Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 660. Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată"

Război în Ucraina, ziua 660. Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată"

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 19:24 15 Dec 2023 Modificat la 21:31 15 Dec 2023
razboi ucraina rusia 7 noiembrie 2023
Război în Ucraina, ziua 660. Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată" Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Viktor Orban a blocat noul ajutor european pentru Ucraina
  • Emmanuel Macron "ar lua în considerare să vorbească cu Putin dacă va ajuta la aducerea păcii"
  • 200 de solicitanți de azil trec granița dintre Finlanda și Rusia într-o zi după redeschiderea punctelor de trecere
  • Rusia, gata să vorbească cu SUA "în propriile condiții”
  • Ucrainenii sapă șanțuri antitanc în apropierea graniței cu Belarus
  • Rusia, amenințare pentru Statele Unite. Va răspunde cu aceeași monedă dacă America reia testele nucleare
  • Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată"
  • Ucraina a transmis raportul pierderilor suferite ieri de Rusia în război
  • Viktor Orban continuă să susțină că Uniunea Europeană a luat "o decizie proastă" atunci când a început negocierile cu Ucraina
  • UE pregătește un nou sprijin pentru Ucraina, pe care să-l ofere la începutul anului viitor
  • Nicolae Ciucă, despre Republica Moldova și Ucraina: "Au făcut un nou pas către destinul lor european" 
  • Klaus Iohannis, despre începerea negocierilor de aderare pentru Republia Moldova și Ucraina: "Un rezultat istoric"
  • Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la UE
  • Explozii auzite la Kiev, joi seară, în timpul unei alerte de raid aerian

Update 20:00 Viktor Orban a blocat noul ajutor european pentru Ucraina.

Liderii UE nu au reușit să convingă Ungaria să renunțe la veto-ul asupra unui nou pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deși reușiseră mai înainte să deschidă negocierile de aderare cu Kievul.

Situația rămâne extrem de complicată pe front, acolo unde contraofensiva ucraineană este în dificultate, iar trupele ruse forțează în anumite zone din sud și est. 

Update 19:20 Emmanuel Macron "ar lua în considerare să vorbească cu Putin dacă va ajuta la aducerea păcii".

Emmanuel Macron spune că s-ar gândi în continuare să discute cu Vladimir Putin dacă aceasta contribuie la crearea unei păci durabile între Ucraina și Rusia.

El și președintele Putin s-au bucurat de o relație de lucru bună înainte ca Rusia să invadeze în februarie 2022, dar aceasta s-a deteriorat pe măsură ce conflictul a continuat. 

Vorbind la Bruxelles la sfârșitul unui summit la care liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, dl Macron a spus că rămâne deschis dialogului cu Putin cu privire la găsirea unei soluții pașnice în cazul în care liderul rus ia legătura cu el.

Președintele francez a spus: „Nu am început războiul unilateral, încălcând tratatele pe care le acceptasem. Și nu Franța a decis să comită crime de război în nordul Ucrainei, făcând discuțiile practic imposibile”.

El a adăugat: „Dacă președintele Putin are dorința de a se angaja în dialog și propuneri serioase pentru a avansa și a ieși din conflict și a construi o pace durabilă, adică una care respectă dreptul internațional și, prin urmare, interesele și suveranitatea ucrainei, voi preia apelul.”

În timpul unei conferințe de presă de joi, dl Putin a fost întrebat de un jurnalist francez despre părerile sale despre Franța și despre dl Macron.

Liderul rus a răspuns: "La un moment dat, președintele francez a oprit relația cu noi.

"Nu am făcut-o, eu nu am făcut-o. El a făcut-o. Dacă există interes, suntem pregătiți. Dacă nu, vom face față."

Update 18:10 200 de solicitanți de azil trec granița dintre Finlanda și Rusia într-o zi după redeschiderea punctelor de trecere.

Finlanda spune că peste 200 de solicitanți de azil au intrat în țară din Rusia de când a redeschis joi unele puncte de trecere a frontierei pentru a permite călătoriile între cele două țări după o închidere de două săptămâni. 

Guvernul finlandez va închide din nou granița astăzi de la ora 18:00, de data aceasta pentru o lună, după ce fluxul de solicitanți de azil a reluat imediat ce restricțiile la frontieră au fost relaxate, potrivit Sky News.

Aproximativ 900 de solicitanți de azil din țări precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în noiembrie, o creștere față de mai puțin de unul pe zi anterior, potrivit Grăniceri. 

Helsinki spune că fluxul de solicitanți de azil care sosesc prin Rusia este o mișcare orchestrată de Moscova, ca răzbunare pentru decizia Finlandei de a adera la NATO.

Kremlinul neagă acest lucru. 

Sosirile au încetat când Finlanda a închis granița la sfârșitul lunii noiembrie, dar s-au reluat joi, când două dintre cele opt puncte de trecere au fost redeschise.

Update 17:40 Rusia, gata să vorbească cu SUA în propriile condiții”.

Rusia spune că este gata să vorbească cu Statele Unite, dar "numai în propriile sale condiții", potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a mai spus că președintele rus Vladimir Putin este gata să lucreze cu oricine realizează necesitatea de a lua în considerare preocupările Rusiei. 

Kremlinul a adăugat că și-ar dori să vadă la Washington un președinte care să adopte o „abordare mai constructivă” a relațiilor cu Moscova.

Update 16:00 Ucrainenii sapă șanțuri antitanc în apropierea graniței cu Belarus.

Militarii ucraineni sapă șanțuri antitanc în apropierea graniței cu Belarus. În timpul operațiunii ei folosesc un utilaj vechi de zeci de ani, potrivit Sky News.

Forțele ucrainene au săpat șanțurile antitanc lângă granița cu Belarus, în zona Cernobîl.

Este vorba despre o zonă în care oamenii nu au acces de la explozia centralei nucleare.

Aceasta ar putea fi folosită pentru un atac al rușilor pornit de pe teritoriul aliatului lor, Belarus.

Militarii ucraineni au săpat șanțurile antitanc cu un vehicul de inginerie militară MDK-3. Utilajul a fost utilizat din anii 1980.

Update 14.38 Rusia, amenințare pentru Statele Unite. Va răspunde cu aceeași monedă dacă America reia testele nucleare

Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă Statele Unite ale Americii vor relua testele nucleare, a afirmat astăzi ministrul adjunct de Externe, Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă TASS.

Acesta a declarat și că Rusia nu încearcă să influențeze viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite și că are puține speranțe pentru un dezgheț în relațiile bilaterale chiar și în cazul unei victorii a lui Donald Trump.

Update 12.18 Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată"

Kremlinul a declarat astăzi că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este o perspectivă foarte îndepărtată, iar inițiativele Bruxelles-ului în acest sens sunt doar o expresie a sprijinului politic pentru Kiev.

"Nici Ucraina și nici Republica Moldova nu îndeplinesc criteriile stricte ale UE, iar permiterea intrării Kievului ar putea destabiliza Uniunea", a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă.

Update 11.07 Ucraina a transmis raportul pierderilor suferite ieri de Rusia în război

Oficialii ucraineni au transmis un raport al pierderilor suferite ieri de armata rusă în războiul cu Ucraina.

Potrivit acestora, armata rusă a avut pierderi mari:1.090 soldați, 14 tancuri, 38 de alte blindate de luptă, 11 tunuri, 24 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

Update 09.34 Viktor Orban continuă să susțină că Uniunea Europeană a luat "o decizie proastă" atunci când a început negocierile cu Ucraina

Ungaria va putea să oprească mai târziu procesul de aderare a Ucrainei la UE, dacă va fi necesar, deoarece "UE a luat o decizie proastă atunci când a decis să înceapă negocierile cu Kievul", a declarat astăzi premierul Viktor Orban la radioul de stat.

Viktor Orban, care s-a abținut ieri de la decizia UE privind începerea negocierilor de aderare, a mai spus că, dacă Uniunea dorește să modifice bugetul actual, atunci va fi o "mare oportunitate pentru Ungaria să spună că ar trebui să primească banii la care are dreptul".

Update 08.09 UE pregătește un nou sprijin pentru Ucraina, pe care să-l ofere la începutul anului viitor

Liderii celor 27 de state din Uniunea Europeană vor relua discuțiile privind un nou sprijin bugetar al UE pentru Ucraina la începutul anului viitor, a declarat în primele ore ale zilei președintele Consiliului European, Charles Michel, după veto-ul lui Viktor Orban față de acest plan.

Ungaria s-a opus pachetului de împrumuturi și subvenții în valoare de 50 de miliarde de euro, care necesită acordul unanim al statelor membre.

"Nu vreau să intru în prea multe detalii; voi lucra cu colegii mei în următoarele zile și săptămâni pentru a pregăti un summit la începutul anului viitor", a declarat Michel.

Unii lideri UE au dat asigurări Ucrainei că o vor ajuta direct, nu prin bugetul UE, dacă Ungaria va continua să se opună.

"Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu va rămâne fără bani în următoarele săptămâni. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor, ne gândim la sfârșitul lunii ianuarie", a declarat premierul olandez Mark Rutte la ieșirea de la discuții.

 

Volodimir Zelenski, a transmis că istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate, după ce Consiliul European a decis joi să deschidă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.

"Decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Moldova a fost adoptată.

Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple și tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toți ucrainenii în această zi. De asemenea, felicit Moldova și o felicit personal pe Maia Sandu. Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”, a transmis Volodimir Zelenski pe platforma X.

Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat șeful Consiliului European. Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European.

"Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova”, scrie pe platforma X Charles Michel.

Consiliul European, adaugă el, a acordat Georgiei statutul de candidat.

De asemenea, șeful Consiliului European precizează că se vor deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

Război în Ucraina, 14 decembrie | Drone de atac rusești, lansate spre Odesa

Război în Ucraina, 13 decembrie | Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite

Război în Ucraina, 12 decembrie | Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar

Război în Ucraina, 11 decembrie | Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina

Război în Ucraina, 10 decembrie | Patru civili ucraineni, uciși în urma atacurilor din timpul nopții

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close