Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Slăbirea ofensivei asupra Avdiivka arată că rușii „rămân fără vlagă”, spune primarul orașului
- Cel puțin doi morți în Herson, după bombardamente rusești
- Primarul Kievului îl critică pe Zelenski pentru greşeli şi îndeamă la sinceritate cu privire la situaţia de pe front
- Ucraina și Polonia vor deschide luni un punct de trecere a frontierei suplimentar pentru camioanele goale
- Ucraina susține că a doborât 10 drone rusești
- Lupte aprige la Bahmut şi Avdiivka. Rușii lovesc cu drone și rachete de croazieră
- Armata rusă ar fi executat mai mulţi soldaţi care au vrut să se predea, acuză Ucraina
- Peste 5.000 de dispozitive explozive au fost îndepărtate de ucraineni doar în ultima săptămână
- Pentru a contracara amenințarea aparent omniprezentă a dronelor, armata rusă a început să atașeze dispozitive de bruiaj la tancurile și vehiculele sale de infanterie
- Centrala din Zaporojie a fost 'la un pas de un accident nuclear' în timpul nopţii
- Rușii au efectuat 82 de atacuri asupra regiunii Herson în cursul ultimelor 24 de ore
Update 21:44 -Slăbirea ofensivei asupra Avdiivka arată că rușii „rămân fără vlagă”, spune primarul orașului
Orașul ucrainean Avdiivka, aflat sub focul constant al rușilor, s-a confruntat cu mai puține atacuri terestre în ultimele 24 de ore, din cauza pierderilor grele ale rușilor și a vremii aspre, a declarat duminică primarul Vitaliy Barabash, potrivit The Guardian.
De aproape două luni, Rusia încearcă să cucerească Avdiivka, un oraș industrial de lângă Donețk, care a devenit unul dintre cele mai disputate puncte de pe linia frontului.
Soldații ruși se află acum la est, nord și sud de oraș, care este în mare parte în ruine. Acesta este aproape înconjurat, dar este încă deservit de un drum asfaltat. Armata ucraineană spune că soldații săi rezistă și resping atacurile rușilor.
Update 19:25 - Armata ucraineană a distribuit imagini care, potrivit acesteia, arată militarii săi din Regimentul 14 distrugând vehicule blindate rusești și o bază de reparații pentru tancuri.
Professional and effective work of our warriors from the 14th Separate Regiment.
— Defense of Ukraine (@DefenceU) December 3, 2023
As a result, occupier's armored vehicles, a tank repair base and a truck were destroyed. pic.twitter.com/iVC6ZLUUIw
Update 18:10 - Generalul Oleksandr Pavliuk, prim-adjunct al ministrului ucrainean al apărării, susține că Rusia a pierdut 7.210 soldați în ultima săptămână. Într-o postare pe Telegram, el mai spune că rușii au pierdut 534 de unități de arme și echipamente militare.
Update 17:40 - Cel puțin doi morți în Herson, după bombardamente rusești
Autoritățile din Ucraina anunță că cel puțin doi oameni au fost uciși și alți patru au fost răniți în urma bombardamentelor efectuate duminică de ruși asupra regiunii Herson, în timp ce apărarea aeriană ucraineană a doborât 10 drone rusești lansate în cursul nopții.
Update 16:20 - Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat portalului 20 Minuten din Elveţia, care a fost citat pe larg în Rusia şi Ucraina duminică, potrivit dpa.
"Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război, de ce Zelenski a negat până în ultimul moment că se va ajunge la asta", a declarat Kliciko în interviul difuzat sâmbătă.
"Erau prea multe informaţii care nu corespundeau realităţii", a declarat fostul campion mondial la box, în vârstă de 52 de ani, reproşându-i preşedintelui ucrainean unele "greşeli".
El a făcut apel la onestitate cu privire la adevărata situaţie a Ucrainei în urma invaziei ruse. "Zelenski plăteşte acum pentru greşelile pe care le-a făcut", a spus Kliciko.
"Bineînţeles că ne putem minţi euforic oamenii şi partenerii, dar nu poţi face asta la nesfârşit", a afirmat el, situându-se clar de partea comandantului-şef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, care a suscitat critici la Kiev în urmă cu o lună când a spus că războiul a ajuns într-un impas.
"A spus adevărul", susţine Kliciko în interviu. "Câteodată oamenii nu vor să audă adevărul, dar până la urma acesta contează", a afirmat primarul Kievului, într-o încercare a explica tensiunile existente în ţară.
Kliciko s-a pronunţat împotriva jocurilor politice în Ucraina. "Nu ar trebui să existe conflicte interne într-o ţară care luptă pentru existenţa sa" şi din acest motiv a refuzat să discute despre proiectele sale politice personale, exprimându-şi în cele din urmă sprijinul pentru Zelenski.
"Preşedintele are o funcţie importantă astăzi şi trebuie să-l susţinem până la sfârşitul războiului. Dar când războiul se va termina, fiecare politician va trebui să dea socoteală pentru succesele şi greşelile sale", a spus Kliciko.
În ceea ce priveşte corupţia din Ucraina, primarul Kievului a menţionat că pentru combaterea acesteia sunt necesare "legi europene şi un nivel de trai european". În opinia sa, reconstrucţia Ucrainei ar trebui să includă nu numai reconstruirea caselor şi a podurilor distruse, ci şi reformarea sistemului judiciar, administraţiei şi politicii, potrivit Glavkom.
În cadrul acestui interviu, Kliciko a mulţumit Germaniei pentru că a oferit sisteme antiaeriene, dar a criticat Berlinul pentru refuzul de a furniza rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune.
Anterior, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski subliniase importanţa asistenţei militare germane în consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei, potrivit dpa.
Acest lucru a salvat "mii de vieţi ucrainene", a declarat Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara.
Datorită unui pachet de ajutor din Germania vor fi livrate, de asemenea, obuze de artilerie de 155 de milimetri de care este nevoie urgentă, a mai spus preşedintele ucrainean.
Potrivit guvernului german, Germania a oferit Ucrainei 3.840 de astfel de proiectile în cea mai recentă livrare. În plus, au fost livrate cinci sisteme de detectare a dronelor, cinci puşti cu lunetă, mai multe semiremorci, camioane, microbuze, vehicule off-road şi alte materiale militare.
Ucraina se apără împotriva Rusiei de mai bine de 21 de luni. Germania sprijină Kievul cu livrări de arme şi cu asistenţă în pregătirea soldaţilor ucraineni, notează dpa.
Update 14.27 Ucraina și Polonia vor deschide luni un punct de trecere a frontierei suplimentar pentru camioanele goale, cu scopul de a deschide o rută foarte necesară pentru Kiev, în condițiile în care unele puncte de trecere au fost blocate de săptămâni întregi de proteste ale șoferilor polonezi.
Aceste proteste, legate de ceea ce camionagii polonezi consideră a fi o concurență neloială din partea colegilor lor ucraineni, au început la 6 noiembrie, patru puncte de trecere a frontierei fiind acum blocate.
Serviciul de frontieră ucrainean a anunțat că punctul de control Uhryniv, care în prezent funcționează doar pentru autoturisme și autobuze, va fi deschis luni, de la ora 01.00, pentru vehiculele grele goale cu o greutate totală permisă mai mare de 7,5 tone.
„Deschiderea punctului Uhryniv este primul punct de pe lista de măsuri implementate pentru deblocarea frontierei, reducerea cozilor și creșterea capacității frontierei ucraineano-poloneze", a precizat serviciul de frontieră.
Update 12:30 - Ucraina a fost atacată cu 12 drone lansate din regiunea rusă Primorsko-Akhtarsk și cu o rachetă ghidată Kh-59, lansată din regiunea rusă Belgorod. Forțele de apărare ale Ucrainei au interceptat 10 drone kamikaze, a anunțat Statul Major General de la Kiev, relatează Ukrinform.
Ucraina a fost atacată sâmbătă noaptea cu 12 drone lansate din regiunea rusă Primorsko-Akhtarsk și cu o rachetă ghidată Kh-59, lansată din regiunea rusă Belgorod. Forțele de apărare ale Ucrainei au interceptat 10 drone kamikaze, a anunțat Statul Major General de la Kiev, relatează Ukrinform.
Potrivit raportului, dronele de luptă au atacat în mai multe valuri.
"În regiunea Mykolaiv, în zona de responsabilitate a Comandamentului Aerian de Sud, majoritatea dronelor au fost distruse de apărarea antiaeriană. Restul se îndreptau în direcția nord-vest și au fost doborâte în zona Starokostiantyniv din regiunea Khmelnytskyi", a subliniat Statul Major General. Rachetele Kh-59 nu și-au atins ținta, conform sursei citate.
Pe de altă parte, procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, și ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Martin Harris, au discutat despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul asistenței juridice internaționale. Potrivit Procuraturii Generale, Kostin și Martin Harris au discutat despre eforturile comune menite să construiască rețeaua globală de răspundere pentru crimele internaționale, precum și despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul asistenței juridice reciproce.
Potrivit Ukrinform, 45 de țări au cerut investigarea încălcării de către Rusia a dreptului internațional, investigarea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității și tragerea la răspundere a celor responsabili.
Update 10:30 Rusia a lansat 12 drone şi o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a anunţat duminică forţele aeriene ale Kievului, potrivit Reuters, conform Agerpres.
Cele mai multe dintre dronele Shahed, de fabricaţie iraniană, au fost doborâte în regiunea Nikolaiv (Mykolaiv) în sudul Ucrainei, conform Forţelor aeriene ucrainene, care au indicat că aparatele se îndreptau spre nord-vestul Ucrainei.
Potrivit agenţiei de presă Unian, cele 12 drone kamikaze au fost lansate de Rusia din zona Primorsko-Ahtarsk (regiunea Krasnodar, sudul Rusiei), iar racheta ghidată, de tipul Kh-59, din spaţiul aerian al regiunii ruse Belgorod (sud).
Conform comandamentului forţelor aeriene ucrainene, ruşii au lansat drone în valuri, intrând din regiunea ocupată Herson în Nikolaiv.
Majoritatea dronelor kamikaze a fost distrusă de antiaeriana forţelor de apărare din Sud ale armatei ucrainene, restul - care se îndreptau spre nord-vestul Ucrainei - au fost doborâte în zona Starokonstantinov în regiunea Hmelniţki, unde se află unul dintre aerodromurile militare ucrainene, vizat periodic de atacurile ruse.
Update 08:30 Armata rusă ar fi executat mai mulţi soldaţi care au vrut să se predea, acuză Ucraina.
Kievul a acuzat sâmbătă Rusia că s-a făcut vinovată de "crimă de război" executând soldaţi ucraineni care au semnalat intenţia lor de a se preda, după difuzarea pe reţelele sociale a unor imagini a căror autenticitate nu a putut fi verificată de AFP.
O scurtă înregistrare video, publicată pe Telegram, arată doi bărbaţi ieşind dintr-un adăpost, unul cu mâinile deasupra capului, înainte de a se întinde pe pământ sub ochii unui alt grup de militari.
Urmează ceea ce par a fi focuri de armă şi apare fum, înainte ca înregistrarea să se încheie brusc.
Aceste imagini, nedatate, au fost prezentate pe reţelele sociale ca fiind filmate în apropiere de Avdiivka, un oraş din estul Ucrainei unde au loc lupte grele. Dar nici locaţia şi nici autenticitatea lor nu au putut fi confirmate de AFP.
A fost denunţată o crimă de război
Comisarul ucrainean responsabil pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a denunţat, însă, o "crimă de război". Sâmbătă, "a fost publicat pe internet un videoclip cu execuţia de militari ruşi a unor soldaţi ucraineni care se predaseră", a scris el pe Telegram.
Dmitro Lubineţ a adăugat că soldaţii ucraineni "făcuseră ceea ce era necesar arătând că se predau" şi că Rusia ar fi trebuit să-i "ia prizonieri", cerând să fie "pedepsită" în consecinţă. Cei doi bărbaţi "nu reprezentau nicio ameninţare", a insistat el.
În martie, o altă înregistrare video părând să arate un soldat ucrainean, prizonier, executat prin împuşcare după ce a strigat "Slavă Ucrainei!", a devenit viral.
Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a reamintit la acea dată că a "documentat numeroase încălcări ale dreptului internaţional umanitar împotriva prizonierilor de război, inclusiv cazuri de execuţii sumare ale unor prizonieri de război ruşi şi ucraineni", scrie Agerpres.
Update 00:00 Pe termen scurt, serviciile de informații din țările occidentale se așteaptă ca Moscova să-și extindă bombardamentele asupra infrastructurii civile, inclusiv energetice, pentru provoca suferință populației ucraineană în timpul lunilor reci de iarnă.
2024 ar putea fi un an dificil pentru forțele ucrainene în condițiile în care pentru Rusia e avantajoasă înghețarea frontului, în timp ce dificultățile ce frânează contraofensiva Kievului în acest moment ar putea să persiste.
Pe de altă parte, există factori ce pot juca în avantajul Ucrainei după cum alții o vor dezavantaja.
În ceea ce privește Rusia, un posibil factor cu greutate în evoluția viitoare a războiului sunt alegerile prezidențiale din martie anul viitor.
În ultimele săptămânii, progresele pe câmpul de luptă au fost lente, forțele ucrainene nereușind să înainteze mai mult de un kilometru în anumite zone ale frontului și doar câțiva în altele.
E puțin probabil ca liniile frontului să se modifice
Evaluările serviciilor occidentale sugerează că e puțin probabil ca liniile frontului să se modifice prea mult în lunile următoare.
Un factor persistent ce împiedica contraofensiva ucraineană este lipsa puterii aeriene care să susțină operațiunile la sol. Avioanele de luptă F-16 promise de țările din NATO nu sunt așteptate să sosească suficient de devreme sau în număr suficient de mare pentru a putea schimba dinamica pe câmpul de luptă pentru o bună bucată de vreme, unele estimări fiind că abia pe parcursul anului viitor va avea un impact această creștere a puterii de foc.
Privind spre anul viitor, aliații NATO se tem că președintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să lanseze o ofensivă mai largă după victoria sa așteptată în alegerile prezidențiale din martie.
În acest sens, în avantajul Ucrainei joacă faptul că orice încercare a Rusiei în această privință este de așteptat să se lovească de o rezistență dură.
„Pe de altă parte, Ucraina va avea de partea sa avantajul celui aflat în apărare, or ei sunt deosebit de duri când e vorba de asta”, a apreciat un oficial occidental de rang înalt pentru CNN.
În condițiile în care contraofensiva la sol în sud și în est a fost în mare parte oprită de apărarea rusă, oficialii occidentali remarcă faptul că armata ucraineană a făcut progrese semnificative în alte domenii. Atacurile ucrainene asupra Flotei rusești din Marea Neagră cu ajutorul rachetelor cu rază lungă de acțiune, inclusiv al rachetelor de croazieră Storm Shadow furnizate de Regatul Unit, și al dronelor maritime au împins Flota din Marea Neagră cu zeci de kilometri înapoi, deschizând culoarele de navigație care permit transportul de cereale și altor produse cruciale pentru economia Ucrainei.
Cu toate acestea, evaluările serviciilor de informații occidentale avertizează că mișcările de pe câmpul de luptă ar putea stagna până în 2024, aducând războiul mai aproape de „conflictul înghețat”, de care mulți observatori ai Rusiei se tem că joacă în avantajul lui Putin.
Război în Ucraina, 2 decembrie | Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte
Război în Ucraina, 1 decembrie | Atac cu zeci de drone lansate de Rusia în mai multe regiuni din Ucraina
Război în Ucraina, 30 noiembrie 2023 | Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei
Război în Ucraina, 29 noiembrie 2023 | Volodimir Zelenski se pregăteşte de defensiva de iarnă şi ordonă construirea mai multor fortificaţii
Război în Ucraina, 28 noiembrie 2023 | UE acordă un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni