Antena 3 CNN Externe Datorită Europei, războiul lui Putin se plătește singur

Datorită Europei, războiul lui Putin se plătește singur

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 17:04 24 Mar 2022 Modificat la 17:04 24 Mar 2022
Datorită Europei, războiul lui Putin se plătește singur
Sursa foto: Agerpres/EPA

Sancțiunile occidentale au vizat până acum sectorul financiar al Rusiei și persoane importante, iar Statele Unite au interzis importul de petrol și gaze rusești. Acest efort este lăudabil, dar, din păcate, nu a reușit să împiedice armata rusă să ucidă oameni nevinovați în fiecare zi.

Cel mai bun mod de a opri mașina de război a lui Putin este să-i întrerupi fluxul zilnic de valută. Și cel mai bun mod de a face asta este ca Europa să nu mai predea numerar pentru petrol și gaze rusești.

Statele Unite ar trebui să impună, de asemenea, sancțiuni secundare, care ar putea împiedica pe oricine să expedieze și să finanțeze în mod legal petrolul rusesc.

Petrolul și produsele petroliere sunt de departe cele mai importante exporturi ale Rusiei. Gazul este al treilea cel mai valoros export și valorează mai mult decât toate celelalte exporturi combinate.

Veniturile din exportul de energie finanțează peste 40% din bugetul Rusiei.

Cel mai important client al Rusiei este Uniunea Europeană, care cumpără aproximativ 60% din exporturile de gaze ale țării, 50% din exporturile de petrol și 50% din exporturile de produse petroliere. Europa a plătit mai mult de 19 miliarde de dolari lui Putin din 24 februarie pentru aceste produse, potrivit The New York Times

Și mai flagrant, de la invazie, exporturile de petrol rusești nu au scăzut, în parte pentru că U.E. nu a redus importurile. În același timp, prețurile petrolului și gazelor au crescut. Din perspectiva lui Putin, războiul său se plătește singur.

Joe Biden a spus săptămâna trecută că Vladimir Putin „este un criminal de război”. Atacurile Rusiei din ultima lună au demonstrat în mod clar că nu are nicio reținere în a trage în mod deliberat în zone civile.

Bombardamentul rusesc a lovit Teatrul Dramatic Mariupol, unde se adăpostiseră civilii. Europa ar trebui să fie foarte speriată. Pe măsură ce Putin se confruntă cu o rezistență mai dură decât se aștepta din partea luptătorilo ucraineni, acest lucru a stârnit temeri că arme chimice, biologice sau chiar nucleare vor fi folosite împotriva civililor.

Închiderea fluxului de numerar al liderului de la Kremlin este un imperativ moral și strategic urgent, dar Europa stă neclintită.

Unii experți europeni susțin că războiul nu este finanțat prin exporturi de energie. Regimul lui Putin caută să cumpere echipament militar.

Cu o mare parte din rezervele băncii centrale înghețate, Putin are nevoie de valuta pe care o primește în fiecare zi și, prin urmare, Rusia a continuat să pompeze petrol la capacitatea maximă de dinainte de război.

Euro pe care îi primește acum președintele Rusiei se îndreaptă direct către puterea de foc care ucide civili ucraineni și distruge orașele.

Ministrul economiei și energiei al Germaniei, cea mai mare economie a Europei, a spus că orice reducere a achizițiilor curente de petrol și gaze ar pune în pericol economia țării sale. 

Dar Europa are deja suficient gaz pentru a ajunge până la iarna viitoare, iar Agenția Internațională pentru Energie a elaborat un plan viabil de conservare și aprovizionare alternativ, care ar reduce importurile europene de gaz rusesc cu mai mult de o treime.

Germania este dependentă în special de gazul rusesc, dar un studiu al Academiei Naționale de Științe Germane Leopoldina a subliniat că o suspendare pe termen scurt a gazului rusesc ar fi „gestionabilă”.

În plus, având în vedere că Germania are datorii scăzute în raport cu G.D.P., pot fi abordate efectele potențiale asupra persoanelor cu venituri mai mici.

Între timp, plățile pentru gazul rusesc ar trebui să intre în conturi escrow, astfel încât încasările să nu poată fi folosite pentru cumpărarea de arme. Aceasta este o practică standard atunci când există sancțiuni.

Rusia și-a impus deja propria cerință de escrow investitorilor străini care primesc plăți cu cupoane pentru obligațiunile lor corporative denominate în ruble.

În ceea ce privește petrolul, OPEC și alți furnizori pot oferi până la 2,2 milioane de barili suplimentari pe zi într-o lună. Aceste țări nu ar trebui să aibă niciun interes în a permite prețului petrolului să crească prea mult, deoarece acest lucru va accelera brusc tranziția pe termen lung la energia regenerabilă.

Există o anumită îngrijorare cu privire la faptul dacă un embargo asupra petrolului rusesc ar fi subminat de contrabandă. Pentru a rezolva această problemă, echipa de consiliere economică a președintelui a înființat Grupul de urmărire a tancurilor ruse, care urmărește acum fiecare navă care ridică petrol din porturile rusești.

×
x close