Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 725. Ucraina a doborât un avion rusesc, 12 drone și o rachetă Kh-59. Volodimir Zelenski, mesaj pentru Vladimir Putin după moartea lui Navalnîi

Război în Ucraina, ziua 725. Ucraina a doborât un avion rusesc, 12 drone și o rachetă Kh-59. Volodimir Zelenski, mesaj pentru Vladimir Putin după moartea lui Navalnîi

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 21:00 18 Feb 2024 Modificat la 23:20 18 Feb 2024
volodimir zelenski profimedia images
Război în Ucraina, ziua 725. Volodimir Zelenski, mesaj pentru Vladimir Putin după moartea lui Navalnîi: "Are două opţiuni!" Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  •  Autoritățile ucrainene au declarat, duminică, că au deschis o anchetă în legătură cu uciderea unor militari ucraineni prizonieri de război
  • România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, anunță ministrul de Externe
  • Imagini greu de privit la evacuarea civililor din Avdiivka
  • Comandantul ucrainean Tarnavski anunță că armata rusă îşi continuă ofensiva la vest de Avdiivka
  • Rusia a pierdut aproape 402.500 de soldați în Ucraina, de la începutul războiului, susține conducerea armatei ucrainene
  • Kaja Kallas: Rusia nu mă va intimida
  • Ucraina a testat propriul echivalent al dronelor rusești kamikaze Lancet, anunță ministrul pentru Transformare Digitală
  • Beijingul dă asigurări Kievului că ,,nu vinde arme letale” Rusiei
  • Un înalt comandant militar rus a murit după ce a fost rănit în Ucraina
  • Oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, bombardate de ruşi cu rachete
  • Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 12 drone Shahed, un avion Su-34 și o rachetă Kh-59
  • Volodimir Zelenski, mesaj pentru Vladimir Putin după moartea lui Navalnîi: Are două opţiuni!
  • Volodimir Zelenski s-a oferit să îl ducă personal pe Donald Trump pe frontul din Ucraina
  • Țările europene şi alianţa NATO trebuie să se pregătească pentru un conflict de zeci de ani cu Rusia, avertizează ministrul german al Apărării
  • Noi fragmente de dronă au căzut pe teritoriul Republicii Moldova
  • Kamala Harris a transmis că SUA va sprijini Ucraina "cât va fi nevoie"
  • Estonia, Letonia și Lituania își consolidează granițele comune cu Rusia și Belarus
  • Trei avioane de luptă rusești au fost distruse de ucraineni

UPDATE 23:20 Autoritățile ucrainene au declarat, duminică, că au deschis o anchetă în legătură cu uciderea unor militari ucraineni prizonieri de război, șase în orașul Avdiivka și doi într-un sat din aceeași regiune. "A fost lansată o anchetă privind împușcarea prizonierilor de război ucraineni neînarmați din Avdiivka și Vesele", a anunțat biroul de procuratură din regiunea Donețk pe Telegram, relatează Reuters.

Procurorii s-au referit la informații despre "executarea a șase prizonieri" într-o poziție din Avdiivka, adăugând că aceștia erau "grav răniți și așteptau să fie evacuați". De asemenea, potrivit biroului de procuratură din Donețk, un fragment video filmat de o dronă arată un soldat rus care împușcă doi soldați ucraineni capturați în satul Vesele.

Anterior, duminică, canalul oficial Telegram al forțelor terestre ucrainene a partajat o înregistrare video filmată dintr-o dronă, în care apare un militar rus care se apropie de doi bărbați în uniformă ucraineană, aflați într-un șanț îngust, și îi împușcă.

UPDATE 22:00 România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, anunță ministrul de Externe

România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aplicat de către Uniunea Europeană, a spus duminică ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

„Lucrăm la un mesaj comun ca urmare a morţii disidentului rus”, a declarat Odobescu, pentru Agerpres. Şefa diplomaţiei române a participat, până duminică, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, context în care a fost anunţată de moartea disidentului rus Aleksei Navalnîi. Ea va participa, luni, la Consiliul Afaceri Externe, unde acest subiect va fi abordat.

UPDATE 21:15 Imagini greu de privit la evacuarea civililor din Avdiivka

Ultimii locuitori ai orașului ucrainean Avdiivka, rămași în subteran în ultimele săptămâni din cauza bătăliilor dure între apărătorii ucraineni și invadatori, au părăsit orașul, duminică, în condițiile în care armata lui Putin a intrat în oraș după retragerea armatei ucrainene. În imaginile publicate pe Twitter, o femeie plânge când vede imaginile îngrozitoare ale orașului în care a copilărit și trăit, transformat în ruine.

UPDATE 20:40 Comandantul ucrainean Tarnavski anunță că armata rusă îşi continuă ofensiva la vest de Avdiivka

Trupele ruse încearcă să avanseze şi mai mult în estul Ucrainei, lansând numeroase atacuri la vest de Avdiivka, la o zi după retragerea forţelor Kievului din acest oraş industrial-cheie, a anunţat comandantul ucrainean al acestui sector duminică, relatează AFP. „În zona Avdiivka, militarii ucraineni au respins 14 atacuri ale ocupantului lângă Lastocikine”, un sat situat la mai puţin de doi kilometri de cartierele din nordul oraşului Avdiivka, în regiunea Doneţk, a anunţat, într-un mesaj publicat pe Telegram, generalul Oleksandr Tarnavski.

Mai la sud, în zona Mariinka, forţele ruse au „încercat de 23 de ori să străpungă apărarea trupelor noastre”, a adăugat el, informând de asemenea despre ofensive ruse în regiunea sudică Zaporojie. Potrivit generalului Tarnavski, forţele Kievului au respins de asemenea 13 „tentative de asalt” ruse lângă satele Robotine şi Verbove (regiunea Zaporojie), unul dintre rarele locuri unde ucrainenii au eliberat teritorii în timpul contraofensivei lor din 2023 care, în linii mari, a eşuat. „Inamicul a înregistrat acolo pierderi considerabile în oameni şi vehicule blindate”, a mai afirmat comandantul ucrainean, conform Agerpres.
UPDATE 20:00 Rusia a pierdut aproape 402.500 de soldați în Ucraina, de la începutul războiului, susține conducerea armatei ucrainene

Rusia a pierdut 402.430 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, pe 24 februarie 2022, a anunțat duminică Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent. Cel mai recent bilanț include și pierderile suferite de forțele ruse pe parcursul ultimelor 24 de ore, adică 1.080 de soldați. Conform conducerii armatei ucrainene, Rusia a mai pierdut până acum:

  • 6.487 de tancuri,
  • 12.198 de vehicule blindate de luptă,
  • 12.736 de vehicule și rezervoare de combustibil,
  • 9.709 sisteme de artilerie,
  • 984 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS),
  • 674 de sisteme de apărare antiaeriană,
  • 335 de avioane,
  • 325 de elicoptere,
  • 7.449 de drone
  • 25 de ambarcațiuni.

UPDATE 18:30 Kaja Kallas: Rusia nu mă va intimida

Kaja Kallas a respins duminică mandatul de arestare emis de Rusia pe numele ei, afirmând că este doar o încercare de intimidare, în contextul în care se speculează că premierul estonian ar putea obține un post de conducere la nivelul Uniunii Europene.

Decizia „este menită să mă intimideze și să mă facă să mă abțin de la deciziile pe care altfel le-aș lua”, a declarat Kallas, pentru Reuters, într-un interviu acordat în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

UPDATE 18:00 Ucraina a testat propriul echivalent al dronelor rusești kamikaze Lancet, anunță ministrul pentru Transformare Digitală

Ucraina a efectuat teste inițiale ale unor drone de luptă asemănătoare cu dronele rusești Lancet, a anunțat duminică ministrul pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, potrivit The Kyiv Independent. Dronele vor fi testate în curând în luptă, a precizat ministrul ucrainean. Ucraina și-a intensificat eforturile de a crește producția internă de drone de luptă, un instrument esențial pe câmpul de luptă, urmărind să fabrice un milion de drone în acest an.

Dronele kamikaze Lancet ale Rusiei au o rază de acțiune de 40 de kilometri. Acestea sunt produse de ZALA Aero Group, o filială a gigantului rusesc din industria de armament Kalașnikov. După ce Rusia a început să folosească dronele Lancet în număr mare pe câmpul de luptă, la sfârșitul anului 2022, acestea s-au dovedit a fi unele dintre cele mai eficiente arme ale Rusiei împotriva țintelor de mare valoare situate la zeci de kilometri în spatele liniei frontului. Fedorov a declarat că echivalentele ucrainene ale dronelor Lancet produse de patru contractori au fost supuse unor teste, două drone finalizând cu succes testele.

UPDATE 17:00 Beijingul dă asigurări Kievului că ,,nu vinde arme letale” Rusiei

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, că Beijingul ,,nu vinde arme letale” Rusiei, a anunţat duminică diplomaţia chineză, potrivit AFP. Beijingul ,,nu profită de situaţie pentru a obține profit şi nu vinde arme letale în zone de conflict sau părţilor aflate în conflict”, a subliniat ministrul Wang Yi.

În pofida conflictului, China rămâne un partener comercial şi diplomatic foarte important al Rusiei, cele două ţări având ambiţia comuna de a contracara influenţa occidentală pe scena internaţională. În afară de acest sprijin economic, gigantul asiatic a fost suspectat uneori, inclusiv de către Washington, că furnizează armatei ruse angajate în lupte în Ucraina material, echipamente militare şi chiar arme. Aceste acuzaţii au fost dezminţite mereu în mod ferm de către Beijing.

UPDATE 16:00  Un înalt comandant militar rus a murit după ce a fost rănit în Ucraina

Un comandant militar rus de rang înalt a murit pe 14 februarie într-un spital din Sevastopol, în peninsula anexată Crimeea, după ce a fost rănit, potrivit unui comunicat al guvernului local din Daghestan, o republică din Rusia, scrie duminică The Kyiv Independent.

Guvernul local nu a precizat precizează unde și când a avut loc rănirea acestuia. Colonelul Magomedali Magomedzhanov, din Daghestan, ar fi fost comandantul adjunct al Armatei a 18-a și comandantul Brigăzii 61 de pușcași marini separate „Kirkenes Red Banner” din cadrul Flotei de Nord. El a murit pe 14 februarie în timpul celei de-a patra sale operațiuni militare.

Magomedzhanov a luptat anterior în campaniile Rusiei din Caucazul de Nord și Daghestan, iar apoi a efectuat misiuni în Siria, potrivit șefului Republicii Daghestan, Serghei Melikov. Armata a 18-a rusă de arme combinate a fost formată în luna august a anului trecut „pentru a elibera unități mai experimentate care să lupte pe axe cheie” în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie. Formațiunea este probabil „un mix” din alte unități care operează în regiunea Herson, inclusiv din cadrul Corpului 22 de armată, care alcătuiește în mod normal garnizoana rusă din Crimeea ocupată, a precizat ministerul de la Londra.

UPDATE12:45 - Oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, bombardate de ruşi cu rachete

Rusia a atacat puternic azi-noapte oraşele ucrainene Kramatorsk şi Sloviansk. 

Trei rachete au fost lansate asupra orașului Kramatorsk şi au lovit zona industrială și locuinţe private. 

Potrivit guvernatorului regiunii, o familie, inclusiv adolescenţi de 14 şi 16 ani, se află, probabil, sub ruinele uneia dintre casele lovite. Mai mulţi oameni au fost ucişi în bombardament. 

Potrivit armatei ucrainene, două case au fost distruse și alte 23 au fost avariate. 

În Sloviansk, un obuz a lovit o școală. Din primele informaţii, şi aici o persoană s-ar afla sub dărâmături.

UPDATE 12:20 - Vladimir Putin a felicitat unităţile militare ruseşti pentru capturarea oraşului ucrainean Avdiivka

Oraşul din regiunea Doneţk este în mare parte distrus, însă, potrivit autorităţilor locale, în zonă s-ar mai afla aproximativ 900 de civili. 

Joe Biden a dat vina pe republicanii din Congres pentru retragerea ucrainenilor din oraşul-cheie. 

De altfel, ajutorul militar pentru Ucraina întârzie din cauza disputelor politice din Statele Unite. 

Trupele lui Zelenski au fost nevoite să se retragă din oraş deoarece riscau să fie încercuite de soldaţii ruşi.

UPDATE 12:00 - A fost haos în timpul retragerii trupelor ucrainene din Avdiivka. Aproape fiecare mișcare a fost urmărită de drone ruseşti. 

În imaginile distribuite pe rețelele sociale de armata ucraineană se vede cum trupele în retragere s-au aflat sub foc constant, ruşii folosind drone pentru a-i ataca pe soldați. 

După ce au ocupat orașul, invadatorii au pus steagul Rusiei pe acoperişul principalei uzine din oraș.

UPDATE 11:50 - Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 12 drone Shahed, un avion Su-34 și o rachetă Kh-59 duminică dimineață, relatează kyivindependent.com, care citează Forțele Aeriene Ucrainene.

Avionul a fost doborât la ora 6 dimineața deasupra estului Ucrainei.

Dronele și rachetele au fost doborâte în regiunile Cernihiv, Sumy, Poltava, Kirovohrad și Dnipro în timpul unui atac care a avut loc sâmbătă noaptea și duminică dimineața.

În timpul atacului, Rusia a lansat șase rachete ghidate antiaeriene S-300, trei rachete de croazieră Kh-22, o rachetă aeriană ghidată Kh-59 și 14 drone de atac Shahed.

Forțele Aeriene nu dezvăluie ce ținte au fost lovite de rachetele și dronele care nu au fost interceptate.

O dronă a lovit o instalație de infrastructură din regiunea Poltava, potrivit șeful Administrației Militare Regionale Poltava, Philip Pronin.

"Acest lucru a provocat un incendiu, care a fost deja stins. Nu au fost victime sau răniți", a scris el pe canalul său Telegram.

UPDATE 10:41 - Atac rusesc asupra civililor din Kramatorsk: cel puţin nouă morţi

Rusia a lansat sâmbătă seara o nouă serie de bombardamente asupra blocurilor civile din Kramatorsk, în estul Ucrainei. În urma atacului cel puțin două persoane au murit.

Rusia a vizat Kramatorsk cu trei rachete, lovind zona industrială și zonele rezidențiale, a informat guvernatorul Vadym Filashkin, potrivit kyivindependent.com.

Proiectilul care a lovit zona rezidențială a distrus două case și a distrus cel puțin 23. Filashkin a spus că trei persoane au fost prinse sub dărâmăturile uneia dintre casele distruse.

El a raportat ulterior că o femeie în vârstă de 40 de ani a fost găsită moartă, în timp ce alte două persoane au rămas prinse sub dărâmături.

Salvatorii au recuperat și cadavrul unei alte persoane de sub dărâmăturile unei clădiri avariate.

"Încă un mort în Kramatorsk. Salvatorii au recuperat cadavrul unui tânăr de 23 de ani de sub dărâmăturile unei case", a scris Filashkin, pe Telegram.

UPDATE 09:25 - Vladimir Putin are două opţiuni: fie va ajunge în boxa acuzaţilor la Curtea de la Haga, fie va fi asasinat de unul dintre complicii săi. 

Afirmaţia îi aparţine preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. 

Liderul de la Kiev susţine că este absurd ca Putin să mai fie tratat ca un şef legitim de stat, după asasinarea lui Aleksei Navalnîi.

"Putin ucide pe oricine dorește, fie că este vorba de un lider al opoziției sau de oricine altcineva care i se pare o țintă pentru el. 

După asasinarea lui Alexei Navalnîi, este absurd să îl percepi pe Putin ca pe un presupus șef legitim al unui stat rus. 

Și el este un huligan care își menține puterea prin corupție și violență", a spus Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

UPDATE 08:30 - Volodimir Zelenski s-a oferit să îl ducă personal pe Donald Trump pe frontul din Ucraina

Liderul de la Kiev a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen că se oferă să-l ducă personal pe front pe fostul preşedinte al Statelor Unite, să vadă cum arată în realitate războiul, dincolo de ce apare pe reţelele de socializare.

"L-am invitat (pe Donald Trump - n.r.) public, dar depinde de dorințele sale. 

Bineînțeles, suntem pregătiți pentru că toți candidații, trebuie să știți, toți reprezentanții celor două partide - pentru că am fost cu adevărat recunoscători pentru sprijinul bipartizan - toți știu că suntem foarte deschiși și am vrut întotdeauna să îi implicăm în informații reale, în război real. 

Și dacă Trump, domnul Trump, dacă va veni, sunt gata să merg cu el în prima linie", a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

----------------------

Ştirea iniţială

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale, Adrienne Watson, i-a somat pe parlamentarii americani "fără întârziere" această asistenţă după ce armata ucraineană s-a retras în faţa Rusiei, prilejuindu-i cea mai mare victorie simbolică după eşecul contraofensivei Kievului lansată în vară.

Ucraina aşteaptă de luni de zile votul asupra unui ajutor crucial de 60 miliarde de dolari decis de guvernul preşedintelui democrat Joe Biden, aflat în campanie electorală pentru un al doilea mandat, dar obstrucţionat de opoziţia republicană în Congres, sub influenţa lui Donald Trump.

"Acesta este costul inacţiunii Congresului. Ucrainenii continuă să se bată cu curaj, dar le lipsesc muniţiile", a afirmat Watson.

Un eşec în deblocarea acestui ajutor în Congres ar însemna "a face un cadou lui Putin", avertizase vineri la Munchen vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, într-un discurs la conferinţa anuală internaţională pentru securitate.

Decizia de a se retrage din Avdiivka a fost luată de Kiev după luni de lupte intense şi intensificarea atacurilor forţelor ruse pentru a cuceri acest oraş încă din octombrie, provocând numeroase pierderi şi distrugeri.

În faţa unei penurii de muniţii şi în inferioritate numerică pe câmpul de luptă, forţele ucrainene şi-au anunţat retragerea în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Este o "decizie corectă" pentru a "salva cât mai multe vieţi posibil", a justificat sâmbătă la Munchen preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a lansat un apel aliaţilor săi occidental pentru a livra mai multe echipamente ţării sale, insistând asupra armelor cu rază lungă de acţiune.

"Acţiunile noastre nu sunt limitate decât de cantitatea şi raza de acţiune a echipamentelor forţelor noastre, ceea ce nu depinde de noi", a lansat el responsabililor reuniţi la Conferinţa de la Munchen, în timp ce Ucraina va intra în curând în cel de-al treilea an de război.

"Ne putem recupera pământurile.Şi Putin poate pierde. Aceasta s-a produs deja nu numai o dată pe câmpul de luptă", a spus el, exprimându-şi regretul că Ucraina este "menţinută într-un deficit artificial de arme, în special artilerie şi capacităţi cu rază lungă de acţiune". Această lipsă "îi permite lui Putin să se adapteze intensităţii actuale a războiului", a adăugat el.

Kievul cere de mai multe luni aliaţilor săi arme cu rază lungă de acţiune capabile să lovească mai în adâncime trupele ruse.

Cancelarul german Olaf Scholz a eludat cu grijă sâmbătă această problemă, notează AFP. "Pas cu pas, noi decidem întotdeauna cel mai bun lucru de făcut la momentul potrivit", a răspuns el, subliniind că livrarea acestor arme nu figura pe ordinea de zi.

Kievul doreşte ca Berlinul să-i livreze rachete Taurus, unele dintre cele mai moderne şi mai eficiente ale aviaţiei germane, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Război în Ucraina, 17 februarie 2024 | Trei avioane de luptă rusești au fost doborâte de forțele ucrainene

Război în Ucraina, 16 februarie 2024 | Șefa Comisiei Europene cere statelor membre să construiască o apărare colectivă

Război în Ucraina, 15 februarie 2024 | Atac masiv cu rachete lansat de Rusia în Ucraina, în timp ce miniștrii Apărării din NATO se reunesc la Bruxelles

Război în Ucraina, 14 februarie 2024 | UE se pregătește să sancționeze, în premieră, companii din China care ajută industria rusă de armament

Război în Ucraina, 13 februarie 2024 | Senatul SUA a adoptat pachetul de ajutor pentru Ucraina și Israel

×
x close