Antena 3 CNN Externe ONU avertizează că extinderea războiul în Liban „e scâteia care va aprinde pulberea”: Este potențial apocaliptică

ONU avertizează că extinderea războiul în Liban „e scâteia care va aprinde pulberea”: Este potențial apocaliptică

ONU avertizează că extinderea războiul în Liban „e scâteia care va aprinde pulberea”: Este potențial apocaliptică
Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iun 2024   •   21:45

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a avertizat miercuri, la Geneva, că extinderea în Liban a războiului dus în prezent de Israel împotriva Hamas în Fâşia Gaza ar putea fi apocaliptică, transmite AFP, conform Agerpres

"Văd asta ca fiind scânteia care va aprinde pulberea... Este potenţial apocaliptică", a avertizat Martin Griffiths, al cărui mandat se încheie la sfârşitul lunii.

Posibilele consecinţe sunt "imprevizibile", a adăugat el în faţa jurnaliştilor.

Un conflict care ar implica Libanul "se va extinde în Siria... se va extinde în alte" teritorii din regiune, a adăugat Martin Griffiths.

"Va avea, în mod evident, consecinţe în Gaza şi, evident, va avea un impact asupra Cisiordaniei", a spus el. "Este foarte alarmant".

De când a izbucnit războiul în Fâşia Gaza, în urmă cu nouă luni, el "ne-a arătat un nou nivel de tragedie şi de cruzime", a mai declarat Griffiths."Dar ne-am temut cu toţii că acesta ar putea fi doar începutul".

Războiul Israelului în Fâşia Gaza, început în urma atacului Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, a declanşat violenţe şi la graniţa de nord a Israelului cu Libanul, unde schimburile de focuri sunt aproape zilnice între Hezbollah, un aliat al mişcării islamiste palestiniene, şi armata israeliană.

Hezbollah a deschis frontul cu Israelul, în sprijinul Hamas, pe 8 octombrie, iar violenţele armate s-au soldat cu moartea a 1.195 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ AFP stabilit pe baza informaţiilor furnizate de oficiali israelieni.

Din cele 251 de persoane răpite pe 7 octombrie din Israel, 116 sunt încă ţinute ostatici în Fâşia Gaza, dintre care 42 au decedat, potrivit armatei israeliene.

În urma ofensivei lansate de Israel au fost ucişi 37.718 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza. 

×
Subiecte în articol: ONU Liban Hamas Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close