţări.

"Diferite părţi ale lumii: America, Asia, Europa, Australia. Producători ai unei game complete de arme. Vom face totul pentru a uni lumea pentru a crea un arsenal nou şi puternic pentru Ucraina şi pentru toţi apărătorii dreptului internaţional", a spus el.

Volodimir Zelenski a subliniat că o atenţie specială trebuie acordată reprezentantului special al SUA pentru redresarea Ucrainei, Penny Pritzker, recent numit. ”Aceasta este o numire foarte importantă. Este un simbol clar al încrederii Americii în viitorul Ucrainei. M-am întâlnit cu doamna Pritzker la New York, iar aceasta a fost, de asemenea, la Washington pentru discuţii prelungite cu președintele Biden. Atmosfera este productivă. Şi este important pentru noi ca reprezentantul special să îşi poată începe activitatea cât mai curând posibil".

”Le mulțumesc tuturor celor din lume care ne ajută să ne apărăm”

Preşedintele ucrainean a menţionat că în timpul unui atac împotriva Ucrainei, numai noaptea trecută, inamicul a folosit 33 de arme de atac: "Cele mai multe dintre ele au fost lansate împotriva Odesa şi a regiunii. Cele mai multe dintre ele au fost doborâte. Din păcate, nu toate. Din păcate, au existat lovituri.

Dar 30 de ţinte din 33 au fost neutralizate. Este important să ne amintim că fiecare ţintă neutralizată înseamnă vieţi salvate. Şi vom răspunde la fiecare atac împotriva oraşelor şi satelor noastre, împotriva fiecărei comunităţi ucrainene.

Pentru Odesa, pentru Berislav şi Herson, pentru regiunile Doneţk, Harkov şi Sumî. Pentru toate regiunile noastre. Le mulţumesc tuturor celor care salvează oameni după atacurile ocupanţilor! Le mulţumesc tuturor celor din lume care ne ajută să ne apărăm!".

Război în Ucraina, 25 septembrie | Kievul, după atacul Rusiei la Odesa: "O încercare jalnică de răzbunare"

Război în Ucraina, 24 septembrie | Doi morţi şi nouă răniţi, în urma atacurilor ruseşti din Herson: "Inamicul a aruncat două bombe aeriene"

Război în Ucraina, 23 septembrie | Ucraina va primi rachete avansate cu rază lungă de acţiune 

Război în Ucraina, 22 septembrie | Premierul Canadei, Justin Trudeau, anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 452 de milioane de euro

Război în Ucraina, 21 septembrie | Zelenski, în fața senatorilor americani: "Dacă nu primim ajutor, pierdem războiul!"

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close