Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Parașutiștii ruși refuză să aibă atacuri frontale cu ucrainenii care apără un cap de pod în Herson
- A fost efectuată prima inspecție asupra armamentului furnizat Ucrainei de către SUA
- Regiunea Donețk, bombardată de 12 ori de forțele ruse, în ultimele 24 de ore. Doi oameni au fost răniți
- Centrala Zaporojie, minată din nou
- Rusia a depășit Arabia Saudită și a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în 2023
- Olanda donează un spital mobil polițiștilor de frontieră ucraineni
- Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a îndemnat aliaţii Ucrainei să-i livreze ţării sale mai multe arme
- Rusia denaturează exercițiul NATO ca fiind provocator
- Numărul deceselor soldaților ruși în Ucraina, depășește acum 375 de mii
- Armata ucraineană împiedică planul Rusiei de a construi o autostradă de la regiunea Rostov la Crimeea
- Statul Major General al Ucrainei: Rușii folosesc în mod activ avioane și drone și desfășoară acțiuni de asalt
- UE începe să discute al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
- Rușii aruncă explozibili asupra lucrătorilor din serviciile de utilități din Herson
- O eventuală înfrângere a Ucrainei nu s-ar termina bine pentru Europa, spune ministrul lituanian de Externe
- NATO își va lansa cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii săptămâna viitoare, cu aproximativ 90.000 de angajați urmând să participe la luni de exerciții menite să arate că alianța își poate apăra întreg teritoriul până la granița cu Rusia
Update 21.42 Parașutiștii ruși refuză să aibă atacuri frontale cu ucrainenii care apără un cap de pod în Herson
Nataliya Humeniuk, secretarul de presă al Comandamentului întrunit sud, a explicat că acești soldații se consideră "trupe de elită” și nu au "dorit să se angajeze în atacuri frontale”, efectuate de obicei de foști infractori și rezerviști, a relatat portalul ucrainean.
Pe parcursul invaziei sale în Ucraina, armata rusă a devenit din ce în ce mai dependentă de asalturile frontale cu risc ridicat în încercarea de a avansa în zone extrem de disputate ale frontului. Acesta presupun atacuri în valuri în scopul de a sonda pozițiile ucrainene și cu ajutorul lor rușii reușesc să avanseze și chiar să cucerească mici porțiuni de teritoriu, însă cu prețul unor pierderi uriașe.
Update 20.44 A fost efectuată prima inspecție asupra armamentului furnizat Ucrainei de către SUA
Ucraina și SUA au desfășurat, într-una dintre unitățile militare ucrainene, prima inspecție comună a armelor și a altor echipamente militare furnizate de Washington, a anunțat astăzi Ministerul ucrainean al Apărării.
Serviciul de audit intern al Ministerului Apărării și reprezentanți ai forțelor armate au participat la inspecție din partea ucraineană, cărora li s-au alăturat angajați ai Biroului de cooperare în domeniul apărării din cadrul Ambasadei SUA în Ucraina.
Update 19.22 Regiunea Donețk, bombardată de 12 ori de forțele ruse, în ultimele 24 de ore. Doi oameni au fost răniți
Forțele ruse au bombardat regiunea Donețk de 12 ori pe parcursul ultimelor 24 de ore, a anunțat astăzi guvernatorul Vadim Filașkin.
Două persoane au fost rănite, iar 33 de case și o clădire administrativă au fost avariate de trei rachete trase asupra localității Novohrodivka, a transmis Vadim Filashkin în cadrul unei postări pe Telegram.
În aceeași regiune au fost bombardate și localitățile Krasnohorivka și Yelyzavetivka. Alte case au fost avariate și distruse de atacurile rusești în districtele Kramatorsk și Bahmut, a precizat guvernatorul.
În total, 214 persoane au fost evacuate de pe linia frontului, inclusiv 46 de copii, a mai anunțat oficialul ucrainean.
Update 17.30 Centrala Zaporojie, minată din nou
Șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică a anunțat că minele îndepărtate anterior de la centrala din Zaporojie "sunt din nou acolo”.
Acestea au fost descoperite de misiunea de monitorizare a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de-a lungul perimetrului centralei nucleare Zaporojie, într-o zonă tampon între gardurile interne și externe ale instalației, a declarat ieri, Rafael Grossi, directorul general al agenției.
"Prezența minelor nu este în concordanță cu standardele de securitate ale AIEA”, a avertizat oficialul.
Update 15:00 Rusia a depășit Arabia Saudită și a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în 2023, potrivit Reuters, citând date vamale chineze.
Rusia a livrat anul trecut 107,02 milioane de tone de țiței în China, ceea ce reprezintă echivalentul a 2,14 milioane de barili pe zi.
Prețul țițeiului rusesc a scăzut pe fondul sancțiunilor occidentale și al unui plafon de preț impus de Occident, ceea ce îl face mai atractiv pentru cumpărătorii chinezi. Ambele sancțiuni au fost impuse ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.
Potrivit Reuters, rafinăriile chineze ocolesc sancțiunile occidentale prin utilizarea intermediarilor pentru transportul și asigurarea petrolului rusesc.
Update 13:40 Olanda donează un spital mobil polițiștilor de frontieră ucraineni.
Olanda a predat polițiștilor de frontieră ucraineni un spital mobil de campanie pentru a salva viețile soldaților răniți din est.
Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei a spus acest lucru într-o postare pe Facebook. Se remarcă faptul că principala caracteristică a spitalului este funcționarea sa la temperatură scăzută.
Complexul include o sală de operație, secții de terapie intensivă cu 36 de paturi și un modul pentru personal.
"În curând, medicii militari vor salva viețile soldaților răniți din est în acest spital”, a spus Serviciul de Grăniceri de Stat.
După cum a raportat Ukrinform, polițiștii de frontieră ai detașamentului Chop au primit trei camioane de la donatori din Republica Cehă.
Нідерланди передали прикордонникам мобільний польовий шпиталь????Нідерланди передали прикордонникам мобільний польовий шпиталь Головна особливість шпиталю – пристосування для роботи за низьких температур. До складу комплексу входять: операційний блок, палати інтенсивної терапії, які розраховані на 36 ліжок, та модуль для персоналу. Незабаром у цьому шпиталі військові медики будуть рятувати життя поранених бійців на Сході. Embassy of Ukraine in the Kingdom of the Netherlands Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Ukraine
Publicată de Державна прикордонна служба України pe Vineri, 19 ianuarie 2024
Update 12:15: Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a îndemnat aliaţii Ucrainei să-i livreze ţării sale mai multe arme, pentru a o ajuta în apărarea împotriva invaziei ruse, dată fiind actuala stare a luptelor, informează sâmbătă dpa.
"Problema în acest stadiu al războiului este că numărul de arme, drone, grenade sau foc de artilerie nu este distribuit uniform. Acesta trebuie egalizat", a declarat Podoliak pentru publicaţia germană Bild.
Un singur scenariu este posibil şi anume întărirea Ucrainei cu arme de înaltă tehnologie, a subliniat el.
Nu de discuţii este nevoie, ci de investiţii în producţia de arme, a spus el, enumerând "rachete cu rază mare de acţiune, drone, grenade sau foc de artilerie". "Numărul de arme trebuie să fie mai mare", a afirmat Podoliak.
Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a insistat asupra lungimii frontului, în condiţiile în care Ucraina caută să se apere de forţele ruse în mai multe zone, cu atacuri pe mai multe direcţii.
"Întreaga linie a frontului este de 1.300 de kilometri, iar luptele au loc pe o lungime situată între 600 şi 800 de kilometri", a spus Mihailo Podoliak.
El a descris actuala situaţie militară ca fiind una dificilă, din cauza luptelor care continuă să fie unele intense, în pofida factorilor climatici.
Cu toate acestea, Rusia, potrivit lui Podoliak, nu a înregistrat progrese semnificative în decurs de un an. "Rusia luptă cu masele, a fost întreprinsă o amplă mobilizare, mulţi oameni au fost trimişi pe front, o mulţime de echipament a fost concentrat, şi toate acestea vor fi distruse", a afirmat Podoliak.
El estimează că, în conformitate cu planurile preşedintelui rus Vladimir Putin, războiul va continua "până când el va cuceri întregul teritoriu al Ucrainei, până când el îşi va extinde dominaţia în Europa, până când el va cuceri alte teritorii post-sovietice".
Şi aceasta pentru că, potrivit lui Podoliak, "o persoană nu declanşează un război mare, distrugându-şi reputaţia şi relaţiile, dacă vrea să se mulţumească cu puţin. Aceasta ar fi un nonsens", a explicat consilierul preşedintelui ucrainean.
Update 11:50 Rusia denaturează exercițiul NATO ca fiind provocator.
Rusia desfășoară o operațiune de informare pentru a denatura exercițiile defensive ale NATO "Steadfast Defender 2024”, care încep săptămâna aceasta și vor continua până în mai 2024, ca fiind provocatoare.
Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a spus acest lucru în noul său raport, potrivit Ukrinform.
Comandantul suprem aliat al NATO în Europa, generalul Chris Cavoli, a declarat la 18 ianuarie că 90.000 de personal din toate cele 31 de state membre NATO și Suedia vor participa la "Steadfast Defender”.
Exercițiile vor include peste 50 de nave; peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone; și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie.
Potrivit lui Cavoli, NATO "își va demonstra capacitatea de a întări zona euro-atlantică prin mișcarea transatlantică a forțelor din America de Nord în timpul unui scenariu de conflict emergent simulat împotriva unui adversar apropiat”.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat pe 19 ianuarie că Germania trebuie să ia în considerare că Putin ar putea încerca să atace un membru NATO în cinci până la opt ani, având în vedere amenințările Kremlinului "aproape în fiecare zi”.
Ministerul rus al Afacerilor Externe (MAF) a răspuns la anunțul inițial privind exercițiile Steadfast Defender în septembrie 2023 și a susținut în mod înșelător că exercițiile NATO au fost din ce în ce mai provocatoare și mai agresive.
MAE rus a susținut că NATO continuă o "demonstrație de forță” la "pragul Rusiei”.
MAE rus a susținut că Rusia a propus în mod regulat inițiative de de-escaladare către NATO, a cerut NATO să renunțe la acțiunile sale provocatoare și a transferat exercițiile militare rusești în interiorul țării.
Potrivit analiștilor, operațiunea de informare rusă, care urmărește să descrie acțiunile defensive ale NATO ca răspuns la agresiunea rusă reală pe flancul estic al NATO ca fiind provocatoare, urmărește să se abată de la retorica și comportamentul agresiv recent al Rusiei față de NATO.
"ISW continuă să evalueze că Putin a invadat Ucraina în 2022 nu pentru a apăra Rusia împotriva unei amenințări inexistente din partea NATO, ci mai degrabă pentru a slăbi și în cele din urmă a distruge NATO – un obiectiv pe care îl urmărește încă”, se spune în raport.
După cum a raportat Ukrinform, președintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, a spus recent că țările occidentale ar trebui să se pregătească pentru un posibil război cu Rusia.
Update 09:30 Numărul deceselor soldaților ruși în Ucraina, depășește acum 375 de mii.
Un total de 375.270 de soldați și ofițeri ruși au fost uciși în acțiune de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Asta arată cea mai recentă actualizare a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Numai în ultima zi, Rusia a pierdut 750 de forțe, se arată în raport.
De asemenea, Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus 6.171 tancuri de luptă principale (inclusiv patru în ultima zi), 11.455 (+10) vehicule blindate de luptă, 8.868 (+14) sisteme de artilerie, 967 (+1) sisteme MLR, 654 sisteme de apărare aeriană, 331 avioane de război, 324 elicoptere, 6.934 (+5) UAV-uri, 1.818 rachete de croazieră, 23 nave de război/cuttere, un submarin, 11.848 (+17) camioane militare și cisterne de combustibil și 1.389 (+5) unități de echipamente specializate, potrivit Ukrinform.
Update 08:00 Armata ucraineană împiedică planul Rusiei de a construi o autostradă de la regiunea Rostov la Crimeea.
Eforturile întreprinse de Forțele Armate ale Ucrainei și lipsa forței de muncă împiedică forța de invazie să construiască o autostradă care să lege regiunea Rostov din Rusia și să ocupe temporar Crimeea printr-un coridor de uscat.
Acest lucru a declarat șeful think tank-ului Institutului de Cercetare Strategică și Securitate, Pavlo Lysianskyi, care a participat la prezentarea unui raport privind planurile Rusiei pentru zonele ocupate temporar din Ucraina, transmite Ukrinform.
"În timp ce lucrările de reparații sunt în desfășurare de-a lungul autostrăzilor, nu există nicio construcție la scară largă de astăzi, deoarece acestea sunt distrase de acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei”, a menționat Lysianskyi.
Potrivit expertului, Rusia se confruntă cu o "lipsă catastrofală” de muncitori în construcții de drumuri.
"Se spune că 140 de milioane de oameni trăiesc în Rusia, dar țara este foarte mare ca teritoriu, așa că pur și simplu nu au destui oameni care să poată face treaba asta... Au un deficit de populație de 6-8 milioane în Rusia. Și astăzi există o lipsă de muncitori în teritoriile ocupate. Construirea acelui drum rămâne doar un plan", a adăugat el.
Update 00:00 Înaintea iernii, autoritățile au primit unele critici pentru progresul lent în ceea ce privește fortificarea liniilor defensive. În noiembrie a fost înființat un grup pentru a coordona eforturile de fortificare.
Această sumă va fi, de asemenea, utilizată pentru a achiziționa echipamentul necesar și bariere neexplozive, a declarat premierul în timpul unei ședințe guvernamentale.
"Alocăm fondurile către departamentele specializate și administrațiile regionale de stat", a precizat Shmihal.
Război în Ucraina, 19 ianuarie 2024 | Biden spune că întâlnirea sa cu liderii Congresului "a decurs bine" și că majoritatea congresmenilor susțin ajutorul pentru Ucraina
Război în Ucraina, 18 ianuarie 2024 | Parlamentul ucrainean așteaptă o nouă versiune a legii mobilizării la începutul lunii februarie
Război în Ucraina, 17 ianuarie 2024 | Dmitro Kuleba, la Davos: "În 2024, prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer, fiindcă cine controlează cerul va stabili când şi cum se va încheia războiul"
Război în Ucraina, 16 ianuarie 2024 | Zelenski și Blinken au discutat la Davos despre cum se poate apăra Ucraina în războiul cu Rusia
Război în Ucraina, 15 ianuarie 2024 | Fermierii români blochează camioanele la două puncte de control de la granița cu Ucraina