Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Un viceministru rus de Externe amenință voalat cu un război între Rusia și NATO
- NATO exclude deocamdată o aderare a Ucrainei, potrivit ministrului ungar de externe
- Jens Stoltenberg: Rusia a pierdut circa 300.000 de soldaţi în Ucraina şi îşi "amanetează" viitorul către China
- Blocaj la frontiera ucraineano-poloneză: Comisia Europeană critică Varşovia
- Zelenski s-a deplasat la Odesa pentru a discuta despre securitatea la Marea Neagră
- Zelenski se pregăteşte de defensiva de iarnă şi ordonă construirea mai multor fortificaţii
- Kuleba respinge îngrijorările legate de lipsa de progres a armatei ucrainene în războiul împotriva Rusiei
- Rusia a lansat 21 de drone și trei rachete asupra Ucrainei
- Ucraina anunță că Rusia a pierdut, în ultimele 24 de ore, 1.140 de soldați
- Rusia păstrează două submarine cu rachete Kalibr în Marea Neagră
- Putin acuză Occidentul că doreşte să dezmembreze şi să jefuiască Rusia
- Finlanda își va închide toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia
- Blinken nu va avea nicio interacţiune cu Lavrov la reuniunea ministerială a OSCE, confirmă ambasadorul SUA
- UE acordă un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni
- Kievul va boicota reuniunea OSCE de la Skopje din cauza prezenţei lui Serghei Lavrov
- Secretarul general al NATO, încrezător în continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina
- Olaf Scholz consideră că ajutorul acordat Ucrainei este de o importanţă "existenţială" pentru Europa
- Camionagiii din Slovacia anunță că vor închide granița cu Ucraina, de la 1 Decembrie, ”până la noi ordine”
Update 23:00 Începând cu data de 1 Decembrie, punctul de control Vysne Nemecke-Ujgorod, al Slovaciei de la granița cu Ucraina, va fi închis. Anunțul a fost făcut de Uniunea Transportatorilor Rutieri din Slovacia (UNAS)
Punctul de control va fi blocat de transportatori începând cu 1 Decembrie la ora 15:00, ”până la noi ordine”.
Camionagiii polonezi cer condiții de acces mai dure pentru camioanele ucrainene. Aceștia se plâng că ucrainenii oferă preţuri mai mici pentru transporturi şi efectuează curse şi în interiorul Uniunii Europene, nu doar între Ucraina şi UE.
Update 22:00 Alexander Pumpianski, fiul magnatului rus Dmitri Pumpianski, a câștigat un apel împotriva sancțiunilor introduse de Uniunea Europeană din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, relatează agenția de presă Reuters.
În hotărârea Tribunalului UE se arată că cei de la Comisia Europeană au recunoscut că, începând cu 9 martie 2022 - la două săptămâni după invazia Ucrainei și cu șase luni înainte de primul set de sancțiuni - Pumpianski nu mai era președinte și membru al consiliului de administrație al Sinara și nici membru al consiliului de administrație al TMK, ceea ce a fost motivul pentru care a fost pus pe lista de sancțiuni.
Producătorul de țevi din oțel OAO TMK este un furnizor al companiei energetice rusești Gazprom. Sinara este o bancă de investiții din Rusia. UE a declarat că ambele firme sprijină autoritățile și întreprinderile de stat rusești și beneficiază de această cooperare.
Update 21:00 Încă un general al lui Putin a murit în războiul din Ucraina. Rusia a confirmat decesul generalului-maior Vladimir Zavadski, relatează Ukrainska Pravda.
Acesta a murit în urma exploziei unei mine, iar anunțul decesului său a fost raportat prima dată pe rețeaua rusească de socializare Vkontakte de o organizație ce aparține absolvenților unei școli militare din Moscova.
În mesaj se precizează că Vladimir Zavadski a murit în data de 28 noiembrie.
Acesta este al 12-lea anunț al morții unui ofițer superior al Forțelor Armate Ruse în Ucraina, însă oficialii de la Moscova au confirmat, până acum, doar șapte din acestea.
Update 20:20 Franța vrea să pună la punct un acord bilateral de garantare a securității cu Ucraina, care va intra în vigoare la începutul anului viitor.
Sunt câteva luni de când Parisul negociază cu Kievul acest acord, care se referă la liniile generale de sprijin financiar, umanitar și militar pe termen lung.
Aceste declarații au fost făcute de Anne-Claire Legendre, ministrul de Externe al Franței.
Update 19:00 Viceministrul rus de Externe Serghei Lavrov amenință voalat cu un război între Rusia și NATO anticipând de pe acum că vina i-ar aparține Alianței Nord-Atlantice.
Regimul de la Moscova a atacat în mod neprovocat Ucraina susținând că nu exista o altă cale pentru a se proteja, iar acum amenință NATO cu un război plasându-se deja în poziția de eventuală victimă, deși nimeni nu atentează împotriva sa, nici măcar în contextul vărsării de sânge făcute în țara vecină și tentativelor de destabilizare a democrațiilor.
Deloc suprinzător, în timp ce avertizează cu un război Rusia-NATO, Serghei Riabkov anticipează deja motivul: o escaladare din partea Alianței.
"Răspunderea revine integral NATO. Depinde de Alianţa Nord-Atlantică. Alegerea este în întregime de partea NATO. Suntem pregătiţi, aşa cum s-a demonstrat deja, să ne apărăm interesele naţionale cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie", a insistat viceministrul rus într-un interviu acordat pentru oficiosul "Izvestia".
Riabkov s-a luat totodată de Statele Unite, apreciind că relațiile ruso-americane sunt aproape de "ruptură". El a acuzat totodată Statele Unite că se află într-o cursă a înarmării și a susținut că Washingtonul nu va întrece Moscova, așa cum s-a întâmplat în mandatele lui Ronald Reagan.
"Dacă Statele Unite se aşteaptă să câştige următoarea cursă a înarmării, repetând într-o oarecare măsură experienţa preşedinţiei lui Ronald Reagan, atunci americanii se înşală", a declarat Riabkov.
Update 18:00 Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE.
"Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la Bruxelles, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO.
"A devenit clar pentru toţi că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO nici până la următorul summit, nici în timpul următorului summit" al Alianţei, a precizat el, adăugând că este normal ca o ţară să nu poată deveni membră a unei alianţe militare atât timp cât este implicată într-un război.
Szijjarto a vorbit şi despre tensiunile între ţara sa şi Ucraina, pe care o acuză de încălcarea drepturilor minorităţii maghiare, estimate la circa 150.000 de persoane.
Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au degradat şi mai mult după ce premierul ungar Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia, în timp ce guvernul de la Budapesta este singurul din ţările membre ale UE şi NATO care mai menţine relaţii apropiate cu Moscova. Orban a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia.
Update 17:00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că Rusia a pierdut în războiul din Ucraina peste 300.000 de soldaţi, sute de avioane şi mii de tancuri, dar a acumulat un stoc de rachete cu care ar putea ataca din nou iarna aceasta infrastructura energetică ucraineană, relatează agenţia EFE.
Aceste pierderi "subliniază eroarea strategică a (preşedintelui rus Vladimir) Putin de a invada Ucraina", a spus Stoltenberg, citat de agenţia EFE, la o conferinţă de presă la Bruxelles la încheierea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările NATO, unde s-a desfăşurat şi primul Consiliu NATO-Ucraina la nivel ministerial.
Stoltenberg a susţinut că Ucraina a "avansat" pe front şi că Rusia "a dat înapoi" şi acum este "mai slabă politic, militar şi economic (...), pierde în exterior", mai ales în Caucaz şi Asia Centrală, în timp ce este "tot mai dependentă de China".
"An după an, Moscova îşi amanetează viitorul către Beijing. Pe plan militar, Rusia a pierdut o parte substanţială a forţelor convenţionale: sute de avioane, mii de tancuri şi a avut peste 300.000 de victime", a continuat Stoltenberg, fără a preciza dacă se referă la soldaţi ruşi morţi sau morţi şi răniţi.
"Obiectivele Rusiei în Ucraina nu s-au schimbat. Rusia a acumulat un mare arsenal de rachete înaintea iernii şi vedem noi încercări de a ataca reţeaua electrică şi infrastructura energetică a Ucrainei", a continuat secretarul general al NATO. El a insistat că Ucraina "continuă să provoace mari pierderi Rusiei" şi că "este mai aproape de NATO ca oricând".
Update 15:45 Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a denunţat miercuri ''lipsa de implicare'' a autorităţilor poloneze în găsirea unei soluţii la blocajul de la frontiera cu Ucraina cauzat de transportatorii polonezi, estimând că situaţia este ''absolut inacceptabilă'', transmite AFP.
''Dacă eu susţin dreptul oamenilor de a manifesta, ansamblul UE, fără a vorbi de Ucraina, o ţară actualmente în război, nu poate fi luat ostatic de blocajul frontierelor noastre exterioare'', a declarat Vălean.
Reprezentanta executivului UE a adăugat că Polonia riscă să facă obiectul unei proceduri de infringement.
Transportatorii polonezi au blocat deja mai multe puncte de trecere de la graniţa cu Ucraina, timp de trei săptămâni, cerând condiţii mai dure de acces pentru camioanele ucrainene.
Ei şi-au început protestul în 6 noiembrie, cerând Bruxellesului să reintroducă un sistem de autorizaţii pentru camioanele ucrainene care intră în UE şi pentru cele europene care merg în Ucraina, cu excepţii pentru ajutoarele umanitare şi livrările pentru armată. Uniunea Europeană a eliminat permisele anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Camionagiii polonezi şi slovaci se plâng că ucrainenii oferă preţuri mai mici pentru transporturi şi efectuează curse şi în interiorul Uniunii Europene, nu doar între Ucraina şi UE.
Ucraina susţine că protestul din Polonia afectează economia ucraineană în condiţii de război, îngreunând exporturile şi blocând livrarea de produse esenţiale cum ar fi gazul petrolier lichefiat.
Update 14:30 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat miercuri în regiunea Odesa (în sudul ţării) să se întâlnească cu responsabili militari din zonă şi să analizeze situaţia de securitate de la Marea Neagră, potrivit EFE.
"Astăzi lucrăm în regiunea Odesa. Am început cu informări militare şi reuniuni privind securitatea în regiune", a declarat Zelenski pe reţelele sale de socializare, subliniind situaţia din regiunea Mării Negre ca fiind una dintre problemele care urmează să fie discutate.
Printre problemele abordate, preşedintele ucrainean a evidenţiat "măsuri împotriva minelor" explozive cu care Rusia încearcă să îngreuneze navigaţia în largul coastei ucrainene la Marea Neagră şi "garanţiile de securitate pentru coridorul de cereale" deschis în mod unilateral de marina ucraineană pentru a permite din nou exportul de cereale ucrainene pe mare.
Zelenski a discutat, de asemenea, cu responsabili militari problema apărării antiaeriene a Odesei, a porturilor sale şi a infrastructurii de export de cereale.
Odesa a fost atacată aproape zilnic în vară de către Rusia cu rachete şi drone în cadrul campaniei de bombardamente desfăşurată de Kremlin împotriva capacităţilor agricole de export ale Ucrainei.
Spre deosebire de Kiev, unde Ucraina a concentrat cele mai bune sisteme antiaeriene primite din partea Occidentului, Odesa rămâne vulnerabilă la atacurile cu rachete supersonice şi balistice. Pentru ca situaţia să se schimbe, Zelenski face apel la aliaţii Kievului să trimită mai multe sisteme capabile să intercepteze astfel de rachete.
Preşedintele ucrainean a profitat, de asemenea, de această vizită în sudul ţării pentru a oferi decoraţii unor soldaţi.
Update 13:00 După ce nu a reuşit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregăteşte de o iarnă în defensivă, în faţa unei armate ruse care desfăşoară ofensive cu forţe din ce în ce mai multe în Donbas (est), ceea ce i-a permis să preia iniţiativa pe frontul de est, relatează EFE.
În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara, în discursul său către naţiune, că a ordonat o "întărire semnificativă" a fortificaţiilor defensive ale Ucrainei.
"Fonduri există şi deciziile au fost luate. Acum trebuie desfăşurate lucrări corespunzătoare pe teren. Totul a fost perfect detaliat. Există suficiente mine (explozive) şi ciment", a spus Zelenski despre ordinele pe care le-a dat autorităţilor competente.
Preşedintele ucrainean a subliniat că este nevoie de "mai multă rapiditate şi eficacitate" în consolidarea fortificaţiilor. "Toţi cei responsabili de aceasta au sarcini clare", a reiterat şeful statului.
Update 12:00 Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a respins îngrijorările exprimate în legătură cu lipsa de progres a forţelor armate ucrainene în războiul împotriva Rusiei, relatează dpa.
"Nu există niciun impas", a spus Kuleba, la sosirea miercuri la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO de la Bruxelles.
"Trebuie să continuăm, trebuie să luptăm în continuare. Ucraina nu va da înapoi", a mai spus el.
Obiectivul strategic al Ucrainei de a recâştiga controlul asupra teritoriului cucerit de forţele ruse, inclusiv peninsula Crimeea, "rămâne neschimbat şi nimic nu ne va opri", a subliniat Dmitro Kuleba.
Şeful diplomaţiei ucrainene le-a cerut din nou membrilor NATO "să accelereze în mod semnificativ producţia de arme, muniţii şi alte echipamente militare" în sprijinul Ucrainei.
Cu privire la angajamentele de ajutor pe termen lung din partea Uniunii Europene şi a SUA, Kuleba a spus că rămâne "încrezător" că decizii în favoarea Ucrainei vor fi luate în curând.
Update 11:00 Rusia a lansat 21 de drone și trei rachete de croazieră asupra Ucrainei, în cursul nopții de marți spre miercuri, dar toate dronele și două dintre rachete au fost distruse înainte de a-și atinge țintele, au anunțat forțele aeriene ucrainene, citate de Reuters.
Cea de-a treia rachetă nu a fost distrusă, dar nu și-a atins ținta, au precizat forțele aeriane, fără a oferi detalii suplimentare.
Forțele aeriene au precizat că rachetele au fost doborâte deasupra regiunii sudice Mykolaiv, în timp ce dronele au fost doborâte în șapte provincii de pe teritoriul Ucrainei.
Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul ucrainean.
Anterior, miercuri, Ministerul rus al Apărării a anunțat că o fregată din flota sa din Marea Neagră a lansat un atac cu patru rachete de croazieră asupra infrastructurii militare ucrainene, dar nu a fost clar când a avut loc atacul, potrivit Mediafax.
Update 09:15 Ucraina anunță pierderi majore pentru armata rusă. Doar în ultimele 24 de ore, Rusia ar fi pierdut 1.140 de soldați.
De la începutul războiului, Rusia a pierdut, în total, 327.580 de soldați, a afirmat, miercuri, Statul Major General al forțelor armate ucrainene.
Rusia a pierdut, de asemenea: 5.538 de tancuri, 10.312 vehicule blindate de luptă, 10.348 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.908 sisteme de artilerie, 910 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 600 de sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.944 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni, precum și un submarin.
"The person who does not believe in miracles surely makes it certain that he or she will never take part in one."
— Defense of Ukraine (@DefenceU) November 29, 2023
William Blake
The combat losses of the enemy from February 24, 2022 to November 29, 2023. pic.twitter.com/tbkFAJTt5B
Update 08:15 Două submarine rusești rămân în serviciu de luptă în Marea Neagră, fiind echipate cu până la opt rachete Kalibr.
Nivelul de amenințare cu rachetă este „înalt”.
„Inamicul este insidios și sfidător. Este dificil să detectezi lansări de la purtătoare de rachete subacvatice. Mergi rapid la adăpost. Forțele de apărare sunt în alertă”, se spune în mesajul armatei ucrainene, potrivit TSN.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi Occidentul că doreşte să dezmembreze şi să jefuiască Rusia, într-un mesaj prin videoconferinţă adresat participanţilor la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, care se desfăşoară la Moscova, informează agenţia EFE.
"Ce vor de fapt (occidentalii) ? Ce vor ei de fapt este să dezmembreze şi să jefuiască Rusia. Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul", a indicat liderul de la Kremlin.
"Diversitatea noastră şi unitatea de culturi, tradiţii, limbi, grupuri etnice nu intră în logica rasiştilor şi colonizatorilor occidentali, în sistemul lor crud de dezumanizare totală, de diviziune, oprimare şi exploatare", a adăugat el.
"Rusofobia şi alte forme de rasism şi neonazism sunt astăzi practic ideologia oficială a elitelor guvernante occidentale", a acuzat preşedintele rus mai departe. Ca atare, a avertizat Putin, "vom considera orice ingerinţă externă, orice provocare care urmăreşte să provoace conflicte interetnice şi religioase, cum ar fi acţiunile agresive împotriva ţării noastre, ca pe o încercare de a lansa încă o dată terorismul şi extremismul împotriva Rusiei, ca un instrument de luptă împotriva noastră", iar Rusia va reacţiona "în consecinţă".
"Lumea rusă înseamnă toate generaţiile strămoşilor noştri. Lumea rusă este Rusia Kieveană, Cnezatul Moscovei, Imperiul rus, Uniunea Sovietică şi Rusia de astăzi, care îşi recapătă, îşi consolidează şi multiplică suveranitatea ca putere mondială", a mai afirmat Putin.
La începutul intervenţiei sale, el a cerut păstrarea unui minut de reculegere în memoria soldaţilor căzuţi în campania militară din Ucraina. "Ei au luptat pentru noi, pentru patria noastră. Glorie lor eternă!", a spus preşedintele rus.
Unul din motivele invocate de Kremlin pentru lansarea campaniei militare în Ucraina este apărarea a ceea ce descrie a fi "lumea rusă", adică spaţiul geografic post-sovietic unde locuiesc etnici ruşi şi unde se vorbeşte limba rusă.
Vorbind în ziua precedentă la forumul de dezbateri Primakov Readings, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a asigurat că Rusia nu are planuri agresive şi nici "expansioniste" în Europa şi a acuzat Occidentul că încearcă să-şi perpetueze dominaţia şi să prospere pe seama altora.
"Occidentul încearcă din greu să-şi perpetueze ce i-a mai rămas din dominaţia sa, folosind metode vădit neocoloniale pe care majoritatea ţărilor le resping. Obiectivul colegilor noştri occidentali este simplu şi cinic în acelaşi timp: să ia în continuare caimacul politicii globale, economiei şi comerţului, să-şi asigure propria prosperitate pe seama altora", a spus şeful diplomaţiei ruse.
Război în Ucraina, 28 noiembrie 2023 | UE acordă un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni
Război în Ucraina, 27 noiembrie 2023 | Mai multe rachete au fost trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie
Război în Ucraina, 26 noiembrie 2023 | Rusia anunţă că a doborât două rachete ucrainene deasupra Mării Azov
Război în Ucraina, 25 noiembrie 2023 | Zelenski a demis mai mulți generali din Garda Națională a Ucrainei
Război în Ucraina, 24 noiembrie 2023 | Kremlinul crede că NATO se va implica din ce în ce mai mult în războiul din Ucraina