Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:
- Zelenski: Folosirea armelor occidentale pentru a ataca Rusia este doar "o chestiune de timp”
- Zelenski a încheiat acorduri de securitate pe termen lung cu Suedia, Norvegia şi Islanda
- Kremlinul acuză Ucraina că încearcă să lovească în interiorul Rusiei cu arme americane. Şeful NATO respinge avertismentele ruseşti de escaladare a războiului
- Coreea de Nord, îndemnată să înceteze să mai furnizeze arme Rusiei
- Zelenski acuză Rusia că şantajează liderii mondiali înaintea summitului de pace din Ucraina
- SUA permit Ucrainei să atace Rusia cu arme occidentale. Condițiile impuse de Joe Biden
- Sursă britanică: armata rusă a avut cel puțin jumătate de milion de victime în războiul din Ucraina
- China confirmă că nu va participa la conferinţa asupra păcii în Ucraina dacă Rusia nu este invitată
- Ucraina şi Rusia anunţă un nou schimb de prizonieri
- Bloc din Harkov, lovit de rachetele rusești
- Atacuri aeriene asupra rețelelor electrice din Kiev
- Pentagon: Rusia foloseşte rachete balistice nord-coreene în Ucraina
- Trei morţi şi 16 răniţi în lovituri ruseşti la Harkov, anunţă guvernatorul regiunii
- SUA sunt aproape să încheie un acord bilateral de securitate cu Ucraina
- Biden a dat în secret Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei cu arme americane
- Germania anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina: Armament în valoare de 500 de milioane de euro
- Atac rusesc cu bombă ghidată lângă Harkov
- Ucraina a lovit în total 4 nave rusești de patrulare rusești în Crimeea, noaptea trecută
Update 22:00 Zelenski: Folosirea armelor occidentale pentru a ataca Rusia este doar „o chestiune de timp”
Volodimir Zelenski a declarat că este o chestiune de timp până când Ucraina va folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul rusesc, potrivit Sky News.
Preşedintele ucrainean a semnat cel de-al 13-lea acord de securitate cu Suedia şi semnalează că trupele Kievul vor lovi la nord de Harkov, după ce SUA şi Germania au dat undă verde pentru a face acest lucru.
Zelenski a cerut ca la summitul NATO de luna viitoare, în iunie, să se abordeze problema de a permite Ucrainei să se alăture alianţei militare.
Update 21:00 Zelenski a încheiat acorduri de securitate pe termen lung cu Suedia, Norvegia şi Islanda
Acordurile bilaterale de securitate încheiate cu Suedia, Norvegia şi Islanda - ridică la 15 numărul de acorduri pe care Kievul le-a semnat cu naţiunile occidentale. Ţările nordice sunt acum toate ţări NATO şi toate au fost susţinătoare ferme ale Ucrainei.
"Puteţi vedea că Rusia încearcă să extindă războiul. Doar împreună putem opri nebunia de la Moscova. Ne vom strădui împreună să creştem capacitatea de producţie a Ucrainei şi a noastră, pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniţie decisivă pentru luptă", a mai spus Zelenski.
În cadrul acordului bilateral, Suedia va transfera Ucrainei două avioane de supraveghere ASC 890 - considerate cruciale pentru identificarea rachetelor de croazieră şi a dronelor care se apropie şi pentru identificarea ţintelor în aer şi pe mare - precum şi întregul său stoc de transportoare blindate cu şenile. "Luptaţi literalmente nu doar pentru libertatea voastră, ci şi pentru libertatea şi securitatea noastră", a declarat premierul suedez Ulf Kristersson.
Update 20:00 Kremlinul acuză Ucraina că încearcă să lovească în interiorul Rusiei cu arme americane. Şeful NATO respinge avertismentele ruseşti de escaladare a războiului
Kremlinul a declarat că decizia lui Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească arme furnizate de SUA împotriva unor ţinte din Rusia demonstrează implicarea profundă a Washingtonului în conflict, notează The Guardian.
"Ceea ce ştim este că, în general, există deja încercări de a lovi teritoriul rusesc cu arme produse de Statele Unite”, a declarat acesta, potrivit Sky News.
În cadrul acuzaţiilor aduse Kievului, Peskov nu precizează ce încercări au fost făcute de Ucraina pentru a lovi în interiorul Rusiei.
La fel ca şi alţi oficiali care au dat declaraţii astăzi, Peskov dă vina pe Occident pentru escaladarea conflictului.
Anterior, în cursul zilei de astăzi, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, a declarat că o lovitură a Ucrainei cu arme americane în interiorul Rusiei ar putea însemna război cu NATO şi a avertizat că ameninţările nucleare ale Moscovei nu sunt o cacealma.
"Aceasta nu este asistenţă militară, ci participare la un război împotriva noastră”, a spus el, conform sursei citate.
Medvedev a spus că ar fi o „greşeală fatală” din partea Occidentului să creadă că Rusia nu este pregătită să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei - şi a vorbit despre potenţialul de a lovi ţări ostile fără nume cu arme nucleare strategice.
NATO: "Autoapărarea nu înseamnă escaladare”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins vineri avertismentele preşedintelui Vladimir Putin, potrivit cărora permiterea Kievului de a folosi arme occidentale pentru lovituri în interiorul teritoriului rus ar putea duce la o escaladare.
Stoltenberg a afirmat că nu este prima dată când Rusia apelează la astfel de ameninţări atunci când Ucraina primeşte ajutor din partea Occidentului, scrie CNBC.
„Nu este nimic nou. Se întâmplă (...) de mult timp că, de fiecare dată când aliaţii NATO oferă sprijin Ucrainei, preşedintele Putin încearcă să ne ameninţe să nu facem acest lucru", a declarat el reporterilor.
Aflându-se la o reuniune a miniştrilor de externe a ţărilor membre NATO care s-a desfăşurat la Praga, Stoltenberg a salutat decizia ţărilor care au decis să elimine restricţiile privind utilizarea armelor occidentale de către Ucraina, notează The Guardian.
"Autoapărarea nu înseamnă escaladare. Autoapărarea este un drept fundamental. Acesta este consacrat în Carta ONU. Ucraina are dreptul şi responsabilitatea de a-şi proteja poporul, iar noi avem dreptul de a ajuta Ucraina să îşi respecte dreptul la autoapărare”, a declarat acesta, după reuniune.
Update 19:00 Coreea de Nord, îndemnată să înceteze să mai furnizeze arme Rusiei
Zece miniştri de Externe, printre care şi Lordul Cameron, cer Coreei de Nord să înceteze furnizarea de arme către Rusia.
La începutul acestei luni, Rusia a respins afirmaţiile potrivit cărora ar colabora cu Phenianul în chestiuni militare şi a declarat că relaţia dintre cele două ţări nu reprezintă o ameninţare pentru alţii.
Miniştrii de Externe reuniţi la Praga spun că Rusia foloseşte transferurile de arme nord-coreene „pentru a lovi infrastructura critică a Ucrainei, prelungind suferinţa poporului ucrainean”, potrivit Sky News.
De asemenea, ei au cerut Coreei de Nord să pună capăt programului său de arme nucleare.
Update 18:00. Zelenski acuză Rusia că şantajează liderii mondiali înaintea summitului de pace din Ucraina
Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să perturbe summitul de pace din Ucraina din iunie prin şantajarea liderilor mondiali.
Vorbind la Stockholm după semnarea unui pact de securitate cu Suedia, preşedintele ucrainean a declarat: „În acest moment, avem deja aproximativ 100 de state şi organizaţii internaţionale care vor participa la summit, dar Rusia şantajează unii lideri şi încearcă să blocheze participarea unor ţări.”
Update 17:00 SUA permit Ucrainei să atace Rusia cu arme occidentale. Condițiile impuse de Joe Biden
Statele Unite dau undă verde Ucrainei pentru a folosi arme americane împotriva anumitor ținte de pe teritoriul Rusiei. Condiţia impusă de președintele Joe Biden este ca atacurile să fie lansate strict în apropierea regiunii Harcov, unde armata lui Putin avansează. La rândul său, Germania anunță prin vocea purtătorului de cuvânt al guvernului, că permite Kievului să folosească pe teritoriul Rusiei armele trimise de Berlin.
Update 16:00 Sursă britanică: armata rusă a avut cel puțin jumătate de milion de victime în războiul din Ucraina
Armata rusă a avut cel puțin jumătate de milion de victime în războiul din Ucraina. Statistica este realizată de Ministerul britanic al Apărării. Britanicii mai susțin că în luna mai rușii au înregistrat cea mai mare rată de victime de la începutul războiului.
Cel puțin jumătate de milion de ruși au murit sau au fost răniți de la începutul războiului, susține Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Sky News.
Informația apare în actualizarea zilnică pe care ministerul o face despre situația de pe front.
Britanicii mai spun că în luna mai, Rusia a suferit cea mai mare rată de victime raportate din februarie 2022. Rata din mai a fost de peste 1.200 victime pe zi, au precizat britanicii.
Update 15:30 China a anunţat vineri oficial că, în lipsa unei invitaţii adresate şi Rusiei, nu va participa la summitul pentru pace în Ucraina, o conferinţă prevăzută să se desfăşoare la jumătatea lunii iunie în Elveţia, poziţia Beijingului fiind salutată de Moscova, care consideră ilogică şi o pierdere de timp organizarea unei conferinţe pentru soluţionarea conflictului ucrainean fără invitarea Rusiei, transmite AFP.
"Există un decalaj evident între, de o parte, dispoziţiile stabilite pentru conferinţă, şi de cealaltă parte aşteptările Chinei şi aşteptările generale ale comunităţii internaţionale", a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning.
"China a insistat mereu asupra faptului că o conferinţă internaţională de pace trebuie să fie recunoscută deopotrivă de Rusia şi de Ucraina, să permită participarea egală a tuturor părţilor şi o discuţie justă a tuturor planurilor de pace. Altfel, conferinţa cu greu va putea să joace un rol substanţial în revenirea păcii", a explicat oficialul chinez.
Totuşi, "noi vom continua să promovăm discuţii de pace în maniera noastră, vom menţine comunicarea cu toate părţile şi vom colabora pentru o soluţionare politică a crizei ucrainene", a mai menţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.
Update 14:30 Ucraina şi Rusia au anunţat vineri că au făcut un nou schimb de 75 de prizonieri de război din fiecare tabără, una din puţinele zone în care cele două ţări au cooperat de la începutul conflictului, relatează AFP şi Reuters.
"În urma unui proces de negociere, 75 de militari ruşi care s-au aflat în pericol de moarte în captivitate au fost repatriaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimb, au fost predaţi 75 de prizonieri de război din armata ucraineană", se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri că 75 de prizonieri de război ucraineni s-au reîntors acasă din Rusia, notează Reuters.
Zelenski a declarat că schimbul a inclus patru civili ucraineni, în timp ce restul erau membri ai Forţelor Armate, Gărzii Naţionale şi Serviciului de Grăniceri ale Ucrainei.
Update 12:30 Un bloc cu apartamente din orașul ucrainean Harkov a fost lovit de rachete rusești. Primul atac a avut loc pe parcursul nopții, iar al doilea s-a produs când echipele de intervenție se aflau la fața locului. Cel puțin patru persoane au murit.
Forțele aeriene ale Kievului susțin că în noaptea de joi spre vineri Rusia a lansat cinci rachete balistice S-300/S-400 asupra orașului. Una dintre ele a lovit blocul, iar alta a aterizat în același loc 25 de minute mai târziu, susține guvernatorul regional, Oleh Syniehubov.
Rușii și-au intensificat atacurile asupra celui de al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Ei au declanșat și o ofensivă terestră în regiunea aflată lângă granița cu Rusia.
Update 10:30 Un atac cu rachete asupra Kievului a provocat pagube însemnate la rețeaua electrică a orașului și regiunii. Atacul a avut loc vineri. Potrivit primelor informații, nu au fost victime.
Un atac cu rachete rusești asupra Kievului a deteriorat rețeaua electrică din districtul Holosiivskyi din capitala Ucrainei, a anunțat vineri compania de energie DTEK, potrivit Reuters.
Forțele aeriene ucrainene au explicat pe Telegram că Rusia a atacat Kievul cu o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune Iskander și cu mai multe drone.
Totuși, atacul aerian de peste noapte nu a fost la fel de intens ca raidurile anterioare, au mai spus ucrainenii. Rețelele afectate au fost reparate pe parcursul dimineții.
Ucrainenii susțin că au doborât toate dronele și racheta, iar pagubele au fost provocate de resturile obiectelor zburătoare.
Update 09:30 Rusia foloseşte rachete balistice nord-coreene în Ucraina, se arată într-un nou raport publicat de Pentagon, care se bazează pe analiza unor resturi de rachetă pentru a confirma acuzaţiile potrivit cărora Moscova primeşte arme de la Phenian, relatează AFP.
Agenţia de Informaţii pentru Apărare (DIA) a SUA a folosit imagini open source pentru a confirma că resturile găsite în ianuarie în regiunea Harkov, din nord-vestul Ucrainei, provin de la o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune produsă în Coreea de Nord.
DIA a comparat imagini difuzate de presa de stat nord-coreeană cu fotografii ale acestor fragmente de rachetă descoperite în Ucraina.
"Analiza confirmă că Rusia foloseşte rachete balistice produse în Coreea de Nord în războiul său împotriva Ucrainei", a declarat agenţia americană într-un comunicat publicat miercuri cu raportul în cauză.
"Au fost găsite resturi de rachete nord-coreene în Ucraina", potrivit aceleiaşi surse.
Seulul acuză Phenianul că a transportat mii de containere cu arme în Rusia, sfidând sancţiunile Naţiunilor Unite care vizează cele două ţări: Rusia pentru invazia sa în Ucraina şi Coreea de Nord pentru programul său nuclear.
Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un şi unul dintre cei mai importanţi purtători de cuvânt ai guvernului, a respins în mai acuzaţiile drept "absurde", spunând ca Phenianul "nu are nicio intenţie de a exporta capabilităţile sale tehnice militare în nicio ţară".
Experţii afirmă că recenta serie de teste efectuate de Coreea de Nord, inclusiv rachete de croazieră şi alte proiectile balistice, ar putea fi legată de transportul de arme către trupele ruseşti în Ucraina.
Phenianul şi Moscova şi-au consolidat legăturile în ultimele luni.
Kim Jong Un a efectuat o călătorie rară în străinătate, mergând în Rusia în 2023 pentru un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin. O vizită a liderului rus în Coreea de Nord este în pregătire, a declarat Kremlinul în mai presei ruse.
Update 08:00 Trei persoane au murit şi 16 au fost rănite în lovituri ruseşti în oraşul Harkov (nord-est), al doilea ca mărime din Ucraina, a anunţat vineri guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, relatează AFP.
"Inamicul a recurs din nou la tactica dublei lovituri, în timp ce medicii, salvatorii şi forţele de ordine erau deja la faţa locului", a adăugat Sinegubov, afirmând că printre răniţi se numără şi un medic urgentist.
Potrivit primelor elemente, două rachete S-300 au fost lansate asupra cartierului Novobavarski, vizând "exclusiv infrastructura civilă", a precizat guvernatorul.
Acest atac vine după bombardarea, pe 25 mai, a unui hipermarket din Harkov care a făcut 19 morţi.
Harkov este ţinta aproape zilnică a bombardamentelor care vin în principal de pe teritoriul rus.
La începutul lui mai, Rusia a lansat o ofensivă în regiune şi câştigă teren în faţa unei armate ucrainene aflate în dificultate.
Preşedintele american, Joe Biden, care a refuzat să facă acest lucru până în prezent, a dat undă verde Ucrainei să lovească ţinte pe teritoriul rusesc, în regiunea Harkov, în anumite condiţii, a indicat joi un responsabil american.
Acest responsabil, sub protecţia anonimatului, a adăugat că Statele Unite continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus.
Update 00:00 Statele Unite sunt pe cale să finalizeze negocierile pentru un acord bilateral de securitate cu Ucraina pe care preşedintele Joe Biden l-a anunţat anul trecut la o reuniune G7, a confirmat joi un oficial american citat de Reuters, după ce informaţia a fost publicată mai întâi de Financial Times, care susţine că documentul, ce vine pe fondul unor tensiuni mai mari ca niciodată între Kiev şi Washington, este de natură să-i mai liniştească pe oficialii ucraineni şi în special pe preşedintele Volodimir Zelenski.
Apropiaţii acestuia spun că a devenit foarte "emoţional şi nervos", "iritat de preşedintele Joe Biden", iar atmosfera de la biroul lui se apropie de "paranoia".
Financial Times (FT) a relatat joi că SUA şi Ucraina sunt aproape de semnarea unui pact bilateral de securitate. Potrivit surselor cotidianului economic britianic, preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedintele SUA, Joe Biden, vor semna acordul bilateral de securitate chiar înainte de Summitul pentru Pace organizat de Kiev în Elveţia, care va avea loc în 15-16 iunie.
Politico: Administraţia Biden a acordat în mod discret Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei - dar numai în apropierea zonei Harkov - folosind arme furnizate de SUA, au declarat joi pentru Politico.com un oficial american şi alte două persoane familiarizate cu acest demers.
"Preşedintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina este în măsură să folosească arme americane în scopul contracarării atacurilor din Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta forţelor ruseşti care lovesc sau se pregătesc să le lovească", a confirmat un oficial american.
Totuşi, publicaţia de la Washington subliniază că aceasta este o răsturnare majoră de situaţie ce va ajuta Ucraina să îşi apere mai bine cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, situat în nord-est, în apropiere de graniţa cu Rusia.
Război în Ucraina, 30 mai 2024 | Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unei baze a rușilor din Crimeea
Război în Ucraina, 29 mai 2024 | Țările UE nu se decid cu privire la trimiterea de instructori militari în Ucraina
Război în Ucraina, 28 mai 2024 | Ucraina poate folosi avioanele F-16 belgiene doar pe teritoriul ucrainean
Război în Ucraina, 27 mai 2024 | SUA vor participa la summit-ul de pace din Ucraina | Proteste în fața ambasadei din Kiev
Război în Ucraina, 26 mai 2024 | Zelenski, apel către Joe Biden și Xi Jinping să se alăture summitului pentru pace