Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 793. Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului

Război în Ucraina, ziua 793. Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 16:00 26 Apr 2024 Modificat la 22:14 26 Apr 2024
razboi in ucraina ziua 592
Război în Ucraina, ziua 793. Autoritățile poloneze anunță că sunt pregătite să-i trimită în țara lor pe ucrainenii apți de luptă Sursa foto: Getty Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Blinken: Rusia ar întâmpina probleme în Ucraina dacă nu ar fi ajutată de China
  • Zelenski cere mai multe sisteme de apărare
  • Ucraina speră să schimbe soarta războiului odată cu sprijinul financiar şi militar pe care îl primesc din partea SUA
  • Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat la cea de-a patra reuniune din acest an a Grupului de contact pentru Ucraina
  • Atac aerian în nord-estul Ucrainei. O clădire rezidenţială şi o unitate economică au fost lovite
  • Ministrul ucrainean al Agriculturii Mîkola Saliski, eliberat rapid după ce a plătit o cauţiune de aproape 1,8 milioane de euro
  • Ministrul rus al Apărării: Rusia nu are niciun interes militar sau geopolitic să atace statele NATO
  • Spania va trimite rachete Patriot în Ucraina
  • Un jurnalist Forbes, reținut în Rusia după ce ar fi răspândit "informații false" despre armată
  • Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului
  • Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
  • Putin avertizează că ar urma să naționalizeze mai multe companii din Rusia
  • Stoltenberg: China nu poate să ajute Rusia și să vrea, în același timp, relații bune cu Occidentul
  • Rusia și Ucraina ”vânează” trădătorii: un rezervist ghida bombardamentele rusești, un siberian voia să lupte pentru ucraineni
  • Jens Stoltenberg: ”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă”
  • Zeci de mii de ucraineni nu vor putea obține pașapoarte noi
  • Belarus afirmă că a dejucat un atac cu drone, lansat din Lituania, asupra Minskului
  • ”Europa ar putea muri”, avertizează Macron

Update 22:00. Blinken: Rusia ar întâmpina probleme în Ucraina dacă nu ar fi ajutată de China

Rusia ar avea dificultăţi în a-şi susţine invazia în Ucraina fără ajutorul Chinei, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, în cadrul vizitei la Beijing, unde s-a întâlnit cu diplomatul de vârf al Chinei, Wang Yi.

Blinken a declarat că a „reiterat” preocupările serioase legate de faptul că China furnizează componente care „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

El a adăugat: „China este principalul furnizor de maşini-unelte, microelectronică şi nitroceluloză, care este esenţială pentru fabricarea muniţiilor şi a combustibililor pentru rachete şi a altor articole cu dublă utilizare pe care Moscova le foloseşte pentru a-şi spori baza industrială de apărare”, a spus el în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Sky News

Update 21:00. Zelenski cere mai multe sisteme de apărare

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut vineri sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva loviturilor rusești, adăugând că pauza în finanțarea americană a ajutat Moscova să preia inițiativa.

Cererea de sisteme suplimentare de apărare a lui Zelenski vine la doar câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pe de altă parte, vineri Pentagonul a anunțat că va cumpăra arme noi în valoare de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv interceptoare pentru sistemul de apărare Patriot, scrie Reuters.

"În acest an, avioanele rusești au folosit deja peste 9.000 de bombe ghidate împotriva Ucrainei și avem nevoie de capacitatea de a doborî aparatele de luptă aeriană pentru ca acestea să nu se apropie de pozițiile și frontierele noastre", a declarat Zelenski la începutul unei reuniuni virtuale conduse de Statele Unite pentru a ajuta la înarmarea Ucrainei, reuniune cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru Ucraina.

"În timp ce noi așteptam o decizie privind sprijinul american, armata rusă a reușit să preia inițiativa pe câmpul de luptă", a declarat Zelenski. ”Putem, încă de pe acum, nu numai să stabilizăm frontul, ci și să avansăm în realizarea obiectivelor noastre în război", a adăugat el.

După întâlnire, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că sistemul de apărare antirachetă Patriot în sine nu ar fi un "glonț de argint" pentru Kiev, ci mai degrabă o soluție în integrarea acestuia cu alte sisteme de apărare antirachetă.

La rândul său, Ministerul spaniol al Apărării a declarat că Madridul va livra rachete antiaeriene Patriot Ucrainei, ca urmare a presiunilor exercitate de aliații din NATO și Uniunea Europeană pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului.

Update 20:00. Ucraina speră să schimbe soarta războiului odată cu sprijinul financiar şi militar pe care îl primesc din partea SUA.

Singura condiţie pe care SUA o impune Kievului este ca rachetele furnizate să nu atace teritoriul Rusiei.

Update 19:00. Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat la cea de-a patra reuniune din acest an a Grupului de contact pentru Ucraina. 

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au participat vineri, prin videoconferință, la cea de-a patra reuniune din acest an a Grupului de contact pentru Ucraina.

Au fost analizate progresele înregistrate în urma reuniunilor anterioare și prezentate aspecte de actualitate și evaluări privind conflictul din Ucraina. De asemenea, a fost făcută o informare în legătură cu stadiul acordării de asistență militară și umanitară de către țările participante.

”Ministrul Apărării Naționale a evidențiat sprijinul de natură multidimensională pe care România îl acordă Ucrainei de la începutul războiului, inclusiv prin participarea țării noastre la efortul extins al Uniunii Europene privind instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii EUMAM și la misiunea INTERFLEX, condusă de Marea Britanie”, se arată pe site-ul MApN.

Totodată, ministrul Tîlvăr a subliniat importanța Centrului European de Instruire F-16 din România pentru formarea piloților din Forțele Aeriene Române și din alte țări aliate și partenere, inclusiv a piloților ucraineni.

Update 18:00 Atac aerian în nord-estul Ucrainei. O clădire rezidenţială şi o unitate economică au fost lovite

O clădire rezidenţială şi o unitate economică din nord-estul Ucrainei au fost lovite în timpul unui atac aerian. Atacul a vizat zona de nord-est, au anunţat oficialii locali, potrivit Sky News.

Trei copii şi o femeie au fost răniţi după ce ruşii au bombardat partea centrală a oraşului Derhachi din regiunea Harkov, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram. În regiunea Sumî, două bombe au lovit o instalaţie industrială, au declarat autorităţile regionale. Ambele regiuni se învecinează cu Rusia şi au fost atacate frecvent în ultimele săptămâni.

Update 17:00 Ministrul ucrainean al Agriculturii Mîkola Saliski, eliberat rapid după ce a plătit o cauţiune de aproape 1,8 milioane de euro plasat în detenţie vineri cu privire la acuzaţii de corupţie de dinaintea intrării în Guvern, a fost eliberat rapid după ce a plătit o cauţiune de aproape 1,8 milioane de euro, anunţă vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, relatează AFP.

El ”continuă să îşi exercite funcţia”, dă asigurări ministerul.

Update 15:59 Rusia nu are niciun interes militar sau geopolitic să atace statele NATO.

Afirmația aparține ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, relatează agenția TASS, citată de presa internațională.

Șoigu adaugă însă că armatele țărilor NATO au creat amenințări suplimentare pentru Rusia prin apropierea de granițele sale.

El a mai spus că Washingtonul prelungește în mod deliberat conflictul din Ucraina prin exercitarea unor "presiuni fără precedent" și că există "consilieri străini care ajută Ucraina să pregătească acte de sabotaj pe teritoriul rusesc".

Șoigu nu a furnizat dovezi pentru aceste afirmații.

Update 15:00 Spania va trimite un număr mic de rachete Patriot în Ucraina, relatează cotidianul El Pais, citat de Sky News.

Madridul a exclus să expedieze Kievului lansatoare Patriot, dar a fost de acord să livreze rachete pentru aceste sisteme antiaeriene, notează sursa citată.

Spania dispune de trei baterii Patriot, cumpărate la mâna a doua din Germania în anii 2004 și 2014.

La începutul acestei luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat membrilor NATO că țara sa are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot sau de alte sisteme avansate de apărare antiaeriană pentru a contracara atacurile aeriene rusești.

Update 14:00 Un jurnalist care lucrează pentru ediția rusă a revistei americane Forbes a fost reținut sub suspiciunea că a răspândit "știri false" despre armată.

Informația a fost publicată chiar de Forbes, pe site-ul propriu.

Serghei Mingazov este reținut într-un centru de detenție din orașul Habarovsk, situat în Orient Îndepărtat rus, după cum a precizat avocatul său, Konstantin Bubon, citat de Sky News.

Reprezentanții Forbes nu au putut contacta jurnalistul, a precizat publicația.

Update 13:00 Armata ucraineană renunță la utilizarea tancurilor americane M1A1 Abrams pe linia frontului, după ce militarii Kievului s-au convins că acestea pot fi scoase din luptă de dronele rusești.

Presa internațională citează în acest sens doi oficiali militari americani.

Washingtonul a fost de acord să trimită 31 de Abrams în Ucraina, după luni de solicitări făcute în acest sens de partea ucraineană.

Cinci din cele 31 de tancuri Abrams ar fi fost deja pierdute în urma atacurilor rusești cu drone. 

Pentru moment, tancurile rămase au fost mutate departe de linia frontului.

Update 11:00 Înalta Curte Anticorupție din Ucraina a ordonat arestarea ministrului demisionar al Agriculturii din această țară, Mikola Solski, suspectat de achiziționarea ilegală de terenuri deținute de stat.

Solski va fi ținut în arest până la 24 iunie, dacă nu plătește o cauțiune stabilită la 75,7 milioane de grivne, echivalentul a 1,9 milioane de dolari.

Ministrul și-ar fi însușit ilegal terenuri deținute de statul ucrainean în valoare de 291 de milioane de grivne (7,4 milioane de dolari) și ar fi încercat să pune mâna pe un alt teren în valoare de 190 de milioane de grivne (4,8 milioane de dolari), potrivit publicației Kyiv Independent.

Cauțiunea propusă instanței de procurorii anticorupție a fost de 200 de milioane de grivne (5 milioane de dolari), însă magistrații au redus-o la mai puțin de jumătate.

Dacă va plăti cauțiunea, Solski va fi obligat să poarte o brățară electronică și să predea pașaportul. Ministrului i s-ar fi interzis deja să părăsească Kievul și să comunice cu adjunctul său și cu martorii în acest caz.

El și-a prezentat demisia joi în Parlamentul ucrainean, la doar o zi după ce a declarat că nu plănuiește să demisioneze. Solski a negat acuzațiile, afirmând că faptele imputate se referă la perioada 2017 - 2018, când a profesat ca avocat.

Update 09:00 Vladimir Putin avertizează ca va naționaliza companiile private care aduc prejudicii securității naționale a Rusiei.

"Recent, agențiile de aplicare a legii au deschis mai multe dosare pentru a readuce anumite active în proprietatea statului.

Aș dori să subliniez că nu este vorba despre revizuirea privatizării, ci despre cazurile în care acțiunea sau inacțiunea proprietarilor de întreprinderi și bunuri cauzează daune directe securității țării și intereselor naționale", a declarat liderul rus.

Update 08:00 China trebuie să renunțe la sprijinul pentru Rusia dacă vrea să aibă relații bune cu Occidentul.

O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin urmează să viziteze Beijingul, luna viitoare.

"China sprijină economia de război a Rusiei, împărtășind cu Rusia tehnologii de vârf, cum ar fi semiconductoarele și alte produse cu dublă utilizare. Anul trecut, Rusia a importat 90% din microelectronicele sale din China pentru a produce rachete, tancuri și avioane.

China spune că dorește relații bune cu Occidentul. În același timp, Beijingul continuă să alimenteze cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Ei nu pot merge pe ambele variante", a spus Jens Stoltenberg.

În ultimii ani, Beijingul și Moscova și-au întărit relațiile comerciale, pe măsură ce Occidentul a înăsprit sancțiunile la adresa lor.

Update 00:01  Autoritățile poloneze anunță că sunt pregătite să-i trimită în țara lor pe ucrainenii apți de luptă

Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul polonez al Apărării, la puțin timp după ce Ucraina a interzis serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Ministrul polonez a declarat că țara este pregătită să ajute bărbații ucraineni în vârstă militară să se pregătească pentru a se întoarce în Ucraina și pentru a lupta împotriva Rusiei, potrivit Sky News.

Demnitarul polonez nu a oferit detalii.

”Cred că mulți polonezi sunt revoltați când văd tineri ucraineni în hoteluri și cafenele și aud cât de mult efort trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina”, a adăugat ministrul, în timpul unei declarații la televiziunea Polsat News.

Aproape un milion de refugiați ucraineni s-au mutat în Polonia de când a început războiul din Ucraina.

Război în Ucraina, 25 aprilie 2024 | Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Război în Ucraina, 24 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferaţi forţat" în Rusia

Război în Ucraina, 23 aprilie 2024 | Rusia anunță că va bombarda "mai intens" bazele ucrainene cu armament occidental

Război în Ucraina, 22 aprilie 2024 | Șeful spionajului militar din Ucraina: "Urmează o perioadă dificilă. Rușii vor folosi o abordare cuprinzătoare"

×
Etichete: Razboi in Ucraina
TOP articole
x close