Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 799. Incendiu uriaș la Odesa, după un atac rusesc cu rachete balistice

Război în Ucraina, ziua 799. Incendiu uriaș la Odesa, după un atac rusesc cu rachete balistice

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 16:00 02 Mai 2024 Modificat la 21:42 02 Mai 2024
Serviciul ucrainean pentru Situa?ii de Urgen?? Abaca Press Sputnik
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Sputnik / Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Atac rusesc asupra unui sat din Kupiansk
  • Șase copii răniți la Harkov, după un atac cu bombe aeriene al rușilor
  • 16 soldați ucraineni înmormântaţi într-o groapă comună din Cernăuți la decizia familiilor
  • Rusia a atacat masiv Ucraina în aprilie. Zelenski: „Au folosit 300 de rachete, 300 de drone și mii de bombe ghidate”
  • Macron: Dacă rușii străpung linia frontului, nu este exclusă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina
  • Rusia neagă că a folosit arme chimice în Ucraina
  • Zelenski a anunțat data și locul summitului pentru pace în Ucraina
  • Noi proteste violente în Georgia, împotriva legii de inspirație rusă referitoare la "agenții străini"
  • Bilanțul atacului cu rachetă asupra unui oficiu poştal din Odesa a ajuns la cinci morţi
  • Ucraina se pregătește să încheie un acord bilateral cu SUA, înainte de aderarea la NATO
  • De Ziua Internațională a Muncii, în Ucraina au avut loc peste 100 de lupte
  • Incendiu uriaș la Odesa, după un atac rusesc cu rachete balistice
  • Statele Unite impun sancțiuni unor entități din China şi Turcia pentru ajutorul acordat Rusiei în războiul din Ucraina
  • Misiune de salvare în Ucraina. Trei copii ucraineni au fost luați din zonele controlate de ruși
  • Tancuri și alte vehicule blindate occidentale, capturate în Ucraina, sunt expuse la Moscova
  • Un american a recunoscut că a încercat să vândă rușilor componente de dronă
  • Bilanțul deceselor după atacul din 29 aprilie asupra Odesei a ajuns la șase

Update 21:40 Forțele ruse au bombardat joi seară satul Novoosynove din districtul Kupiansk, regiunea Harkiv, iar un bărbat de 66 de ani a fost ucis, a anunțat Procuratura Generală ucraineană pe Facebook.
Rușii au tras în satul Novoosynove în jurul orei 19:00. Atacul a afectat, de asemenea, mai multe locuințe din sat.

Update 20:00 Trupele ruse au atacat joi orașul Derhachi din regiunea Harkov cu bombe aeriene ghidate, rănind cel puțin șapte persoane, inclusiv șase copii, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.

Copiii, cu vârste de opt, nouă, 14 și 16 ani, precum și un bărbat de 76 de ani, se numără printre răniți, a declarat și Viacheslav Zadorenko, șeful administrației militare a orașului. Derhachi este situat la 12 kilometri nord-vest de centrul orașului Harkov și la aproximativ 45 de kilometri sud de granița cu Rusia.

Update 19:00 Pentru prima dată de la declanşarea invaziei ruse la scară largă, 16 soldați ai Forțelor Armate Ucrainene au fost înmormântaţi într-o groapă comună din Cernăuți. Soldații au fost uciși pe 11 martie 2022 într-un atac aerian în localitatea Liudvînivka, din regiunea Kiev. Familiile au decis să-i înmormânteze într-o groapă comună, deoarece militarii au servit împreună în aceeași unitate a Forțelor Armate Ucrainene, Brigada 10 Edelweiss, scrie Ukrainska Pravda

Rămășițele lor au fost arse puternic de explozia unei bombe lansate de ruşi pe 11 martie 2022 în Liudvinivka. 16 dintre cei 19 morți au fost identificați cu ajutorul experților ucraineni și străini. Expertiza a durat doi ani timp în care familiile şi-au făcut speranțe că cei dragi sunt în viaţă luaţi prizonieri de ruşi. Soldații provin din regiunile Cernăuți, Hmelnițki, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Liov, Dnipro, Kirovohrad, Poltava și Donețk.

Update 17:30 Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed şi peste 3.200 de bombe ghidate în atacurile din aprilie asupra Ucrainei, a declarat joi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

„Doar forţa poate opri această teroare - forţa poporului nostru, forţa unităţii lumii, forţa presiunii asupra Rusiei, forţa sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei, forţa soldaţilor noştri care ţin linia frontului”, a scris Zelenski pe Telegram. În această primăvară, Rusia şi-a intensificat loviturile asupra infrastructurii civile şi energetice a Ucrainei, în timp ce Kievul aştepta un ajutor suplimentar din partea aliaţilor săi, iar apărarea sa aeriană era la limită.

Update 16:00 Președintele francez Emmanuel Macron a repetat, joi, într-o declarație pentru The Economist, că, în cazul agravării situației pe frontul din Ucraina, nu este exclusă o trimitere de trupe occidentale pe teren, în cazul în care Kievul va solicita acest lucru, relatează AFP, citată de News.ro.

„Dacă rușii se vor duce şi vor străpunge liniile frontului, dacă va exista o cerere ucraineană – nu este cazul în prezent – va trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, a declarat Emmanuel Macron.

Update 15:00 Moscova a negat, joi, acuzația formulată de SUA, potrivit căreia forțele ruse din Ucraina ar fi folosit arme chimice în Ucraina și ar fi încălcat, astfel, convenția internațională în materie.

"Ca întotdeauna, astfel de acuzații sunt absolut nefondate. Rusia a fost și rămâne angajată față de obligațiile sale în temeiul dreptului internațional în acest domeniu", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Statele Unite au acuzat, miercuri, Rusia că folosit cloropicrina - o substanță folosită în trecut ca armă de luptă și ca pesticid - pe post de "agent de sufocare" împotriva trupelor ucrainene și că a utilizat în timpul războiului și "agenți chimici pentru combaterea revoltelor".

"Utilizarea acestor substanțe chimice nu este un incident izolat şi este, probabil, motivată de dorința forțelor ruse de a îndepărta trupele ucrainene din poziții fortificate și de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă", a susținut Departamentul de Stat al SUA.

Update 14:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, joi, că Summit-ul pentru pace în Ucraina, la care Rusia nu este invitată, va avea loc în zilele de 15 și 16 iunie la Burgenstock, în Elveția.

Anunțul survine unui acord pe această temă între Kiev și Berna.

"Sunt invitați șefi de stat şi de guvern de pe toate continentele", a precizat Zelenski, care şi-a exprimat speranța că summitul va servi drept cadru de discuții despre cum poate fi realizată o pace justă şi durabilă pentru Ucraina.

Formula ucraineană de pace presupune, între altele, restabilirea integrității teritoriale a țării prin retragerea trupelor ruse, precum și eliberarea tuturor prizonierilor de război și a civililor deținuți.

Presa internațională notează că președintele ucrainean vrea ca propunerile sale să fie susținute de un număr cât mai mare de ţări, pentru a crește presiunea asupra Rusiei.

Update 13:00 Noi proteste violente au avut loc, miercuri noaptea, în capitala Georgiei, Tbilisi.

Omenii au ieșit în stradă împotriva așa-zisei legi a "influentei străine", care a fost adoptată de Parlament într-o a doua lectură.

Lege, similară unor prevederi în vigoare în Rusia, impune organizațiilor care primesc peste 20 la sută din finanțări din străinătate să se înregistreze ca "agent de influență străină".

Un deputat georgian care a luat parte la proteste a fost bătut și a apărut în Parlament cu un bandaj care-i acoperea nasul și arcadele.

"Uitați-vă la mine! Ceea ce vedeți, aceste semne de pe corpul meu, sunt semnele Rusiei", a spus Levan Habeișvili, președintele Mișcării Naționale Unite.

Update 12:00 Cinci oameni au murit şi alți 20 au fost răniți în urma atacului rusesc din Odesa.

Ținta a fost depozitul unei importante companii de curierat din Ucraina, care a fost cuprins de flăcări în urma atacului.

În ultimele zile, mai multe rachete rusești au lovit Odesa, provocând moartea a cel puțin opt persoane.

Update 10:00 Ucraina lucrează la șapte noi acorduri bilaterale, inclusiv cu Statele Unite ale Americii.

Președintele Volodimir Zelenski a precizat că lucrează cu o echipă la detaliile specifice ale acestor documente și a menționat că unele texte preliminare au fost deja finalizate.

Din ianuarie, Kievul a semnat deja acorduri cu Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Olanda, Finlanda și Letonia.

Acordurile au scopul de a oferi sprijin și garanții de securitate Ucrainei, în timp ce țara așteaptă aderarea la NATO, a explicat Zelenski.

"Evident, orice mijloc de a ne spori protecția împotriva terorii rusești are o prioritate specială", a subliniat el.

Update 09:00 Forțele ucrainene și ruse s-au confruntat de 121 de ori într-o singură zi, potrivit Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei.

Bilanțul a fost consemnat pe 1 mai, potrivit sursei citate.

În total, Rusia a lansat cinci rachete, a efectuat 63 de lovituri aeriene și 72 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă împotriva pozițiilor ucrainene și a unor localități.

Statul Major ucrainean susține că forțele sale au respins 59 de atacuri rusești în regiunea Donețk, dintre care 39 pe direcția Avdiivka, iar 20 spre Bahmut.

Intensificarea luptelor în zona Avdiivka este semnificativă, deoarece la nord de acest oraș, capturat în februarie de trupele Moscovei, se află orașul Ceasiv Yar, aparent, noul obiectiv al armatei ruse.

Update 08:00 O rachetă balistică rusă a lovit un depozit poștal din portul ucrainean Odesa și a rănit 14 persoane.

Guvernatorul regional Oleg Kiper a precizat că atacul a declanșat, de asemenea, un incendiu de proporții. 

Directorul companiei de poștă și curierat Nova Poșta, Volodimir Popereșniuk, a anunțat pe Facebook că toți cei 18 angajați aflați la serviciu s-au îndreptat spre un adăpost antiaerian înainte ca racheta să lovească o secțiune a depozitului.

Odesa este o țintă frecventă a atacurilor rusești, iar în ultimele două zile rachete au lovit mai multe zone din oraș, provocând moartea a opt persoane.

Update 00:01 Statele Unite  acuză Rusia că a încălcat interdicția internațională privind folosirea armelor chimice

Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicția internațională privind folosirea armelor chimice prin desfășurarea cloropicrinei împotriva trupelor ucrainene și prin utilizarea agenților de control al revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina, relatează Reuters.

"Folosirea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor ruse de a îndepărta forțele ucrainene din pozițiile fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a spus Departamentul de Stat într-un comunicat.

Cloropicrina este listată ca substanță interzisă de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) cu sediul la Haga, care a fost creată pentru a implementa și monitoriza conformitatea cu Convenția privind Armele Chimice (CWC) din 1993.

 Război în Ucraina, 1 mai 2024 | Rusia susține că a lovit Comandamentul Grupului de Sud al armatei ucrainene în atacul de la Odesa

Război în Ucraina, 30 aprilie 2024 | SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot

Război în Ucraina, 29 aprilie 2024 | ISW: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru a cuceri orașul Harkov

Război în Ucraina, 28 aprilie 2024 | Un hotel din Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși 

Război în Ucraina, 27 aprilie 2024 | Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții

×
Etichete: Război Ucraina
x close