Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 674. NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al țării | Stoltenberg: ”NATO rămâne vigilentă”

Război în Ucraina, ziua 674. NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al țării | Stoltenberg: ”NATO rămâne vigilentă”

Război în Ucraina, ziua 674. NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească pare să fi pătruns în spațiul aerian al țării.

Jens Stoltenberg
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Dec 2023   •   18:14

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski: Este crucial ca lumea să răspundă la o nouă manifestare a terorii
  • Ministerul ucrainean de Interne anunță 30 de morți și peste 160 de răniți în atacul de vineri
  • Marea Britanie anunță furnizarea a sute de rachete antiaeriene Ucrainei după un atac masiv al Rusiei
  • NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească pare să fi pătruns în spațiul aerian al țării.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe Volodimir Trush, recentul șef al administrației de stat din regiunea Ternopil (OSA)
  • Atacul desfășurat de ruși cu drone și "un număr record” de rachete a provocat cel puțin 16 morți și 97 de răniți
  • Armata poloneză: un obiect neidentificat a intrat în Polonia venind din Ucraina
  • Atac aerian de amploare asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului. Cel puțin 10 oameni au murit
  • Vladimir Putin i-a spus lui Xi Jinping cât mai vrea să continue războiul în Ucraina
  • Ucraina, atacată cu rachete în nord est și cu drone în vest

Update 21:55 În urma unui atac masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său de seară din 29 decembrie că Ucraina va răspunde la fiecare atac și că este crucial ca lumea să reacționeze la această teroare.

Președintele a precizat că peste 100 de case particulare au fost distruse sau avariate, precum și 45 de clădiri de apartamente, școli, două biserici, spitale, o maternitate și numeroase spații comerciale și depozite.

"Este crucial ca lumea să reacționeze la acest ultim act de teroare. Mulți lideri de astăzi și-au declarat deja sprijinul pentru Ucraina și ucraineni, iar eu le sunt recunoscător fiecăruia dintre ei. În special celor care au ajutat țara noastră cu apărarea aeriană. Vom răspunde teroriștilor ruși pentru fiecare lovitură. Terorismul nu câștigă niciodată în jocul împotriva oamenilor. Peste 600 de salvatori sunt implicați în acordarea de asistență și îndepărtarea resturilor, împreună cu o mulțime de echipamente. Munca va continua non-stop”, a declarat Zelenski, vineri seara.

Update 20:50 S-a raportat că atacul masiv al Rusiei din 29 decembrie s-a soldat cu aproximativ 30 de morți și peste 160 de răniți, potrivit lui Ihor Klimenko, ministrul ucrainean de interne.

”53 de persoane au fost salvate astăzi de titanii noștri de la Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență. Opt dintre cei salvați au fost scoși dintre dărâmături. Deocamdată, știm despre 30 de morți și peste 160 de răniți în urma atacului masiv al Rusiei din această dimineață pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Klimenko.

În noaptea de 28-29 decembrie, Rusia a lansat un atac pe scară largă asupra Ucrainei. Au fost lovite Kiev, Harkov, Dnipro, Odesa, Lviv, Zaporizhzhia și alte orașe.

În cele din urmă, din cele 158 de ținte aeriene lansate de ruși spre Ucraina, 114 au fost distruse de apărarea aeriană. Potrivit Forțelor Aeriene, Federația Rusă a folosit aproape toate tipurile de armament de care dispunea.

Până la ora 19:29, se știe că aproximativ 30 de persoane au murit și peste 160 au fost rănite în urma atacului masiv al Rusiei din această dimineață asupra teritoriului ucrainean.

Update 19:35 După un atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei, Grant Shapps, secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, a anunțat trimiterea la Kiev a "sute de rachete de apărare antiaeriană de fabricație britanică".

Șeful Ministerului britanic al Apărării a calificat ultimul val de lovituri rusești drept "o încercare disperată și zadarnică de a-și recăpăta impulsul după pierderea catastrofală a sute de mii de recruți", venită în ajunul umilinței lui Putin din cauza începerii celui de-al treilea an al "războiului său de trei zile".

"Continuăm să fim alături de apărarea Ucrainei. Motiv pentru care astăzi trimitem sute de rachete de apărare aeriană pentru a realimenta sistemele de apărare aeriană britanice dotate, capabile să doboare dronele și rachetele rusești cu o precizie incredibilă", a anunțat el.

Shapps a subliniat că Putin se înșală, "sperând că poate smulge victoria din ghearele înfrângerii".

"Degradarea de către Ucraina a flotei rusești din Marea Neagră a dovedit că este încă în această luptă pentru a câștiga. Iar pachetul de apărare aeriană de astăzi trimite un mesaj incontestabil, în fața barbariei rusești, că Marea Britanie rămâne absolut angajată în susținerea Ucrainei", a adăugat el.

Update 18:24 Această declarație a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe X.

"Am vorbit cu președintele Andrzej Duda despre incidentul cu rachetă din Polonia. NATO este solidară cu aliatul nostru de preț, monitorizează situația și vom rămâne în contact pe măsură ce faptele vor fi stabilite. NATO rămâne vigilentă", a scris acesta pe rețeaua de socializare.

Update 16:25 "Volodimir Liubomirovich Trush va fi demis din funcția de șef al Administrației de Stat din regiunea Ternopil, în conformitate cu scrisoarea sa de demisie”, se precizează în decretul emis de Zelenski.

Trush a fost șef al OSA Ternopil din 19 martie 2020.

La 26 iunie, Biroul Național Anticorupție al Ucrainei și Procuratura specializată anticorupție l-au reținut pe Mykhailo Holovko, pe atunci șef al Consiliului regiunii Ternopil, pentru acceptarea unei mite. Rapoartele au indicat, de asemenea, că au fost reținuți doi șefi adjuncți ai administrației militare și civile din Ternopil, Ihor Demianchuk și Ihor Haiduk.

Anchetatorii cred că aceștia au extorcat aproape 1,8 milioane UAH [aproximativ 47.000 USD] de la proprietarul unei companii pentru semnarea certificatelor de finalizare a lucrărilor de construcție și reparare a instalațiilor de infrastructură de către o companie de utilități a Consiliului regiunii Ternopil.

Update 14:15 Atacul desfășurat de ruși cu drone și "un număr record” de rachete a provocat cel puțin 16 morți și 97 de răniți, potrivit autorităților ucrainene, citate de AFP.

Aceste lovituri ilustrează "realitatea îngrozitoare în care trăiesc ucrainienii", a spus coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, condamnând acest "val de atacuri pline de ură".

Update 12:45 Armata poloneză: un obiect neidentificat a intrat în Polonia venind din Ucraina.

Un obiect aerian neidentificat a intrat în Polonia venind din Ucraina, a anunțat vineri armata poloneză, potrivit Reuters.

Un obiect aerian neidentificat a intrat vineri dimineață în spațiul aerian al Poloniei din direcția graniței cu Ucraina, a anunțat Comandamentul Operațional al armatei poloneze.

"Dimineața, un obiect aerian neidentificat a pătruns în spațiul aerian al Republicii Polone de pe marginea graniței cu Ucraina, iar din momentul în care a trecut granița și până a dispărut semnalul, a fost observat de radarele apărării aeriene”, au transmis militarii pe rețelele de socializare.

Mai multe forțe au fost mobilizate.

"În conformitate cu procedurile aplicabile, comandantul operațional al forțelor armate a mobilizat forțele și resursele disponibile de care dispune”, au precizat polonezii.

Ancheta va stabili de unde provine obiectul care a traversat granița dintre Polonia și Ucraina. Vineri, Ucraina s-a confruntat cu cel mai mare atac aerian lansat de ruși în ultimele luni.

Update 11:30 Atac aerian de amploare asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului. Cel puțin 10 oameni au murit.

Cel puțin 10 oameni au murit în urma atacurilor aeriene lansate de ruși asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri. Ucrainenii susțin că a fost cel mai mare atac din ultimele luni, potrivit Reuters.

Rușii au declanșat vineri cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei din ultimele luni, ucigând 10 persoane și rănind cel puțin 60 la Kiev, în sudul, vestul și estul țării, au declarat oficialii ucraineni.

Printre altele, au fost lovite o maternitate din orașul Dnipro și clădiri din orașele Liov, Odesa și Harkov.

Două persoane au murit în capitala Kiev, iar mai mulți oameni au fost prinși sub moloz într-un depozit avariat, a declarat primarul Vitali Klitschko pe rețelele de socializare.

Alte două persoane au fost ucise în orașul Odesa și cel puțin 15 au fost rănite, inclusiv doi copii, a anunțat guvernatorul regiunii.

Ministerul Energiei a raportat întreruperi de curent în patru regiuni după atacul aerian.

Update 09:40 Vladimir Putin i-a spus lui Xi Jinping cât mai vrea să continue războiul în Ucraina.

Surse diplomatice citate de ziarul japonez Nikkei și preluate de presa internațională susțin că liderul rus a făcut această confesiune în martie anul curent, în timpul vizitei președintelui chinez la Moscova.

La acel moment, Rusia consemna deja un an și o lună de război și suferise mai multe eșecuri pe câmpul de luptă.

Cu acea ocazie, Vladimir Putin rus i-a spus lui Xi Jinping că invazia rusă în Ucraina va dura cinci ani.

Publicația japoneză estimează că spusele lui președintelui rus ar fi fost menite să-l asigure pe liderul chinez că, în cele din urmă, victoria va aparține Moscovei.

De asemenea, Putin i-ar fi semnalat astfel lui Xi să nu-și schimbe atitudinea pro Rusia.

Putin ar putea juca pe plan intern cartea "pacificatorului", în perspectiva alegerilor prezidențiale.

Dacă intenția exprimată de liderul de la Kremlin în martie este reală și se menține în prezent, ea aruncă o umbră de îndoială asupra relatărilor recente, conform cărora Putin ar fi semnalat în mod discret disponibilitatea pentru discuții de încetare a focului în Ucraina.

Comentatorii de politică internațională estimează că Vladimir Putin ar putea întreține iluzia unor demersuri de pace pentru a-și cimenta succesul în alegerile prezidențiale din martie 2024.

Nici Moscova și nici Beijingul nu au comentat imediat relatarea publicației japoneze.

Nikkei mai amintește că în data de 4 februarie 2022, la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, Xi Jinping și Vladimir Putin au declarat un parteneriat "fără limite" între țările lor.

După vizita lui Xi la Moscova, în martie 2023, China a trimis o așa-numită "misiune de pace" în Europa, inclusiv în Ucraina și Rusia, care nu a produs rezultate vizibile, dar a marcat, potrivit publicației nipone, o schimbare subtilă în poziția pro-Moscova a Beijingului.

Update 08:20 Ucraina, atacată cu rachete în nord est și cu drone în vest

Atacurile cu rachete au avut loc în nord estul Ucrainei, iar cele cu drone s-au produs în vestul țării, potrivit Reuters.

Orașul Harkov din nord est a fost atacat cu rachete rusești vineri dimineață.

Primarul Ihor Terehov a anunțat că au fost înregistrate cel puțin șase explozii.

În același timp, apărarea antiaeriană a fost activă în orașul Liov din vestul Ucrainei.

Zona a fost atacată cu drone, a scris guvernatorul regional, Maksym Kozytskyi, pe aplicația Telegram.

Update 00:00 Christian Wagner, purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, afirmă că guvernul german va oferi un ajutor militar în valoare de 8 miliarde de euro pentru Ucraina în 2024 și va continua să "militeze energic" pentru adoptarea unui pachet de ajutor UE mai mare, de 50 de miliarde de euro, la începutul anului 2024.

"De asemenea, UE își va continua sprijinul pentru Ucraina, în orice caz. UE-26 va putea, bineînțeles, să acționeze și ea. Dar nu vreau să speculez acum asupra modului în care ar putea fi organizat acest sprijin. Acest lucru necesită, de asemenea, consultări suplimentare la Bruxelles", a declarat el, referindu-se la poziția Ungariei, care este unul dintre cele 27 de state membre ale UE.

Anterior, presa a relatat că UE pregătește un "plan B" cu un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina, în cazul în care premierul ungar Orbán va bloca planul principal de 50 de miliarde de euro.

După summitul UE de luna aceasta, mulți lideri europeni și-au exprimat certitudinea că UE va adopta cu siguranță decizia privind sprijinul financiar pentru Ucraina la începutul anului.

Război în Ucraina, 28 decembrie 2023 | Ucraina poate produce mai mult armament decât poate comanda Ministerul Apărării | Politician: ”Nu mai vrem să fim victime ale circumstanțelor, ca în cazul SUA”

Război în Ucraina, 27 decembrie 2023 | Înfrângere pentru Ucraina. Orașul Mariinka nu mai există

Război în Ucraina, 26 decembrie 2023 | Rușii pierd până la 400 de persoane pe zi lângă Avdiivka. ”S-au predat nu doar cu bucurie, ci aproape fără luptă”

Război în Ucraina, 25 decembrie 2023 | ”Întunericul va pierde în cele din urmă”, spune Zelenski în mesajul de Crăciun

Război în Ucraina, 24 decembrie 2023 | "Nu voi fi acasă de Crăciun". Soldații ucraineni şi-au adaptat cântecele de sărbători | Primul an când Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie şi nu 7 ianuarie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close