Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 564 | Atac cu drone ucrainene în Crimeea, anunțat de autoritățile ruse

Război în Ucraina, ziua 564 | Atac cu drone ucrainene în Crimeea, anunțat de autoritățile ruse

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 20:15 10 Sep 2023 Modificat la 20:15 10 Sep 2023
Odesa 2
Război în Ucraina, ziua 564 | Atac cu drone ucrainene în Crimeea, anunțat de autoritățile ruse Sursa foto: X(Twitter)@olivyelekur

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele MApN continuă supravegherea zonelor aflate lângă porturile ucrainene
  • Ucraina, aproape să primească rachete cu rază lungă ATACMS de la SUA
  • Trupele ucrainene au avansat încă 1,5 kilometri pătraţi în jurul satului eliberat Robotine, arată Kievul
  • Vladimir Putin, discuții telefonice cu liderul interimar din Mali despre criza din Niger
  • Problema acordului cu cereale ucrainene discutată la summitul G20
  • Ucraina va primi noi ajutoare din partea Coreei de Sud, începând cu 2025
  • Ucraina estimează că Rusia a pierdut 490 de soldați, doar ieri
  • Atac de amploare cu drone rusești în Kiev. Mai multe incendii au izbucnit în oraș
  • Ucraina atacă companiile care produc armament în Rusia
  • Ucraina va continua contraofensiva împotriva Rusiei și pe timp de iarnă
  • incendiu la o unitate militară rusă din capitala Crimeei

Update 20.15 - În ultimele 48 de ore, forțele Ministerului Apărării Naționale, din Forțele Navale, Forțele Terestre și din alte structuri au acționat în zonele localităților Ceatalchioi, Plauru și Chilia Veche din județul Tulcea, și în județul Galați, pe malul românesc al Dunării, lângă porturile ucrainene.

Forțele MApN au acționat cu echipe de cercetare în teren și cu dispozitive de supraveghere aeriană pe o suprafață de peste 80 de kilometri pătrați.

De asemenea, Forțele Navale execută cu nave fluviale, misiuni de patrulare și monitorizare pe brațul Chilia al Dunării.

În urma informațiilor primite în după-amiaza zilei de sâmbătă, de la reprezentanții autorităților publice locale din Ceatalchioi, care semnalau posibila existență a unor fragmente de dronă într-o altă zonă decât cele cercetate până în prezent, aflată la aproximativ 3,5 kilometri vest de localitatea Plauru, militarii Regimentului de Infanterie Marină au executat, sâmbătă, în a doua parte a zilei, și în dimineața zilei de duminică, 10 septembrie, misiuni de cercetare în teren, în urma cărora nu s-a confirmat existența elementelor semnalate.

„Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele de pe teritoriul național aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real”, informează MApN.

Update 18.30 Președintele american Joe Biden este pe punctul de a lua o decizie privind trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS (Army Tactical Missile System) la Kiev, relatează duminică Financial Times.

ATACMS sunt rachete balistice tactice cu o rază de acţiune de cel puțin 300 km, concepute pentru sistemul M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) şi pentru sistemul M142 HIMARS.

Până acum, armele cu cea mai mare rază primite de Ucraina au fost rachetele de crozieră Storm Shadow şi Scalp furnizate de Marea Britanie şi Franţa care au o rază de acţiune de aproximativ 250 km.

Update 16.30 Trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării eliberate Robotine din regiunea Zaporojie, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului operativ strategic Tavria, responsabil de zona de S-E a frontului, al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ştupun.

„Continuăm să facem mici progrese în zona Robotine. Aproximativ încă 1,5 kilometri pătraţi din teritoriul nostru ucrainean au fost eliberaţi”, a declarat el duminică în cadrul unei emisiuni de ştiri naţionale.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că pe frontul din Zaporojie se dau lupte grele. 

Update 15.11 Vladimir Putin, discuții telefonice cu liderul interimar din Mali despre criza din Niger

Vladimir Putin a avut astăzi o convorbire telefonică cu liderul interimar din Mali, Assimi Goita, și a discutat subiecte precum eforturile antiteroriste și criza din Niger, vecinul Mali, a anunțat Kremlinul.

Potrivit unui comunicat, cei doi lideri au convenit că această criză din Niger, unde o lovitură de stat din iulie l-a înlăturat pe președintele Mohammed Bazoum, nu poate fi rezolvată decât prin mijloace diplomatice.

Principalul bloc regional din Africa de Vest, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), a amenințat anterior cu o intervenție militară pentru a-l readuce pe Bazoum la putere.

Junta militară aflată la putere în Mali a avertizat împotriva unei intervenții externe în Niger și a dezvoltat, de asemenea, o relație strânsă cu Rusia, forța de mercenari Wagner fiind desfășurată în această țară.

Update 14.12 Problema acordului cu cereale ucrainene discutată la summitul G20

Problema relansării acordului privind cerealele din Marea Neagră a fost discutată în detaliu la summitul G20 din acest weekend, dar orice inițiativă care izolează Rusia nu are șanse să fie sustenabilă, a declarat președintele turc Tayyip Erdogan într-o conferință de presă după încheierea reuniunii de la New Delhi.

Rusia, Ucraina și Turcia vor continua să discute despre acordul privind cerealele, a adăugat Erdogan.

Update 12.36 Ucraina va primi noi ajutoare din partea Coreei de Sud, începând cu 2025

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că țara sa va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 2 miliarde de dolari pe termen lung, începând din 2025, pe lângă cele 300 de milioane de dolari promise pentru anul viitor, potrivit Yonhap News.

Yoon Yoon a făcut această declarație duminică, în cadrul unei sesiuni a summitului G20 care a avut loc la New Delhi, în India, a precizat Yonhap.

Update 11.19 Ucraina estimează că Rusia a pierdut 490 de soldați, doar ieri

Ucraina a estimat că doar ieri Rusia a pierdut 490 de soldați, 10 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale și 40 de diferite vehicule și cisterne.

Update 10.00 Atac de amploare cu drone rusești în Kiev. Mai multe incendii au izbucnit în oraș

Forțele ruse au lansat ieri noapte 32 de drone explozive asupra Ucrainei, majoritatea deasupra regiunii Kiev, potrivit armatei ucrainene, care a afirmat că a doborât 25 dintre ele.

Update 09.05 Ucraina atacă companiile care produc armament în Rusia

Șeful spionajului militar ucrainean a explicat ce urmărește Kievul prin atacurile pe teritoriul Rusiei.  Kirilov Budanov a spus că vizează în principal companii militare industrial. Totodată a precizat că o fabrică rusească care produce cipuri electronice pentru rachetele iskander a fost atacată de curând.

Budanov afirmă că aceste atacuri vor crea probeleme considerabile rușilor, pe viitor

Update 08.38 Ucraina va continua contraofensiva împotriva Rusiei și pe timp de iarnă

Contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti va continua şi după debutul vremii reci şi umede de la sfârşitul acestui an, a declarat şeful serviciilor de informaţii de la Kiev, Kyrylo Budanov.

Ucraina a lansat în această vară o contraofensivă ce a înregistrat progrese în ultimele săptămâni, dar a fost complicată de câmpuri minate şi poziţiile ruseşti puternic fortificate.

"În frig, umezeală şi noroi, este mai dificil să lupţi, dar luptele vor continua. Contraofensiva va continua", a declarat Budanov.

Comentariile, făcute la o conferinţă la Kiev găzduită de Fundaţia Victor Pinchuk, oferă cel mai puternic indiciu de până acum că Ucraina nu intenţionează să îşi oprească ofensiva atunci când vremea se va schimba în cursul acestui an, relatează Reuters.

Vadym Skibytskyi, un oficial din cadrul agenţiei de spionaj militar ucrainean, a declarat că Rusia are în prezent 420.000 de militari în interiorul Ucrainei.

"Contraofensiva noastră se desfăşoară în mai multe direcţii", a declarat Budanov, recunoscând că progresul a fost mai lent decât şi-ar fi dorit şi descriind situaţia ca fiind dificilă.

În afară de concentraţia uriaşă de mine ruseşti, el a identificat numărul mare de drone ruseşti mici "kamikadze" ca fiind un factor cheie care a încetinit progresul Ucrainei până acum.

Rusia, care şi-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, a declarat că contraofensiva ucraineană a eşuat.

 

Autoritățile ruse din Crimeea au anunțat atacuri cu drone ale ucrainenilor în peninsulă. Serghei Aksionov, așa-zisul șef al Crimeei ocupate de Rusia, a declarat că un sistem de apărare aeriană rusesc a doborât sâmbătă seara, 9 septembrie, trei drone ucrainene în vestul și nord-vestul peninsulei, potrivit Ukrainska Pravda.

La ora 19:24, Aksyonov a anunțat că sistemul de apărare aeriană rusesc a doborât o dronă ucraineană în districtul de nord-vest al Crimeei și le-a cerut localnicilor să își păstreze calmul. Aksyonov a adăugat la ora 20:38 că sistemul de apărare aeriană a doborât alte două drone în partea de vest a peninsulei ocupate de Rusia.

Război în Ucraina, 9 septembrie | Război în Ucraina, ziua 563 | Șeful diplomației nipone, în vizită la Kiev

Război în Ucraina, 8 septembrie | Primele zece tancuri Leopard 1 trimise de Danemarca au ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, 7 septembrie | Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați

Război în Ucraina, 6 septembrie | Bilanțul deceselor după atacul rusesc din orașul Kostiantynivka a ajuns la 17 morți și 32 de răniți. Un copil se află printre victime

Război în Ucraina, 5 septembrie | Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut

×
Etichete: Război Ucraina
x close